Pokazuje rezultate 1 do 14 od 14

Tema: Kalcij

Datum pristupanja
    May 2006

Početno Kalcij

Pusa svima
    Evo muku mucimo s mlijekom,jogurt pojede po pola casice svaki drugi dan,sir malo hoce,malo ne...Dukatino joj je bio super mjesc dana-sad ni pomirisat :? -stvarno me pocelo zabrinjavati odakle to dijete crpi kalcij.
    Sto mislite o dodacima prehrani s kalcijem?Konkretno,naisla sam na http://www.agram89.com/?pz=151
    pa ako netko ima neku info ili iskustva-molim vas :D :?

tetamaja6 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

moj mali ista stvar,ali se unazad otprilike 6 mj. stvar promjenila,ali samo mlijeko!ja mom nikad nisam davala nikakve nadomjeske prehrani i samo mislim da je to prolazno!
    moj mali ima prekrasne i zdrave zube,koliko se ja kontam zdrave kosti(nije bilo lomova,unatoč bizarnim padovima),i iskreno se nadam da kao stariji neće imati problema sa osteoporozom! :/

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Dukatino i slične kemije nisu bogati kalcijem, nego šećerom. Kalcij iz kravljeg mlijeka gotovo je neiskoristiv. Ako voli zeleno lisnato povrće, ne brini za kalcij, ono je prebogato njime, daleko više nego mliječni proizvodi.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Malo podizem ovu temu jer ne znam gdje buh drugdje pisala.

Dakle, moja kcer ima 13 mjeseci i osjetljiva je na mlijecne proizvode. Konkretno, do sad sam joj ponudila svjezi kravlji sir i jogurt, u dva navrata s pauzama po dva do tri tjedna izmedju pokusaja. Svaki put se osipala oko ustiju. Znaci, ne nudimo do daljnjeg, sto je potvrdio i pedijatar. Mlijeko joj nisam ni nudila. Eh, sad, ono sto mene zanima jest dobiva li moje dijete dovoljno kalcija kroz ostalu hranu koju jede tijekom dana.
    Nas dnevni meni se sastoji od cetiri dojenja (svaki put isprazni cicu), 2-3 vocna obroka (uglavnom jabuke, kruske, banane, suhe sljive i marelice) sa ili bez zitarica (proso, kus kus, zobene, rizine pahuljice i sl.) te jednog obroka povrca s jajem ili mesom (uglavnom jede tamno meso peradi jer ga najvise voli) ili ribom.
    Odnedavno joj nudim rizino mlijeko s dodatkom kalcija i trudim se da dnevno konzumira oko 2dcl, sto kroz kasice, sto pijenjem iz salice. Naime, tamo pise da u 2dcl ima 240mg kalcija, a na Rodinim stranicama sam procitala da je dnevna potreba za kalcijem djeteta izmedju 1-2 godine 500mg.
    Da li trebam biti zabrinuta zbog nedostatka kalcija?

the enchantress avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Ne mogu ti konkretno odgovoriti na pitanje trebaš li ti biti zabrinuta, ali mogu ti reći da sam ja na vrlo oskudnoj prehrani zbog bebinog AD-a, da ne konzumiram mliječne proizvode, jaja, ribu, a ne jedem meso. Upravo sam zbog toga njoj išla provjeravati kalcij (ona ima 10mj) i full je na gornjoj granici. Jede isto što i tvoja, osim zobenih (i mesa i ribe). Možda te ovo malo utješi

Išla sam u privatni lab u ZG, košta cca 20kn. Inače po savjetu prijatelja farmaceuta bolje najprija dokazati nedostatak nego napamet uzimati dodatke. Znam da se neki ne slažu s takvim razmišljanjem.

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

uz 4 podoja dnevno, ja se ne bih brinula oko nedostatka ičega
    moja doji 2 puta dnevno i to je skoro jedino mliječno što konzumira (popije recimo par jogurta tjedno i par kriški sira tjedno), pa ne brinem oko kalcija

Indi avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Moja curka od nepunih 16mjeseci ne jede ni mliječne proizvode ni meso, a ribe hoće ali svake prestupne, no dojimo pa ne brinem oko vitamina, no i da ne dojimo i stvar jer pazim da jede druge stvari koje voli tipa suho voće i meljemo žitarice koje joj dodajem u sve što stignem: preprženi suncokret, sezam ili malo tahinija (pasta od sezama), orašide (orah, lješnjak, mjenduli, indijski oraščući, brazilski o....)
    Posebice je sezam bogat kalcijem, naravno, on sam nije dovoljan, treba uključiti i zeleno lisnato povrće i ostale namirnice bogate njima.

Inače, kod pretjeranoga unosa mliječnih proizvoda se dogodi da se unese čak previše kalcija (koji zna biti u neiskoristivom obliku) i onda tijelo troši svoje resurse kalcija i dr.vitamina da bi izbacilo taj uneseni višak i onda imate manjak uslijed pretjeranoga unosa- apsurdno, zar ne? Lijepo su nas na tv-u izreklamirali kako je VAŽNO unosti mliječne proizvode, no daleko je to od istine, a puno bliže ostvarivanju profita. Potrebno i donekle korisno možda, ali toliko važno-ne!

I dođeti da se zapitaš još jednu stvar, kako to da kravama ne fali kalcija, a ne troše mlijeko cijeli život ?!

Ivana B-G avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

kako dajete klincima zeleno lisnato povrce (i muzevima )?

the enchantress avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Citiraj Ivana B-G prvotno napisa Vidi poruku
    muževima nikako u stvari popareno i onda izmiksano u gustu juhu.
    A mala njupa zeleno lisnato samo pareno - u ručicu i ajmo! mi ju samo gledamo. i uživamo, naravno!

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

sezam je bogat kalcijem,tako da možete ga samljeti,lagano prepržiti dok ne požuti i dodati hrani.Isto tako i parmezan,samo nemojte pretjerivati jer je masan.Što se tiče dukatinića i inih stvari,ko recimo one čokolade koje se reklamiraju da su pune kalcija. Tu dijete ne dobije nikakav kalcij. Jer taj šećer ne dopušta kalciju da se apsorbira u organizmu.Super,nisam znala za taj podatak da se kalcij može prekontrolirati tao ednostavno. Mi ćemo svakako otići
    Posljednje uređivanje od ***MARETA : 27.02.2010. at 22:11

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Indi prvotno napisa Vidi poruku
    Moja curka od nepunih 16mjeseci ne jede ni mliječne proizvode ni meso, a ribe hoće ali svake prestupne, no dojimo pa ne brinem oko vitamina, no i da ne dojimo i stvar jer pazim da jede druge stvari koje voli tipa suho voće i meljemo žitarice koje joj dodajem u sve što stignem: preprženi suncokret, sezam ili malo tahinija (pasta od sezama), orašide (orah, lješnjak, mjenduli, indijski oraščući, brazilski o....)
    Posebice je sezam bogat kalcijem, naravno, on sam nije dovoljan, treba uključiti i zeleno lisnato povrće i ostale namirnice bogate njima.

Inače, kod pretjeranoga unosa mliječnih proizvoda se dogodi da se unese čak previše kalcija (koji zna biti u neiskoristivom obliku) i onda tijelo troši svoje resurse kalcija i dr.vitamina da bi izbacilo taj uneseni višak i onda imate manjak uslijed pretjeranoga unosa- apsurdno, zar ne? Lijepo su nas na tv-u izreklamirali kako je VAŽNO unosti mliječne proizvode, no daleko je to od istine, a puno bliže ostvarivanju profita. Potrebno i donekle korisno možda, ali toliko važno-ne!

I dođeti da se zapitaš još jednu stvar, kako to da kravama ne fali kalcija, a ne troše mlijeko cijeli život ?!
    Čitala si "kinesku studiju"?

Indi avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Ivana B-G prvotno napisa Vidi poruku

Oboje jako vole zeleno lisnato, muž posebice kupus, a klinka blitvu i špinat...Iako ima zelene listove, a nije zeleno lisnato ipak joj je od zelenoga favorit brokula

Za muževe koji ne vole kuhano, možda onda na salatu, ide sve i špinat, blitva, kelj, kupus...

Inače ja "čuvam" svoju klinku od mliječnih proizvoda radi gomile hormona koji su potrpani u mlijeku, i sigurno dijela antibiotika. Ne planiram ih do kraja isključiti jer i sama ih konzumiram, ali neka još dok dojimo, a kasnije uz minimaliziranje, naravno.

Sirius, nisam. Sad sam izguglala knjigu u pdf-u pa ću baš pogledati čim stignem. Baš me zanima o čemu zbore. Hvala

Indi avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Meni je bolje sezam prvo lagano prepržiti pa onda mljeti, s time da treba paziti da ne izgori jer je onda gorak. Zapravo isti pristup ko s kokicama :D

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •