Pokazuje rezultate 1 do 20 od 20

Tema: fontanela i veličina glavice

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno fontanela i veličina glavice

nadam se da egemama neće pročitat jer će me se odreći kao dežurne paničarke

dakle, koliko bi trebala biti velika fontanela s 6 mjeseci
    vilić se rodio s majeckom glavicom 34cm i dalje mu je jako sitna (stariji je imao veliku glavu, tek sad sa 6 godina djeluje normalno na tom tijelu), sa 6,5 mjeseci mu je 42 cm
    To je sve ispod prosjeka ali još u granicama priznajem ali mu je fontanela jedva veličine jagodice prsta pa mi sad padaju grozomorne ideje o preranom sraštavanju kostiju i bla,bljak

Kakve su fontanele vašim bebama?

egemama avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja ne mogu vjerovat!!!! :shock:

luda si, zeno, luuudaaaaaaaaa!!!!

vili ima preslatku malu glavicu i rodio se takav i ne moze odjednom biti bucoglav. ne moze. imat ce uvijek slatku malu glavicu ko eugen

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja ne znam kakva je Lei fontanela jer mi je MM zabranio da je diram otkad sam digla paniku jer sam vidjela da joj fontanela pulsira :/ , ali posve sam sigurna da bi pedijatar primijetio da nešto nije u redu sa fontanelom jer oni to uvijek gledaju kod pregleda.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ege-znala sam da ćeš naletit

mima-i janku je ta fontanela bila dosta velika, znači ja sam je s njegovih 7 mjeseci mogla bez problema napipati i isto je pulsirala što je normalno. Kod vileka je jedva pronađem na glavici a ne mogu npr. odrediti da li je uvučena ili nije. Danas smo bili na goljaku i fizijatrica mu je mjerila glavu i napisala to za fontanelu pa me zato to dodatno izbezumilo.
    Ali vidim iz starijih topica da su i drugi bili u strahu.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Da, ja znam da to može biti problem, ali mislim da bi pedijatar već reagirao da nešto nije u redu :?

Kod koga ste bili na Goljaku?

egemama avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

khm..khm...nesto si htjela reci, pitice?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ege ne provociraj, drugo ti bude bučoglavo

daklem glava!
    meni moj mir u svezi djetetovog zdravlja vrijedi 850 kunića pa smo lijepo otišli u polikliniku sabol.
    Da, dijete ima malu glavu ali u nekimjeltipercentilima u kojima je sve još u granicama normale, mozak normalne strukture i vijuga, fontanela istina svega 0.5x0.5 cm ali nije okoštana, šavovi na lubanji također nisu srasli. Daklem, mozgić ima mjesta kam bujati.
    No, kad smo bili na prvom uzv-u kaže doktor hm, morat ćemo na drugi uzv na ovom se ne vidi dobro...meni je cijeli horor prošao kroz glavu (kompresija mozga, tumor...) ali fontanela je tak mala da nije na tom običnom uzv-u mogao kroz nju gledati.

Za njih same riječi pohvale, vrijede svake kune.
    Mm krivo shvatio da su nas naručili ovu subotu i mi uletili k njima i ja ih uvjeravam da su nam dali današnji termin-i kak su fini i mislili da ipak morebit njihova greška, a i mati neka histerična uzeli nas bez problema.
    priča će bit gotova kad u avatar stavim glave od njih dvojice pa da vidite prokulicu i buču

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mima bili smo kod doktorice Dese...i nekak s dva prezimena, starija ima kosu u rep.
    Dominantno je bilo da dijete odbija strane osobe aktivnim otporom-čitaj dralo se iz petnih žila kad sam bila udaljena više od 20 cm. Ipak se iskazao i sve je ok (sa 6 mjeseci ne mora zadržavati sjedeći stav i ne mora koračati kad ga staviš na noge) ali okreće se češće u jednu stranu nego u drugu pa smo dobili i dijanogozu-paz sad:asimetrija!
    U utorak imamo pokazne vježbe pa ćemo se malo domaigrati.

U inat tome danas se počeo roštiljati po krevetu ko lud. Balansira na boku pa malo ide na trbuh malo na leđa, pa se zakotrlja.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja isto imam buču i prokulicu!
    Zbog buče sam završila na carskom, a prokulicu nisu htjeli ni uzeti u obzir za normalni - imao je skoro isto grama a glava ni blizu.
    Čini mi se da mu se isto relativno brzo smanjila fontanela, ali nije bilo primjedbi od doktorice. Ne znam da li ima veze s tim, ali postao je malo rahitičan u drugoj godini (nisam davala D vitamin po ljetu ali je bio dosta pokriven zbog svjetlog tena) - možda postoji neka povezanost u rastu kostiju?

Mama Medo avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno (pre)rano zatvaranje fontanele?

Ima li netko iskustva sa prijevremenim zatvaranjem velike fontanele?
    Moj sin ima 4,5 mjeseca i velika fontanela će se uskoro zatvoriti.
    On dosta brzo raste cijeli (dr nije mogla vjerovati da ga ne dohranjujem – mi se isključivo dojimo! Vit D kapi mu uopće nisam davala do 2,5 mjeseca, a poslije samo povremeno (kad nismo bili na suncu) koju kap - nismo ni 1/2 bočice potrošili a dr stalno pita jel trebamo još)
    Rođ: 3210g, 54cm, og=35cm, apgar 10/10
    1mj: 5100g, 60cm, og=38cm
    2mj: 5800g, 63cm, og=39cm
    3mj: 6570g, 66cm, og=41cm
    Sa 3,5 mjeseca smo išli na UZ mozga koji je bio uredan i preporuka je bila pratiti rast opsega glave (koja i dalje uredno raste – sada je 42cm) i za 10ak dana trebamo na kontolu i evtl kraniogram.
    Na internetu sam našla neke donekle umirujuće podatke (http://www.fpnotebook.com/NIC25.htm )

Anterior fontanelle
    1. Junction of coronal Suture and sagittal Suture
    2. Mean newborn size: 2.1 cm (larger in black infants)
    3. Often enlarges in first few months of life
    4. Closes between 4 to 26 months (median 13.8 months)
    5. Closes by 3 months in 1% of infants (ima ih još!??)
    6. Closes by 24 months in 96% of infants
    Small fontanelle or early closure
    1. Early closure may be normal (!!!! Jupi!!)
    2. Always evaluate for Microcephaly (nije)
    3. See Craniosynostosis (nije)

ali bilo bi mi lakše kad bi znala da ima još takvih sličnih slučajeva kao naš.. Ima li?

Mum2Be avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

A zasto ste isli na UZ mozga?!
    Mislim, na svakom pregledu dr. nije nikad komentirao fontanelu, pa nisam ni ja vodila brigu o tome. Sad, ne znam ima li to veze s dimenzijama djeteta, jer ako ima... hm.. tu smo negdi kao vi;
    rodj. 52 cm i 3 630kg, og 38
    sa 3 mj. 67 cm i 7 600!! a og cini mi se 42.
    Jel bi se trebala brinuti?

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa isli su jer je pedijatrica primijetila da se fontanela prebrzo zatvara.
    nije stvar u kilazi, nego fontaneli - ako je normalna, nemas se sto brinuti!

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

mama Medo, samo redovito kontroliraj i nemoj davati D kapi koje još pomažu bržem okoštavanju.
    njemu glava raste, očito prati neku krivulju i to je dobro...

Mum2be, nema fontanela veze s dimenzijama u tom smislu, (naravno da će veće dijete najčešće imati i veću glavu), fontanela je važna za razvoj mozga: ako se prerano zatvori, gdje će se mozak razvijati.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

:shock: skroz ste me ostrašile. Sad sam probala S fontanelu i prilično je manja neko prije. Ja joj stalno dajem D vitamin. Da prestanem? Kontrola nam je tek 15.1. jer imamo cjepljenje a 1.12. smo bili i pedica nije ništa komentirala, valjda se ne zatvara prebrzo. Ajme sad sam u panici :shock:

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno Re: fontanela i veličina glavice

Citiraj pituljica prvotno napisa
    nadam se da egemama neće pročitat jer će me se odreći kao dežurne paničarke

dakle, koliko bi trebala biti velika fontanela s 6 mjeseci
    vilić se rodio s majeckom glavicom 34cm i dalje mu je jako sitna (stariji je imao veliku glavu, tek sad sa 6 godina djeluje normalno na tom tijelu), sa 6,5 mjeseci mu je 42 cm
    To je sve ispod prosjeka ali još u granicama priznajem ali mu je fontanela jedva veličine jagodice prsta pa mi sad padaju grozomorne ideje o preranom sraštavanju kostiju i bla,bljak

Kakve su fontanele vašim bebama?

Ja mislim da je sa sest mjeseci nismo mogli ni opipati.....a vidi mus ad glave

Mama Medo avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

sorry, cure.. nisam htjela nikoga prestrašiti!
    mi smo jučer bili kod naše dr po uputnicu za zagreb (pregled kontrolni i kraniogram ako zaključe da treba - da se vidi koliki su razmaci između kostiju.. jer sam čitala da se fontanela može i činiti zatvorenom, ali se u biti ne radi još o skroz okoštalom tkivu.. pa tako, ako su kosti još razmaknute nema problema i mozgić ima kuda rasti (mislim, i ako glava pravilno raste nije toliki bad, jer mozak ima mjesta - alarmantno postaje kad glava prestane rasti)
    anyway, mi smo se jučer usput i izmjerili i izvagali
    4mj i 3 tjedna: 7100g, 71cm ( :shock: a ja se čudim kak mu sve kratko ) i og=42cm (to mi je bitno da glavica raste
    mi slijedeći tjedan idemo na taj pregled pa ću vam javiti što su nam rekli.

Mama Medo avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

:D sve je ok. napravili kraniogram - dijastaze šavi vidljive (kosti još razmaknute) i velika fontanela otvorena 3-5 mm (iako se na opip čini zatvorena). treba samo pratiti redovito rast glave! sad mi je puno lakše, kad su mi rekli da nema razloga za brigu!

Mum2Be avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Eto, bezveze si nas uplasila Salim se, hvala Bogu da je sve u redu!

Mum2Be avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

P.S Skuzi nam djecici datume rodjenja!

Mama Medo avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor