Pokazuje rezultate 1 do 18 od 18

Tema: Voda u iznimnim situacijama - da ili ne?

Datum pristupanja
    May 2007

Početno Voda u iznimnim situacijama - da ili ne?

Treba mi savjet..Paula je isključivo dojena i nema dudu varalicu a na bočicu je jela 5 puta do sad, od toga 2x u rodilištu (kršitelj koda), a doma izdojeno mlijeko.

Međutim, jučerašnja situacija me malo potaknula na razmišljanje. Naime, morala sam ići zubaru jer imam nekih problema sa zubom koji vučem već neko vrijeme, i ostavila sam Paulu s MM-om doma za to vrijeme. Nije bilo prvi put, kad je bila manja uglavnom je spavala pa sam mogla skoknuti na pol sata van. Bila sam i prije dva tjedna i nije me bilo doma jedan sat, ali je srećom zaspala pa nije bilo problema.

Jučer sam joj ponudila cicu prije nego sam išla i nije htjela. Do zubara imam 5 min pješice, trebala sam biti brzo gotova i računala sam da ću se vratiti za pol sata. Malo se sve skupa otegnulo i potrajalo oko 45 min. Taman kad sam bila gotova nazvao je MM nek požurim doma je Paula plače i ništa ne pomaže jer je žedna. To se vidi po tome što plazi jezik i kao da nakuplja slinu u ustima. Oni su se igrali, bilo je dosta toplo u stanu, puno je gugutala pa su joj se valjda osušila usta. Trčala sam doma i kad sam dojurila s jezikom do poda, ona je par puta povukla i bila je odmah dobre volje.

E sad, trebam ići sljedeći petak opet i moglo bi potrajati malo duže. I sad razmišljam kaj da napravim, jer imam nekoliko mogućnosti:

1. ostaviti MM-u izdojeno mlijeko
    - Tu je problem ako ga izdojim dan prije i ostavim u frižideru neće ga htjeti ni okusiti. To sam već probala i to mlijeko kad se ugrije ima odvratan miris po bljuvotini i valjda ima i drukčiji okus.
    - Nisam sigurna da li ću ga moći izdojiti isti dan dovoljno, odnosno tak da može stajati na sobnoj temperaturi.

2. Ostaviti malo prokuhane vode u bočici
    - Nemojte me odmah popljuvati. Znam sve o tome da se ne smije davati voda, ali ovo bi bio izniman slučaj. Mislim da će vodu puno bolje prihvatiti od izdojenog mlijeka iz frižidera jer voda nema nikakav okus.

3. MM s Paulom šeće u kolicima
    - Ovo je moguće jedino ako ne bude jako ružno vrijeme jer ona u kolicima zaspi. To smo i planirali jučer ali je jako puhao vjetar.

Moja mama naravno smatra da bih ju trebala malo navikavati na bočicu baš zbog takvih situacija. Par put kad sam joj probala dati gurala ju je van s jezikom i jela je samo kad je mlijeko bilo friško izdojeno kad je skužila kaj je to nakon par minuta nagovaranja. Ne znam kak će se MM snaći ako ju on bude morao tak hraniti, jer ona bočicu jako teško prihvaća.
    Sad si mislim kaj ako se meni slučajno nekaj i dogodi i ne budem mogla stići doma na vrijeme. Muka mi je od pomisli da će ona plakati do iznemoglosti i na kraju iz očaja morati prihvatiti bočicu. Nije li možda ipak mama u pravu kad kaže da bi joj bilo lakše da joj je bočica malo "poznatija" nego da se tak muči?

Dojenje nam inače super ide, pročitala sam sve kaj sam mogla o tome i nekako ne vjerujem da će nam povremeno davanje bočice nešto značajno poremetiti dojenje u sljedeća dva i pol mjeseca, tj. do početka dohrane. To mi se čini ipak malo bolje nego da riskiram da mi beba doma bude žedna i uplakana, a MM sav jadan jer joj ne može pomoći.
    Imate li kakvu ideju kaj da radim?

Snjeska avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mislim da joj neće biti ništa od par kapi vode.

I moja bebana je jela samo moje mlijeko, izdojeno, ali kada je morala piti zeljezo davala sam joj aktiferin kapi rastvorene u maaaalo vode

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

nek joj da malo vode na zlicicu.

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

izdojeno mlijeko na žličicu ili na čašicu
    Uopće mi ovo tvoje ne izgleda kao neka ekstremna situacija kojoj se ne može doskočiti tvojim mlijekom. Beba ti ne može dehidrirati u sat vremena tako da nema tu neke panike. Onoliko koliko uspiješ izdojiti sigurno će biti dovoljno za utažiti bebinu žeđ u tih sat vremena.

Voda ispire tanki sloj koji obavija probavni sustav i izlaže tako bebin organizam upalama, alergijama itd..
    Nepotrebno, čini mi se.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam se vec odavno navikla na ideju da djecu, dok nisu uhodana s dohranom uvijek vodim sa sobom. I kod zubara i kod doktora, i u postu, i u banku, gdje god treba ja dijete ponesem sa sobom jer joj je sisa jedini izvor hrane. Izbacila sam si sve druge opcije iz glave i to je to.
    Jedina iznimka do sada mi je bilo desetominutno istrcavanje do ducana ako dijete spava.
    Hocu reci, prije nego sto se pocnes zezati s ovakvim dilemama, mozda da jednostavno promijenis pristup?

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno Re: Voda u iznimnim situacijama - da ili ne?

Citiraj Sirius Black prvotno napisa
    nekako ne vjerujem da će nam povremeno davanje bočice nešto značajno poremetiti dojenje u sljedeća dva i pol mjeseca, tj. do početka dohrane. ?
    to su mislili i oni kojima je dijete nakon sto je probalo bocicu odbacilo cicu

mislim da ti sad vise nije tliko problem hoce li odbaciti cicu nakon bocice, nego u tome da je na bocicu drugaciji nacin sisanja, kao i duda varalica. moje dijete je kasno dobilo dudu (skoro sa 6 mjeseci) i nije na pocetku bilo nikakvih posljedica, ali mi je nakon nekog vremena poceo drugacije prihvacati cicu, i znalo me boljeti nacin kako sise, a prije toga nikada nismo s tim imali problema.

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Sun prvotno napisa
    Voda ispire tanki sloj koji obavija probavni sustav i izlaže tako bebin organizam upalama, alergijama itd..
    .
    mene bas zanima kolika mora biti kolicina vode za to?

jer se i homeopatski lijekovi bebama daju u vodi razrijedeni, i niko to ne smatra davanjem vode.

ja i mm smo imali velikih rasprava u vezi te vode, pa me bas zanima.
    to su vise bile teoretske rasprave jer se ja od doriana nisam odvajala dok je samo sisao ( i to mi je preslo u naviku, i bas me dobro podsjetila ova tema da bi i ja trebala do zubara )

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zar se bebama globulice ne stavljaju direktno u usta?

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Zorana prvotno napisa
    Zar se bebama globulice ne stavljaju direktno u usta?
    ne, odraslima se stavlja u usta, tj. pod jezik da se otopi. dijete bi to samo progutalo.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Hm
    Pa magistra u apoteci mi je rekla da moze i bebama pod jezik.

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ok, al mislim da to sad nije tema. ja sam to samo navela kao jedan od primjera, a zanima me nesto drugo.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj meda prvotno napisa
    jer se i homeopatski lijekovi bebama daju u vodi razrijedeni, i niko to ne smatra davanjem vode.
    ja nisam, ja sam davala u mm.
    izdojila bi malo i rastopila kuglice

btw. i meni je magistrica to rekla , neka stavim bebi pod jezik, iako je L. imala 3mj.
    sva sreca nisam "naivna".

Sirius Black, Sun ti je lijepo rekla. voda je totalno nepotrebna.
    kako je TM znao da je beba zedna? mozda je bila gladna? mozda je htjela sisati jer ima urodjeni refleks? mozda je htjela mamu?
    mozda je samo htjela dojiti.

ja ti savjetujem da u takvim situacijama ili vodis bebu sa sobom, ili da TM ide s tobom i bude u blizini u nekoj setnji ili da se izdojis i da joj da izdojeno mlijeko, idealno bi bilo na zlicicu ili casu.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Sun, nisam ni pomislila da bi beba mogla odmah dehidrirati, nego da će biti žedna i da će plakati tak dugo dok ne dođem doma. Ja sam u početku čvrsto odlučila da ću isključivo dojiti i da neću nikako davati vode, ali ne bih htjela da mi se bebica nepotrebno muči zbog moje zadrtosti.

Znam ja da voda ispire zaštitini sloj, ali ako se taj sloj stvarao 3 i pol mjeseca, koliko ga onda može isprati nekoliko gutljaja vode? Sad se pitam koliko je to uopće provjerena informacija...

Zorana, meni se čini puno rizičnije za bebu da ju navlačim po raznim čekaonicama u sezoni gripe, nego da je doma pa popije malo vode.

Leonisa, napisala sam kako je znao da je žedna jer je kod nje to očito. Btw. kad smo bili kod pedijatrice i počela je to isto raditi, ona je isto odmah rekla da je žedna. Znam da bi bilo najbolje da joj uspije dati izdojeno mlijeko, odnosno da ja uspijem izdojiti toliko da joj može dati svježe.

Za sad smo odlučili da ja ostavim i mlijeko ako uspijem izdojiti i vodu ako mlijeko ne bude htjela (jer voda nema ni okus ni miris, a izdojeno mlijeko promijeni okus) , pa će joj MM probati ponuditi i jedno i drugo na žličicu prije nego počne plakati, jer onda više nema šanse da će htjeti. Idem zubaru u petak, pa ćemo ovaj tjedan vježbati. Nadam se samo da će biti lijepo vrijeme pa će on s njom šetati u kolicima.

mali karlo avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj Sirius Black prvotno napisa
    meni se čini puno rizičnije za bebu da ju navlačim po raznim čekaonicama u sezoni gripe, nego da je doma pa popije malo vode.
    ja se slažem, mi karla uvijek vodimo sa sobom jer ga nemamo kome ostavit, i kod frizera, doktora, zubara, u trgovinu...
    Ali sad kad je sezona gripe ako je ružno vrijeme mm i karlo ostanu u autu a ja odem obavit šta trebam, ili obrnuto ako mm treba nešto obavit onda ja ostajem u autu.

Ja osobno mislim da joj malo vode neće naškodit

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ne kužim baš ovaj dio da ti izdojeno mlijeko toliko promijeni okus.
    Ali evo ovdje imaš članak o čuvanju izdojenog mlijeka http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=277&Show=2135
    gdje kaže
    Majčino mlijeko može se pohraniti na sljedećim temperaturama:

Kolostrum:

* na 27-32 °C - 12 sati

Zrelo mlijeko:

Na sobnoj temperaturi

* do 15 °C ....... 24 sata
    * 19-22 °C ....... 10 sati
    * 25 °C ........... 4-6 sati
    * 30-38 °C ......... 4 sati

U hladnjaku:

* na temperaturi 0-4 °C ....... do 8 dana

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Pročitala sam ja to, ali navečer sam izdojila mlijeko i stavila u frižider i ujutro sam ga ugrijala pod vodom. Miris tog mlijeka je bio grozan i nije ga htjela jesti, pljuvala je van i radila grimase. Kad joj dam friško izdojeno koje je kratko vrijeme stajalo na sobnoj temperaturi to ne pljuje.
    Nisam probala kakav okus ima, ali ako se promijeni isto ko i miris onda je bljak

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

E, zaboravila sam napisati: MM ju ne želi hraniti na bočicu kad mene nema, kaže da će on radije to probati sa žlicom. Tak mi i treba kad sam ga tak naučila da se bočica ne smije davati i sad je postao zadrtiji od mene

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Breastfeeding babies do not need extra water, though formula-fed babies often do. Your breastmilk contains enough water for your baby, even in hot, dry climates. Formula contains higher concentrations of salts and minerals than breastmilk does, so that extra water is often necessary for the kidneys to excrete the extra salt. Also, because of less efficient metabolism, formula-fed infants lose more water. In breastfed babies, not only is extra water unnecessary, giving bottles of water to quench baby's thirst may also lessen the desire to breastfeed. This will interfere with the balance between mother's milk supply and baby's demand. Bottles of water are also likely to cause nipple confusion. A baby who is too warm or thirsty, but not hungry, can satisfy his need for more water by feeding more frequently and just enough to get the watery foremilk, but not necessarily the creamier hindmilk. Breastfeeding babies are great self-thirst-quenchers.
    http://www.askdrsears.com/html/2/T023000.asp

Feeding of water to newborns is not recommended. Water fills a baby up with absolutely no nutrition. Rapid brain growth is taking place at this time in a baby's life, so it really isn't wise to be feeding a baby empty calories. It also takes away from important time spent at the breast, and frequent supplementation in a newborn may permanently decrease a mother's milk supply. Exclusive breastfeeding -- where all of a baby's sucking and nutritional needs are met at the breast -- is recommended for babies until the age of four to six months.

A recent study involving 1677 mothers and babies found that although 25 percent of the mothers surveyed offered their babies water, this type of supplementation is unnecessary, and may be dangerous to an infant, especially one under four weeks of age. Water supplementation in an infant can lead to oral water intoxication. When this happens, the sodium in his bloodstream becomes so diluted that the baby's body is unable to function properly. This can result in an altered mental state, abnormally low body temperature, bloating, and even seizures (Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine. 1997;151:830-32).

Isn't it wonderful to know that you can fulfill all of your baby's nutritional needs at your breast? My best wishes in mothering!
    http://parenting.ivillage.com/newbor...,,441n,00.html

Communicating the Message “Don’t Give Water”
    The following messages have been used in programs to convince
    mothers, their families, and health workers that exclusively
    breastfed infants do not need to be given water in the first six
    months. The most effective ways of communicating the messages
    depend on the audience and the practices, beliefs, concerns, and
    constraints to good practices in a particular setting.
    Make clear the meaning of exclusive breastfeeding
    s Exclusive breastfeeding means giving only breastmilk. This
    means no water, liquids, teas, herbal preparations, or foods
    through the first six months of life. (It is important to name the
    drinks and foods commonly given in the first six months. One
    program found that women did not think the advice “do not
    give water” applied to herbal teas or other fluids.)
    Take ideas often associated with water and apply them to
    colostrum
    s Colostrum is the welcoming food for newborns. It is also the
    first immunization, protecting a baby from illness.
    s Colostrum cleans the newborn’s stomach. Sugar water is not
    needed.
    Explain why exclusively breastfed babies do not need water
    s Breastmilk is 88 percent water.
    s Every time a mother breastfeeds, she gives her baby water
    through her breastmilk.
    s Breastmilk has everything a baby needs to quench thirst and
    satisfy hunger. It is the best possible food and drink that can be
    offered a baby so the baby will grow to be strong and healthy.
    Point out the risks of giving water
    s Giving water to babies can be harmful and cause diarrhea and
    illness. Breastmilk is clean and pure and protects against
    disease.
    s An infant’s stomach is small. When the baby drinks water, there
    is less room left for the nourishing breastmilk that is necessary
    for the infant to grow strong and healthy.

Link good breastfeeding practices to adequate fluid intake
    s When a mother thinks her baby is thirsty, she should breastfeed
    immediately. This will give the baby all the water that is
    needed.
    http://www.hki.org/research/nna_stor...A-Dec15-02.pdf

gle, nisam ja netko tko će ti reći da ne smiješ djeetu dati vodu. Došla si pitati za savjet, ja ti ga nudim. Situacija koju navodiš po meni nije ekstrem situacija koja iziskuje iznimke. (npr da pišeš da moraš ostati u bolnici ili da ti se desilo nešto i moraš uzimati lijek nekompatibilan s dojenjem tada bi to bila već druga priča)
    Oako stvarno ne vidim potrebu za prestankom isključivog dojenja (a znaš sama da je to za bebu najbolje)
    a što se tiče zaštitnog sloja kojim mm oblaže crijeva, on se ne taloži pa da bi nakon tri mjeseca trebalo nekoliko litara vode da ga ispere.. I da, nije to nešto neobnovljivo, naravno da će se probavni sustav ponovno obložiti tim filmom kad prestaneš sa davanjem vode, ali stvar je u tome da je povećan rizik od infekcija, alergija. No naravno ti si ta koja odlučuje - ako misliš da ti je beba tako strašno žedna nakon sat, dva bez sise, samo naprijed

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •