Pod "generickim" igrackama smatram sve one igracke kojima djecja masta i igra udahnjuju oblik i smisao - sve vrste kockica, legica, kutija, ali i kucica koje tvore gradove i sela, zeljeznickih tracnica ... pa i pjescanik, u kojemu djecja masta oblikuje sve moguce stvari.
A kao suprotnost smatram igracke sa gotovim predlozkom za igru - razne igracke oblikovana lika i namjene tipa trkalista za autice, gotove gradjevine itd. Naravno, i njih se moze koristiti na vise nacina, no obzirom da je vec od proizvodjaca dan neki oblik, lik, uloga, onda se ona i najcesce pojavljuje u igri, bez puno razmisljanja ... dok obicna lego kockica, drveni valjak ili hrpica pijeska nemaju sami za seb bas nikakav oblik ili svojstvo, oni su nista, ali u masti mogu sami ili uz pomoc drugih kockica, likova, grancica i ostaloga postati sve.
Mislite li da li se sva djeca mogu igrati sa "generickim" igrackama ili ne?
Nasi klinci se igraju od najranijih dana sa raznim kockicama, kutijama, papiricima i slicnim igrackama, dok je "negenerickih" igracaka kod nas razmjerno malo, ufglavnom dolaze kao pokloni. Primjecujemo da se i Vedran i Zrinka najradiej igraju kockicama i slicnim igrackama, dok ove druge, iako ponekad zanimljive, brzo potponu u zaborav. Dok je pjescanik uvijek izvor ogromnog veselja, a kockice postaju sto god treba u casu.
Za razliku od njih promatrao sam vise djece nasih prijatelja i znanaca koji stjecajem okolnosti ili roditeljskih stavova nisu imali prilike puno se igrati sa tim "generickim" igrackama. I kad dodju kod nas i nasi klinci ih zatrpaju sa tim kockicama, tracnicama i kutijama oni ne znaju sto zapoceti s time. neke od takvih stvari koje su nasim klincima najzanimljivije ti drugi klinci jedva da i pogledaju, a kamoli da se igraju sa njima - obicno se prvo napiknu na pokojeg akcijskog junaka koji kod nas tavori mjesecima nezapazen u kutiji ili nesto slicno. Imam dojam da jednostavno nemaju naviku da upotrebljavaju svoju mastu u tolikoj mjeri kao nasi klinci.
Sto vi mislite o tome>
POnekad mi se cini da je zaista tako kao sto sam spomenuo u prethodnim recima,a neki put mislim da je stvar jednostavno u osovbnom "ukusu" klinaca, netko vise voli kockice, a netko supermena ili neku igru kod koje se vec sve zna i ne terba nista zamisljati.