http://www.mediapositiva.hr/Default.aspx?sid=2098

Kamo ide sav taj novac

"Kada sam shvatio da je važnije posvetiti se povećanju prihoda nego traženju načina smanjenja troškova, posao je počeo napredovati", rekao je Hrvoje Prpić, bivši vlasnik HGspota i financijski slobodan tip. Što o svemu tome više kaže, pročitajte ovdje.

Filozofija usredotočenja na prihode vrijedi i u sferi osobnih financija. Pod uvjetom da znate kakve troškove imate. I zašto. Ako ste poput zimske službe, koju snijeg svake godine iznova iznenadi, ili poput mene koja se svakog svibnja opet začudim registraciji auta, od velike pomoći može biti najobičnija tablica vođenja prihoda i rashoda.

Dugo sam se opirala toj ideji. Kao prvo, tko će se disciplinirati svaki dan nešto zapisivati? Kao drugo, zbilja mi se nije dalo suočavati sa jasnom slikom onoga što jest. Draže mi je bilo glavinjati u magli.

Kad sam konačno skupila hrabrosti upustiti se u taj eksperiment, pokazao se kao jedan od najkorisnijih. Držala sam se prosječno svjesnom osobom. Činilo mi se da uglavnom znam što radim. Aha. Mo'š mislit. Nakon dva mjeseca vođenja dnevnika prihoda i troškova (optimalna dužina vježbe je tri mjeseca) bilo mi je jasno kao dan da sam izvan kontrole na dva polja. Na slatkišima i nedostatku ciljeva.

Moja tablica je pokazala da mjesečno više od jednog Starčevića ode na kekse, kolačiće, čokoladice i ostale slatke radosti. Na stranu financije - mogu li si to priuštiti s zdravstvenog aspekta? Prvi idući korak bio traženje podrške i pomoći u skidanju sa šećera. Natezanje još uvijek traje. Nekad bitku dobivaju kandirane, a sve češće neušećerene figurice.

Druga neugodna strana tablice pokazala se u činjenici da sam, bez obzira koliko zaradila, uvijek bila na nuli. Nisam imala nikakvu ideju što bih konstruktivnije napravila s novcem, pa bih ga onda jednostavno potrošila na prvo što bi mi palo na pamet. A često mi glavom prolaze nebulozne misli.

Činite li ono isto ono što ste i do sada činili, dobit ćete iste rezultate.

Jim Rohn

Ovotjedna ideja nije baš najzabavnija, ali je izuzetno korisna. Odvažite se i krenite s tablicom. Sjetite se da pet ili šest dana svakoga tjedna provodite po osam sati na poslu. Često i više. Pridodajte tome još sat ili dva dnevnog putovanja, ukoliko radno mjesto nije preko puta kuće. Tome pridodajte još ne znam koliko minuta ili sati koje potrošite brinući se oko posla u svoje slobodno vrijeme.

Svi mi mijenjamo veliki komad svog vremena i energije, odnosno svog života, za određenu količinu novaca. Kad je već tako, onda se pobrinite da znate kamo taj novac odlazi. I pobrinite se da za njega dobijete odgovarajuću protuvrijednost. Neka odlazi na ono što doista cijenite.

Tablicu mjesečnih troškova možete pogledati ovdje. Premodelirajte ju prema svojim potrebama. Pogledajte i tablice za vođenje kućnog budžeta Gordana Horbeca. Možda vam one budu praktičnije. Ako nešto nije jasno, pišite. Ili samo javite kako vam ide.

dobro je pročitati i ovaj članak , a na njemu su i linkovi za tablice...