Pokazuje rezultate 1 do 6 od 6

Tema: Upooomoć! Nemam mlijeka!

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno Upooomoć! Nemam mlijeka!

Imam bebu staru skoro 2 mjeseca, koja je u prvom mjesecu dobila 1, 300 g i sa dojenjem je sve bilo u redu do nekih predhodnih dana kad sam primijetila da ima sušije pelene, manje piški, al dobro, nastavila sam s dojenjem. Tek danas mi je ponestalo skroz mlijeka, sad neznam da li je stres povezan s time.

Bila sam s bebom u posjeti jednoj meni jakoj bliskoj osobi koja je teško bolesna i na samrti je, do tada nikad nisam vidjela osobu koja se suočava sa smrću, ona je stvarno pred samu smrt, da sad ne opisujem kako izgleda. To me je jako emocionalno pogodilo, naime, ne njen izgled nego to što je više neće biti...i briznula sam u žestoki plač te se nisam mogla zaustaviti...onda su me odveli u drugu sobu da se smirim, te sam tada podojila dijete oko 7 sati navečer i mislim da sam još tada imala mlijeka, ali od tada do sada oko 1 u noći ima skroz suhu pelenu, a dojila sam (od 19-01) još nekoliko puta, svaki put jako plače, a ne osjećam onaj jak priliv mlijeka, ne čujem da guta, grudi su mi se smanjile i kad stisnem dojku nema onog jakog mlaza već jedva curi. Ajme, mali samo plače, a ja ne znam šta ću...adaptirano doma nemam kasno je ništa ne radi...
    Da li je taj stres uzrokom nestajanja mlijeka? Kako da potaknem ponovnu proizvodnju, (malog stalno stavljam na prsa al ništa)?
    Da nije jedan od uzroka dijeta koju provodim tek tri dana, ne jedem kruh, tjesteninu, krumpir, voće, ali jedem dnevno 2 kom. mesa, ribe, jaja, sireve, koštunice i ogromne količine raznog povrća, svaki obrok je kuhani i ne osjećam se gladna jer stalno nešto jedem.

Kako da isforsiram poticanje mlijeka? Pomozite, hitno je, hvala na savjetima!

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

draga Bambi, za pocetak veliki

koliko dana je vec takvo stanje?
    koliko ima mokrih pelena u 24h?
    koliko pokakanih?
    kakve su stolice?
    koliko imate podoja u 24h?
    da li beba iskljucivo doji (nema vode, adaptiranog, caja)?
    kakav je polozaj na dojci?
    koliko cesto mijenjate strane?

mlijeko nije nestalo. ono ne nestaje preko noci. to je samo jedan od mitova.

ono sto se najvjerojatnije dogadja je da ne dolazi do refleksa otpustanja mlijeka, uzrokovano stresnom situacijom.

naime, mlijeko se proizvodi tako sto beba dok sisa salje impuls mozgu koji otpusta 2 hormona- prolaktin (zaduzen za proizvodnju mlijeka) i oksitocin (zaduzen za refleks otpustanja mlijeka, znan kao let down). takodjer mlijeko se radi na temelju principa ponude i potraznje, koliko beba posisa (koliko mlijeka izadje) toliko se mlijeka napravi.

da bi doslo do efikasnog dojenja i praznjenja, tj. do let downa, beba prvo treba imati ispravan polozaj na dojci- okrenuta cijelim tijelom prema tebi, cijela bradavica i veci dio areole u ustima, usnice izvrnute prema van, a nosic i brada dodiruju dojku. dalje, ti trebas biti opustena. oksitocin je hormon koji je podlozan vanjskom utjecaju- umoru, stresu, tugi, tako da svi ti elementi koce otpustanje mlijeka.

nemoj mu davati adaptirano. mlijeka imas. stavljaj ga sto cesce na dojku, a ti se probaj opustiti i nekako izbaciti iz glave crne misli.

evo nekoliko savjeta:
    - Dojenje u poznatom i ugodnom okruženju;
    - Nošenje udobne i praktične odjeće kao i grudnjaka za dojenje;
    - Vježbe opuštanja prije dojenja ili vježbe vizualizacije, slušanje lagane muzike, pjevušenje;
    - Pozitivno razmišljanje;
    - Nježna masaža dojki i bradavica neposredno prije dojenja;
    - Kompresija i masaža prije i za vrijeme podoja;
    - Topli oblog ili tuširanje dojki toplom vodom;
    - Dojenje u toploj kupki;
    - Piti ili imati čašu vode pri ruci;
    - Izdajanje male količine mlijeka;
    - Kontakt koža na kožu s djetetom;
    - Isključivo dojenje na zahtjev;
    - Dojenje u ugodnom ležećem položaju
    - Ponekad pomaže odvlačenje pažnje – gledanje TV-a, čitanje, razgovor;
    - Mantranje
    - Vizualizacija "procesa" otpustanja mlijeka i "poticanje" u mislima
    - Spavanje s djetetom

sto se tice dijete, ona nece utjecati na kolicinu mlijeka, ali zbog sebe bi se trebala zdravo hraniti i ne ici na dijete jer i samo dojenje iscrpljuje organizam. tvoj organizam dnevno prepliva 30 puta olimpijski bazen, makar ti samo lezala

sretno i javi se, odgovori na gornja pitanja i probaj se opustiti.

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

bambi, molim te nemoj to sebi raditi,
    razumem da ti je ta osoba draga,
    ali to je zivot.
    njen se blizi kraju, to je neminovno za svakoga,
    a ti kraj sebe imas bebicu koja je tek pocela da zivi.
    misli na nju, misli na sebe,
    opusti se, i dozvoli mleku da izadje iz tvojih dojki,
    jer je ono tu i ima ga,
    smiri se i nahrani svoju bebicu.
    puno srece vam zelim!

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

ja neznam što da kažem, smo - nadam se da će sve biti ok.

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Hvala cure što se brinete za naše dojenje Leonisa

Sad kad sam se odmorila i naspavala sad je sve u redu, po noći mi se pojavilo mlijeko tako da sam više puta dojila i mali je ujutro imao dosta mokru pelenu, a sad izgleda zadovoljno, više ne plače.

koliko dana je vec takvo stanje?
    koliko ima mokrih pelena u 24h?
    koliko pokakanih?
    kakve su stolice?
    koliko imate podoja u 24h?
    da li beba iskljucivo doji (nema vode, adaptiranog, caja)?
    kakav je polozaj na dojci?
    koliko cesto mijenjate strane?
    Takvo stanje je bilo samo jučer navečer, nakon onog stresnog događaja, kad sam vidjela tu osobu na samrti.

Inače mi se čini da u zadnje vrijeme nekih 15-20 dana, ima manje mokrih pelena nego prvih mjesec dana života.
    U 24 sata mokrih pelena ima barem oko 4-5.

Pokakanih samo jednu i to jako tekuću i obilnu, al mislim da je to o.k., kaka svaki dan, dok je prvih mjesec dana bilo stolice skoro iza svakog podoja i bile su žute, sad su nekak tekuće i oker boje.

Podoja u 24h, hmmmm, teško je reć jer dojim na zahtijev, nekad svaki čas, nekad svaki sat-dva, po noći isto dojim, zaspi u tek u dva ujutro jer ga muči večernja nervoza, grčevi, svaki čas se budi, ne može zaspat...onda po noći dojenje svaka dva sata...mislim, teško je izbrojat, kad idemo negdje onda dugo spava u kolicima, pa ga ne dojim, kad smo doma onda češće dojim itd.

Samo dojim, nema nikakvih dodataka, ad. nisam ni neću davat.

Položaj na dojci je o.k. dojim samo ležećki, samo što sam primijetila da se je prije više zagrcavao, a sad više ne, ne znam da li stalno treba biti jak dotok mlijeka.

Svaki podoj, druga dojka ako na to misliš.

Što se tiče ovoga stresa sa teško bolesnom osobom na samrti, to sam riješila tako da to prihvatim...a sigurno će uskoro biti i sprovod.
    Evo čula sam se sa nekim frendicama pa su me utješile, a imam još dvoje male djece koji me trebaju.

Još jednom, cure hvala!

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •