Pokazuje rezultate 1 do 8 od 8

Tema: u kom slucaju izdajati

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno u kom slucaju izdajati

Pozdrav!
    Moj je treci sin na putu i mogao bi svaki dan stici... Prva dva sam dojila do godinu dana pa se nadam da cu i ovu trecu srecu. Prva dva puta sam se stalno izdajala poslije podoja jer sam se bojala da nisu posisali dovoljno pa da ne dobijem upalu. Sad, citajuci Rodine forume, vidim da se to ne preporucuje, nego pustiti dijete da doji koliko i kad hoce i ne izdajati se, Jesam li ja to dobro shvatila i smije li se pouzdati u to, dakle ako dijete dovoljno dobiva na tezini ( plus minus tolerancija, nismo svi iste izjelice svaki dan) i ako ga se doji na zahtjev, nema potrebe za izdajanjem. Naravno da cu se izdojiti ako vidim da su grudi nabrekle i tvrde. Ali ako grudi izgledaju normalno, mekano ima li ih potrebe cijediti? Procitala sam kad izdojis do kraja onda tek ponovno naidje i nabuja....
    i smijesne su mi price o dojenju svaka tri sata. ja sam dojila svaki sat nekad i cesce...

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne trebaš se uopće izdajati nakon podoja - mlijeko ne dolazi onda kada ga potpuno nestane, već se stvara konstantno dok beba sisa... izdajanje nakon podoja je samo jedna zastarjela preporuka, baš kao i ova o dojenju svaka tri sata...
    upravo zbog pretjeranog izdajanja bi i mogla dobiti upalu - jer ćeš izdajanjem slati organizmu poruku da proizvodi više mlijeka nego što je to potrebno za samu bebu...

pročitaj ovaj tekst s portala:
    Izdajanje

iz kojeg izdvajam ovaj dio:
    U našim zdravstvenim ustanovama i od strane zdravstvenog osoblja s kojima mame dolaze u kontakt (liječnici, babice, medicinske sestre u rodilištu, patronažne sestre) vrlo često čuje se savjet kako nakon podoja obavezno treba izdajanjem isprazniti dojku, ako to dijete nije do kraja učinilo. Zbog toga da ne bi došlo do zastoja mlijeka i upale.

Nažalost, ovakav savjet je potpuno pogrešan, jer se upravo na taj način djetetu ne dopušta da samo, prema svojim potrebama, regulira ponudu mlijeka. Tako se stvara začarani krug dojenja, izdajanja, stvaranja viška mlijeka, koje opet traži izdajanje .....

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

e da, i ako su ti grudi nabrekle i tvrde - puno je učinkovitije i pametnije ponuditi ih bebi osim ako su toliko tvrde da beba ne može obuhvatiti bradavicu i areolu - tada se treba izdojiti samo toliko da grudi dovoljno omekšaju da beba može sisati

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nema potrebe za izdajanjem nakon podoja, čak dapače ja bih rekla da taj način gubiš vrijedno masno mlijeko.
    odnosno, ukoliko beba ne pojede sve "do kraja" npr. zaspi tijekom podoja ostaje masno mlijeko koje nije pojeo. u tom slučaju kod sljedećeg podoja mu ponudi prvo tu istu siku, pa onda novu.
    kod sljedećeg podoja opet isto. znači po dva puta, tako si sigurna da je pojeo ono masno mlijeko (koje je za glad) koje je na kraju a ne samo vodenasto (koje je za žeđ) na početku podoja.

izdajanje se preporučuje u situacijama kad majka nije uz dijete a želi nastaviti proizvodnju mlijeka, npr. odlazak na put, posao i sl., ili za davanje majčinog mlijeka na bočicu u istim situacijama.

na početku dojenja, a to znaš i sama, kad je beba premala da pojede sve mlijeko može doći do stvaranja upale pa je onda preporučljivo izdojiti se rukom koliko je potrebno da se smanji pritisak.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

meni se cini da si sve dobro shvatila.
    izdajanje do kraja moze biti korisno u iznimnim situacijama kad mama zeli povecati kolicinu mlijeka (po nacelu ponude i potraznje), a iz nekog razloga to nije momentalno moguce postici samo cescim stavljanjem djeteta da sise (neka djeca u pocetku losije sisu, pospana su, ili tehnika dojenja nije dobro savladana...). naravno, i u slucajevima privremene razdvojenosti mame i djeteta kad se zeli odrzati laktacija i kad se dijete hrani izdojenim mlijekom.
    ako dijete napreduje dobro, uredno dobija na tezini i ima svaki dan dostatan broj popisanih i pokakanih pelena (pogledaj po ostalim topicima ili na portalu koliko tocno), znaci da mlijeka ima i svako dodatno izdajanje moze ti samo uzrokovati problem, jer ces tijelu dati poruku da proizvede vise mlijeka nego sto dijete moze pojesti. ako pak izdojis samo malo tek toliko da osjetis popustanje napetosti (ukoliko nakon podoja jos ima napetosti), to ne bi trebalo stvoriti problem.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Re: u kom slucaju izdajati

Citiraj lidija_33 prvotno napisa
    Pozdrav!
    Moj je treci sin na putu i mogao bi svaki dan stici...
    Lidija, sretno!

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno Re: u kom slucaju izdajati

Citiraj DudaGG prvotno napisa
    Citiraj lidija_33 prvotno napisa
    Pozdrav!
    Moj je treci sin na putu i mogao bi svaki dan stici...
    Lidija, sretno!
    Hvala, i tebi ako se ne cujemo...
    cini se da moj sin ceka da otopli i ne da mu se van po ovoj hladnoci. termin je 10. al imam neki feeling da ce to biti i kasnije...

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Sorry,
    ubacujem se u topic, ali me zanima kako da napravim banku mlijeka jer nemam baš puno za izdojiti (cca dnevno 80- 100 ml), a i to jedva što onda zamrznem. Naime željela bi osigurati neku količinu mlijeka za bebača kad sam eventualno odsutna iza kasniju nadohranu (za sve što se priprema s mlijekom) jer izgleda da je mali alergičan na kravlje mlijeko pa adaptirana ne dolaze u obzir, a Pregomin je odvratan pa mu neće ni blizu.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •