Pokazuje rezultate 1 do 46 od 46

Tema: vjeronauk u vrtićima

Nataša,Sarajevo avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno vjeronauk u vrtićima

Malo je nezgodno ovde u Sa., izgleda da će biti prepucavanja oko toga da li da ili da ne, vezano za uvođenje vjeronauka u obdaništa.
    Problem je naravno u tome što su sve vjere prisutne, neke više, neke manje,
    a što se radi o državnim obdaništima.

Meni, recimo, ne bi smetao vjeronauk bilo koje vjere, ali mislim da bi mom djetetu bilo zbunjujuće da sad 80-90% njegove grupe ide negdje gdje njemu "nije mjesto".
    Mislim da bi bilo bolje uvesti uopšteno "vjeronauk" kao predmet na kojem bi se govorilo o svim vjerama uopšteno.
    Kad bi već morao da se uvodi.
    Ali kod nas je sve tako komplikovano...

Zato me zanima kako stvari stoje u HR po tom pitanju?
    Ima li vjeronauka u vrtićima?

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Ovdje se mora ponuditi vjerski odgoj na početku godine i po broju zainteresiranih se oformljava posebna skupina koja ima pojačan vjerski odgoj. Ne znam kakva su iskustva drugih, ali kod nas nikada je bilo zainteresiranih. Pretpostavljam da roditelji koji žele vjerski odgoj se odmah odlučuju na privatne vjerske vrtiće kojih ima podosta.

Freja avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Kod nas u vrtiću nema vjeronauka.

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

slažem se s Veki...postoje vjerski vrtići za roditelje koji žele da im djeca budu odgajana u duhu vjere
    i još na to želim dodati... smatram da nije u redu uvoditi vjeronauk u državne vrtiće na način da to bude održavano baš kao vjeronauk - predmet
    ...no inače se kroz program državnih vrtića s djecom obilježavaju (primjereno njihovoj dobi) katolički blagdani

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

problem je što su vjere previše prisutne, u svim porama našeg društva, posebice bosanskohercegovačkog... al pustimo to, opet će biti da drvimo.

Mislim da bi bilo bolje uvesti uopšteno "vjeronauk" kao predmet na kojem bi se govorilo o svim vjerama uopšteno.
    Kad bi već morao da se uvodi.
    već vrtićancima ? još malo pa će htjeti uvesti vjeronauk u jaslice

u grupi gdje je moja mala katolički blagdani se obilježavaju "ne vjerski" (ako se može shvatiti što ovim želim reći), slavi se (kiti se bor), al se ne spominje bog il vjera, nego uobičajeno dobrota ljudi itd. što mi je jako drago. mali od moje frendice je isao u vrtic gdje je morao za vrijeme vjeronauka sjediti ispred sobe (jer nije bio upisan), meni je to bilo uzasno za čuti.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

ja mislim da bi bilo fora da malo jači vjernici klince uključe u vjeru na način da se organizira nešto u sklopu crkve u koju idu, svećenika i sv. sestra ima dovoljno i to im ne bi smjelo bit teško, jednom tjedno i dosta, inače moja mala ide u vrtić kod časnih al ne zato jer sam neki veliki vjernik već jer nigdje drugdje nije bilo mjesta a nemam ništa protiv da je u takvom okruženju ( iako sam u početku bila skeptična ), na kraju se ispostavilo da je tamo super, pola teta su časne a pola ˝obične˝, sve to super funkcionira, za svaki blagdan imaju neku predstavu na vjerskim osnovama ili recitiraju ili pjevaju

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Mislim da se to svi slažemo da vjeronauku kao takvom nije mjesto vrtiću. Nije niti u školi, ali to je već druga priča.
    Druga stvar je obilježavanje blagdana uz usađivanje nekih tradicionalnih vrijednosti, ali i to se treba provjertiti kod roditelja da li se svi slažu. Ja sam jedne godine imala jedno dijete drugačije vjeroispovjesti ( ne bi ni znala da roditelji nisu naglašavali ), pa sam provjerila sa roditeljima. Oni su se složili sa svim našim obilježavanjem blagdana, a kad je bio njihov upoznali su nas sa njihovom tradicijom, počastili nas. Ma super. Doduše, ja sam tad imala folklornu skupinu, pa je bio naglasak i na našim blagdanima. Svejedno sam minimalno uplitala vjeru.

nana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Slažem se, mislim da vjeronauku nije mjesto u vrtićima pa niti u školama.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa
    problem je što su vjere previše prisutne, u svim porama našeg društva, posebice bosanskohercegovačkog... al pustimo to, opet će biti da drvimo.
    .
    mislim da bi bilo dobro da djeca uče o sve 3 vjere simultano, ističući njihove zajedničke crte
    mislim da bi to pomoglo brisanju granica i međureligijskom dijalogu

Nataša,Sarajevo avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    mislim da bi bilo dobro da djeca uče o sve 3 vjere simultano, ističući njihove zajedničke crte
    E moja Grubi, čisto nešto sumnjam u ovaj scenario. :/
    Ne kažem da sad neko hoće da uvede vjeronauk u vrtiće baš sa namjerom da se djeca od malih nogu uče razdvajanju po nacionalnoj osnovi,
    al ipak, ima "vjerskih" vrtića u gradu sasvim sigurno.
    Osim toga, valjda se "osnove" vjere, pogotovo u ovoj ranoj dobi trebaju učiti u kući?????
    Zar nije tako?????

Mene najviše od svega muči potencijalno ovakva situacija:

mali od moje frendice je isao u vrtic gdje je morao za vrijeme vjeronauka sjediti ispred sobe (jer nije bio upisan)

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Nataša! I ja sam iz Sa

Ne znam u koji vrtić ide tvoj bebač ali, zaista smatram da je nepotrebno uvoditi vjeronauk u državne vrtiće.
    Postoje hajde da kažemo i vjerski vrtići pa ko hoće nek izvoli.
    Lično mi je najbitnije da mi je dijete zadovoljno i baš se spremamo
    prebaciti ga u novi vrtić (državni) ne zbog vjeronauka već iz drugih razloga...
    A za vjerski odgoj bar za osnove mogu se potruditi i roditelji
    pa kasnije koliko dijete pokaže interesovanje ima jako mnogo opcija...
    Da dijete sjedi ispred vrata grooznooo.
    Moj H uredno odbija ići u vrtić, kada su godišnji odmori pa je manjak djece pogotovo, a moš mislit da sjediš sam.

:?

Možda se mnogi neće složiti sa mnom ali smatram da im ne treba u tom uzrastu ništa osim igre, laganih pjesmica i igrokaza a za sve ostalo biti će
    vremena, kad samo pomislim da kreću u školu i sa nepunih šest godina diže mi se kosa na glavi.

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

mali od moje frendice je isao u vrtic gdje je morao za vrijeme vjeronauka sjediti ispred sobe (jer nije bio upisan), meni je to bilo uzasno za čuti.
    pa to je za svaku osudu.... i u školi, a vrtić da ne spominjem .... prestrašno!

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno re

Ma ova stvar sa prijedlogom uvodjenja vjeronauke u drzavna obdanista je postala malo prenapuhana posljednih dana. S obzirom da se velika vecina ne slaze sa uvodjenjem vjeronauka u drzavne vrtice, to se nece ni dogoditi. Takav sistem mozda moze prekrasno funkcionirati u drugim, uredjenijim zemljama, bez ovakve proslosti i anarhije, dok kod nas izaziva nepotrebne tenzije i komplikacije, a za djecu ce malo uciniti.
    Vjeronauku djecu ucimo kuci, u mektebu, crkvi, na za to predvidjenim mjestima. Nismo mi dostigli stadij na kojem mozemo infiltrirati takav sistem poduke, a da on izazove najbolje u nama. Nazalost..

Sele..odlazite? Zao mi je..mi smo u nedoumici, jer mi je pretesko da ga premjestam u drugi vrtic i nova adaptacija dok je ovako mali
    Nadam se da ce se stvari malo poboljsati..

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Da i ja mislim da od toga neće biti ništa. Znaš ono tresla se gora rodio se miš

Zullu, trebalo bi uskoro da se otvori novi državni vrtić u onoj novoj šarenoj zgradi, nama je bliže a H već odavno pravi problem oko vrtića. Posebno nakon silnih promjena teta!!!

Izvinite na off topic, zullu ako imaš nekih pitanja ili nekih novosti prebaci se na topic vrtići u sarajevu.

clio180 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj nana prvotno napisa
    Slažem se, mislim da vjeronauku nije mjesto u vrtićima pa niti u školama.
    u potpunosti potpisujem!
    zar ne bi djeca trebala pohađati vjeronauk u crkvi? kao što idu na trening nogometa, baleta, gimnastike, ili pak idu u muzičku školu.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj bubička prvotno napisa
    mali od moje frendice je isao u vrtic gdje je morao za vrijeme vjeronauka sjediti ispred sobe (jer nije bio upisan), meni je to bilo uzasno za čuti.
    pa to je za svaku osudu.... i u školi, a vrtić da ne spominjem .... prestrašno!
    a onda su suptilnim načinima malog ipak uvodili u grupu, jer: dijete to želi. pa naravno da želi, kad je jedini sam ispred učionice.

da se radilo o djetetu koji ima drugu vjeroispovijest, valjda bi se više poštovala uvjerenja roditelja, al ovako... ajd... kao da ateisti znaju u što vjeruju ili ne.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam svoje iskustvo rekla na onom ateisticko odgojnom topiku

nataša avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

nemam pojma otkud ta poteba nametanja? pa postoje crkve koje su specijalizirane za to i neka se tamo pruži obrazovanje...čemu vjeronauk u školama? a o vrtićima neću uopće raspravljat

Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ja sam vjernik, jako religiozan. Cijela moja uža i šira porodica je takva.
    Ja sa za NE uvođenje vjeronauka u obdanište!
    Zašto? Zato što je rano, zato što mi je u tom uzrastu prirodno da dijete neke stvari prihvati gledajući kako ih mi u porodici praktikujemo,a ne zato što je to došao neko strani pričati i zahtjevati da naučiš. Vrtić mi nije mjesto za to. A svaka religijska zajednica (za svoju znam sigurno) ima organizovanu nastavu vjeronauke u koju se mogu, prema sposobnostima i interesovanjima uključiti djeca i vrtičkog uzrasta. Moja mama kaže"zašto ne, kad može i engleski i ples". Zato što su mi engleski i ples u istom nivou važnosti, pa ako joj se sviđa super, ako ih zamrzi, malo manje super, ali svakako nije problem. Meni je vjeronauk važan, i smatram ga svojojm dužnošću.
    Ma kako god, prerano je za "nastavu". Uveli su devetogodišnju osnovnu školu, pa sad vjeronauku u vrtić, još malo pa će prvi razred počinjati sa 3 godine . Do neba mi se ne sviđa naš obrazovni sistem. Glasat ću za Danisa!

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    i ja sumnjam u ovaj scenario

Nataša,Sarajevo avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Vidiš, Strobery, i ja sam za NE uvođenje vjeronauka, mada mislim da je to već gotova stvar,
    bez obzira na to šta mi, roditelji djece koja idu u te iste vrtiće, mislili i rekli o tome.

Najtužnije mi je od svega to što sam i više nego sigurna da se ovo pitanje uopšte nije povuklo radi nečije brige o našoj djeci,
    sve su ovo samo političke igre,

tugo moja

Nataša,Sarajevo avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

http://www.radiosarajevo.ba/#modt_h=...ws%2Cid%3A5024

Ne znam koliko forumašice zanima ova problematika

deedee avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Joj ljudi, ovo mi je vrlo osjetljiva tema, buduci da moja F ide u vrtic u kojemu imaju vjeronauk (Vrbik). (Vec sam negdje pisala o tome.) Ja sam na njihovim web stranicama vidjela da imaju i to u ponudi, no mislila sam da je to valjda za par posebnih grupa, a nitko mi nista nije govorio o tome.
    Nakon par mjeseci pohadjanja slucajno sam na roditeljskom saznala da mi dijete odvode na vjeronauk svaki ponedjeljak i petak.
    Buduci da sam valjda imala totalno izbezumljeni izraz lica, teta je otisla i iz svoje ladice izvukla formular o pristanku roditelja da ga potpisem.
    Nakon sto sam i dalje izgledala izbezumljeno i u soku, teta mi je pokusala objasniti da to nije "nista strasno", samo pricaju pricice i tako to.
    Ja sam na formularu zapisala da ne zelim da mi dijete ide na vjeronauk, i teti sam napomenula da moze povesti F samo ako ona to zeli.
    Nakon toga sam razgovarala sa F, koja mi je rekla da zeli ici, jer bi inace morala ostati sa deckom koji je bio dosta agresivan.
    Jako sam se iznenadila cinjenicom da vrlo mali broj ljudi smatra ovakav postupak teta strasnim.
    I tako sad F (od roditelja agnostika, ako vec ne ateista) i dalje ide na vjeronauk, jer "ionako veci dio grupe ide".
    Bojim se da bi eksplicitna zabrana imala jako los efekt.
    Mi se jako trudimo doma objasnjavati da postoje i druge religije i da razliciti ljudi vjeruju u razlicite stvari, a da mi ne vjerujemo u stvari koje se uce na vjeronauku.
    Mislim da je to jako bitno, jer u toj dobi djeca informacije od odraslih uzimaju kao gotove apsolutne istine koje im cesto ostanu za cijeli zivot. Nisu sposobni kriticki i svojom slobodnom voljom prihvatiti ili odbaciti ponudjene ideje. Uglavnom, najranjiviji su.
    F je bliska i poznata grcka mitologija, objasnili smo joj i neke druge. Njoj se zasada najvise svidja ideja reinkarnacije. Zeli se jednog dana reinkarnirati u samu sebe kad je bila beba!
    U tim razgovorima sa djetetom dosta mi je pomogla Dawkinsonova Molitva za moju kcer ( link na cijeli clanak: http://www.zamirzine.net/IMG/pdf/dawkins-zamir.pdf ).
    To je daleko iznad njenog nivoa shvacanja, no upravo nas je prisutnost vjeronauka u vrticu prisilila da se pozabavimo tim temama za koje je jos puno premala.
    Dakle, ne samo sto su premali da uce o vjeri, vec smatram da u sekularnoj drzavi nema mjesta vjeri u drzavnim institucijama.
    Nemojte me krivo shvatiti, vjera je krasna stvar, ali mjesto joj je u vjerskim institucijama.
    Dakle, mi smo vec uvaljeni protiv svoje volje u ono sto vas ceka.

Nataša,Sarajevo avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Ja i dalje vjerujem da su ovo sve samo političke igre iz ko zna kojih pobuda,
    ne vjerujem i ne može me niko ubijediti da je krajnji cilj ove akcije ljubav prema djeci, briga o razvoju duhovne sfere, bilo šta u tom smislu.

Ne želim da mi se dijete odvaja od svoje grupe, ali isto tako ne želim da ide na vjeronauk, ovaj ili onaj, baš zbog toga, kako reče

Citiraj deedee prvotno napisa
    jer u toj dobi djeca informacije od odraslih uzimaju kao gotove apsolutne istine koje im cesto ostanu za cijeli zivot. Nisu sposobni kriticki i svojom slobodnom voljom prihvatiti ili odbaciti ponudjene ideje. Uglavnom, najranjiviji su.

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj Nataša,Sarajevo prvotno napisa
    Ja i dalje vjerujem da su ovo sve samo političke igre iz ko zna kojih pobuda,
    ne vjerujem i ne može me niko ubijediti da je krajnji cilj ove akcije ljubav prema djeci, briga o razvoju duhovne sfere, bilo šta u tom smislu.

Ne želim da mi se dijete odvaja od svoje grupe, ali isto tako ne želim da ide na vjeronauk, ovaj ili onaj, baš zbog toga, kako reče

Citiraj deedee prvotno napisa
    jer u toj dobi djeca informacije od odraslih uzimaju kao gotove apsolutne istine koje im cesto ostanu za cijeli zivot. Nisu sposobni kriticki i svojom slobodnom voljom prihvatiti ili odbaciti ponudjene ideje. Uglavnom, najranjiviji su.
    Potpuno se slažem sa tobom. Moja E, do duše ne ide u vrtić, ali je namjeravam upisati. Ne vjerujem u naš sistem obrazovanja, po gotovo u njegovo prilagođavanje odgovarajućem uzrastu. Vrtić mi nije mjesto, ni vrijeme za ozbiljno učenje stvari koje će kasnije postati (ili ne) dio duhovnosti neke osobe. Tamo se treba naučiti kako se družiti, kako savladati ljutnju, kako jesti, prati ruke i zubiće, kako crtati, svirati i pjevati... Tamo se treba igrati i kroz igru učiti. Vjeronauka mi je preozbiljna za vrtić, i u tom dobu mjesto joj je u porodici.

Nataša,Sarajevo avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj Strobery Shortcake prvotno napisa
    Vrtić mi nije mjesto, ni vrijeme za ozbiljno učenje stvari koje će kasnije postati (ili ne) dio duhovnosti neke osobe. Tamo se treba naučiti kako se družiti, kako savladati ljutnju, kako jesti, prati ruke i zubiće, kako crtati, svirati i pjevati... Tamo se treba igrati i kroz igru učiti. Vjeronauka mi je preozbiljna za vrtić, i u tom dobu mjesto joj je u porodici.
    Vidiš, baš sam o ovome čitala članak u Startu, intervju sa jednim profesorom sa Fakulteta islamskih nauka, ako se dobro sjećam.
    On smatra da ljudi koji upiru da se vjeronauk uvede u vrtiće time zapravo žele kompenzirati nedostatak vjerske poduke i prakse prisutne kod kuće.

Znaš ono - svak se češe gdje ga svrbi

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Strobery Shortcake prvotno napisa
    Ja sam vjernik, jako religiozan. Cijela moja uža i šira porodica je takva.
    Ja sa za NE uvođenje vjeronauka u obdanište!
    identično.
    vjeronauku nije mjesto u vrtiću, nikako.
    a o uvođenju istog još nisam čula kod nas u hercegovini.
    po meni je sasvim dovoljno (a i drago mije je) što se fino prije jela krikrste, pomole i počnu jest. isto tako izmole "anđele čuvaru mili" prije spavanja i to je to.

pa kud će dječje bezbrižne glavice opterećivat vjeronaukom u vrtiću. stupidnost na kub.

Nataša,Sarajevo avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Ovo kad sam vidjela samo sam zinula!

http://img139.imageshack.us/img139/1908/cerayt4.jpg

Slušaj Lory, ja mislim da se sve dešava samo kod nas u Sa.
    Ali nije više ni sam vjeronauk problem koliko NAČIN na koji se sve ovo radi.

deedee avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Nataša. potaknuta tvojim postom, nazvala sam MZOŠ i pitala temeljem koje odredbe se smije provoditi vjeronauk u RH u vrtićima.
    Vrlo ljubazna gospođa objasnila mi je da nije dozvoljeno provoditi vjeronauk na način da se djeca odvode posebno i da im ga drži osoba koja nije njihova teta. Vjersko odgoj se smije provoditi samo po posebno certificiranom programu, za koji teta mora biti educirana i treba imati dozvolu roditelja sve djece u grupi!
    Ovo što se provodi u nasem vrticu, nije dozvoljeno!

Nataša,Sarajevo avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Ovo je vrlo škakljiva tema bilo gdje, a kod nas pogotovo!

Eto, pitala sam jučer Gabijevu tetu kako bi bio organizovan vjeronauk ako ga bude.
    U tom slučaju "ostala" djeca bi ostajala sa svojim tetama u svojim sobama,
    a ovi što bi išli na vjeronauk, njih bi vodili već negdje gdje bi se to održavalo.
    Mislim, to mi svakako zvuči bolje nego izvoditi pojedinu djecu van njihovih soba,
    al opet, zašto ikako razdvajati tako malu djecu?
    Ko je htio da ih razdvoji mogao je već pri odabiru vrtića, imamo mi ovde i "vjerskih" vrtića, da ih tako nazovem.

deedee, hvala za info!

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ko je htio da ih razdvoji mogao je već pri odabiru vrtića, imamo mi ovde i "vjerskih" vrtića, da ih tako nazovem.
    Bravo, i ako nekome nije dovoljno da dijete na vjeronauk ide vikendom u svoju zajednicu, i baš želi da sve bude po "vjerskim" standardima, postoje vjerski vrtići.
    Ovo o nadoknađivanju manjka vjeronauka u porodici je jako nategnuto, jer ako roditeljima nije stalo da dijete u porodici prima osnove, ako oni to ne praktikuju, najvjerovatnije, takvi roditelji neće slati djecu na vjeronauku u vrtiću. Ovo je jedno od ozbiljnih pitanja po kojem se jako ne slažem sa stavom svoje vjerske zajednice :/

petraa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno možemo se žaliti,

i to je jedino šta se može u RH,jer netko je u moje i Vaše ime potpisao ugovor sa Sv.stolicom.Osobno smatram da vjeronauk pripada crkvi u njenom prostoru.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

s onog linka...

Program vjerske pouke" u vrtićima je potencijalno rješenje za izvjestan broj nezaposlenih vjeroučitelja na području našeg kanotna.
    znači radi se o zapošljavanju ljudi, a ne o interesima djece. bez veze.

predložila bih sarajlijama da protestiraju protiv toga. znaju se oni suprotstaviti i izaći na ulice svaki put kad treba, svojevremeno kad je rat počinjao, nedavno zbog malog denisa. do the right thing! sretno!

Nataša,Sarajevo avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Čisto nešto sumnjam da bi i demonstracije pomogle, to je već gotova stvar.

Bila je u jednoj emisiji na tv gost u studiju direktorica vrtića i fino rekla da vjeronauk hoće biti uveden,
    a ta ko fol anketa zapravo je samo osnov za spisak - koja djeca će prisustvovati nastavi a koja neće.

Kako bi pomogli protesti?
    Pa bunile su se i neke veće ribe od "običnih" roditelja, pa opet ništa.

Ja više ne mogu oko toga da se nerviram jer i tako ništa ne mogu promijeniti.
    Nažalost, ali je tako.

Na kraju balade, ko zna, možda ga i ne uvedu!?!

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Interesantna je činjenica da ja nikog od roditelja (koje znam lično), a ni na TV nisam čula da kaže "super, ta mi se ideja jako dopada".
    Na kraju balade, ko zna, možda ga i ne uvedu!?!
    A kao mi djelujemo, možda i bude "tresla se gora, rodio se miš". U Nadi je spas

Nataša,Sarajevo avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Joj, Strobery, ti znaš koliko je komplikovano na našim prostorima sve što ima veze sa vjerom i nacijom,
    i meni zapravo nije lagodno u ovo se petljat jer sam nekako operisana od svega.

Samo ne mogu da vjerujem šta nam serviraju i na koji način.
    A sve fol za dobrobit, ama za koju dobrobit, za čiju?

Nek nam prestanu poskupljenja svaki mjesec 15%stuja 30% plin,
    300% hrana, TO bi bilo za dobrobit sviju nas.

A ne kljukati male glavice, ko da nije dosta što su uveli 9-godišnje školovanje!
    Kako su krenuli, u školu će se kretati čim pelene skineš
    ( a imat će i posebno odjeljenje za pelenaše )

Uh

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

u vrtiću koji pohađa moj sin slučajno sam otkrila da se mole prije ručka
    e sad nije da me to nešto strašno smeta, al mislim da bi o takvim stvarima ipak morali obavijestiti roditelje!
    to je privatni vrtić i sve je super i krasno, al nije vjerski, stoga me bocka što takve stvari rade zdravo za gotvo!
    e sad ja bi započela tu temu na individualnom razgovoru, al ne bi htjela da zbog toga moje dijete ispašta
    ipak on tamo provodi više vremena nego doma
    tete ga vole i on njih, super se prilagodio i njima i kikačima
    s druge strane muči me što izigravam ovcu i pravim se da to ne znam :/

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Eto ja nisam operisana od vjere, ali mi je opterećivanja naše djece svim i svačim, pod moranje, stvarno preko glave. I ne bih ja imala ništa protiv svega toga, da tu postoji plan, da to ima neki smisleni cilj, a ne samo da se zaposli još koji čovjek (protiv čega, opet nemam ništa, je li, ali ne prko leđa djeteta). Devetogodišnje obrazovanje je rezultiralo potrebom da svako dijete sa 5 i po godina mora znati sva slova i prepričavati šta se dešava i nekoj priči. E to mene ubija u pojam. Jer nisu oni napravili "pred"školsku igraonicu u tom "pred"prvom razredu, već su prebacili prvi razred, u koji su djeca kretala sa sedam godina, godinu ranije. Pa sad oni, koji nemaju sreće sa datumom rođenja, kreću sa 5 i po godina u prvi razred. I još će im nastavu (ma kakva ona bila, a nije izborna) natrpat i u vrtić. Sve bi ih podavila (naravno da ne bih, al sam stvarno puna te teme ko šibica).
    Što se tiće vjeronauke u vrtiću, idealan primjer mi je jedan privatni vrtić u koji je išla rodicina kčerka. Oni su za uskrse bojili jaja, za božiće kitili jelke, za ramazan mjesili i pekli somune, za bajrame, slagali baklave, uvijek izrađivali čestitke i lijepili ih, zajedno sa svojim kreativnim proizvodima u stubištu stambene zgrade u kojoj se vrtić nalazio. Svi su u tome učestvovali, niko nije bio po strani. E to je meni vjeronauka u vrtiću, to su stvari koje su djeci tog uzrasta zanimljive i privlačne. One druge, ozbiljnije, na dubljoj duhovnoj razini, su, po mom mišljenju, odgovornost porodice.

Nataša,Sarajevo avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Pa daj Strobery, reci gdje je taj vrtić???

Obzirom na naše podneblje, takav sistem zvuči savršeno i trebao bi se uvesti u svaki vrtić, u svaku školu!

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Koliko znam, zadnja lokacija mu je u ulici Mehmeda Spahe, preko puta Ministarstva finansija (iza leđa Centralne banke). Ako te interesuju konkretne informacije, nabavim ti.

Cvrčak avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Evo i nama "predlozili" vjeronauk valjda od jeseni i izgleda da se jedino meni i jos jednoj mami nije ideja svidjela ostali su sutili, a meni knedla u grlu.
    nisam za to. imam osjecaj da mi ga otimaju iz ruke i prisiljavaju na nesto na sto ja nisam spremna. a s druge strane ne zelim da se lomi preko njegovih leda. nisam za to da ostaje jedini li s jos jednim u sobi dok drugi imaju vjeronauk. KAKO NAS MOGU DOVESTI PRED GOTOV CIN!!!

nisam ateista ali zelim da L razmislja svojim mozgom, a kako tako mali moze to razluciti sam. pa jos vjeruje u deda mraza i mozes mu podvaliti svaku pricu. ne znam jako sam ogorcena, a cak nisam ni sigurna koji dio me tocno muci i ne znam ni sta raditi. Huskati druge roditelje protiv toga?

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

cvrkčak i svjetlić

uzasno mi je ovo za čitati, kako vas zaobilaze i prave vas budalama... bezobrazluk, bezobrazluk! borite se protiv toga!

Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Jooooj, Tiiiito, Partijo!
    Pa ovo je svarno drsko, čuj da neko odluči o vjerskom obrazovanju mog djeteta?! Moja curica je još mala za vrtića ali sad evo razmišljam hoće li tada, kad krene u vrtić, neke stvari biti riješene ili će biti još samo gore, što rekoste, možda "preskoči" vrtić pa odmah u školu krene. :?

Nataša,Sarajevo avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Neće moći, Lady A!
    Jesi čula već za obavezno pohađanje vrtića ???
    U planu je uvođenje "neophodnog minimuma", ima neki propisan broj sati koje dijete mora provesti u vrtiću, prije polaska u školu...
    Sve biser do bisera!

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Da nauči slova i brojeve, pa kad krene u školu da odmah mogu započeti sa kontrolnim iz matematike i lektirama

Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Ma dajte? :shock: :shock: :shock:
    Onda se selimo! :/
    A hoćemo bit' najpametnija nacija! Al' u limburgu!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •