Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 69

Tema: Porodiljni dopust - pitanje

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno Porodiljni dopust - pitanje

Zanima me kako se rješavaju papiri za porodiljni dopust.

Naime otvorila sam porodiljni 45 dana prije termina i doc mi je dala doznake za 180 dana (4,5 mj. starosti djeteta). Mali je sad napunio 4 mj. pa me zanima da li za mjesec i pol dana koliko je ostalo do njegovih 6 mjeseci trebam tražiti doznake i odnesti ih u firmu ili je dovoljno otići na hzzo i dati zahtjev za produženje dopusta do godine dana.

Kad sam zvala hzzo rekli su mi da je dovoljno podnijeti zahtjev, a u firmi su mi rekli da moram donesti doznake pa molim pomoć.

miffy

Početno

Treba samo otići na HZZO i popuniti zahtjev za drugih 6 mj. porodiljnog dopusta, nakon čega češ i ti i tvoja firma dobiti rješenje o tome.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

OK. Hvala!

Točkica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Cure, ja sam dobila poziv da se do 16.7. javim u Hzzo zbog tog drugog dijela, zanima me moram li dati zahtjev da mi se prvi dio naknade (prosjek plaće) isplaćuje do 6 mjeseci starosti djetete ili ću taj prosjek dobivati zaključno sa 16.7.?

berlinka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Moja prijateljica je otvorila porodiljni tek od rođenja djeteta, a inače je prijavljena na Zavodu za zapošljavanje. No, nemaju li i nezaposlene žene pravo na porodiljni 45/28 dana prije termina, i ako da, može li se to retroaktivno? Hvala na savjetima!

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Nemaju, njima rodiljni pocinje nakon rodjenja djeteta, jer je jedan od papira koji se podnose uz zahtjev i rodni list djeteta. Kod mama radnica je drukcije: one ne smiju raditi na samom kraju trudnoce, zato njima pocinje ranije.

Pogledaj tekst sa portala:

http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=173&Show=1461

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Tockice, kad na socijalno odneses rodni list djeteta, mislim da ce oni sami regulirati visinu tvoje naknade po bebinoj starosti, do njenih navrsenih sest mjeseci.

berlinka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Hvala Minnie!

Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Još malo o bolovanju.
    Mene zanima papirologija, nadam se da sam odabrala pravi topic.
    Dakle, dobila sam od ginekologa neku potvrdicu (partus praet. immm. ili nešto slično) da otvorim bolovanje radi trudnoće. Moram mirovati, drugo mi nije rekla. Doktorica opće prakse dala mi je potvrdu o privremenoj nesposobnosti za rad (šifra uzroka bolovanja 60) i ništa više, a sestra mi je rekla da to nosim poslodavcu. E sad, brinem se jer su mi tete iz hzzo-a rekle da im treba izvješće o bolovanju od dok. opće prakse i R1 od poslodavca da mi otvore bolovanje, a doktorica kaže da nema pojma o čemu pričam. Ko je tu lud i što nosim u firmu, a što hzzo-u? Ako netko zna, molim pojašnjenje.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Doktorica te vjerojatno nije dobro razumjela: izvješće o bolovanju je ono sto zovemo "doznaka", za ostale papire lijecnica mozda ne zna, ali doznaka joj je jako dobro poznata: svaki ih dan potpisuje!

ER-1 ce ti dati poslodavac, i njega ces, zajedno sa doznakom nositi na socijalno. Tamo ce te na uvid traziti trudnicku knjizicu (barem tako rade u zadarskom socijalnom), i broj tekuceg racuna na koji ces primati naknadu.

U firmu ces slati kopije doznaka. Tako to izgleda kod mene u knjigovodstvu.

Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

A ova potvrda o privremenoj nesposobnosti nije doznaka? I kome to onda ide? Otvaram bolovanje s 1.7. i mislila sam da tada moram donijeti er1 i doznaku (izvješće) u hzzo. Koliko znam o doznakama (a to nije puno) dobijaju se krajem mjeseca. da li onda bolovanje za 7. otvaram tek krajem, a ne početkom mjeseca?? zbunjena sam

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Potvrda o privremenoj nesposobnosti za rad je samo obavijest poslodavcu o otvorenom bolovanju.

Doznaku ces dobiti krajem mjeseca, i tada ces otici na socijalno sa ostalim dokumentima (oko 20.07. ces s doznakom za srpanj otici prvi put, a dalje svaki mjesec tako, do otvaranja rodiljnog dopusta).

Potvrda je samo za poslodavca.

Početno

Drage cure, da ne otvaram novi topic postavit cu pitanje ovdje: znam da se na porodiljni dopust ide 45 ili 28 dan prije poroda, ali moju frendicu zanima da li se može ići bilo kad i u tom međurazdoblju? Dakle, da li se na porodiiljno može ići npr 35 ili 40 dana prije termina? i jos je jedna nedoumica: da li u Hzzo može poslati muža da otvori porodiljno, jer ce biti na moru ili bas moras doci osobno u Hzzo? I u tom slučaju, tebaju li neki posebni papiri?
    hvala unaprijed na odgovorima

berlinka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Muž može sve sam srediti, to govorim iz vlastitog iskustva, a mislim i da na porodiljni može bilo kada u tom periodu.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

zanima me,ako se porodiljni otvara 45 dana prije poroda tj.termina,onda prvih 6 mjeseci zapravo ne odgovaraju pravim 6 mjeseci djeteta,a tako niti godinu dana,Dakle,ako imam pravo na porodiljni dopust od god. dana je li to god. dana od rođenja djeteta ili od otvaranja porodiljnog?Nadam se da ste me shvatili!

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

od dana rodjenja.
    moras se vratiti na posao na djetetov prvi rodjendan (ali bas na rodjendan (.
    (osim ako je nedonosce, onda postoji mogucnost produziti pd do datuma termina)

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

hvala,malo me zbunilo to što sam dobila doznaku za prvih 6 mj,koja neće odgovarati 6 mj. djeteta već 4,5.No, valjda znaju šta rade
    A šta se rodjendana tiče baš

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Minnie prvotno napisa
    Tockice, kad na socijalno odneses rodni list djeteta, mislim da ce oni sami regulirati visinu tvoje naknade po bebinoj starosti, do njenih navrsenih sest mjeseci.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

aha ,ok!hvala!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam počela raditi 24.03. ove godine i od 14.07. sam na bolovanju-komplikacijama. knjigovođa me uvjerava kako neću primati bolovanje u 100%-tnom iznosu plaće jer nisam radila 6 mjeseci prije otvaranja komplikacija već tih već spominjanih 850kn, a i rodiljna naknada da će mi biti 1600kn.
    prije ovog zaposlenja sam radila od 5.11.2001-1.10.2003. (uključen i porodiljni za vrijeme kojega mi je tekao staž).

s druge strane, prijateljica koja je rodila prije dva i pol mjeseca, a prvo dijete kad i ja, je uredno dobivala naknadu na komplikacijama i rodiljnu naknadu u skladu s prosjekom plaće (također je radila cca tri mjeseca prije komplikacija).

što je od svega točno i čemu se mogu nadati?

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Da bi se računala naknada na trudničkom bolovanje po prosjeku tvoje plaće moraš imati barem dvije isplaćene plaće na obrascu ER-1 (Potvrda o plaći, ali uz to presudan je i prethodni staž osiguranja, odnosno moraš imati šest mjeseci neprekidnog staža prije otvaranja bolovanja ili devet mjeseci staža u dvije godine.

Uspjelo je sve stati u jednu rečenicu.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

U tvom slučaju, nemaš od 14.07.03. do 14.07.05. nemaš zadovoljen uvjet prethodnog osiguranja, i knjigovođa je u pravu, naknada na bolovanju će ti iznositi svega 850,00 kn.

Za naknadu na rodiljnom dopust nije bitan prethodni staž, tražiti ćeš novi izračun naknade, i ako ti u novi ER-1 uđu dvije isplate plaće, naknada će ti iznositi kao plaća (naravno, gornji limit na obveznom rodiljnom iznosi 4.250,00 kn, a na dodatnom 2.500,00 kn.).

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

hvala, Minnie
    ovih 850 ću preživit, bilo mi je bitnije da mi ne zeznu rodiljnu naknadu

Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Nadovezala bi se na temu.
    Dobila sam informaciju na Hrv. zavodu za zdravstveno osiguranje da mi je potrebno 6 mjeseci radnog odnosa da bi se računo prosjek za porodiljnu naknadu, a u slučaju 3 mj. radnog odnosa se ne računa prosjek, već se dobiva onaj minimum od 1.600,00 kn porodiljne naknade.
    Da li to tako stoji.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Pitaš baš za rodiljnu naknadu, ne za naknadu za bolovanje?

Za rodiljnu naknadu nije bitan prethodni staž, a za naknadu za trudničko bolovanje je presudan.

Da bi se računala naknada na trudničkom bolovanje po prosjeku tvoje plaće moraš imati barem dvije isplaćene plaće na obrascu ER-1 (Potvrda o plaći, ali uz to presudan je i prethodni staž osiguranja, odnosno moraš imati šest mjeseci neprekidnog staža prije otvaranja bolovanja ili devet mjeseci staža u dvije godine
    i

Za naknadu na rodiljnom dopust nije bitan prethodni staž, tražiti ćeš novi izračun naknade, i ako ti u novi ER-1 uđu dvije isplate plaće, naknada će ti iznositi kao plaća (naravno, gornji limit na obveznom rodiljnom iznosi 4.250,00 kn, a na dodatnom 2.500,00 kn.).

Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Da pitala sam za rodiljnu naknadu.

Na što se mogu pozvati kad mi gđa. u HZZO kaže da će mi rodiljna naknada biti 1.600,00 kn, ako nemam 6. mj. radnog staža.

Pročitala sam gornje postove zato mi i nije bilo ništa jasno ili sam ja nešto krivo skontala.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Sa weba HZZO-a, ovo ti je link na rodiljne naknade, tu ne postoji klauzula prethodnog staža:

http://www.hzzo-net.hr/osnovno/rodiljne_naknade.htm

a ovo je za naknade na bolovanju:

Osiguraniku koji ne ispunjava uvjet prethodnog staža osiguranja naknada plaće za sve vrijeme trajanja bolovanja, pripada u najnižem iznosu naknade plaće utvrđene općim aktom Zavoda, osim u slučaju ako je bolovanje prouzročeno ozljedom na radu ili profesionalnom bolešću, odnosno u slučaju korištenja prava na obvezni porodni dopust.
    http://www.hzzo-net.hr/osnovno/nakna..._bolovanja.htm

Oni sami su donijeli taj propis, i to oslobađanje za rodiljni dopust. Pozovi se na njih same, žena očito nema točnu informaciju.

Na žalost, prečesto se događa da same službenice na socijalnom daju krivu informaciju.

Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Hvala Minnie.

Samo da još svima okolo uspijem to dokazati.

berlinka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Žena na HZZO-u uvjeravala je mog muža da ne mogu otvoriti porodiljni dopust 45 dana, već 28 dana prije termina!!! Najnormalnije sam ga otvorila. Na žalost, znaju davati krive informacije...

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ja sam dobila papir tj. obavjest o porodiljskom dopustu od ginekologa na kojem piše termin i datum početka p.d. od svoje ginekologice za odnjeti na HZZO,tako da nemože biti zabune.

la11 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

i ja sam dobila taj papir i odnijela ga na socijalno

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

a treba li s tim papirom od socijalnog ginekologa na kojem pise datum otvaranja porodiljnog otici prvo lijecniku opce prakse? ne bi li ona trebala dati doznaku za porodiljni?

i ako mi bolovanje zbog komplikacija zavrsava 10.08., a 11.8. pocinje porodiljni, je li dovoljno otici s doznakama na hzzo krajem 8. mjeseca ili treba i prije? to su onda pretpostavljam 2 doznake?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

trebaš sa tim papirom otići kod doktorice opće prakse.Ona će ti napraviti dvije doznake,jednu za komplikacije ,a drugu za porodiljni.Onda sa papirom i doznakama ideš na socijalno.Što se tiče vremenskog roka nisam sigurna da li do kraja mj. ili ranije-Meni porod. počinje 22.07. bila sam na socij. sa doznakama taj dan,ali mi je doktorica upisala krivu šifru pa su mi rekli da dođem u ponedjeljak,a ne do kraja mj.

trinity avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

ja imam pitanje vezano za vrijeme kad se na HZZO nose doznake za otvaranje porodiljnog dopusta.

u prvoj trudnoci sam ih odnijela 01.03.02. kad sam i potvarala PD

sada mi je PD zapoceo 01.08.2005. i kako sam bila na godisnjem odmoru poslala sam mamu da mi uzme doznake od doktorice i da ode na posao po ER obrazac. ona je sve to obavila krajem srpnja kad je racunovotkinja bila na poslu jer su inace svi na kolektivnom GO.

nakon toga je pokusala otic na HZZO i predat papire za PD i gospodja ju je tamo sprasila da ne treba doci prije kraja osmog mjeseca jer oni ionako isplacuju porodiljnu naknadu unazad. sad se pitam tko je tu lud i jel se sta promijenilo zadnje 3 godine? zasto ja ne bi mogla vec sad odnijet papire, a oni neka novac isplacuju kad ih je volja?
    zasto moram cekati do kraja mjeseca kad se radi o porodiljnom dopustu, a ne o bolovnju?

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ako te naknade toliko kasne, koliko prolazi od zadnje plaće (koja je početkom mjeseca) do prve naknade za bolovanje radi komplikacija u trudnoći? Recimo, 1.10. odem na bolovanje, 5.10. dobijem plaću za 9. mjesec. Kad ću dobit lovu za 10. mj?

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

To ti ovisi od socijalnog do socijalnog, odnosno od službenice do službenice.

Koliko sam shvatila, išla si po novi ER-1? Naknada na rodiljnom nasljeđuje onu sa trudničkog bolovanja, ako nije bilo prekida između bolovanja i rodiljnog. Ako je tako povoljnije za trudnice, ofkors, inače može tražiti novi izračun.

Ti sama tražiš novi izračun?

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Ovo gore je bilo za trinity.

Citiraj Loli prvotno napisa
    Ako te naknade toliko kasne, koliko prolazi od zadnje plaće (koja je početkom mjeseca) do prve naknade za bolovanje radi komplikacija u trudnoći? Recimo, 1.10. odem na bolovanje, 5.10. dobijem plaću za 9. mjesec. Kad ću dobit lovu za 10. mj?
    Lova stiže krajem mjeseca za prethodni mjesec. Za 10 mjesec će ti stići krajem 11.

trinity avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

To ti ovisi od socijalnog do socijalnog, odnosno od službenice do službenice.

Koliko sam shvatila, išla si po novi ER-1? Naknada na rodiljnom nasljeđuje onu sa trudničkog bolovanja, ako nije bilo prekida između bolovanja i rodiljnog. Ako je tako povoljnije za trudnice, ofkors, inače može tražiti novi izračun.

Ti sama tražiš novi izračun?
    Minnie, ja sam imala prekid bolovanja, o tome smo vec prije 2 mjeseca raspravile.
    Mene samo zanima zasto sad moram cekati do kraja mjeseca za nosenje doznaka za PD, a prije 3 godine nisam morala.
    Znam kad ide isplata novca i to uopce nije upitno, no zasto moram cekati kad na porodiljni idem i ovako i onako.....i tu se nece nista promijeniti

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Ali ček ček...

Ti si bila na bolovanju, pa si radila, pa si ponovno otvorila bolovanje (ovo te u stvari pitam), pa sa bolovanja otvaraš rodiljni?

Ili si bila na bolovanju, pa si radila, pa otvaraš rodiljni?

Ako je ovo drugo, zanemari me.

trinity avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Ali ček ček...

Ti si bila na bolovanju, pa si radila, pa si ponovno otvorila bolovanje (ovo te u stvari pitam), pa sa bolovanja otvaraš rodiljni?

Ili si bila na bolovanju, pa si radila, pa otvaraš rodiljni?

Ako je ovo drugo, zanemari me.
    ovo drugo : bolovanje, rad, porodiljnji

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Da li je moguće da se ugovor o radu produži za vrijeme porodiljnog? Naime, u 11. mjesecu mi ističe ugovor jer je na određeno.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Svakako je moguće. Na poslodavcu je da odluči da li će ti produžiti ugovor, ili ne. To što si trenutno na rodiljnom za (ne)produženje je nebitno.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Hvala!

Početno

minnie, imam ugovor o radu od 1.06.-31.12- ove godine...
    termin poroda mi je 25.12.
    dakle, porodiljski bi trebala otvoriti dok mi još traje ugovor.
    pitanje:
    da li ja i onda imam pravo na tri godine porodiljskog ili samo na godinu(mislim zbog ugovora na određeno vrijeme)
    hvala!

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Na tri godine. I zaposlene mame i nezaposlene mame imaju pravo na trogodišnji rodiljni za blizance, treće i svako slijedeće dijete.

Tebi je termin krajem prosinca? Onda ćeš svakako imati otvoren rodiljni dopust prije isteka ugovora o radu.

Početno

hvala!

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

da ne otvaram novi...
    ginekolog mi je na trudničkoj knjižici napisao P.D. 1.9. (to je točno 37 dana prije termina).
    s tim sam otišla kod dokt. opće prakse koja mi je dala "potvrdu o privremenoj nesposobnosti za rad", na kojoj piše u rubrici "očekivano trajanje bolovanja- 30 dana". (ne kužim zašto piše bolovanje kad ja otvaram porodiljni dopust.)
    rekla mi je da to odnesem poslodavcu, a da krajem ovog mjeseca dođem po doznake. (inače, termin mi je 7.10.)
    meni sada više ništa nije jasno.
    1. zar to što sam dobila nisu doznake?
    2. tko nosi moje papire na HZZO, ja ili moj poslodavac? (doktorica kaže da to moja firma radi.)

zbunjuju me..............

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

To ti nije doznaka, ali zasto ti je to dala pri otvaranju rodiljnog, stvarno ne znam.
    Ocekivano trajanje obveznog rodiljnog je sest mjeseci djetetova zivota, odakle joj 30 dana? :?

Na HZZO moze papire nositi poslodavac, a mozes i ti, ovisi o tvom poslodavcu i dogovoru s njim, odnosno o njegovoj praksi u ovakvim slucajevima.

U firmama za koje ja radim, u pravilu trudnice (ili neko iz njihove obitelji) same idu na HZZO.

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Minnie, pa šta onda moram napraviti?
    ja sam se nakon pola sata vratila i rekla joj: čujte, pa ja ne otvaram bolovanje, nego porodiljni, ona meni kaže, pa da, to ti je to.
    šifra je nekava H1, ili 41, ne mogu točno vidjeti.
    jel to to?
    ne znam zašto 30 dana, otuići ću opet tamo.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Da, H1 je sifra za rodiljni.

Ne sekiraj se. Odi sredinom ili krajem mjeseca po doznaku, nju ti mora dati radi HZZO-a. Kad odes (ti ili netko drugi) na HZZO, to ce bit zadnje sto imas sa papirologijom prije otvaranja dodatnog rodiljnog (sa bebinih pet mjeseci).

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •