Results 1 to 40 of 40

Thread: ŽLJEVAČA!!! - da li je netko čuo za ovo

  1. #1
    Ari's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Vinkovci - Osijek
    Posts
    165

    Default ŽLJEVAČA!!! - da li je netko čuo za ovo

    Tražim, tražim i nikako ne mogu naći recept za ovo jelo! Jedino čega se sjećam je da liči na neku pogaču, peče se u rerni i kad je gotovo se iskida i prelije npr. jogurtom ili kiselim mlijekom a može i u kombinaciji sa češnjakom!

    Ako postoji netko ko je čuo za ovo neka se javi, bit ću beskrajno zahvalna!
    Btw. možda postoje i drugi nazivi za ovo ali ih ja ne znam, ovo je navodno staro bosansko jelo :?

  2. #2
    meda's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    4,599

    Default

    zlevanka se kod nas kaze pa pod tim imenom potrazi an netu, ovo su neki od recepata

    http://www.kkuhar.com/detrecept.asp?idr=1928
    http://recepti.hr/?p=56
    http://www.crochef.com/index.php?page=recepti&id=276

  3. #3

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    5,467

    Default

    Moj muz to zove ljevak. Ili lijevak???
    Dakle, vrlo je jednostavno. Napravis tijesto ko za palacinke, ali slanu verziju i malo gusce. I unutra dodajes sjeckani luk, krompir, zacine po zelji. Ili sjeckani spinat i krompir. Ili sjeckani kravlji sir i spinat....Mozes praviti vise kombinacija kompatibilnog povrca.
    Kratko prije nego sto bude skroz peceno prelijes s malo slane, prokuhane vode i malo ulja.
    Kasnije po zelji mozes jesti s jogurtom, premazati gnjecenim cesnjakom itd.

  4. #4

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    5,467

    Default

    Tikvice isto budu ukusne kad se isjeckaju i ispeku ovako.

  5. #5
    emanina's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    405

    Default

    to bosansko jelo moja mama zove kljukuša i baš se jede ovako kako si napisala. može se dodati i sjeckanog krumpira unutra al meni je finije bez.
    pitat ću mamu za recept u toku dana pa ti napišem.

  6. #6
    emanina's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    405

    Default

    zapravo mislilim da je ovaj recept dobar samo bez zaljevanja mesnom vodom. finije je kad je to tijesto malo hrskavo
    http://www.bosna.dk/bosna/default.as...T=5&content=91

  7. #7
    kinder's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Posts
    2,338

    Default

    u zagorju je to zljevka , pravi se od kukuruznog brašna,slično provi

  8. #8

    Join Date
    Jun 2005
    Posts
    2,709

    Default

    Mi radimo slatku varijantu: tijesto kao za palačinke, ali gušće. Peče se skoro do kraja, kad je gotovo pečeno na njega se stavi dosta kiselog vrhnja i posipa se šećerom. Još malo se peče sve dok vrhnje ne potamni. Meni je to fino i toplo i hladno. U tijesto se može umiksati i svježeg sira.

  9. #9
    brane's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    1,315

    Default

    moje babe to zovu UZLJEVAČA

    tijesto kao za palačinke samo malo gušće + stino nasjeckani ili naribani krompir ili svježi sir
    kad se speče (kad porumeni) zalije se vrelom prokuhanom vodom s malo soli i žličicom ulja
    pusti se u pečenici još par min i onda mumanje...
    ja sam to obožavala ko dijete i danas moja djeca to isto obožavaju...

  10. #10
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    zlijevka/zlijevanka - zagorsko jelo od kukuruznog brašna sa svježim sirom

  11. #11

    Join Date
    Jan 2008
    Posts
    470

    Default

    hvala meda

  12. #12
    Ari's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Vinkovci - Osijek
    Posts
    165

    Default

    Quote Originally Posted by emanina
    zapravo mislilim da je ovaj recept dobar samo bez zaljevanja mesnom vodom. finije je kad je to tijesto malo hrskavo
    http://www.bosna.dk/bosna/default.as...T=5&content=91
    Mislim da bi ovaj recept bio najsličniji mome sjećanju, ali isto kao što kažeš meni je bolje bez namakanja jer pamtim hrskave krajeve Naime, baka mi je umrla 1991.g. i ja od tada tragam za tim receptom!

    Hvala svima na odgovorima!

  13. #13
    Ari's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Vinkovci - Osijek
    Posts
    165

    Default

    Quote Originally Posted by emanina
    to bosansko jelo moja mama zove kljukuša i baš se jede ovako kako si napisala. može se dodati i sjeckanog krumpira unutra al meni je finije bez.
    pitat ću mamu za recept u toku dana pa ti napišem.
    Još jedno pitanjce koje sam zaboravila: kako treba izgledat to tijesto??? Pitaj mamu, pliz!

  14. #14
    emanina's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    405

    Default

    e ovak.ipak je malo drugačije ona stavi 1/2 litre kiselog mlijeka i brašna tolko da dobiješ smjesu malo gušću od smjese za palačinke i bez jaja.
    veli da je litra previše.
    njen trik je da zagrije tepsiju u pećnici samu bez ičega u njoj kad se zagrije izvadi podmaže malo uljem i izlije smjesu na tak vruću tepsiju.
    to bude dosta tanko rekla bi 1 cm.
    gotovo je kad porumeni. njoj su krajevi kad izvadi onak fino zlatno smečkasti. sad mi se jede tooo

  15. #15

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    372

    Default

    Zlevka: 30 dag sira, kukuruznog brašna, jedno jaje, soli, mlijeka da bude ko smjesa za palačinke. I stavi se na nauljenu tepsiju peći.

  16. #16
    enela's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Midsomer
    Posts
    2,848

    Default

    Quote Originally Posted by brane
    moje babe to zovu UZLJEVAČA

    tijesto kao za palačinke samo malo gušće + stino nasjeckani ili naribani krompir ili svježi sir
    kad se speče (kad porumeni) zalije se vrelom prokuhanom vodom s malo soli i žličicom ulja
    pusti se u pečenici još par min i onda mumanje...
    ja sam to obožavala ko dijete i danas moja djeca to isto obožavaju...
    Pa kaj se uspije krumpir tak brzo ispeči?

  17. #17

    Join Date
    Apr 2005
    Posts
    215

    Default Zove se ZLJEVAČA!!!

    Evo recept originalne zljevače:
    Ide u okruglu tepsiju ( po narodski
    3-4 krompira isjeckati na manje kockice
    2 glavice crnog luka ( isto isjeckati sitnije)
    malo soli
    2 jaja
    prašak za pecivo
    biber
    sve izmješati
    Dodati brašno i mješati sa mlakom vodom ( da ne bude ni puno gusto niti rijetko)
    Tepsiju pobrašniti i nauljiti i peći.
    Kada se ispeče ostavoto da malo stoji.
    MLJAC!!!!

  18. #18

    Join Date
    Oct 2006
    Posts
    286

    Default

    zljevanka se zove još i bazlamača pa eto još jedan naziv...

  19. #19
    Vodenjak's Avatar
    Join Date
    Mar 2005
    Posts
    706

    Default

    Ovo što opisuješ mi zovemo kljukuša, bez krumpira, bez luka, samo se zalije mlijekom, može i kiselo vrhnje i obavezan je češnjak. Obožavam je, a nisam je jela sto godina. Dobra ideja da se naručim kod mame za vikend .

  20. #20
    wewa's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    3,187

    Default

    To bi kod nas bila komana kljukusa, dok je cista kljukusa od ribanog krompira.
    ja ovu komanu ne volim jer ne volim bijeli luk u kombinaciji s kis. mlijekom...

  21. #21

    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Šibenik
    Posts
    1,292

    Default

    mi (odnosno moja sveki)to zovemo razlivačom, ali ide samo tisto (ovako kao emanina), a kad je gotovo toćkamo u kiselo vrhnje i bili luk (kako ko voli)

  22. #22

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Slatina
    Posts
    200

    Default

    to sa krumpirom je livača, to je moja stara pravila od ribanog ili krumpira rezanog na kockice. hm, obožavam livaču. Sad se sjetih, u njihovom kraju kad je neka ženka jako mršava, i bez oblina, onda su ju zvali "livača" (naravno, između sebe)


    livača nije isto kao i zljevanka, iliti zlijevka.

    Ja imam recept za zljevanku sa sirom a ide ovako:

    MEĐIMURSKA ZLEVANKA

    -3oo gr kravljeg sira,
    -4 dc l kiselog vrhnja,
    -100 gr šećera,
    -4 jaja
    -200 gr griza,
    -10 gr vanilin-šećera,
    -1 žlica margarina,
    -pekmez od šljiva,
    -žličica soli


    svi se sastojci pomiješaju (osim pekmeza) te preliju u margarinom namazan i brašnom posipan pleh. Stavi se peći na 170 celzija oko 50 minuta. Zlevanku izvaditi iz pećnice i još toplu premazati pekmezom od šljiva.

  23. #23
    (maša)'s Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Zg, IR
    Posts
    2,187

    Default

    MM-ov brat to radi tako da kad je tjesto pečeno namaže nekim pekmezom.....mmmm...

    al baš ću probat ove kombinacije sa sirom i krumpirom....zvuči njam...

  24. #24
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    kod nas je pokljukuša, bez ikakvih dodataka.
    samo se na kraju nareže na rombove (ko baklava) i zalije vrhnjem i češnjakom.

    dobra ideja za nedjeljni doručak

  25. #25
    Linda's Avatar
    Join Date
    Jul 2006
    Posts
    3,113

    Default

    Ja radim zagorsku zlevanku s kravljim sirom i kukuruznim brašnom, a mm podravsku "diganu" s kvascem.
    Ako koga zanima, potražit ću recepte.

  26. #26

    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    2,576

    Default

    kad god vidim Lindu na receptima odmah mi rastu zazubice

    daj pliz ako stigneš ovu zagorsku s kukuruznim brašnom
    imam kilu brašna a umro mi pekač

  27. #27
    Linda's Avatar
    Join Date
    Jul 2006
    Posts
    3,113

    Default

    Imga, budem sutra.

  28. #28
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    Meni ta kljukuša super super zvuči, ali sigurna sam da tu ima nekih fora i da nije baš tako jednostavno.

  29. #29
    enela's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Midsomer
    Posts
    2,848

    Default

    Quote Originally Posted by Mima
    Meni ta kljukuša super super zvuči, ali sigurna sam da tu ima nekih fora i da nije baš tako jednostavno.
    Ne znam ima li neka fora ili ne. Radila sam kvrgušu (samo sam stavila ostatke pečene piletine), pečeno zalijala s puuuno vrhnja i puuuno češnjaka i mi prigorci smo ju smazali za čas. Možda je fora u tome da nikad nismo jeli pravu kvrgušu i kljukušu

  30. #30
    enela's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Midsomer
    Posts
    2,848

    Default

    E, da, ova zagorska zlevanka je kod nas isto tradicionalna, ali ja bi nju strpala u potpunu drugu kategoriju. Meni je to razlika u okusu kao nebo i zemlja. Da se razmemo, sve je to

  31. #31
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    Ma da, skroz druga stvar. Zlevanku znam raditi.

  32. #32
    Linda's Avatar
    Join Date
    Jul 2006
    Posts
    3,113

    Default

    Imga, sorry, zaboravila sam uzeti recept sa sobom. Dat ću sve od sebe da ne zaboravim u ponedjeljak.

  33. #33

    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    2,576

    Default

    nema frke

  34. #34
    Linda's Avatar
    Join Date
    Jul 2006
    Posts
    3,113

    Default

    ZLEVANKA
    2 čaše (od jogurta) instant kukuruzne krupice
    1 čaša bijelog oštrog brašna
    1 čaša ulja
    2 jaja
    2 čaše svjžeg kravljeg sira
    1 čaša mineralne vode
    1 pecilni prašak
    malo soli
    2-3 žice šećera
    Izliti u nauljenu i pobrašnjenu tepsiju, peći na 180 °C dok lagano ne porumeni.
    Nakon pečenja posipati kristal šećerom.

  35. #35
    petarpan's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Zagreb-Trnje
    Posts
    2,136

    Default

    mislim da zlevanka (ona prava međimurska) ili zagorska zlevka nemaju apsolutno nikakve veze s prvim postom...

  36. #36

    Join Date
    Jan 2008
    Location
    zagreb
    Posts
    126

    Default

    cure, pozdrav!

    evo, ja odrasla na bakinoj pokljukusi a sada u stvari saznajem da je to bila spontana pokljukusa!!

    naime, tijesto je sa krumpirom naribanim,
    i takvo se zapece da porumeni,
    ali se zalije dinstanim mljevenim mesom i vodom iz toga, da nije suho.
    debelo je prst i takvo se u tepsiji posluzi.
    uz to ide zelena salata ko stvorena.
    eto, bez cesnjaka i vrhnja, ali jednako ocaravajuceg okusa...

  37. #37
    Neroslava's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Posts
    269

    Default

    Quote Originally Posted by mim
    Mi radimo slatku varijantu: tijesto kao za palačinke, ali gušće. Peče se skoro do kraja, kad je gotovo pečeno na njega se stavi dosta kiselog vrhnja i posipa se šećerom. Još malo se peče sve dok vrhnje ne potamni. Meni je to fino i toplo i hladno.
    I u mojoj se familiji pravi slatka zlevka i jede se topla (vruča), točno kak si opisala, samo kaj se pred kraj , osim s kiselim vrhnjem (najbolje je ono gusto, gusto međimursko, al ga nema svugdi za kupit) i šećerom u prahu zlevka još posipa i mljevenim orasima.

  38. #38

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    808

    Default

    Bas mi je smijesno citat kako svatko pise svoje.
    Jedni pisu o kljukusi,a drugi o zlevanki. Skroz razlicita jela!

  39. #39

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    2,765

    Default

    Quote Originally Posted by Zorana
    Moj muz to zove ljevak. Ili lijevak???
    Dakle, vrlo je jednostavno. Napravis tijesto ko za palacinke, ali slanu verziju i malo gusce. I unutra dodajes sjeckani luk, krompir, zacine po zelji. Ili sjeckani spinat i krompir. Ili sjeckani kravlji sir i spinat....Mozes praviti vise kombinacija kompatibilnog povrca.
    Kratko prije nego sto bude skroz peceno prelijes s malo slane, prokuhane vode i malo ulja.
    Kasnije po zelji mozes jesti s jogurtom, premazati gnjecenim cesnjakom itd.
    jaoooo, jesam obradovana
    prvi put da cujem da neko osim meno moj razljevak zove ljevak (skoro ga pa isto s time da je ubacim ono ra, kao razlije se )
    Kod mog muza je to ulivaca

  40. #40

    Join Date
    May 2008
    Posts
    45

    Default

    Vrlo jednostavno:
    4-5 jaja
    svježeg sira
    vrhnje
    1-2 krumpira
    sol,papar
    malo brašna
    pola praška za pecivo

    sve staviš otprilike da ti ispadne gušća smjesa pa pečeš dok ne dobije zlatnu boju.Ja ti tako radim i super je.Njam!!!!

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •