Iskreno, i meni, ali zato je mm po tom pitanju discipliniran, pa se i ja natjeram.maxovamama prvotno napisa
Mi nemamo tekicu, nego je složio jedan dokument u excelu u koji svakodnevno upišemo svaki, i najmanji trošak. Za to je, objektivno, potrebno manje od pet minuta, osim ako taj dan nismo bili u tjednoj kupovini.
U tome postoje dva koraka: prvi je da nakon par mjeseci praćenja troškova skužiš na što zapravo trošiš lovu (to je dobro za sve one kojima "lova curi"). Drugi korak je da odlučiš da li ti je takav način trošenja ok ili želiš nešto promijeniti. Bitno je da doneseš svjesnu odluku o tome koji su ti financijski prioriteti. Tada znaš na što ti lova ide i naučiš se postaviti prema tome. Znači, nije problem u tome što (uzet ću banalan primjer) možda svaki dan kupuješ novine za 6 kn, nego je bitno da si svjesna da je to 2190 kn godišnje i da se na kraju godine nećeš gristi zbog potrošene love.
Naime, ljudi često troše na stvari koje smatraju sitnim i usputnim ne računajući to kao trošak, a ne priušte si neke konkretne stvari, pa stalno imaju osjećaj da oskudijevaju i štede i slede se kad skuže da su na te sitnice na godišnjoj razini potrošili ljetovanje, temeljitu obnovu garderobe i sl.