Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 54

Tema: Što pripremate za Karneval/Fašnik/maškare?

  1. #1

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    1,610

    Početno Što pripremate za Karneval/Fašnik/maškare?

    Koje kolače pečete?
    U Istri se tradicionalno pripremaju fritule, kroštule i krofne.
    Ja ću raditi fritelle venexiane jer su mi bolje nego fritule, a i podsjećaju me na studentske dane na S. Marcu.
    Napravit ću i Zippulas.

  2. #2
    filip avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Lokacija
    Sesvete
    Postovi
    1,036

    Početno

    MI KLASIKA KRAFNICE

  3. #3
    fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    pu
    Postovi
    2,033

    Početno Re: Što pripremate za Karneval/Fašnik/maškare?

    Citiraj upornamama prvotno napisa
    fritelle venexiane i Zippulas.
    a da ti to prevedeš?

  4. #4

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    1,610

    Početno Re: Što pripremate za Karneval/Fašnik/maškare?

    Citiraj fegusti prvotno napisa
    Citiraj upornamama prvotno napisa
    fritelle venexiane i Zippulas.
    a da ti to prevedeš?
    Venecijanske fritule, a Zippulas dođi probati.

  5. #5
    iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004
    Lokacija
    tamo gdje je srce
    Postovi
    1,638

    Početno

    Može neki dobar isprobani recept za krafne (sad kad imam pekač, on će mijesiti tijesto, a ja ću )

    Upornamama može li recept za tvoje fritule?

  6. #6

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    1,610

    Početno

    Fritelle venexiane
    500g brašna
    200ml mlijeka
    2 jaja
    130g grožđica
    80g šećera
    40g kvasca
    2 čašice rakije
    ribana korica limuna
    prstohvat soli
    ulje za prženje

    Otopiti kvasac u malo mlake vode sa žličicom šećera. Grožđice staviti u rakiju.
    U posudu staviti brašno, jaja, šećer, limun, mlijeko, sol. Promiješati. Dodati grožđice, rakiju i kvasac. Dobro umijesiti.
    Pokriti i ostaviti barem 5h. Ponovo premijesiti i ako je potrebno dodati još mlijeka. Vaditi žlicom i spuštati u vrelo ulje.
    Ocijediti i pošećeriti.
    Ja ih još punim slastičarskom kremom.

    apricot editirala i umjesto 400 ml mlijeka stavila 200 jer upornamama ili nema pojma ili nas je htjela zeznuti i ispasti najbolja domaćica.

  7. #7
    iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004
    Lokacija
    tamo gdje je srce
    Postovi
    1,638

    Početno

    Citiraj upornamama prvotno napisa
    Fritelle venexiane
    500g brašna
    400ml mlijeka
    2 jaja
    130g grožđica
    80g šećera
    40g kvasca
    2 čašice rakije
    ribana korica limuna
    prstohvat soli
    ulje za prženje

    Otopiti kvasac u malo mlake vode sa žličicom šećera. Grožđice staviti u rakiju.
    U posudu staviti brašno, jaja, šećer, limun, mlijeko, sol. Promiješati. Dodati grožđice, rakiju i kvasac. Dobro umijesiti.
    Pokriti i ostaviti barem 5h. Ponovo premijesiti i ako je potrebno dodati još mlijeka. Vaditi žlicom i spuštati u vrelo ulje.
    Ocijediti i pošećeriti.
    Ja ih još punim slastičarskom kremom.
    I ovo će mijesiti pekač

  8. #8
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    ah, i upornamama se pravi važna
    mi to kažemo "fritule"...

    a ja ću sutra za ručak fagiole con la verdura

  9. #9
    iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004
    Lokacija
    tamo gdje je srce
    Postovi
    1,638

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa
    ah, i upornamama se pravi važna
    mi to kažemo "fritule"...

    a ja ću sutra za ručak fagiole con la verdura


    a ja ću brodo al pesce e rissoto frutti di mare

  10. #10
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    misliš, brodo di pesce i risotto ai frutti di mare 8)

  11. #11
    iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004
    Lokacija
    tamo gdje je srce
    Postovi
    1,638

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa
    misliš, brodo di pesce i risotto ai frutti di mare 8)
    bravo apricot!!! :D

    al' ga oftopičarimo!!!

  12. #12

    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Postovi
    1,710

    Početno

    Klarine krafne iz dučana.

  13. #13

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    1,610

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa
    ah, i upornamama se pravi važna
    mi to kažemo "fritule"...

    a ja ću sutra za ručak fagiole con la verdura
    Ti ćeš možda fagioli, a ne fagiole.

    a u fritule ne ide kvasac

  14. #14
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    a jesi me!

  15. #15

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Lokacija
    zgb
    Postovi
    2,384

    Početno

    ajme kako vam se da? jedva preživjeli božić i n.g., a vi već o pokladama

  16. #16
    Ana :-) avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Postovi
    1,386

    Početno

    Citiraj upornamama prvotno napisa
    Fritelle venexiane
    500g brašna
    400ml mlijeka
    2 jaja
    130g grožđica
    80g šećera
    40g kvasca
    2 čašice rakije
    ribana korica limuna
    prstohvat soli
    ulje za prženje

    Otopiti kvasac u malo mlake vode sa žličicom šećera. Grožđice staviti u rakiju.
    U posudu staviti brašno, jaja, šećer, limun, mlijeko, sol. Promiješati. Dodati grožđice, rakiju i kvasac. Dobro umijesiti.
    Pokriti i ostaviti barem 5h. Ponovo premijesiti i ako je potrebno dodati još mlijeka. Vaditi žlicom i spuštati u vrelo ulje.
    Ocijediti i pošećeriti.
    Ja ih još punim slastičarskom kremom.
    Ovo ću definitivno probati

  17. #17

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    1,610

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa
    a jesi me!


    Ali meni su stvarno venecijanke puno bolje od fitula, baš budu meke, i onako rupičaste - taman da ih napuniš kremom.
    (i poslije otvoriš temu:"Kako skinuti kile?")

  18. #18
    iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004
    Lokacija
    tamo gdje je srce
    Postovi
    1,638

    Početno

    Citiraj upornamama prvotno napisa
    Citiraj apricot prvotno napisa
    a jesi me!



    Ali meni su stvarno venecijanke puno bolje od fitula, baš budu meke, i onako rupičaste - taman da ih napuniš kremom.
    (i poslije otvoriš temu:"Kako skinuti kile?")
    U ''zdravlje odraslih'' - ''posljedice pdf Recepti''

  19. #19
    Rene2 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Na svom mjestu.
    Postovi
    1,905

    Početno

    Krofne, salenjake, leperice, mućeni kolač ili poderane gaće.
    To je tradicionalno u Slavoniji.

  20. #20

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    1,610

    Početno

    Što su leperice?

  21. #21
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    Citiraj upornamama prvotno napisa
    Što su leperice?
    a mućeni kolač i poderane gaće znaš?

    ja obavezno radim tvoje frite, izgledaju genijalno
    reci koliko velike se rade?
    se stavljaju malom ili velikom žlicom u ulje?
    po koliko odjednom?
    se okreću kao krafne?

  22. #22

    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Postovi
    2,709

    Početno

    Citiraj upornamama prvotno napisa
    Što su leperice?
    A što su poderane gaće?? Mislim, u kontekstu kolača-naravno .

  23. #23

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    mjesto pod suncem
    Postovi
    2,786

    Početno

    u fritule ne ide kvasac
    Ide, ide, ali je meni najbolja verzija bez kvasca, a s krumpirom i rakijom.

  24. #24

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    mjesto pod suncem
    Postovi
    2,786

    Početno

    Fritule (fritulice) = fritelle (na talijanskom) tj. ista stvar.

    Ove od Upornemame su posebnije utoliko što u njih idu jaja koja obično u fritule ne idu. A baš ću probati taj recept.

    A može li dobar recept za krafne (a de ne završe u smeću kao nečije krempite...)?

  25. #25
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    Citiraj fritulica1 prvotno napisa
    u fritule ne ide kvasac
    Ide, ide, ali je meni najbolja verzija bez kvasca, a s krumpirom i rakijom.
    daj i to
    OBOŽAVAM fritule, onako krasno zdravo, masno, pečene

  26. #26

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    1,610

    Početno

    Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa
    Citiraj upornamama prvotno napisa
    Što su leperice?
    a mućeni kolač i poderane gaće znaš?

    ja obavezno radim tvoje frite, izgledaju genijalno
    reci koliko velike se rade?
    se stavljaju malom ili velikom žlicom u ulje?
    po koliko odjednom?
    se okreću kao krafne?
    Ja mislim da su poderane gaće-kroštule.

    A sad odgovori:
    -budu velike otprilike kao mandarine
    -stavljaju se velikom žlicom
    -odjednom onoliko koliko ti stane a da se ne dodiruju
    -da

  27. #27

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    1,610

    Početno

    Citiraj fritulica1 prvotno napisa
    u fritule ne ide kvasac
    Ide, ide,
    Ajd' dobro kad ti kažeš, valjda znaš.
    U istarske se obično stavlja prašak za pecivo.

  28. #28

    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    Istra
    Postovi
    1,374

    Početno

    Ja pravim fritule sa jogurtom i jabukama. Te su mi najbolje. Kroštule prepuštam noni jer je ona ipak majstorica za to (ako me opet ne zezne i ode nekamo na put ), a krafne će MM ako ga lijepo zamolim

    Joj rene, poderane gaće obožava moj Daniel. Kad je bio u vrtiću to im je pravila kuharica i oni su se strašno veselili.

    Ja mislim da su poderane gaće-kroštule.
    nisu to kroštule. To ti je nekakvo tjesto, mislim da je slično kao ono za pizzu i koje se prži u ulju. Mislim...nisam sigurna.

  29. #29
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa
    Citiraj fritulica1 prvotno napisa
    u fritule ne ide kvasac
    Ide, ide, ali je meni najbolja verzija bez kvasca, a s krumpirom i rakijom.
    daj i to
    OBOŽAVAM fritule, onako krasno zdravo, masno, pečene



    Citiraj Pliska prvotno napisa
    Ja pravim fritule sa jogurtom i jabukama. Te su mi najbolje.
    davaj recept

  30. #30
    Rene2 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Na svom mjestu.
    Postovi
    1,905

    Početno

    O.k. mućeni kolač, su zapravo uštipci/fritule, samo se u selu moje bake to tako zove. A znamo da za to svako ima najbolji recept, a za ovo drugo:

    LEPERICE

    Od 1kg glatkog brašna, 4 jaja, 1/2 l mlijeka, 2 dl vode, malo soli umijesiti glatko tijesto.
    Razvaljati na 2 cm i jednu polovicu premazati uljem i preklopiti. Ponovno premazati uljem i preklopiti i ostaviti da odstoji oko pola sata.
    Postupak premazivanja uljem ponoviti još jednom, preklopiti i ostaviti da stoji pola sata.
    Razvaljati na 2cm debljine, rezati pravokutnike i pržiti ih u dubokoj masnoći dok ne porumene s obje strane.
    Pržene posuti šećerom u prahu.


    PODERANE GAĆE

    Od 1/2 kg brašna, 2 jaja, 4 dag margrina, 1 žličice šećera, prstohvata soli i 2 dl kiselog vrhnja (masnijeg) zamijesiti tijesto. Razvaljati na debljinu 1 cm. Izrezati pravokutnike (kotačićem) i u sredini prorezati rupu.
    pržiti u dubokoj masnoći i posuti šećerom u prahu.

    KROFNE/POKLADNICE

    sastojci:
    1/2kg brašna
    1 kvasac
    6 dag šećera
    4 žumanjka
    1.5 dl vrhnja
    1-1.5dl mlijeka
    1 dag soli
    žličica limunove korice
    žlica ruma
    10dag šećera u prahu
    1 litra masnoće za prženje
    15dag marmelade (a može i više, nikako manje )
    8 dag maslaca

    Dignuti kvasac sa malo šećera, brašna i mlijeka.
    Izraditi dizano tijesto od prosijanog brašna, otopljenog maslaca i ostalih sastojaka uz dodavanje mlakog mlijeka. Ovo miješenje treba raditi drvenom kuhačom, na način da se tijesto prevrće (kao kad mutite jaja za kajganu).
    Za ovaj posao vam je potreban fizikalac, pa uključite muške snage u kući ako ih imate.
    Pustiti tijesto da naraste i odmara. (cca pola sata)

    Ključna stvar je da u prostoriji u kojoj se rade krofne, ne smije biti propuha i trebala bi biti dosta topla (23°C).
    Kad je moja baka radila krofne, onda nismo smjeli ulaziti u u kuhinju često, jer se od otvaranja vrata, rashladi prostorija, pa krofne ne ispadnu dobre.

    Odmoreno tijesto se ne smije premijesiti, nego se rukom razvuče po dasci i razvalja na debljinu malog prsta i izrezuje kalupom promjera 8cm.
    Izrezane krofne se slažu na čisti stolnjak, dosta razmaknute i ostavljaju se oko sat vremena da narstu u toploj prostoriji.

    A prženje, je posebna priča.

    Predlažem da ne uzimate jako široku posudu, kako bi imali bar dva prsta ulja u njoj. Dobro zagrijati ulje, i prije stavljanja, svaku krofnu malo rastegnuti, tako da se napravi ona rupa u sredini (nemojte prstom probušiti tijesto). Prva strana krofne se MORA pržiti pod poklopcem dok donja strana ne porumeni, a zatim se okrene i dalje prži otklopljeno. To je zato što se pod poklopcem stvara dodatna temperatura, potrebna da krofne još narastu u ulju.
    Pržene krofne izvaditi šupljikavom žlicom i slagati na ubrusni papir, razmaknute jednu od druge.

    Najbolje krofne su one koje imaju bijeli prsten.

    Puniti ih možete špricom, ali tada marmeladu treba izmutiti žlicom, ili jednostavno žlicu marmelade stavite u onu rupu u sredini i sve poprašite štaubom.

    Znam da zvuči komplicirano, ali postoje krofne i krofne, a ovo je jedini ispravan postupak da ih se napravi.

  31. #31
    Ria avatar
    Datum pristupanja
    May 2007
    Lokacija
    Srcem na jugu!
    Postovi
    669

    Početno

    Citiraj upornamama prvotno napisa
    Fritelle venexiane
    500g brašna
    400ml mlijeka
    2 jaja
    130g grožđica
    80g šećera
    40g kvasca
    2 čašice rakije
    ribana korica limuna
    prstohvat soli
    ulje za prženje

    Otopiti kvasac u malo mlake vode sa žličicom šećera. Grožđice staviti u rakiju.
    U posudu staviti brašno, jaja, šećer, limun, mlijeko, sol. Promiješati. Dodati grožđice, rakiju i kvasac. Dobro umijesiti.
    Pokriti i ostaviti barem 5h. Ponovo premijesiti i ako je potrebno dodati još mlijeka. Vaditi žlicom i spuštati u vrelo ulje.
    Ocijediti i pošećeriti.
    Ja ih još punim slastičarskom kremom.
    Ako izbacimo jaja iz ovog recepta ona su to naše domaće fritule vulgaris.

  32. #32

  33. #33
    Rene2 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Na svom mjestu.
    Postovi
    1,905

    Početno

    SALENJACI

    1/2 kg brašna, kvasac, malo mlijeka, 2 žlice šećera, 2 žumanjka, prstohvat soli, 1 dl bijelog vina.
    od svih sastojaka na poznati način zamijesiti meko, glatko tijesto i pustiti da dvostruko naraste.
    Razvaljati ga na prst debelo i naribati na rendicu (kao za jabuke) svinjsko salo. Preklopiti na način da se lijeva i desna trećina prebace preko srednje. Ponovno preklopiti na isti način i tako sve skupa 4 preklapanja (kao za lisnato tijesto).
    Nakon što se tijesto odmori, razvaljati na 1.5cm i rezati na 6x6cm kvadratiće. Na sredinu staviti pekmez ili nadjev od orasa, preklopiti u jednakokračni trokut i kutove uz osnovicu slijepiti prstima.
    Peći na 175-180°C i tople odmah posuti šećerom u prahu.

    Priprema sala: salo očistiti od opne i samljeti na flajšmašinu, oblikovati kuglu i do upotrebe ostaviti u hladnjaku.

    Umjesto sala može se staviti jedan margarin u zamrzivač, pa se on nariba.

    Što više preklapanja, to se salenjaci više listaju.

  34. #34

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    mjesto pod suncem
    Postovi
    2,786

    Početno

    Citiraj upornamama prvotno napisa
    Ajd' dobro kad ti kažeš, valjda znaš
    A stvarno zvučim ko da mi ih je tata izmislio , ali mooooram opravdati nick.

    Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa
    daj i to
    OBOŽAVAM fritule, onako krasno zdravo, masno, pečene
    Hoću, večeras ću ga napisati. Radila ih je moja mama prije 15-tak dana, duplu dozu, i skoro sve su "planule" u jednu večer. Frigaju se u dubokom ulju, ali uopće ga ne upiju.

  35. #35

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    mjesto pod suncem
    Postovi
    2,786

    Početno

    Citiraj Rene2 prvotno napisa
    Za ovaj posao vam je potreban fizikalac, pa uključite muške snage u kući ako ih imate
    Imam jednog fizikalca, a može li ga zamijeniti pekač?

    Ključna stvar je da u prostoriji u kojoj se rade krofne, ne smije biti propuha i trebala bi biti dosta topla (23°C).
    Kad je moja baka radila krofne, onda nismo smjeli ulaziti u u kuhinju često, jer se od otvaranja vrata, rashladi prostorija, pa krofne ne ispadnu dobre.
    Evo, zbog ovoga ih ja nisam nikad pravila. (tj. jesam samo jednom i letile su u smeće). Kod mene je uvijek negdje neki prozor otvoren, neka vrata, a kuhinja je spojena s dnevnim, a i zamara me to razmišljanje o temperaturi tako da...ne znam. :/

    A i to rastezanje... ma ne mogu ja to. Pravit ću krafne u nekom drugom životu, a do tada ću gledati da se nekome uvalim i da ih pristojno tamanim...

  36. #36

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    1,610

    Početno

    Uglavnom, zaključak je da ima barem 100 različitih recepata za fritule.

  37. #37

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    1,610

    Početno

    Ajme, ajme, ispričavam se (nadam se da nitko nije radio prema mom receptu), sad sam uočila da sam pogrešno napisala, ide 200ml mlijeka, a ne 400ml.
    Ispričavam se!

  38. #38
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Citiraj upornamama prvotno napisa
    Ajme, ajme, ispričavam se (nadam se da nitko nije radio prema mom receptu), sad sam uočila da sam pogrešno napisala, ide 200ml mlijeka, a ne 400ml.
    Ispričavam se!
    ja sam ispravila, a ti se dalje pravdaj!

  39. #39
    MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Maksimir, Zagreb
    Postovi
    2,715

    Početno

    Citiraj fritulica1 prvotno napisa
    Ključna stvar je da u prostoriji u kojoj se rade krofne, ne smije biti propuha i trebala bi biti dosta topla (23°C).
    Kad je moja baka radila krofne, onda nismo smjeli ulaziti u u kuhinju često, jer se od otvaranja vrata, rashladi prostorija, pa krofne ne ispadnu dobre.
    Evo, zbog ovoga ih ja nisam nikad pravila. (tj. jesam samo jednom i letile su u smeće). Kod mene je uvijek negdje neki prozor otvoren, neka vrata, a kuhinja je spojena s dnevnim, a i zamara me to razmišljanje o temperaturi tako da...ne znam. :/

    A i to rastezanje... ma ne mogu ja to. Pravit ću krafne u nekom drugom životu, a do tada ću gledati da se nekome uvalim i da ih pristojno tamanim...

    Ja bih samo napomenula da sam prošlih godina radila krafne i bile su skroz dobre (planule) iako nije bila temperatura u kuhinji 23 stupnja (to je kod nas moguće samo ljeti) i non-stop je netko nahodavao na balkon i sl.

    Samo ti hrabro kreni, nije to tak baš komplicirano i ne ispadne tak loše da se ne da pojesti!

  40. #40

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    mjesto pod suncem
    Postovi
    2,786

    Početno

    Citiraj MalaSirena prvotno napisa
    Samo ti hrabro kreni, nije to tak baš komplicirano i ne ispadne tak loše da se ne da pojesti
    Misliš, ha... :/ Ako se i odlučim, javim što je ispalo od njih...


    Evo receptić za fritulice;

    Očistiti i narezati 1 kg krumpira i skuhati u slanoj vodi. Ispasirati ih i izmiksati s 1 dcl vode u kojoj su se kuhali i dodati 1/2 kg brašna pomiješanog s 1/2 praška za šecivo, 2 vanilijina šećera, malo narezane (sitno) i naribane kore naranče, 75 gr. šećera, 10 dkg grožđica namočenih u rumu ili maraskinu, 2,5 dcl rakije. Sve dobro izmiješati (smiksati). Na uobičajen način oblikovati fritulice i peći ih u dosta vrelog ulja. Na kraju ih posuti šećerom u prahu.


    Možda će vam se činiti da u recept ide puno rakije (moja mama je radila duplu dozu i kad je ulila u smjesu 1/2 l rakije, mi smo ostali :shock. Ali alkohol je u prženju ispario, a fritule nisu upile ulje (valjda se zato i stavlja rakija). I bile su...

  41. #41
    iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004
    Lokacija
    tamo gdje je srce
    Postovi
    1,638

    Početno

    Citiraj fritulica1 prvotno napisa
    Citiraj Rene2 prvotno napisa
    Za ovaj posao vam je potreban fizikalac, pa uključite muške snage u kući ako ih imate
    Imam jednog fizikalca, a može li ga zamijeniti pekač?
    može, može, ja probala

  42. #42

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    1,610

    Početno

    apri,

    Evo stavljam recepte za polumjesece i za Zippulas (ovo je samo jedna od mnogobrojnih varijanti), omjeri su ovaj put točni :

    Zippulas
    500 g brašna
    15 g kvasca
    1 kuhani krumpir, oko 200g
    2 jaja
    ribana kora 1 naranče
    1/2 čašice likera od anisa, može i rakija
    sok od 3 naranče
    200ml mlakog mlijeka
    1 prstohvat šafrana
    prstohvat soli

    40g meda
    šarene šećerne mrvice

    ulje za prženje

    Kvasac otopiti u malo mlake vode sa žličicom šećera.
    Šafran otopiti u 1 žlici tople vode.
    Kuhani krumpir protisnuti, dodati ga u brašno. Dodati kvasac i jaja i promiješati. Umiješati narančinu koru, liker, šafran i sol. Uz miješanje dodavati narančin sok i mlijeko. Miješati najmanje 10 minuta.
    Ostaviti na toplom 1,5 h.

    Zagrijati ulje. Tijesto staviti u lijevak ili slastičarsku vrećicu i polako ga puštati u vruće ulje. Ocijediti.
    Zagrijati med. Preliti medom Zippulas i posuti ih šećernim mrvicama.


    Prženi polumjeseci od skute
    250g brašna
    2 žlice šećera
    30g maslaca
    1 jaje
    Od ovih sastojaka umijrsiti prhko tijesto. Staviti ga u frižider 1h.

    Napraviti nadjev:
    350g skute
    50g čokolade narezane na komadiće
    2 žlice šećera u prahu
    korica naranče, ušećerena ili ribana
    Sve zajedno pomiješati

    Razvaljati tijesto debelo 3-4mm. Izrezati ga u trake široke 10 cm. Stavljati hrpice nadjeva, udaljene oko 5 cm. Preklopiti tijesto. Čašom rezati polumjesece. Vilicom dobro pritisnuti rubove da se ne bi otvorili.
    Spuštati polumjesece u vrelo ulje. Ocijediti i pošećeriti.

  43. #43

    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    Istra
    Postovi
    1,374

    Početno

    Fritule s jogurtom i jabukama

    1 jogurt
    1 vanilin šećer
    1 prašak za pecivo
    2 jaja
    3 žlice šečera
    15 punih žlica brašna (po potrebi i više)
    2 jabuke (može i manje, dovoljna je 1)
    malo rakije

    Zamjesiti jaje i šečer, staviti pp, jogurt, brašno,vanilin, rakiju i naribane jabuke. Izmješati pa ako je tjesto tekuće dodati brašno dok nije moguće oblikovati žlicom fritulice.

    Prži se u dosta vrelog ulja.

  44. #44
    vlac avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005
    Postovi
    302

    Početno

    krafne s pekmezom

  45. #45

    Datum pristupanja
    Dec 2007
    Postovi
    28

    Početno

    I mi radimo fritule, krafne prepuštam slastičarima i pekarima (nemam brige jel sve dobro zamijšano, jel prehladno...) na temelju dugogodišnjeg iskustva otkrili smo gdje su nam najfinije i to je to.


    Fritule s jogurtom

    3 žlice šećera
    1 jaje
    1 jogurt
    1 žlica
    ruma
    korica limuna
    10 žlica brašna
    1 prašak za pecivo

  46. #46
    Rene2 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Na svom mjestu.
    Postovi
    1,905

    Početno

    NOVOST vezana uz krofne: u vrelo ulje ih ubacujte naglavačke! Tako da se i ona donja strana može dignuti!

    Ovo sam tek jučer vidjela i stvarno ima efekta!

    Bliži se pokladni utorak, pa...možda se netko odluči peći ih

  47. #47
    iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004
    Lokacija
    tamo gdje je srce
    Postovi
    1,638

    Početno

    Samo da javim da sam se sada, prvi put u životu, upustila u avanturu zvanu 'krafna'. Pekač sad odrađuje svoje, dalje nastupam ja. Javim se kasnije

  48. #48
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    Ja sam danas pravila po receptu Rene2, tijesto jako fino i ukusno, ali su mi pečenjem upile dosta ulja. Čine mi se premasne.
    Da druge neobeshrabrim u probama, ja krofne rijetko pravim, a nikad ne kupujem u pekarnicama baš zato što su mi sve masne

  49. #49
    Lu avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004
    Lokacija
    Molvice
    Postovi
    1,830

    Početno

    ja fritule nekako ne volim :/ dok krafne obozavam ponajise tople sa pekmezom od marelice ali koliko god cesto i dobro pravila kolace, krafne mi nikad nisu uspjele, kao ni fritule. uvijek su zavrsile u smecu

  50. #50
    iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004
    Lokacija
    tamo gdje je srce
    Postovi
    1,638

    Početno

    moram priznati da su mi krafne ispale fantastične i da su već skoro sve nestale (ja odmah smazala 4 kom, još onako tople). Definitivno ih radim opet!!

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •