Pokazuje rezultate 1 do 33 od 33

Tema: Nošenje igračaka u vrtić

Datum pristupanja
    May 2007

Početno Nošenje igračaka u vrtić

Nisam mogla naći da li postoji slična tema, pa molim da se spoji ako ima.

U našem vrtiću (a koliko čujem u puno drugih) je praksa da u petak donose svoje igračke od doma. Nikad mi nije bilo jasno koja je svrha toga. Prošle godine kad je curka krenula u vrtić, u početku nije nosila jer nam to baš nije bilo drago, pa je ispalo da je jedina.

I sad nam je svaki petak problem što odnijeti, jer ona to doživljava kao neku obavezu, a doma nema igračke koje su za to prikladne. Npr. cure vole kocke pa imaju brdo lego kockica, i sitnih i duplo, imaju brdo društvenih igrica, razne edukativne - npr. memory za učenje engleskog, sintizajzer (pomalo sama svira i naučila je neke pjesmice), papirnate šablone za oblačenje lutkica (puno ih je i lako se izgube), kartonsku kućicu s papirnatim namještajem i svašta sa sitnim dijelovima što nije zgodno da okolo nosi. Imala je ideju da odnese šah, ali joj to ne damo da ne izgube figure. Ponekad im nacrtam cestu na zalijepljene velike papire pa se na podu igraju tatinim starim autićima. Autiće ne bi nosila, valjda od sramote pred ostalim curama.

Lutaka ima nekoliko i to samo zato jer je dobila za rođendan, i jer smo kupili da i ona ima. Doma se s njima cure jako rijetko igraju. Kad je za peti rođendan dobila monstericu tiho mi je rekla : "zakaj mi je baka kupila tu glupost? " da bi ubrzo ispalo da moraš imati monstericu ako se hoćeš uklopiti u društvo i da šteta kaj ima samo jednu pa ju prijateljice pitaju kako to da ih nema više. I ponije smo kupili zbog vrtića, doma u kutiji stoje na polici i nitko se njima ne igra, ali dobro dođu u petak.

To donošenje igračaka u petka više izgleda ko neka parada tko ima ljepše i bolje stvari, pa onda neki donesu i dječji laptop, a drugi sline nad tim. Jasno mi je da bebe mogu nositi plišance s kojima spavaju, ali ne znam čemu ovo ostalo?

rossa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

kod nas se nekoliko puta na roditeljskom dogovaralo da se više ne nose ni plišanci za spavanje, ali to nikad ne potraje jer se uvijek nekolicini dopusti igračka za spavanje, pa onda opet svi počnu nositi kad im padne na pamet. evo moja je jutros nakon dugo vremena odnijela neku hello kitty, ponekad odnese neku sitnicu.
    ali nema tog dogovorenog nošenja. kupi joj neki jeftini šah u offertisimi, pa ako izgubi neku figuricu nije problem.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Kupili smo jeftini šah jer voli igrati, ali je pitala druge cure s kojima se igra da li znaju igrati pa su rekle da ne znaju.

Bila sam danas u vrtiću ujutro pa nisam mogla vjerovati kakva čuda se nose. Njene dvije winxice i par haljina su izgledale bogečki.

Superman avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Ne razumijem, zašto bi dijete moralo nositi igračku, ako to samo ne želi? To mi nema nikakvog smisla... Određen je jedan dan u tjednu kada djeca mogu ponijeti od kuće igračku. Onaj tko želi - ponese. Tko ne želi - ne ponese. Taj dan je prvenstveno određen zato što bi većina djece svaki dan nosila igračku od kuće, a to ne ide. I to je cijela poanta priče, barem kako ja to vidim.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Sirius Black prvotno napisa Vidi poruku
    U našem vrtiću (a koliko čujem u puno drugih) je praksa da u petak donose svoje igračke od doma. Nikad mi nije bilo jasno koja je svrha toga.
    Sad kad čitam, prisjećam se da je i u našem vrtiću bila ta praksa. Svrha je zapravo bila da se ograniči nošenje vlastitih igračaka u vrtić tijekom tjedna, pa kao petkom smiju donijeti nešto svoje. Ali nije to bila obaveza, više kao dozvola.
    Sjećam se da je A. u vrtić nosao uglavnom knjige, i to je smio donositi i tijekom tjedna (jer knjige nisu igračke), ali oko biranja te "posebne" igračke koja će se nositi u petak svaki put smo imali malu predstavu doma

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

I ja sam u početku tak mislila. Pa joj nisam ni dala da nosi od doma svašta. U početku je to prihvatila, onda je rekla da je jedina. Prošle godine je bila nova u grupi pa je bilo jasno da se hoće uključiti u društvo i ne želi po tome izdvajati. I kad smo znale doći ujutro, čula sam da ju prijateljice pitaju "opet nisi ništa donijela? pa petak je danas".

Jedan mali (s ogromnim bagerom u rukama) me pitao naglas pred svima: "teta, a zašto P. nikad ne donese igračku?" I otad nosi, ponekad neku knjigu da teta pročita pred svima.

Sad mi se čini da joj je to više opterećenje nego zadovoljstvo. Kad je imala prilike izabrati poklon za rođendan, jedan od kriterija joj je bio da se može nositi u vrtić.

Lucas avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

kod nas se isto može
    al ja NEDAM,
    zato što je moj stariji prije par mjeseci nosio jednu jako dragu igračku (nije skupa, al je srcu draga i bez obzira što ima xx takvih sličnih, ta je bila najdraža i htio ju je nositi)
    i ajde, dozvolim mu "jer i druga djeca nose" i popodne me dočeka u suzama jer mu je XY strgao igračku
    a isti taj XY njemu nije dao mom da se igra sa igračkom koju je XY taj dan donesao (to je njega boljelo, ne mene...)
    nakon toga je daaaanima bilo kukanje i plakanje za tom igračkom i ajde, konačno - prebolio ju je. (djed mraz je donesao druge cool igračke)
    unazad 2-3 tjedna me ponovo pita da bi nosio neku igračku u vrtić,a ja iz principa, nemajka, nedam i neću mu dat

plišanci za spavanje se mogu nositi,ali su u garderobi i mogu se uzeti samo dok se ide spavati
    bez obzira koji je dan
    al to moj nikad nije imao tak da nas to ne dira

moje je mišljenje nek nosi ko kaj hoće, moj zna da nesmije uništavati tuđe (ni svoje) al svoje igračke neće više nositi u vrtić
    ( a ne pada mi kupovati neku duplu igračku tak da je ima "samo za vrtić" dok mu je netko opet ne strga) ionak imamo previše toga doma
    Posljednje uređivanje od Lucas : 10.01.2014. at 15:27

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

moj je jutros odnio mač
    ali ga je ostaio u ormariću jer se ne smije unositi u grupu

nisam o tome nikada razmišljala kao o nečemu što je nametnuto
    ako se mali sjeti, ponese
    ako se ne sjeti, opet dobro

ali, nema demonstracija nikakvih; nekad ponese knjigu, nekad gormita... bezvezarije

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Sirius, tvoja curica i nije baš "standardno" dijete, po svemu što pišeš o njoj. Ona ima svoje zamisli i ne uklapa se uvijek glatko. Nema ništa osobito lošeg u nošenju igračaka u vrtić i većini djece je to veliko veselje. I petak i je tu zato da im se malo udovolji, bar jedan dan u tjednu (jer se igračke gube ili razbiju pa se roditelji ljute, oko njih nastaju sukobi itd...pa je tetama lakše da nije svaki dan tako). Može se eventualno izvitoperit u nekakvo natjecanje tko ima bolju/popularniju stvar, ako tete ne vode računa o atmosferi. Dakle, to nošenje je nešto što većinu djece jako veseli, a ona to shvaća drugačije. Ako nemaju baš neke jake klike u grupi koje maltretiraju pojedince koji ne donose kul igračke, primjerice, (što može bit veliki problem) onda se radi samo o tome da nekako izbalansirate neki srednji put - ili da ima još par igračaka koje su prikladne za nosit, ili da porazgovarate o tome da ne mora nositi ako je ne veseli, ili nešto već slično.
    Inače, u našem se vrtiću igračke nose svaki dan, tko želi.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj Sirius Black prvotno napisa Vidi poruku
    Nisam mogla naći da li postoji slična tema, pa molim da se spoji ako ima.

U našem vrtiću (a koliko čujem u puno drugih) je praksa da u petak donose svoje igračke od doma. Nikad mi nije bilo jasno koja je svrha toga. Prošle godine kad je curka krenula u vrtić, u početku nije nosila jer nam to baš nije bilo drago, pa je ispalo da je jedina.

I sad nam je svaki petak problem što odnijeti, jer ona to doživljava kao neku obavezu, a doma nema igračke koje su za to prikladne. Npr. cure vole kocke pa imaju brdo lego kockica, i sitnih i duplo, imaju brdo društvenih igrica, razne edukativne - npr. memory za učenje engleskog, sintizajzer (pomalo sama svira i naučila je neke pjesmice), papirnate šablone za oblačenje lutkica (puno ih je i lako se izgube), kartonsku kućicu s papirnatim namještajem i svašta sa sitnim dijelovima što nije zgodno da okolo nosi. Imala je ideju da odnese šah, ali joj to ne damo da ne izgube figure. Ponekad im nacrtam cestu na zalijepljene velike papire pa se na podu igraju tatinim starim autićima. Autiće ne bi nosila, valjda od sramote pred ostalim curama.

Lutaka ima nekoliko i to samo zato jer je dobila za rođendan, i jer smo kupili da i ona ima. Doma se s njima cure jako rijetko igraju. Kad je za peti rođendan dobila monstericu tiho mi je rekla : "zakaj mi je baka kupila tu glupost? " da bi ubrzo ispalo da moraš imati monstericu ako se hoćeš uklopiti u društvo i da šteta kaj ima samo jednu pa ju prijateljice pitaju kako to da ih nema više. I ponije smo kupili zbog vrtića, doma u kutiji stoje na polici i nitko se njima ne igra, ali dobro dođu u petak.

To donošenje igračaka u petka više izgleda ko neka parada tko ima ljepše i bolje stvari, pa onda neki donesu i dječji laptop, a drugi sline nad tim. Jasno mi je da bebe mogu nositi plišance s kojima spavaju, ali ne znam čemu ovo ostalo?
    ja isto ne kužim baš poantu tog nošenja igračaka, moji ne nose, meni besmisleno.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

hoću reći ne nose jer ne žele a ne zato što je meni besmisleno.

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

i moje cure nose, ali na svu sreću nikad nismo imali problema s tim.
    često se uopće ni ne sjete uzeti, više ih ja podsjećam na to.

ali valjda kod nas u vrtiću djeca to nisu shvatila tako ozbiljno, pa nema pritisaka.

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

U nasem vrticu se ne radi problem oko toga, moze se donjeti svaki dan nesto svoje, kako dijete zeli. S time da mora biti prilagodeno, znaci ne smije biti presitno jer ima i malih. Bitno je da nije nesto s cime se djeca mogu ozlijediti.
    Imaju dogovoreno vrijeme s tetama kad se igracke spreme u ormarice zbog ostalih vrtickih aktivnosti.
    J. voli ponjeti nesto svoje svaki dan i bas je teta danas komentirala da nema nikada s njom problema, kad je zamoli da pospremi igracke u ormar ona pospremi.
    Igracke koje su joj bitne ili lako lomljive ne nosi a za sve ostale se unaprijed pomirim da se u zaru igre moze dogoditi da se potrgaju.

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Htjela sam jos reci jednu pozitivnu
    stvar koja je izasla iz toga. Naime J. jako tesko dijeli svoje igracke s drugima i u vrticu ih nitko nije smio taknuti ali smo mi s njom o tome razgovarali a i s tetama koje su beskrajno strpljive i koje su nama objasnile da to nije nista neuobicajeno i da samo treba vremena kad ona bude spremna.
    Unazad par dana dolazi iz vrtica sva ponosna i sretna i hvali se kako je ovom ili onom dala igracku ili knjigu da se igra a veliki utjecaj na to imaju tete koje su joj kroz igru pomogle da dode do toga.

Cheerilee avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Kod nas se to zove "veseli petak" , klinci su donosili igračke svakodnevno, i to po nekoliko komada, pa su tete postavile pravilo da se igračke mogu donositi petkom, tko želi donese, tko ne želi nedonese...
    Jedino, klinci sami odgovaraju ako se neka igračka potrga ili zagubi.... Tak da moji odnose samo neke sitne igračkice, nikada neka igračka koja im je jako draga ili pak je bila skupa.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj Lili75 prvotno napisa Vidi poruku
    ja isto ne kužim baš poantu tog nošenja igračaka, moji ne nose, meni besmisleno.
    Poanta je da u vrtiću se na dnevnoj bazi ne igraju s gormitima, ben10ovima, monstersicama, vinksicama...
    Jer se njeguje stvaralaštvo, zajednički rad i igranje smislenih igara.
    A djeca bi ipak i ovo gornje.
    Pa je onda uveden petak, kao neki kompromis.
    Jer kad bi cijeli tjedan imali svoje igračke moj sin bi se npr igrao samo s dinosaurima i ničim drugim.
    Ne bi sudjelovao u ničemu.

Zara1 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

I kod nas postoji petak za igračku od doma. Moje dijete nikad nije nosilo igračke u vrtić i sad sam je baš pitala zašto. Odgovor mi je otprilike ovakav: zamisli da mi se nešto potrga, ili da se izgubi, ili da mi netko uzme, ili da zaboravim uzeti doma i više nikad ne nađem tu igračku

Evo do sad nije nikad ali nikad komentirala kakvu je tko igračku donio niti zašto ona nije imala (ili nema) to i to.

Ja znam da taj petak postoji iz obavijesti koja stoji na oglasnoj ploči, a ne iz djetetovih priča.

To je njoj (i nama) srećom toootalno nebitno.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa Vidi poruku
    Sirius, tvoja curica i nije baš "standardno" dijete, po svemu što pišeš o njoj. Ona ima svoje zamisli i ne uklapa se uvijek glatko. Nema ništa osobito lošeg u nošenju igračaka u vrtić i većini djece je to veliko veselje. I petak i je tu zato da im se malo udovolji, bar jedan dan u tjednu (jer se igračke gube ili razbiju pa se roditelji ljute, oko njih nastaju sukobi itd...pa je tetama lakše da nije svaki dan tako). Može se eventualno izvitoperit u nekakvo natjecanje tko ima bolju/popularniju stvar, ako tete ne vode računa o atmosferi. Dakle, to nošenje je nešto što većinu djece jako veseli, a ona to shvaća drugačije. Ako nemaju baš neke jake klike u grupi koje maltretiraju pojedince koji ne donose kul igračke, primjerice, (što može bit veliki problem) onda se radi samo o tome da nekako izbalansirate neki srednji put - ili da ima još par igračaka koje su prikladne za nosit, ili da porazgovarate o tome da ne mora nositi ako je ne veseli, ili nešto već slično.
    Inače, u našem se vrtiću igračke nose svaki dan, tko želi.
    Tako se i meni cini.
    moja bi svaki dan vukla nesto, vrlo cesto sminku i parfeme. ( ljubi ju majka :D )
    Ali obzirom na novo pravilo da se nosi samo petkom, sreca do petka -zaboravi.
    Zaista , to pravilo nosenja igra , nikad nisam smatrala problematicnim iz razloga koji brinu SB.

anatom avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

U našem vrticu je dozvoljeno nositi igracke od doma na svakodnevnoj bazi.
    Mene je jako zasmetalo nesto sto sam nedavno dozivjela u hodniku.

Moja curka danima doma prica o pet shopicima. I ona bi to htjela i daj mama plizzz. I nabavimo joj dvije figurice, a ona ultra razocarana sto su samo dvije. Da skratim pricu, nije ih nikada nosila u vrtic.

I tako ja jedan dan ranije nego inace dolazim po nju ,a starija ekipa u hodniku na strunjaci rasprostrla doslovce 100 tih figurica, razne kucice i svasta nesta. To je bila tolika kolicina da je to bilo prestrasno. Moja cura u grupi, igra se sa mladima. Pitam ju zasto se nije poigrala u hodniku sa starijim djevojcicama i pet shopicima kada ih toliko voli. Da joj nisu dali jer ona nema niti jednoga!!!!! Velim ja, pa imas doma dva- ali ne mama, moram ih imati stotine inace mi nedaju da se igram sa njima!

Stvarno me to zaboljelo u momentu. Bilo mi je tako krivo da je iskljucena iz igre jer nema hrpu TIH igracaka.

Sada se ja pitam koja je uopce svrha donosenja igracaka iz doma? da se stvaraju klanovi?

Poslije sam znala u garderobi vidati velike vrece sa raznim igrackama donesenim od doma. Ne plisanca ili lutku, nego doslovce vrece.

Meni je to besmisleno.

lukab avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

kod nas se može donosit svaki dan ali najčešće to ostane u ormarićima jer su klinci vrlo brzo shvatili da će im se stvari potrgat... i da - sami su odgovorni za to...
    i ne smije bit oružje (što L. jako teško pada...) niti nešto s čim se mogu ozlijediti...
    moj najčešće ponese neku glupost koju odmah u liftu tutne u moju torbu i onda to ja nosam cijeli dan na posao i svuda...

matahari avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

Potpisujem iz perspektive odgajatelja.
    Kod nas "veseli petak" podrazumijeva donosenje igracaka od kuce, ples na hodniku s djecom iz ostalih skupina i Kikic uz voce.
    Pravilo je da se donese jedna igracka i da dijete tijekom dana pazi na nju
    Ima tu puno vise od samog donosenja igracke, tu je cijeli spektar socijalnih vjestina.
    Puno sam puta od svojih frendova cula da je petak kod njih "opusten".
    To je otprilike to.

Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku
    Poanta je da u vrtiću se na dnevnoj bazi ne igraju s gormitima, ben10ovima, monstersicama, vinksicama...
    Jer se njeguje stvaralaštvo, zajednički rad i igranje smislenih igara.
    A djeca bi ipak i ovo gornje.
    Pa je onda uveden petak, kao neki kompromis.
    Jer kad bi cijeli tjedan imali svoje igračke moj sin bi se npr igrao samo s dinosaurima i ničim drugim.
    Ne bi sudjelovao u ničemu.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Ja ne vidim ništa problematično u zamisli da se nose igračke.
    Dakle ideja mi se čini ok, deca ponesu nešto svoje od kuće, čega u vrtiću nema. Možda žele da to pokažu prijateljima, da se malo zamene i poigraju tuđim igračkama. Možda da se nauče i deljenju. Pa i ako se nešto pokida, izgubi, naučiće sledeći put bolje da čuvaju ili da biraju kome će dati (ja moju puštam da ponese i omiljene i vredne igračke, ali joj napomenem šta može da se desi. igračka je njena, ako ona prihvata rizik da se polomi, izgubi, meni je ok).
    Dakle kao što sam napisala ne vidim ništa problematično u toj zamisli.

Vidim problematično u tome kako se sprovodi. Naime, u našem vrtiću ima grupa devojčica (njih 4) koje šikaniraju ostalu decu. Odbacuju ih, izruguju im se, prave neke svoje ekskluzivne "klubove". Pa moje dete npr. petkom ucenjuju da im da svoju igračku, a kad im da one je ipak ne puste u igru već samo uzmu njenu igračku.
    Ali tu su krive tete. I kad nema igračaka te devojčice pronalaze načine da maltretiraju drugu decu. Tete ne reaguju na pritužbe i konkretne, konstruktivne predloge nas roditelja.

Tako da što se tiče samog nošenja igračaka meni je to ok, AKO dete želi.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ni ja ne vidim nista problematicno da se nose igracke na dnevnoj bazi, ali kod nas je bila 1 igracka, ne sto.
    isto tako je receno na roditeljskom da se mole roditelji da djeca ne donose skue igracke (prvenstveno radi trganja).
    bio je jedan tata koji je pokusao to ukinuti jer kao, doma neka djeca moljakaju da zele bas ono sto ima x u grupi, a to si, mozda ne mogu priustiti.
    meni takav argument ne drzi vodu jer je to zivot. i ako od malena nauce da ne mogu imati sve sto si zamisle ili da im roditelji ne mogu/ne zele bas to kupiti lakse ce kasnije.
    kad krenu u skolu pa neki vec u 1. osnovne imaju ajfonove, kasnije i ajpode, pa imaju ovakve tenisice, ovu marku, onu...

jedino sto u tvojoj prici vidim sporno je to sto joj nisu dali igrat se s njima jer ih ona ima samo dvije. s druge strane, djeca ne dopustaju da se netko s njima igra jer im je, eto, takav dan. bez ikakvog razloga. i to je tako. tako je bilo i tako ce i biti.
    tesko je i boli te, jer znas da boli i tvoje dijete, al to je idealna prilika na osnazivanju djeteta i radu na tom podrucju koje ce i te kako dobro doci. kad tad.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

i ovo sto vissnja pise, da uce dijeljenje i posudjivanje.
    nas roditelje je jako ugodno iznenadilo kad su si klinci poceli posudjivati igracke preko vikenda. trampa. ja nemam tvoje, ti nemas moje, ajmo se preko vikenda poigrati i vratiti.
    al i nauciti reci ne kad ne zelis dati.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

i jos nesto. igracke su drzali u svojim ormaricima. igrali su se u tocno odredjeno vrijeme, nakon budjenja.
    i sad sam skuzila da anatom nije pokretacica i da to nije prvi post...
    :inaniz:
    Posljednje uređivanje od leonisa : 10.01.2014. at 21:07

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

veseli petak je i kod balerine. Nosi igracke kad se sjeti. objasnjeno joj je doma, da ono sto odnese, ako se nesto dogdi da je normalno jer ima puno djece i da ne moze se na sve paziti u grupi od strane teta. da mora ona sama paziti i da je jednostavnije ako stvari koje su njoj bitne ne nosi.
    ponekad odnese, ponekad ne.
    ovo klaniranje po igrackama nisam vidjela i osobno mislim da je to krivica teta jer to dozvole.
    nije se zalila na to.
    A kako su nama objasnile tete veseli petak je uveden jer same tete nisu uspjele sve odraditi s igrackama od doma kako bi zeljele. pa su uvele jedan dan, u kojem bi onda vise manje svi imali neku igracku i tako da bi odradile to grupno.

kod BC nakon nekog incidenta s nekom skupom igrackom tete su ukinule nosenje ikakvih igracaka. bili su vise manje muska grupa, pa su svercali svoje gormite u dzepovima. i svaki nestanak ili bilo sto je bila greska nas roditelja, jer kao sto rekoh tete su rekle da nema igracaka. i bilo im je tesko objasniti sve to.
    uglavnom su im kaslici bili puni gormita i sl. ali njegove tete su bile vanserijske. imali su nonstop posla, pa im igracke nisu bile na prvom mjestu.

enchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Kod nas je isto petak dan za igračku od kuće ali nemam povratnu informaciju od curke o tome da to djeca koriste kako bi se natjecala ili tako slično...nasreću, ona ide u mali vrtić pa teta imaju sve pod kontrolom u svakom trenutku i ne vjerujem da bi dopustile takve razgovore. Moja ne pati za in igračkama pa ju ne tangiraju winxice, monster high ili kako se već zovu te lutke, čak niti barbike. Ona nosi svog plastičnog zeca ili neku sličnu životinju (životinje su joj omiljena igračka) reda radi i koliko sam shvatila one se ugalvnom igraju sa tuđom igračkom taj petak pa što god netko donese je veća fora od onoga što sam dofuraš.

bodo avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Mi nemamo određen dan za igračke od doma.
    Moja curka uglavnom nosi foto album u koji lijepi svakakve naljepnice i onda se razmjenjuje s ostalim curicama.
    To joj je zadovoljstvo pa mi ne predstavlja nikakav problem.

nine avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Meni su ti dani bili genijalni, malo slobodniji, curice bi se dogovorile šta će koja donit, nekad album s naljepnicama, čak su jednom donile balune s helijem (mislim dan iza Sv. Duje), i tete su bile oduševljene jer su to igračke koje nisu u programu vrtića, a jesu one o kojima dičica pričaju. Razmjenjivale su se, trgale , gubile, nekad bi neka donila, neka ne, ne vidim nikakvo loše iskustvo u tom, naprotiv, usavršila je neke socijalne vještine... tipa da posudi nekom svoju igračku, inače je bila škrtica.

Dok recimo kad smo krenili u jaslice, vukla je neku svoju lutkicu tijekom prilagodbe, da je podsjeća na dom, do trenutka kad su se opustili i počeli jedan drugom uzimat igračke i cijeli dan bi se pretvorio u plakanje, tako da zaista vidim smisao da se igračke ne nose preko tjedna, a petak je zaista "dan za kompromis".

Evo mi i u školi imamo isto pravilo, petkom se u cjelodnevni nose igračke od doma, društvene igre, i sl, i ide na izlete.

I mislim da je i kod nas bilo pravilo, tek iza spavanja, al ne sjećam se.
    Svakako mi je smiješno zato šta jedno dijete smatra to glupim, ili ga ne zanima, da se ukida povlastica ciloj grupi, tko voli nosi. Moja je imala običaj da u 70% slučajeva zaboravi ponit

ani4 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Moja nekad nosi, nekad ne.
    Uglavnom se cure sa kojima se igra dogovore sto ce taj dan nositi i onda sve donesu npr. Barbike i sa njima se igraju ili izmjenjuju. Sljedeci put bojice i bojanke. Pa knjige.
    Ponekad ne nosi nista, jer joj se ne da.
    Ne vidim u tome problem, dapace, mala se jako veseli petku. Na kraju, to je dan kad je nesto malo drugacije u vrticu.

kudri avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj Superman prvotno napisa Vidi poruku
    Ne razumijem, zašto bi dijete moralo nositi igračku, ako to samo ne želi? To mi nema nikakvog smisla... Određen je jedan dan u tjednu kada djeca mogu ponijeti od kuće igračku. Onaj tko želi - ponese. Tko ne želi - ne ponese. Taj dan je prvenstveno određen zato što bi većina djece svaki dan nosila igračku od kuće, a to ne ide. I to je cijela poanta priče, barem kako ja to vidim.

upravo tako! tako je i kod nas u vrtiću...
    prvenstveno su to uveli jer se kod spavanja igraju sa svojim igračkama, pa je ovo neka vrsta kompromisa. što mi je sasvim u redu.

Pandora Aura Monroe avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Moje su u početku, u vrijeme adaptacije nosile lutke. Pogotovo je R. bila revna u tome. Tada je bila u fazi neodvajanja od svoje omiljene Tamare, svuda ju je vukla sa sobom pa i u vrtić. Onda se jednom dogodilo da je Tamara slučajno prespavala u vrtiću pa je navečer bilo krokodilskih suza. Sljedeći dan smo je vratili i od tada je više nije tako često nosila. Sad se tek ponekad sjete i ponesu neku sitnicu (uglavnom plišance ili lutke), ali najčešće ne nose ništa. U našem vrtiću nema ograničenja, mogu se donositi igračke bilo kada, ali cure kažu da ih djeca rijetko donose. Mislim da bi mi bila užasna tlaka da da je to obaveza na tjednoj bazi. Znam da u grupi ima par djevojčica koje su fanovi Winxica, ali moje to ne zanima, nikad nisu pitale za njih ni tražile da im se to kupuje, u trgovini igračkama ih uopće nisu doživjele – potpuno su im nebitne. Također nisam primijetila da postoje klanovi ili segregacija po kriteriju statusnih simbola, a kad bi i postojala, ja se ne bih brinula što ih netko ne prima u društvo zato što nemaju najnoviji ajfon ili što već. Zapravo, iskreno se nadam da će moja djeca i sama zaobilaziti one kojima su to vrhunske vrijednosti. I da neće postati konformisti. Ne može im i ne treba baš svatko biti prijatelj. Nadam se da će svoje prijatelje tražiti među onima koji nisu tako plitki i površni.

Zrina avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

U našem vrtiću se smiju nositi igračke od doma,ali tek sada u starijim grupama - od 4 godine. Sami paze na njih i mogu se igrati samo određeno vrijeme pa se pospremaju u garderobu. Moj je trenutno lud za Hot Wheels autićima pa obično ponese nekoliko tako da podijeli i prijateljima da mogu voziti utrke. Posudi im i za doma, ali jasno zna da je njegov problem ako mu netko ne vrati ili se izgubi ili potrga. I doma inače uvijek nudi klincima da im hoće nešto posuditi za doma ako im se nešto svidi pa mu valjda sve to u vrtiću nije nikakav problem.
    Ponekad mi zna pričati što drugi imaju i što bi i on htio,ali se zna da se ne trči odmah po to u dućan nego se možda može naručiti za rođendan ili tako.
    Meni se sviđa da se uči dijeliti i kako stvari funkcioniraju u "stvarnom" svijetu,ali znam i da su naše tete jako stroge po pitanju bilo kakvog grupiranja ili ne daj bože šikaniranja u grupi pa vjerujem da im ovo nošenje igračaka može biti samo pozitivno.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •