Evo jednog dosta tipicnog razgovora u nasoj obitelji (djecji sugovornik je ovdje Vedran, ali Zrinka voli isto tako ovakve dijaloge):
Vedran: Tata!
tata; Molim vedrane?
(deset sekundi pauze)
Vedran: Tata!
tata: Molim, Vedrane, slusam te!
Vedrab: Tata, znas kaj ....
tata: Kaj?
Vedran: Znas kaj, tata ...
(opet 10 sekundi pauze)
tata: Rcei, Vedrane, slusam te, nesto si zelio pitati.
Vedran: Tata, gle, ovdje sam stavio ovu kockicu.
tata: lijepo, mislim da ovdje bas dobro stoji.
(10 sekundi pauze)
Vedran: Tata, tata!
tata: Molim?
(5 sekundi pauze)
Vedrab: tata, znas kaj?
.... i tako dalje.
Bas smo se narazgovarali, moja paznja je bila okupirana njime vise od minute, a nije mi rekao gotovo nista. A ovako se desava svaki dan po 100 puta, rijeci "tata" i "mama" su valjda u upotrebi 50 puta cesce od svih drugih rijeci. I to cesto istovremeno, i od Vedrana i od Zrinke.
Jel imate ideju u cemu je stos?
Ja bih rekao da je to neki nacin obracanja paznje na sebe, uvlace nas u razgovor kako bismo bili koncentrirani na njih i njihovu igru, odnosno to je proizvod "konkurencije", oboje se bore za nasu paznju.
(ovo se nije desavalo dok Zrinka nije dovoljno odrasla i progovorila za razgovor)
Nas ovo nervira jer kao prvo stvara veliku buku (najcesce vicu),a i oduzima vrijeme - umjesto da razmijenimo informacije u deset sekundi, ovo traje i po minutu i vise.
Samo da spomenem da smo inace i MZ i ja vrlo koncentrirani na klince, nema sanse da nas nesto pitaju, a da im se ne javimo barem sa "molim", ako vec ne damo odgovor, to smatramo minimumom pristojnosti. No, uz ovakve fore gubimo volju za to pa smo vec poceli ne javljati se na zazivanja, ako nam nakon prvog puta nisu rekli nesto konkretno.
Jel se i vama to desava?