Koje kolače pečete?
U Istri se tradicionalno pripremaju fritule, kroštule i krofne.
Ja ću raditi fritelle venexiane jer su mi bolje nego fritule, a i podsjećaju me na studentske dane na S. Marcu.
Napravit ću i Zippulas.
Koje kolače pečete?
U Istri se tradicionalno pripremaju fritule, kroštule i krofne.
Ja ću raditi fritelle venexiane jer su mi bolje nego fritule, a i podsjećaju me na studentske dane na S. Marcu.
Napravit ću i Zippulas.
a da ti to prevedeš?upornamama prvotno napisa
![]()
Venecijanske fritule, a Zippulas dođi probati.fegusti prvotno napisa
![]()
Može neki dobar isprobani recept za krafne (sad kad imam pekač, on će mijesiti tijesto, a ja ću![]()
)
Upornamama može li recept za tvoje fritule?
Fritelle venexiane
500g brašna
200ml mlijeka
2 jaja
130g grožđica
80g šećera
40g kvasca
2 čašice rakije
ribana korica limuna
prstohvat soli
ulje za prženje
Otopiti kvasac u malo mlake vode sa žličicom šećera. Grožđice staviti u rakiju.
U posudu staviti brašno, jaja, šećer, limun, mlijeko, sol. Promiješati. Dodati grožđice, rakiju i kvasac. Dobro umijesiti.
Pokriti i ostaviti barem 5h. Ponovo premijesiti i ako je potrebno dodati još mlijeka. Vaditi žlicom i spuštati u vrelo ulje.
Ocijediti i pošećeriti.
Ja ih još punim slastičarskom kremom.
apricot editirala i umjesto 400 ml mlijeka stavila 200 jer upornamama ili nema pojma ili nas je htjela zeznuti i ispasti najbolja domaćica.
I ovo će mijesiti pekačupornamama prvotno napisa
![]()
ah, i upornamama se pravi važna![]()
mi to kažemo "fritule"...
a ja ću sutra za ručak fagiole con la verdura![]()
apricot prvotno napisa
![]()
![]()
a ja ću brodo al pesce e rissoto frutti di mare![]()
misliš, brodo di pesce i risotto ai frutti di mare 8)
bravo apricot!!! :Dapricot prvotno napisa
al' ga oftopičarimo!!!![]()
Klarine krafne iz dučana.
Ti ćeš možda fagioli, a ne fagiole.apricot prvotno napisa
![]()
a u fritule ne ide kvasac
a jesi me!
ajme kako vam se da? jedva preživjeli božić i n.g., a vi već o pokladama![]()
apricot prvotno napisa
![]()
Ali meni su stvarno venecijanke puno bolje od fitula, baš budu meke, i onako rupičaste - taman da ih napuniš kremom.
(i poslije otvoriš temu:"Kako skinuti kile?")
U ''zdravlje odraslih'' - ''posljedice pdf Recepti''upornamama prvotno napisa
Krofne, salenjake, leperice, mućeni kolač ili poderane gaće.
To je tradicionalno u Slavoniji.
Što su leperice?
a mućeni kolač i poderane gaće znaš?upornamama prvotno napisa
![]()
ja obavezno radim tvoje frite, izgledaju genijalno
reci koliko velike se rade?
se stavljaju malom ili velikom žlicom u ulje?
po koliko odjednom?
se okreću kao krafne?
A što su poderane gaće?? Mislim, u kontekstu kolača-naravnoupornamama prvotno napisa
.
Ide, ide, ali je meni najbolja verzija bez kvasca, a s krumpirom i rakijom.u fritule ne ide kvasac![]()
Fritule (fritulice) = fritelle (na talijanskom) tj. ista stvar.
Ove od Upornemame su posebnije utoliko što u njih idu jaja koja obično u fritule ne idu. A baš ću probati taj recept.
A može li dobar recept za krafne (a de ne završe u smeću kao nečije krempite...)?![]()
daj i tofritulica1 prvotno napisa
OBOŽAVAM fritule, onako krasno zdravo, masno, pečene![]()
Ja mislim da su poderane gaće-kroštule.aleksandra70vanja prvotno napisa
A sad odgovori:
-budu velike otprilike kao mandarine
-stavljaju se velikom žlicom
-odjednom onoliko koliko ti stane a da se ne dodiruju
-da
Ajd' dobro kad ti kažeš, valjda znaš.fritulica1 prvotno napisa
![]()
U istarske se obično stavlja prašak za pecivo.
Ja pravim fritule sa jogurtom i jabukama. Te su mi najbolje. Kroštule prepuštam noni jer je ona ipak majstorica za to (ako me opet ne zezne i ode nekamo na put), a krafne će MM ako ga lijepo zamolim
![]()
Joj rene, poderane gaće obožava moj Daniel. Kad je bio u vrtiću to im je pravila kuharica i oni su se strašno veselili.
nisu to kroštule. To ti je nekakvo tjesto, mislim da je slično kao ono za pizzu i koje se prži u ulju. Mislim...nisam sigurna.Ja mislim da su poderane gaće-kroštule.
aleksandra70vanja prvotno napisa
![]()
davaj receptPliska prvotno napisa
O.k. mućeni kolač, su zapravo uštipci/fritule, samo se u selu moje bake to tako zove. A znamo da za to svako ima najbolji recept, a za ovo drugo:
LEPERICE
Od 1kg glatkog brašna, 4 jaja, 1/2 l mlijeka, 2 dl vode, malo soli umijesiti glatko tijesto.
Razvaljati na 2 cm i jednu polovicu premazati uljem i preklopiti. Ponovno premazati uljem i preklopiti i ostaviti da odstoji oko pola sata.
Postupak premazivanja uljem ponoviti još jednom, preklopiti i ostaviti da stoji pola sata.
Razvaljati na 2cm debljine, rezati pravokutnike i pržiti ih u dubokoj masnoći dok ne porumene s obje strane.
Pržene posuti šećerom u prahu.
PODERANE GAĆE
Od 1/2 kg brašna, 2 jaja, 4 dag margrina, 1 žličice šećera, prstohvata soli i 2 dl kiselog vrhnja (masnijeg) zamijesiti tijesto. Razvaljati na debljinu 1 cm. Izrezati pravokutnike (kotačićem) i u sredini prorezati rupu.
pržiti u dubokoj masnoći i posuti šećerom u prahu.
KROFNE/POKLADNICE
sastojci:
1/2kg brašna
1 kvasac
6 dag šećera
4 žumanjka
1.5 dl vrhnja
1-1.5dl mlijeka
1 dag soli
žličica limunove korice
žlica ruma
10dag šećera u prahu
1 litra masnoće za prženje
15dag marmelade (a može i više, nikako manje)
8 dag maslaca
Dignuti kvasac sa malo šećera, brašna i mlijeka.
Izraditi dizano tijesto od prosijanog brašna, otopljenog maslaca i ostalih sastojaka uz dodavanje mlakog mlijeka. Ovo miješenje treba raditi drvenom kuhačom, na način da se tijesto prevrće (kao kad mutite jaja za kajganu).
Za ovaj posao vam je potreban fizikalac, pa uključite muške snage u kući ako ih imate.
Pustiti tijesto da naraste i odmara. (cca pola sata)
Ključna stvar je da u prostoriji u kojoj se rade krofne, ne smije biti propuha i trebala bi biti dosta topla (23°C).
Kad je moja baka radila krofne, onda nismo smjeli ulaziti u u kuhinju često, jer se od otvaranja vrata, rashladi prostorija, pa krofne ne ispadnu dobre.
Odmoreno tijesto se ne smije premijesiti, nego se rukom razvuče po dasci i razvalja na debljinu malog prsta i izrezuje kalupom promjera 8cm.
Izrezane krofne se slažu na čisti stolnjak, dosta razmaknute i ostavljaju se oko sat vremena da narstu u toploj prostoriji.
A prženje, je posebna priča.
Predlažem da ne uzimate jako široku posudu, kako bi imali bar dva prsta ulja u njoj. Dobro zagrijati ulje, i prije stavljanja, svaku krofnu malo rastegnuti, tako da se napravi ona rupa u sredini (nemojte prstom probušiti tijesto). Prva strana krofne se MORA pržiti pod poklopcem dok donja strana ne porumeni, a zatim se okrene i dalje prži otklopljeno. To je zato što se pod poklopcem stvara dodatna temperatura, potrebna da krofne još narastu u ulju.
Pržene krofne izvaditi šupljikavom žlicom i slagati na ubrusni papir, razmaknute jednu od druge.
Najbolje krofne su one koje imaju bijeli prsten.
Puniti ih možete špricom, ali tada marmeladu treba izmutiti žlicom, ili jednostavno žlicu marmelade stavite u onu rupu u sredini i sve poprašite štaubom.
Znam da zvuči komplicirano, ali postoje krofne i krofne, a ovo je jedini ispravan postupak da ih se napravi.
Ako izbacimo jaja iz ovog recepta ona su to naše domaće fritule vulgaris.upornamama prvotno napisa
malo sam guglala
http://www.cookaround.com/yabbse1/sh...ad.php?t=13374
SALENJACI
1/2 kg brašna, kvasac, malo mlijeka, 2 žlice šećera, 2 žumanjka, prstohvat soli, 1 dl bijelog vina.
od svih sastojaka na poznati način zamijesiti meko, glatko tijesto i pustiti da dvostruko naraste.
Razvaljati ga na prst debelo i naribati na rendicu (kao za jabuke) svinjsko salo. Preklopiti na način da se lijeva i desna trećina prebace preko srednje. Ponovno preklopiti na isti način i tako sve skupa 4 preklapanja (kao za lisnato tijesto).
Nakon što se tijesto odmori, razvaljati na 1.5cm i rezati na 6x6cm kvadratiće. Na sredinu staviti pekmez ili nadjev od orasa, preklopiti u jednakokračni trokut i kutove uz osnovicu slijepiti prstima.
Peći na 175-180°C i tople odmah posuti šećerom u prahu.
Priprema sala: salo očistiti od opne i samljeti na flajšmašinu, oblikovati kuglu i do upotrebe ostaviti u hladnjaku.
Umjesto sala može se staviti jedan margarin u zamrzivač, pa se on nariba.
Što više preklapanja, to se salenjaci više listaju.
A stvarno zvučim ko da mi ih je tata izmislioupornamama prvotno napisa
, ali mooooram opravdati nick.
![]()
Hoću, večeras ću ga napisati. Radila ih je moja mama prije 15-tak dana, duplu dozu, i skoro sve su "planule" u jednu večer. Frigaju se u dubokom ulju, ali uopće ga ne upiju.aleksandra70vanja prvotno napisa
Imam jednog fizikalca, a može li ga zamijeniti pekač?Rene2 prvotno napisa
Evo, zbog ovoga ih ja nisam nikad pravila. (tj. jesam samo jednom i letile su u smeće). Kod mene je uvijek negdje neki prozor otvoren, neka vrata, a kuhinja je spojena s dnevnim, a i zamara me to razmišljanje o temperaturi tako da...ne znam. :/Ključna stvar je da u prostoriji u kojoj se rade krofne, ne smije biti propuha i trebala bi biti dosta topla (23°C).
Kad je moja baka radila krofne, onda nismo smjeli ulaziti u u kuhinju često, jer se od otvaranja vrata, rashladi prostorija, pa krofne ne ispadnu dobre.
A i to rastezanje... ma ne mogu ja to. Pravit ću krafne u nekom drugom životu, a do tada ću gledati da se nekome uvalim i da ih pristojno tamanim...![]()
Uglavnom, zaključak je da ima barem 100 različitih recepata za fritule.![]()
Ajme, ajme, ispričavam se (nadam se da nitko nije radio prema mom receptu), sad sam uočila da sam pogrešno napisala, ide 200ml mlijeka, a ne 400ml.
Ispričavam se!![]()
ja sam ispravila, a ti se dalje pravdaj!upornamama prvotno napisa
![]()
fritulica1 prvotno napisa
Ja bih samo napomenula da sam prošlih godina radila krafne i bile su skroz dobre (planule) iako nije bila temperatura u kuhinji 23 stupnja (to je kod nas moguće samo ljeti) i non-stop je netko nahodavao na balkon i sl.![]()
Samo ti hrabro kreni, nije to tak baš komplicirano i ne ispadne tak loše da se ne da pojesti!![]()
Misliš, ha... :/ Ako se i odlučim, javim što je ispalo od njih...MalaSirena prvotno napisa
Evo receptić za fritulice;
Očistiti i narezati 1 kg krumpira i skuhati u slanoj vodi. Ispasirati ih i izmiksati s 1 dcl vode u kojoj su se kuhali i dodati 1/2 kg brašna pomiješanog s 1/2 praška za šecivo, 2 vanilijina šećera, malo narezane (sitno) i naribane kore naranče, 75 gr. šećera, 10 dkg grožđica namočenih u rumu ili maraskinu, 2,5 dcl rakije. Sve dobro izmiješati (smiksati). Na uobičajen način oblikovati fritulice i peći ih u dosta vrelog ulja. Na kraju ih posuti šećerom u prahu.
Možda će vam se činiti da u recept ide puno rakije (moja mama je radila duplu dozu i kad je ulila u smjesu 1/2 l rakije, mi smo ostali :shock. Ali alkohol je u prženju ispario, a fritule nisu upile ulje (valjda se zato i stavlja rakija). I bile su...
![]()
može, može, ja probalafritulica1 prvotno napisa
![]()
apri,![]()
Evo stavljam recepte za polumjesece i za Zippulas (ovo je samo jedna od mnogobrojnih varijanti), omjeri su ovaj put točni:
Zippulas
500 g brašna
15 g kvasca
1 kuhani krumpir, oko 200g
2 jaja
ribana kora 1 naranče
1/2 čašice likera od anisa, može i rakija
sok od 3 naranče
200ml mlakog mlijeka
1 prstohvat šafrana
prstohvat soli
40g meda
šarene šećerne mrvice
ulje za prženje
Kvasac otopiti u malo mlake vode sa žličicom šećera.
Šafran otopiti u 1 žlici tople vode.
Kuhani krumpir protisnuti, dodati ga u brašno. Dodati kvasac i jaja i promiješati. Umiješati narančinu koru, liker, šafran i sol. Uz miješanje dodavati narančin sok i mlijeko. Miješati najmanje 10 minuta.
Ostaviti na toplom 1,5 h.
Zagrijati ulje. Tijesto staviti u lijevak ili slastičarsku vrećicu i polako ga puštati u vruće ulje. Ocijediti.
Zagrijati med. Preliti medom Zippulas i posuti ih šećernim mrvicama.
Prženi polumjeseci od skute
250g brašna
2 žlice šećera
30g maslaca
1 jaje
Od ovih sastojaka umijrsiti prhko tijesto. Staviti ga u frižider 1h.
Napraviti nadjev:
350g skute
50g čokolade narezane na komadiće
2 žlice šećera u prahu
korica naranče, ušećerena ili ribana
Sve zajedno pomiješati
Razvaljati tijesto debelo 3-4mm. Izrezati ga u trake široke 10 cm. Stavljati hrpice nadjeva, udaljene oko 5 cm. Preklopiti tijesto. Čašom rezati polumjesece. Vilicom dobro pritisnuti rubove da se ne bi otvorili.
Spuštati polumjesece u vrelo ulje. Ocijediti i pošećeriti.
Fritule s jogurtom i jabukama
1 jogurt
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
2 jaja
3 žlice šečera
15 punih žlica brašna (po potrebi i više)
2 jabuke (može i manje, dovoljna je 1)
malo rakije
Zamjesiti jaje i šečer, staviti pp, jogurt, brašno,vanilin, rakiju i naribane jabuke. Izmješati pa ako je tjesto tekuće dodati brašno dok nije moguće oblikovati žlicom fritulice.
Prži se u dosta vrelog ulja.
I mi radimo fritule, krafne prepuštam slastičarima i pekarima (nemam brige jel sve dobro zamijšano, jel prehladno...) na temelju dugogodišnjeg iskustva otkrili smo gdje su nam najfinije i to je to.
Fritule s jogurtom
3 žlice šećera
1 jaje
1 jogurt
1 žlica
ruma
korica limuna
10 žlica brašna
1 prašak za pecivo
NOVOST vezana uz krofne: u vrelo ulje ih ubacujte naglavačke! Tako da se i ona donja strana može dignuti!
Ovo sam tek jučer vidjela i stvarno ima efekta!
Bliži se pokladni utorak, pa...možda se netko odluči peći ih![]()
Samo da javim da sam se sada, prvi put u životu, upustila u avanturu zvanu 'krafna'. Pekač sad odrađuje svoje, dalje nastupam ja. Javim se kasnije![]()
Ja sam danas pravila po receptu Rene2, tijesto jako fino i ukusno, ali su mi pečenjem upile dosta ulja. Čine mi se premasne.
Da druge neobeshrabrim u probama, ja krofne rijetko pravim, a nikad ne kupujem u pekarnicama baš zato što su mi sve masne![]()
ja fritule nekako ne volim :/ dok krafne obozavam ponajise tople sa pekmezom od mareliceali koliko god cesto i dobro pravila kolace, krafne mi nikad nisu uspjele, kao ni fritule. uvijek su zavrsile u smecu
![]()
moram priznati da su mi krafne ispale fantastične i da su već skoro sve nestale (ja odmah smazala 4 kom, još onako tople). Definitivno ih radim opet!!