Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 63

Tema: dvogodišnjaci i motoričke sposobnosti

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno dvogodišnjaci i motoričke sposobnosti

frustrira me što mi dijete ne govori baš pa bi htjela malo usporedbi što se motorike tiče
    Dakle što sve mogu vaši +/- dvogodišnjaci?

Lukas se penje i spušta po stepenicama, trči dosta mekano, skače (to još ne uspije svaki put, ali sve bolje mu ide), vrti se oko svoje osi, pliva s leptirićima, hodati može zapanjujuće dugo (barem meni zapanjujuće - idemo na šetnje od po par kilometara)..
    Sjetit ću se još, trenutno mi ne pada ništa na pamet.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

isto to, mozda ne hoda toliko dugo ali samo zato sto se ne hoda u njenom smijeru, no ako zbrojim svo ono trcanje i vrtnju u krug...

po stepenicama je konacno sama pocela ici, za gore se drzi za rukohvat, ili se pomaze gornjom stepenicom, dolje uz rukohvat ili sama (pred uazom), vrti se oko svoje osi vec dugo no uvijek u istu stranu, pliva sa leptiricima od spuzve, roni, mislim da vec i ona mekano trci, stoji na jednoj nozi uz jaku malu pomoc pri odrzavanju ravnoteze, nazire se poskakivanje, ali mislim da je daleko od toga kao i od sutiranja....ne radi ga onako "iz koljena"....

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

eh da - skida cipele (ako su na čičak), skida čarape, skida hlače

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

otkopcava ciferslus, ali ne do kraja, treba joj jos onaj fini dodir jakog trzaja , stavlja sama kapu na glavu (i kupace gace...to joj je fora), sal oko vrata, kad piski na tuti povuce
    gore hlace, ujutro otkopca vrecu za spavanje i izvuce ruke, noge jos ne idu, glumi da veze znirance (ima potez, ali nema pojma sta s njime), navlaci sama cipele, ali kako su preuske uspijeva samo moje, skida jaknu, odlicno se penje i spusta sa kreveta, penje se na stolce, taburee, dvosjed, trci po njemu...

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

izvuce ruke, noge jos ne idu
    krivo, noge idu ruke ne....

skuzila sam da lei ide oblacenje a Lukasu skidanje

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

i još uz to sve govori - ajme meni, nisam trebala otvarati ovaj topic još ću se više zbedirat
    Lukas šutira loptu, po stepenicama se penje i spušta i bez držanja (al on je bome i dva mjeseca stariji od Lee..) Kapu isto stavlja na glavu.

hehe da, vidiš frajer skida, a curka se oblači

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ma daj...ja se dam kladiti da Lukas to radi puuuuno elegantnije...ona jos mora ustimati te svoje poteze.

i ide sam UZ stepenice...bez drzanja? wow!!

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

da, ako nema rukohvata ide sam, ali ako ima onda se ulovi
    a neki dan je gurao tačke niz stepenice (sledila mi se krv u žilama) i preživio tj sišao sa tačkama sa gornjeg kata dole.

uf

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

sve ovo što i vaši + skida se, oblači (ne precizno ali jaaako se trudi), obuva se bez greške, jede sama, vodi brigu o nosu, skače, penje se, pleše...nemam pojma kaj bi još dodala, pravi mali čovjek, skoro sve može

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

o da ples!! tu je neadmasiva!

jest zna sama no jede se 50:50 jana...oja greska.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sve isto kao Lukas... Minus plivanje s rukavicama (to nismo ni probali, ali bili smo neki dan u toplicama i uz moje pridržavanje ispod trbuščica izvrsno se održavao na vodi i radio skoro pa pravilne plivačke pokrete rukama :shock: ). Stepenicama ide sam gore i dolje još od ljeta. I vrhunski je penjač (ali mi sledi krv kad ga nađem kako stoji na televizoru). Super mu ide i slaganje tornjeva, složi takvu hrpicu kakvu ni ja ne uspijem ponoviti.

Govor - vjerujem još puno lošiji od Lukasovog. Brblja na japanskom, ali smislenih riječi ima maksimalno 15-tak, dok rečenice još ne slaže (imao je par izoliranih incidenata, a "pali lampu" ne računam pod rečenicu - to govori već mjesecima, ali osim te kombinacije ne slaže spontano rečenice).

Ne bježim od činjenice da je objektivno unutar šireg prosjeka ili čak ispod prosjeka za svoju dob - meni je najzanimljiviji od sve djece i skroz poseban.

I jedva čekam da se naši brijači jednom upoznaju.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I od 17 mjeseci penje se sam na bilo koji tobogan.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Marko je uz izolirani incident- karte i lonac sa nekih 10 mjeseci, mudro šutio do 25 mjeseci....

jedva sam nabrojala 20 "riječi " koje je znao reći

i onda se otvorio pakao

Moram priznati, vježbala sam s njim ,prema onom cd-u, uz igru i 6 mjeseci nije bilo pomaka....

a onda nagli razvoj sada .....ne gasi se

ponekad se sa sjetom sjetim te 2 godine blažene tišine

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj maria71 prvotno napisa
    Marko je uz izolirani incident- karte i lonac sa nekih 10 mjeseci, mudro šutio do 25 mjeseci....
    Ovo mi je zakon - tako i Kaleb govori oko, klok (clock ), lampa - ali ne i mama.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ja sam bila mam-mam

teta čuvalica ***-***

a kako te doziva kad te treba ?

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

korina ima 27 mjeseci i prica SVE. koristi izraze "mamice, nemoj me zezat!", "uopce nisam zlocesta", "daj mi vec jednom" - uglavnom fraze koje mi se cine dosta napredne za njenu dob (mislim da sin nije ovako pricao do barem trece). vrlo malo ne razumijemo, iako ima posebne tepajuce izraze za neke stvari.

sto se motorike tice - tu smo se dosta napatili. spretna je i u neustrasiva. imala je 14 mjeseci kad se po stepenicama popela na krevet na kat (slag me strefio kad sam je vidjela). silazi niz stepenice hogu za nogom. trci i skace vrlo spretno, pre neki dan je skocila sa - stola i boze-pomozi - dopalo joj se. ne boji se visine, bez straha se penje na tobogan, meni se zavrti, ona cici od veselja.

dosta dobro slaze tornjice od kocaka i plese u ritmu. puzzle ne razumije, tematske lego kocke takodjer, al ih slaze u nekom svom redu i tvrdi da je to npr. brod.

skida se i oblaci sama iako joj moramo pomoci u finishu (da bi hlacice presle preko guze npr.) i vrlo je pedantna - moramo joj pomoci jedino ako joj se carapa malo nakrenula, to ne podnosi.

plivanje joj se nije dopalo kao bratu, al on je tu bio jako napredan - proplivao je bez pomagala s 2 godine i 3 mjeseca (imam video snimke i slike kao dokaz).

traktorka avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Evo mi još neko kratko vrijeme tu spadamo pa da se prijavimo. Roko će uskoro 3 godine i strašno je trapav i smotan od kad je prohodao. Stepenice usvojio tek poslije 2. rođoša,s tim da sam i sad stalno uz njega. Hodanje po vani-ništa ne pazi,zabija se u ljude,izloge. U stanu stalno zapinje o štokove (vid mu je super),jako je nepažljiv (na tatu) i vrlo često pada,a uz to je i težak a jako brz,pa mu balans nije jača strana. Općenito,motorika mu nikada nije kasnila za vršnjacima,prohodao oko 1. rođoša,ali zato stabilnost božesačuvaj!

Da ne leti glavom bez obzira,onda bi to bilo ok,ali ovako je baš naporan.
    Ali je zaista rano progovorio ! Priča sve,a od godinu i pol je već sastavljao rečenice!
    A valjda ne može sve biti po crti.

E da...jedino mu plivanje ide bez problema (valjda zato što ne može trčati po vodi )

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj maria71 prvotno napisa
    a kako te doziva kad te treba ?
    Dođe do mene i vuče me za ruku (ako želi da se igramo).

Uglavnom treba dio mene - sisu. Onda zove siiiii, siiiiiiii.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

pa vidiš da te zove

ovaj moj sada zanovijeta....

ja želim tost sa pekmzom od jabuka od sms-a i prirodni sok od naranče :shock:

s tugom ćeš se sjećati ovog siii, siiii

osjećam se ko ms.ivy u "you rang millord ?"

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

leo trci, skace, sutira loptu, baca je i hvata rukama... drzi se za sestru kad ga ona vozi na gepeku od bicikle

stepenice, skakanja i pentranja savladao...

oblaci se trapavo (hoce si naopacke obuc gace pa cijeli dan hoda i izvlaci ih iz guzice ) nedajboze da mu je carapa nakrivo - odmah je treba ispraviti... slucajno da se pofleka ili da mu neka kaplja smoci majicu/hlace - ekspresno treba presvuc... skida se kompletan, zadivljujucom brzinom (brze i od ide i od noe) ako je tusiranje u pitanju. tusira se "sam" - trlja sve - od glave do noznih palaca, pere zube... zna sam otic piskit, zna i otic kakat, ali hoce da je netko pored njega...

silji olovke (uvijek tamo gdje ne treba...) usisava mrvice, vadi sudje iz masine... navlaci papuce (vanjska obuca sva neka uska, ne moze sam, ali zato inzistira da onaj tko mu pomaze koristi zlicu...)

govor mu je jos prilicno nerazumljiv (pi = piski mi se, pisulin mi ispao iz gaca, daj papir, daj piti ), slaze i recenice.

sam jede, pije, presipa iz case u casu...

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj sandraf prvotno napisa
    korina ima 27 mjeseci i prica SVE.
    I moja Korina priča sve
    Zarana :štonobisereklo: je počela pričati, i mada ne mogu reći da je motorički bila trapava (što se tiče oblačenja, skidanja, umivanja, pranja zubi - pogotovo) okretati pedale na biciklu je naučila tek proljetos.

pipi1 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Dorian ima uskoro dvije godine i također sve priča

nije imao nekih prijelaza-od jedne riječi je prešao na duge rečenice

također se sam svlači (jakna,cipele) i oblači

otkopčava patente i trudi ih se zakopčati

po stepenicama ide gore i dolje ali ja ga i dalje držim za ruku kad idemo za dolje,za gore se drži za ogradu

jako je spretan,svugdje bi se penjao

zna se itetako vrtiti oko svoje osi,pleše za zabačenom glavom za nazad

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

trči, penje se po svemu (stol, stolice, kauč, krevet, regal), stepenice samo uz pridržavanje (može, ali se očito boji), vrti u krug u oba smjera, poskakuje, po toboganu ide samostalno još od ljeta...
    pleše i miga guzom čim čuje muziku (srećom nije na mm) :D
    vozi autić na odgurivanje, triciklić na pedale...

jede sve sam, pije isto (iz svega što dohvati), skida papuče/cipele/čizmice na čičak, otkopčava pelenu, skida čarape, hlače, kaputić/jaknu/kardigan, majice pokušava skinuti , ali još ne ide, ali ih svlači...
    obožava patente i čim ih spazi mora ih otkopčati/zakopčati...
    sam skida vreću za spavanje...

govor - prešli smo na prosto proširene rečenice, ali većina riječi je samo 1-2 sloga, pa to smiješno zvuči - mama, ge, Fja maaa šeee (mama, gledaj, Fran mazi pšenicu)...

Sanela-Naja avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

motorički smo napredni - ali, vokabular ..
    dakle, još od ljeta se sama penje na tobogan-i spušta..
    ide uz i niz stepenice, penje se na sve živo..katastrofa..
    trči , šuta loptu, radi kolut naprijed /ukrivo/..pliva sa leptirićima još od ljeta , stavlja kapu na glavu /odavno/, skida pelene , cipele, čarape, pidžamu, otkopčava ciferšlus ..diže gaće nakon pišanja- a prije toga otrese zadnju kap u tutu / a nemamo pišonju / +traži papir za brisanje
    stavlja dvd-e i pušta si crtić / ako mi uključimo TV, pušta cd-e i pojačava /jučer sebaš poplašila Houdeka jer je preglasno odvrnula../
    jede sama kada hoće / inače ja imam žlicu za asistenciju/

govor..priča ali japanski..LR , da ih spojimo pa da se siti ispričaju?
    imamo 15-ak smislenih riječi /pola samo ja razumijem/ ..dobro komuniciramo ali da priča - ne priča
    dakle, maria71, koji je to CD?

Sanela-Naja avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

eh, da ..izgleda da preferira skidanje...da nije na mamu , pljc-pljuc?

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

jao da....daljinski, komp, video, dvd, telefoni...sa svom tehnikom odlicno barata!
    hoda u vreci, bez problema dodje iz kreveta u dn. sobu.
    nakon sto piski, brise pisu i baca papir u wc. zna sta je smece.
    sve razumije. sve. donosi, odnosi, premijesta, vraca stvari i svakim danom me fascinira...prepoznaje na slikama sve nas iz uze obitelji (bake, dide, tete...) iz razlicitih perioda, prepoznaje mene kad sam bila curica, no za sebe jos veli beba, ali kad ju pitas di je Lea, pogleda na sliku.
    otvara moj ruksak i iz njega vadi vodu, hranu, novcanik, mobitel...
    zove lift, izlazi iz stana (neki dan je kod mojih otvorila vrata i otisla papa vicuci bok dok smo MM i ja lezali i gledali film. od tada zakljucavamo stan)
    sjeda u sanjke, penje se uz tobogan od nedavno, uz nasu pomoc radi kolut naprijed.....s obzirom da je tek ljetos prohodala ja prezadovoljna!!!

momtobe avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Hana 20 mj:

-stavlja cd u player
    -radi kolut naprijed na krevetu
    -pokušava skočiti već par mjeseci, ali još ne uspjeva
    -priča sve, ali treba osobnog prevodioca (mene) da bi ju drugi razumjeli
    -slaže lego kocke savršeno
    -još ne trči, ali hoda na prstima, pleše, imitira sve pokrete koje vidi od mene
    -sama pije iz čaše i sama jede žlicom i vilicom (naravno da je kuhinja poslije :shock: ali ne sputavam ju
    -sama se penje i spušta s wc školjke (ima stepenicu ispod)
    -dosta spretno crta, ne šara ono bezveze, nego radi male i velike šare, krugove, točkice...
    -sama otvara i zatvara pipu i pere ruke sapunom
    -baca rukama loptu, i igra nogomet

i to je sve čega sam s sjetila

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Vidim da sam zaboravila puno toga spomenuti:

-samostalno jede i pije iz čaše (već duže) - ne prolijeva i ne mrvi, sam si toči rižino u čašu (od nedavno - nespretno, ali dam mu)
    -vrlo dobro črčkanje - povlači ravnu crtu, crta krug, koristi različite boje, stavljanje
    - DVD s crtićem po izboru stavlja u player, pali tv i pokreće crtić
    - juri na autiću na odguravanje - što se tiče pedala, pojma nemam može li ih okretati, nemamo tricikl - kinesko smeće se raspalo
    - sam pere zube i to jako dobro!

No mene je sad izbediralo nešto skroz drugo - koliko vaše djece ide na wc
    :shock: :shock: Zar su svi oni već bez pelena? Kaleb je po tom pitanju koma, u štrajku je već 3 mjeseca, neće ni na tutu ni na WC niti prijaviti... Samo komentira "piš, piš" kad sam ja na WC-u, ali on nema šanse da bi sjeo... Već nas vidim još u pelenama s 3 godine.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Luna, pa dijete ti nema još niti dvije godine, da krenete s WCom na proljeće, pa do jeseni...
    Ne da neće biti prekasno, nego uopće neće.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Marko je u jednom danu ostavio pelene sa 26 ili 27 mjeseci....

do tada je šutirao tutu ,a u wc nije htio nikako

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ma, krenuli smo mi s tutom daaaaaavnih dana. Čim je počeo samostalno sjediti, sa 7-8 mjeseci. Svaki dan išao je na tutu, do ljeta, znači pola svog života svako jutro bio je na tuti, sve manje smo koristili pelenu... A onda nakon ljeta, cap! Nema šanse. I nije mi to samo po sebi tako bolna točka (kao što i sama kažeš, imat će dvije godine tek na proljeće), ali sad sam ostala zblesirana koliko njegovih vršnjaka već ide na WC!

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Pa što onda nek idu, tvoj ne ide,ali je tvoj

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Je, da: Naja, Lea i Hana. I tko kaže da se i one ne upiške još ponekad u gaće?
    Mislila sam da ih ima bar deset, (zbog tebe sam opet letjela topicom tražila godišta i tko piški i kenja u WC ) a što se tiče Kaleba, čovjek se predomislio.
    Idealno vrijeme za skidanje pelena je pred vama. Do jeseni vi puno vitkiji oko guze nego sad!

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

i Lea je u nekom kvazi strajku. ne trazi vise pisati, odbija sjesti na tutu osima ko ju necim ne zabavim. sa jednom iznimkom pisanja u wc, pisa kad ju ja stavim da pisa. ili pisa u gace/pelenu.

ali danas je usavrsila stepenicarenje prema gore bez ikakve pomoci :D

voli crtati...svugdje

prati ruke (pere, sapunom i vodom) i mazati se. bilo kremom bilo- samunom.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa
    voli crtati...svugdje
    Ja sam grozna vještica, dam crtati samo po papiru... I onda se uvijek sjetim Nike i Schaphre koji su Beniju dali da dekorira cijelu dnevnu sobu. Koja sam gadura, a nije nam ni svježe pofarbano!

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Auh, moj skoro 20-mjesecnjak:

- jede vilicom sam, zlicom mu jos dajem
    - sve obavlja u pelenu, pocasti nas ponekad sa prrr usnama ali mi moramo pogadjati je li piskio, kakio ili samo prdio
    - fina motorika mu je odlicna, slaze super kocke velike, male, voli slagati DVDove na spindle, puzzle sredjuje nakon dva ponavljanja
    - voli crtati, ali nema tu pravilnih oblika, samo saranje
    - penje se i provlaci svukuda, sam zajasi orbitrek
    - stepenice savladava uz pomoc ili puzanje (uzbrdo)
    - takodjer juri na auticu na odgurivanje, manevrira, zakrece, vozi unatrag
    - plese mrdajuci bokovima, vrti se i ludira rukicama
    - pjeva, cak ima svoju pjesmicu gdje na svoju melodiju nabraja clanove obitelji
    - trci super i brzo, pomalo skace, ali udara balun manirom profi nogometasa - svaki muski zastane prokomentirati taj udarac
    - jako je precizan u bacanju lopte (precizniji od mame)
    - zna plasticnim cekicem jako i precizno zakucati vijak u rupicu
    - sam oblaci kape i ogrlice, te nase papuce, skida carapice, otkopcava i zakopcava patente

Govori jedno sezdesetak rijeci, ali recenice su vecinom od dvije rijeci. Jucer je za sebe napokon poceo govoriti nesto - i to TI. Dosad je samo upirao prstom u sebe kad bi se spomenuo Kreso.

momtobe avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj momtobe prvotno napisa
    Hana 20 mj:

-sama se penje i spušta s wc školjke
    Luna, Hana je još debelo u pelenama...koketiramo sa wc-om već par mjeseci, i obično se poslije spavanja i popiški tamo, ali samo zato jer ja to mogu predvidjeti... Kakanje odmah prijavljuje, ali daleko smo još od najave, čini mi se.

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj Luna Rocco prvotno napisa
    voli crtati...svugdje
    Ja sam grozna vještica, dam crtati samo po papiru...
    I ja. Ali nije mi bilo zabavno skidati mrlje od kemijske sa trosjeda od mikrofibre, novog stola, regala... Sad dobije hrpe papira i 100% paznju i nema saranja okolo.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

zato ja pazim sta joj dajem u ruke- bojice i pastele. a sad sam joj kupila i perive flomice

ne dopustam joj ali to ju ne sprjecava.

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj Luna Rocco prvotno napisa
    Ja sam grozna vještica, dam crtati samo po papiru... I onda se uvijek sjetim Nike i Schaphre koji su Beniju dali da dekorira cijelu dnevnu sobu. Koja sam gadura, a nije nam ni svježe pofarbano!
    dođi nam vijdjeti dnevni/blagavaonu/kuhinju - ako nisu F umjetnička djela, onda je mm-ova patkica ili kućica

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ja imam totalnog biserka.
    Da nije rano prohodao, i da nije stepenica i autica, izgledalo bi da je motoricki jako zaostao jer ne zeli sam nista da radi, sto ga ne zanima u beskrajnoj prici - igri.
    Tako da ne voli sam da jede, ok, pije iz case, ali to je kratko pa moze, ne zanima ga ni oblacenje (u sustini, najradije bi stalno bio gol i jedva ga i mi obucemo, svaki dan je cimanje s tim).

Inace je jako spretan, nikad nije padao i slicno...

Ali zato - prica kao odrastao covek. Jos je malo sitniji, pa kad pocne da vodi razgovor sa nepoznatim odraslim, to je zaista za upisati se.
    I rano je poceo.. sa godinu i po imao je vec preko 250 reci (zapisivala za proslu novu godinu)..

Ono sto je kod njega dominantno je memorija. Nekad nas zaista uplasi.

I taj stalni tok price, uvek se setim Beskrajna price Mihaela Endea..

Ne znam da li da se zabrinem kad vidim koliko se samostalno u svakodnevnom zivotu ponasaju vasi dvogodisnjaci i mladji :/

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

kli kli šta bi se zabrinjavala, pa ti doma imaš intelektualca
    ma svi se razvijaju nekim svojim ritmom, ne može sve odjednom. Mene sinoć kad sam otvarala topic ulovila neka kriza, vidjela sam nešto što me zabrinulo, danas već vidim da je to bila čista moja glupost..
    Super su nam klinci

Barbi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A-ha, ovdje je topic za hvaljenje.

Ja sam za svog sina prvijenca uvijek mislila da je napredan i iznimno inteligentan (doduše, tu je i teta u vrtiću dodala ulja na vatru jer ga oduvijek jako hvali i otvoreno favorizira).

No sada kad imam Fridu vidim koliko je ona nevjerojatno ozbiljnija i odraslija od njega u istoj dobi :shock:.
    Frida sada ima 19 mjeseci.
    - Od cca 10 mjeseci jede samostalno žlicom i vilicom i odbija da je netko drugi hrani.
    - Oduvijek pije iz obične čaše, one s kljunom nije nikad htjela, već odavno pije sama i ne prolijeva.
    - Priča jako puno, slaže rečenice od 4-5 pa i više riječi i svaki dan se barem jednom zabezeknem nečim što izjavi ili nekom riječi koja mi se čini preteška za nju. Npr. danas se igrala nekom malom lopticom koja se negdje otkotrljala i ona ju je tražila uz komentare "di je loptica, nema loptice, mama di je mala loptica, Ida izgubila malu lopticu". E, na izgubila sam stvarno ostala paf. Naravno, nisu sve riječi uvijek razumljive kad ih prvi put kaže ili nekom tko nije često s njom ali ja je apsolutno sve razumijem.
    - Prepoznaje (u slikovnicama i uživo) i imenuje sve moguće životinje, prijevozna sredstva, dijelove tijela, odjevne predmete.
    - Prepoznaje na slikama ne samo članove obitelji već i ljude koje je vidjela svega par puta u životu.
    - Voli pričati na telefon s bakama i didama.
    - Jako dobro kuži o čemu se priča i ubacuje komentare. (MM kaže Patriku koji odbija pokupiti igračke iz hodnika "nisi baš dobar", Frida se odmah ubacuje ulizivački "Ida dobra":lol
    - Kao pravo žensko odmah skuži kad netko ima nešto novo i dijeli komplimente ničim izazvana ("jepe hlače tata", "jepa torba mama").
    - Ne stavlja u usta sitne stvari i nemam uopće straha da će nešto progutati, totalno je razumna u mnogim stvarima i kuži. Npr. neće dirati uključenu pećnicu jer sam joj objasnila da je to vruće.
    - Motorički - ide sama uz stepenice i to po sistemu jedna noga - jedna stepenica, ali mora se pridržavati uz ogradu.
    - Trči, skače (skakanje na krevetu ili trampolinu je omiljena zabava), radi kolut naprijed.
    - Plivala je s leptirićima ljetos kad je bila stara 14 mjeseci, od tada nismo više bili u vodenim okruženjima pa je možda zaboravila kako se to radi.
    - Sama skida jaknu, kapu, šal, rukavice, cipele, papuče, čarape, majicu ako je šira. Oblači sama hlače.
    - Odavno baca smeće u smeće, prljavi veš u mašinu.
    - Obožava sjediti na wc-u određeno vrijeme i poslije se brisati wc papirom ali to je čista gluma i kopiranje nas drugih jer nikad ništa ne obavi.
    - Pjeva nekoliko pjesmica, čak neke dijelove i na engleskom (Patrik ide na engleski u vrtiću pa doma često pjeva pjesmice koje tamo uče pa je od njega to pokupila).

Ajme, pretjerala sam , stvarno sam si dala oduška.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Sun, nemoj otvarati topike u gluho doba noci

emira avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Nura, za par dana 21 mj.
    -priča sve, slaže rečenice
    -koristi padeže i vremena
    - čisto izgovara riječi kao i slova č, š, s, pa čak i r
    -može sama skinuti odjeću i obuću sa sebe, uključujući pelenu, no još se ne oblači sama osim potezanja hlača prema gore nakon tute
    -tutu koristi ali ne na vlastiti zahtjev, već kad ju stavim redovito se popiški, podigne poklopac školjke, prolije tutu tako da ni jedna kap ne ode sa strane
    - penje se stepenicama ali uz pridržavanje
    - uz kosinu se penje i silazi bez pridržavanja
    -pokušava sunožno skočiti no to joj ne uspjeva ali joj malo fali
    -slaže kocke, drvene kocke, drvene oblike bez problema prepoznaje i slaže
    - imitira čitanje
    -šara po svemuuuu.... i mi imamo friško pofarbane ali zašarane zidove
    - TV i DVD već uvelike sama koristi
    -penje se na lojtre, tobogan, općenito je dobar penjač
    -šminka se, tj. uživa ukrast moj make up pa onda ono olovka za oči, usta, tuž, sjenilo... točno zna di šta ide
    -vilicom se koristi sama, sa žlicom je još nespretna
    -ispuhuje nos u maramicu sama
    -jako dugo se može okretati oko svoje osi dok joj se ne zavrti u glavi
    -pjeva melodiozno i pamti melodije
    -guli sama mandarin
    -sama pere ruke i briše ih u ručnik
    -broji do deset
    -kada nešto prospe trči po krpu i obriše do zadnje mrvice
    - slaže suđe u suđericu i vadi
    - ne pegla još

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Sun, nemoj otvarati topike u gluho doba noci
    da fakat, već sam zažalila. Čovječe ispada da kaskamo u svemu. Možda da ja Lukasa naučim da pegla sa 23 mjeseca, bit će hiper metroseksualac

emira -sama ispuhuje nos - ovo me fascinira. Kad bi ga bar to mogla naučiti. Baš mu curi nos, t bi nam uvelike olakšalo stvar...

Mah, sigurna sam da imam neponovljiv primjerak mladunčeta ljudske vrste doma

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ma daj, kakvo kaskanje.....ja vjerujem da kad tako citas dosta toga sebi predocavas "vecim" nego sto je

Lukasu

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

sis avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Vidim da se većina sama oblači ili bar svlači, a moj 27-mjesečni biser ni papuče na čičak ne skida uz obrazložeje "Ja sam mali".
    Inače bi se reklo da je motorički dosta napredan; stubište je davno svladao bez pridržavanja, jede sam gotovo od početka dohrane (vrlo precizno ubacujući hranu usta), pije iz čaše od 6 mjeseci, penje se svugdje (npr. i uz tobogan), skakuće, plivanje nam je ovo ljeto odlično išlo, usisava, kupi mrvice, črčka nesuvislo osim kad uzme nešto okruglo pa opisuje "kružnicu".
    Za biciklu nemam pojma jer je nemamo, ali skače na onoj lopti za skakanje prevaljujući pri tom određeni put.
    Od ljeta nema pelenu, ali stolica redovito završava u gaćicama. Tutu ne želi, uglavnom piški s nogu (kao pravi muški). U skladu s prvom rečenicom, treba pomoć pri svlačenju i oblačenju.
    Pri govoru se koristi prilično složenim konstrukcijama, ima primjedbu na sve...ali to su već familjarne karakteristike.
    Memorija nevjerojatna.
    Upozorava me ako pređem preko crvenog na semaforu . Razlikuje 4-5 boja (žutu, crvenu, zelenu i plavu, a za narančastu nisam sigurna). I t d...

Ali me ovo nesvlačenje zabrinjava. I kad je bio mlađi, pratila sam dostignuća po nekim tablicama. Uvijek je bio znatno ispred svoje dobi, ali kad je počelo to sa svlačenjem :/ .

momtobe avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Cure, koliko pamte vaši klinci?

Podsjetila me kli_kli, i mene stvarno plaši i šokira kad vidim koliko pamti ovo moje čudo...pamti SVE. Ništa ne zaboravlja. Sjeća se tete iz parka koju smo sreli prije jedno 2 mjeseca, koja je imala kapu nisko preko čela i pjevala svom klincu "old Mc Donald"- danas pjevamo tu pjesmu, i veli ona "teta! kapa! tamo!" Samo kao primjer. Ili kad sam ušla s njom dućan s cipelama, ugledala je japanke i kaže "more!", a bili smo na moru prije 3 mjeseca tada.
    Mislim, možda je to normalno, ali mene uvijek iznenadi. Jasno da pamte stvari koje se ponavljaju, ali ovo...

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •