Stranica 1 od 6 123 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 264

Tema: religija - potpomognuta

ivana0906 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno religija - potpomognuta

Možda ovo nije mjesto za ovu temu ali full me zanima vaše mišljenje...
    Ako ste religiozni kako se nosite s odlukom da idete na potpomognutu?

Snjeska avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Da Bog ne želi da imam dijete nikakva potpomognuta ne bi mi pomogla ,

dao nam je nepodnost ali i zdrav razum da možemo pronaći rješenje naših problema

ne zanima me što o tome misle crkveni ljudi, oni su ipak ljudi i nisu ništa bliže Bogu nego bilo tko od nas

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Draga ivana, dobrodošla.

Nisam religiozna, ali o tome se često na ovom mjestu raspravljalo - većina vjernika ipak tu nađe s tom temom neki svoj mir, većina svećenika ne odbijaju krstiti takvu djecu nego kažu da su sva djeca od Boga. Ja nisam religiozna pa ti ne mogu reći u svoje osobno ime. Skrećem i pozornost na jedno od pravila ovog podforuma, ali to će već moderatorice reagirati ako misle da se na ovom PDF-u ne bi trebalo raspravljati na ovu temu:

"4. Ukoliko je za Vas potpomognuta oplodnja etički neprihvatljiva, molimo da se niti ne javljate na ovaj forum. Ovo je forum podrške i svatko je sam razriješio eventualne dvojbe." - gore s linka pod važno "Pravila ponašanja na podforumu Potpotmognuta oplodnja".

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I želim ti puno sreće i mir s tvojim odlukama !

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ina, zbilja si brza, jasna i konkretna. Kako samo stižeš odgovarati na sva pitanja? I hvala ti za to.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ina, zbilja si brza, jasna i konkretna. Kako samo stižeš odgovarati na sva pitanja? I hvala ti za to.

ivana0906 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa
    Draga ivana, dobrodošla.

Nisam religiozna, ali o tome se često na ovom mjestu raspravljalo - većina vjernika ipak tu nađe s tom temom neki svoj mir, većina svećenika ne odbijaju krstiti takvu djecu nego kažu da su sva djeca od Boga. Ja nisam religiozna pa ti ne mogu reći u svoje osobno ime. Skrećem i pozornost na jedno od pravila ovog podforuma, ali to će već moderatorice reagirati ako misle da se na ovom PDF-u ne bi trebalo raspravljati na ovu temu:

"4. Ukoliko je za Vas potpomognuta oplodnja etički neprihvatljiva, molimo da se niti ne javljate na ovaj forum. Ovo je forum podrške i svatko je sam razriješio eventualne dvojbe." - gore s linka pod važno "Pravila ponašanja na podforumu Potpotmognuta oplodnja".
    Da je za mene neprihvatljiva zar bi išla u Prag na potpomognutu?
    Danas, u razgovoru s prijateljicom pitanje se samo po sebi nametnulo pa me zanimalo kako vi razmišljate...

laky avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006
    vječita lutalica......na samom jugu ,srcem u Slavoniji

Početno

kod nas kad je dolazi fratar da blogoslovi stan ja bila na Rodi na ovoj temi,kaže fratar ovoliki stan a sami vas dvoje ali ako Bog biće...nisam nista prokometnirala nego pogledala komp i nasmijala se ...bilo mu je sve jasno ....mislim da i on ima stav isti kao ja a stav crkve je nešto drugo....ja imam svoj stav ....meni moje njima njihovo mada sam vjernica

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ivana, ma nisam skužila da si tamo - posearchaj forum Potpomognute pod temu "Dar - stvar", naći ćeš raznih mišljenja, ali to je bilo malo... žešća "diskusija" - ali, možda ti stavovi vjernica koje su javile na tu temu pomognu.

silkica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Snjeska prvotno napisa
    Da Bog ne želi da imam dijete nikakva potpomognuta ne bi mi pomogla ,
    Ovako i ja razmišljam!

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Pomogni si, pa će ti i Bog pomoći

Deja2 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj andiko prvotno napisa
    Pomogni si, pa će ti i Bog pomoći
    Slažem se!

iva_luca avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Nekad davno, žene su spaljivane na lomačama kao vještice uz blagoslov Svete inkvizicije. Ništa bolje nije prošao niti Giordano Bruno.....Nakon dolaska Napoleonove uprave u naše krajeve, iako su uvedene obvezne škole, cjepljenja protiv zaraznih bolesti, karantena, tjedni trgovački sajmovi i sl., zbog jasnog odvajanja vjerskog i svjetovnog života, u našim se krajevima pod vodstvom radikalnog klera javio svojevrstan pokret "suprotive..." Nešto kasnije, kod puštanja prve lokomotive u probnu vožnju, neki su skeptici predviđali raspad iste čim prijeđe brzinu veću od 25 km/h.... Na pojavu prvog televizora izloženog u javnosti s emitiranim programom, posjetitelji su padali u nesvijest....
    Danas je prosječnom čovjeku, bez da je sam u potrebi i nauči u vlastitom iskustvu, teško shvatiti kako zapravo funkcionira potpomognuta...(isto kao što ja ne kužim kako funkcionira fuzija...)
    Iz neznanja i tvrdoglavog držanja tradicionalnih vrijednosti proizišli su i još proizlaze mnogi gorki nesporazumi.... među njima i onaj "suprotive umjetnoj oplodnji" (namjerno koristim ove izraze u kombinaciji).

Računajući da je rast broja neplodnih parova realnost pred kojom se neće moći zatvarati oči do vijeka, uvjerena sam da će i crkva promijeniti svoje mišljenje (isto ko što je priznala i neke druge grijehe). Jedino što ćemo mi tada već biti bakice ))
    Za mene je potpomognuta dar ljudske radoznalosti oubličene u znanstveno razmišljanje, začinjena s puno hrabrosti... i nas pacijenata i medicinskog osoblja...

Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

religiozna sam i mislim da stav"crkve" je stav pojedinaca u crkvi tj ljudi. i popovi su ljudi prije svega. Najčešće kao odgovor čujem kad me pitaju imamo li djecu:i to je Božja volj. Da možda je ali isto tako mislim da je Bog na neki način dao nam izbor (potražiti liječničku pomoć ili čekati čudo) i ako budemo ustrajni doči če njegova nagrada. Stav popova nema veze sa stavom Boga

Shanti avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno Re: religija - potpomognuta

Citiraj ivana0906 prvotno napisa
    Ako ste religiozni kako se nosite s odlukom da idete na potpomognutu?
    Nosim se jako dobro. Štoviše, kad konačno jednog dana dođu na red i naši pravi postupci, mislim da ćemo moliti i svatko od nas dvoje posebno, možda i zajedno da jedan od tih postupaka uspje.

Ja doista vjerujem, pa tako i vjerujem da je svako začeće "od Boga", a sad, dogodi li se na onaj način kako su to radili "naši stari" ili uz asistenciju ekipe medicinara, ta kreacija novog života svakako nije mimo Božje volje (ukoliko netko vjeruje u Boga, može li vjerovati da neki život bude začet po njegovoj volji a neki mimo nje?).

Službeni stavovi crkve o tome (kao i o još nekim pitanjima) me ne zanimaju. Ukoliko način na koji je dijete začeto mora biti rečen svećeniku prije krštenja, ako se odlučimo i dogovorimo krstiti dijete, reći ćemo... odbijanje krštenja neka ide na dušu onome tko se tako odluči. Doduše, nekako ne vjerujem da bi to napravio svećenik koji nas je vjenčao.
    Btw, zašto bi se uopće svećeniku trebalo reći na koji način je dijete začeto, gdje je to propisano?

O ovome sam baš danas uz kavicu razgovarala s jednom Rodom... tu temu smo vrlo brzo apsolvirale, iako obje vjerujemo. (ako svrati ovamo, )

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Hm...ja često znam o tome razmišljat,ali malo u drugom pogledu.
    Ja sam si isto to tako posložila u glavi kako je kazala i snješka,Bog nam je dao pamet,ruke i sve ostalo da si pomognemo oko problema koji nam je dao,pa bilo to neplodnost,zubobolja ili nešto drugo.
    Za mene to nije grijeh,za mene je to liječenje kao i svako drugo. Zato mi i nije razumljivo kako Crkva može imat suprotan stav...,ali ipak to je samo njihov stav. A mi ćemo po svom !
    Meni se jedno drugo pitanje često mota po glavi. Da li je grijeh šta idemo na donora ??? Zbog tog pitanja mi je trebalo dosta vremena da se ipak odlučim na Prag i donora. Prvo sam imala osjećaj kao da tim postupkom varam muža,dok sam se riješila tog osjećaja onda se pojavila ova dvojba. Jeli ić na donora ić protiv Božje volje???
    Al opet si mislim da nam Bog nebi dao ni tu mogućnost da ne misli da je ispravna.
    Ivana ,sad si me bacila u razmišljane...

ivana0906 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj ici prvotno napisa
    religiozna sam i mislim da stav"crkve" je stav pojedinaca u crkvi tj ljudi. i popovi su ljudi prije svega. Najčešće kao odgovor čujem kad me pitaju imamo li djecu:i to je Božja volj. Da možda je ali isto tako mislim da je Bog na neki način dao nam izbor (potražiti liječničku pomoć ili čekati čudo) i ako budemo ustrajni doči če njegova nagrada. Stav popova nema veze sa stavom Boga
    Slažem se s tobom ali mi smo se odlučili za donora ...
    Tajim to i roditeljima, nisam pametna...

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Nisi jedina ivana,i mi smo se odlučili da to zatajimo svima,osim vama drage Rodice .

iva_luca avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ivana, Belinda, iako sam iznimno liberalnih stavova (živi i pusti druge da žive kako žele i mogu), o svom problemu neplodnosti govorim rijetkima.... Roditeljima nisam rekla za njihovo dobro (moja seka je godinama već u postipcima....i da znaju za mene bili bi iznimno tužni)... Što god bio razlog, odluka o tome reći ili ne reći svijetu i trgu je isključivo naša intimna procjena... ni dobra, ni loša, ni sebična ni širokogrudna...
    Što mislite, koliko je djece na ovome svijetu začete iz preljuba? Ili uz pristanak i dogovor partnera klasičnim, starinskim načinom u ljubavnom činu dvoje manje ili više stranaca!??
    Vaša odluka da do svojeg anđela dođete uz pomoć donora ne tiče se nikoga doli vas i vaših partnera! Imajte to uvijek na umu! Iskrenost je ono što dugujete jedno drugome, ljubavi i zajedničkog života radi. Ostalo su tlapnje i sjene, ono što vas neće zagrijat u hladnim noćima, ono što vam neće razgaliti srce, što vas neće prožeti ispunjenjem i mirom...

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Nemam nikakvih nedoumica oko toga da je potpomognuta Božji grijeh. Zar nije sam Bog prosvijetlio čovjeka i dao mu svoj blagoslov da napreduje, educira se i pomaže potrebitim ljudima.
    Prije nekoliko godina kad je bila aktualna ona poznata afera oko prodaje JS, tada sam išla na razgovor sa svećenikom i rekla da idem na potpomognutu. Taj čovjek mi reče, ako se borite za dijete samo da spasite brak, odustanite, ako je u vašem braku dijete karika koja nedostaje potpunoj sreći, budite ustrajni i Bog će vas nagraditi.

Moja Petrica ima 4 godine, meni danas bila ukupno 16. punkcija i eto nadam se i molim Boga da mojoj curici podari seku ili bracu

Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Vaša odluka je samo vaša i mislim da je važnije prakticirati vjeru u smislu biti dodro dijete, poštivati roditelje i biti dobar roditelj. Pogledaj malo oko sebe pa češ vidjeti koloko ima ljudi koji se kriju iza vjere i misle samo zato što su u crkvi po cile dane da su oni možda dostojniji od nas. Draga ivana ja tebi TM želim da vi dobijete dijete nije važno je li od donora ili posvojeno jer dijete je dijete,veliko je vaše srece kad imate ljubavi učiniti nešto tako veliko i mislim da je to Bogu važnije od bilo čega drugoga jer veliko je srce njegovo a ostala pravila su izmislili ljudi

runi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Ja i mm smo odlučili napraviti sve što možemo, što je u našoj moći da dođemo do djeteta, a Bog će odlučiti hoćemo li uspjeti. Kad ovako postavim stvari nemam nikakvih nedoumica.

ivana0906 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Vaša odluka je samo vaša i mislim da je važnije prakticirati vjeru u smislu biti dodro dijete, poštivati roditelje i biti dobar roditelj. Pogledaj malo oko sebe pa češ vidjeti koloko ima ljudi koji se kriju iza vjere i misle samo zato što su u crkvi po cile dane da su oni možda dostojniji od nas. Draga ivana ja tebi TM želim da vi dobijete dijete nije važno je li od donora ili posvojeno jer dijete je dijete,veliko je vaše srece kad imate ljubavi učiniti nešto tako veliko i mislim da je to Bogu važnije od bilo čega drugoga jer veliko je srce njegovo a ostala pravila su izmislili ljudi
    Joj ici, zvala sam MM-a da pročita tvoj odgovor! Rekla si točno ono što sam trebala čuti! THX!

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Citiraj Shanti prvotno napisa
    Btw, zašto bi se uopće svećeniku trebalo reći na koji način je dijete začeto, gdje je to propisano?
    Nije nigdje, ali neke su vjernice imale tu potrebu da ispitaju stav čovjeka koji će im krstiti dijete jer nisu željele primiti blagoslov od nekoga tko je jako protiv potpomognute jer je osobno nisu smatrale nikakvim grijehom - ako sam dobro razumjela stvari.

Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Joj ici, zvala sam MM-a da pročita tvoj odgovor! Rekla si točno ono što sam trebala čuti! THX!
    Tu smo da pomognemo jedna drugoj zar ne?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I je i nije off topic - a propos donorstva i diskrecije oko toga vezano za okolinu para - roditelje itd., ima jedna stvar o kojoj bi vrijedilo promisliti, a to je ne toliko, po meni, reći to okolini ili ne, nego da li i kada i kako reći to djetetu. Dolje na raspravi o Posvojenju to je bilo marginalno spomenuto u kontekstu rasprave o tome kako i kada reći posvojenom djetetu da je posvojeno - zakon propisuje da posvojeno dijete mora znati istinu o svom biološkom porijeklu tj. o činjenici da je posvojeno i da ima drugu biološku mamu i tatu iz razloga minimiziranja trauma za takvo dijete i da nema tajni koje će eventualno jednom "iskočiti iz ormara". Netko je bio napisao da neki stručnjaci preporučaju reći djetetu i istinu i za slučajeve donorstva, ali to govorim ipak tako paušalno - mislim da su neke od forumašica bile nabasale na neku literaturu koja to preporuča. Eventualno bi bilo korisno povezati se s drugim parovima, pokušati saznati ima li nešto na interentu na tu temu.

Osoblje foruma pujica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Ja doista vjerujem, pa tako i vjerujem da je svako začeće "od Boga", a sad, dogodi li se na onaj način kako su to radili "naši stari" ili uz asistenciju ekipe medicinara, ta kreacija novog života svakako nije mimo Božje volje (ukoliko netko vjeruje u Boga, može li vjerovati da neki život bude začet po njegovoj volji a neki mimo nje?)
    bas ovako

jednom sam imala dugacak razgovor s biologom koji se bavi s mpo i rekao je kako u svom poslu on bas to najtjesnije svjedoci - da zivot daje Bog i da ga covjek ne moze stvoriti od svoje volje

a mpo ima jedan lijep naziv u imenu - potpomognuta oplodnja i ja barem osobno ne vidim zasto bi koristenje medicinske pomoci bio grijeh

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Ina i ja sam to čitala na Posvojenju. Ja sam u potpunosti za to da se posvojenom djetetu kaže da je posvojeno ali zasad nisam za to da se našem budućem djetetu kaže tko mu je otac,pošto idemo u Prag na donora. To ionako nitko nikad neće znat,a i mislim da bi ga to samo zbunilo u početku.
    U biti to je jedno veliko i ozbiljno pitanje koje sam ja sad samo spetljala ,ali još i ja to sama sebi slažem i objašnjavam u glavi.

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

iva_luca i ja tako razmišljam.
    Mi ni ne znamo koliko djece je oko nas rođeno iz preljuba,koliko muževa nema pojma da odgajaju "tuđu" djecu,koliko je zlostavljano i ponižavano djece oko nas itd....
    E pa stoga ako ovo i je grijeh (a mislim i nadam se da nije),onda je sigurno najmanji od ovog sveg nabrojenog.
    Naše će dijete biti plod naše ljubavi,samo šta će nam fizički netko treći pomoć u tome...i velika mu HVALA na tome !

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj belinda7 prvotno napisa
    U biti to je jedno veliko i ozbiljno pitanje koje sam ja sad samo spetljala ,ali još i ja to sama sebi slažem i objašnjavam u glavi.
    Upravo to - mislim da treba čisto i o tome aspektu promisliti i pokušati se savjetovati ili donijeti neku odluku. Isto tako mislim da je to za djetetovu ranu dob previše zbunjujuće. Iako se radi o drugačijoj stvari, promislila sam što i kako reći djetetu vezano za MPO i odlučila sam da ćemo reći čim bude pitala, ali tu je stvar jednostavnija - mama i tata nisu mogli dobiti bebu i otišli su kod liječnika da im pomogne. Meni je to bilo bitno i za moju okolinu da to zna (tipa starija nećakinja - 6 godina) jer je postavljala pitanja zašto nemamo djecu i kako to da sad čekamo bebu. Doduše, to je moja seka isto prepričala da je nama Bog sad poslao bebu jer su oni vjernici i tako joj je približila tu priču. Cura je to normalno prihvatila, u stvari, taj dio priče nije je se niti doticao, njoj je u prvi moment bilo koma što je dobila "konkurenciju" tj. što nas nema samo za sebe, ali to je normalna dječja reakcija.

Shanti avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Citiraj ina33 prvotno napisa
    Nije nigdje, ali neke su vjernice imale tu potrebu da ispitaju stav čovjeka koji će im krstiti dijete jer nisu željele primiti blagoslov od nekoga tko je jako protiv potpomognute jer je osobno nisu smatrale nikakvim grijehom - ako sam dobro razumjela stvari.
    Posve razumijem takvu odluku nekih vjernica, vjerojatno bih i sama postupila tako imajući u vidu kako neki od njih nastupaju, iako u osnovi vjerujem da ionako blagoslivlje Bog, a ne čovjek u svećeničkoj odori koji vodi taj čin...

Shanti avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Citiraj pujica prvotno napisa
    jednom sam imala dugacak razgovor s biologom koji se bavi s mpo i rekao je kako u svom poslu on bas to najtjesnije svjedoci - da zivot daje Bog i da ga covjek ne moze stvoriti od svoje volje
    Pujice, baš si mislim... moglo bi se i reći da se kroz taj dio u kojem najvažniju ulogu imaju biolozi upravo svjedoči samom čudu stvaranja novog života koje je sve do najnovijeg doba ljudske povijesti našem oku bilo nevidljivo... svaki puta kad gledam snimke ICSI ili IVF-a (a naravno, i svih kasnijih faza trudnoće) prođu me trnci, ma sva sam na rubu suza (ako i ne preko toga ruba)...

Ina, u vezi ovoga kako reći djetetu... nekako sam uvijek o tome razmišljala kao o tome da bih djetetu (odgovarajuće dobi, naravno), to da se začeće dogodi u jajovodu ili pod nadzorom biologa izvan majčina tijela, predočila kao dvije apsolutno jednakovrijedne, normalne i prirodne mogućnosti, onda kad bude dovoljno zrelo da može povezati te neke biološke fakte. U smislu da spermij oplodi jajnu stanicu, a da se to može dogoditi na razne načine...

laky avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006
    vječita lutalica......na samom jugu ,srcem u Slavoniji

Početno

shanti mi kad budemo dobili bebeblagoslov ćemo dobivati od Boga a ne od tih sto su protiv potpomognute....ja gledam na sve pomalo odvojeno jedno je stav crkve a drugo ono sto mi Bog stavlja u srce
    nadam se da ste razumjele sto želim reći da nepametujem puno

†mummy_s avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Ja zapravo ne mogu razumijeti čemu taj bauk kad je MPO u piatanju. Mislim imala sam konfrontacija s pojedinim vjernicima koji su mi to spočitnuli, ali bit cijele priče jest da je naša potreba za metodama potpomognute oplodnje iznjedrila iz bolesti ili nekih medicinsko-pobožno korektnih situacija pa utoliko ne vidim nikakve moralne dileme u posezanju za takvim lijekom....ne koncu neka bilo tko od takvih vjernika ode na odjel dječje onkologije npr. i kaže da je i to Božja volja, te da te male anđele treba pustiti da umru i za njih se ne boriti!

rebeca avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ja mislim da se zbilja pretjeruje o ovoj temi koja je sama posebi jako osjetljiva. Puno puta sam ja pročitala da se spominju stavovi crkve, a ubjeđena sam da pojedine osobe uopće nemaju pojma koji su pravi stavovi Crkve. Nego negdje nešto pročitaju iz konteksta izvuku, pa zaključe kako im paše i eto ti stava Crkve. Vrlo bih rado argumentirano razgovarala na ovu temu sa svakim, ali mislim da to ovako nema smila, jer i mi sami ćemo nešto pogrešno izvući iz naših postova. A mene nervoza na negativna vibra ovdje. Znam samo jedno da sam ja protiv svake vrste manipulacije, i zbog toga me pomalo i svega strah. I još jedno znam da je svako dijete dar Božji, i da Bog s tim darom želi i nas usrećiti. Ja sam jako sretna i zadovoljna osoba. Imam divnog muža, posao, dovoljno novaca da mogu nekada negdje i otputovati...a sve to mogu samo zahvaliti Bogu

Osoblje foruma Kadauna avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno evo i mene

vjernica, rimo-katolicka vjera, vrlo ozbiljno shvacam svoju religioznost i otvoreno je zivim.

ALI, katolicka crkva je stoljecima bila zatvorena za nove stvari (slazem se s lomacama u srednjem vijeku ), i sad je sto se tice mnogih tema - pa tako i MPO.

Apeliram na sve Vas da se ne date pokolebati u Vasim namjerama (kakve god one bile, IVF, ICSI ili donator). Crkva je institucija, ljudi je vode i uglavnom svaki papa donosi svoje nove smjernice. Mozda i dozivimo da se otvore prema celibatu, prema zenama u svecenstvu i prema MPO tehnologiji. Kako su veliki, tako su i tromi u odlukama, therefore patience......

Samo se sjetite da su se svecenici katolicki zenili najnormalnije dok takav nacin zivota u Vatikanu nije uzeo maha, cak do incesta, pa je jedan papa jednostavno pogurao ideju o celibatu.

Znamo svi za grijehe katolicke crkve u proslosti, vjerujem da ih ima i danas, pa s toga me ova tema (MPO vs. katolicke vjere/crkve) i ne uzrujava.

Svima mnogo srece i uz Boziji blagoslov,

Kadauna

sretna35 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ja se u Boga uzdajem, a crkva je samo institucija na čelu koje su obični ljudi, smrtnci i griješnici pa tako i sude. Bog i Isus (bogočovjek) nikada nikoga ne bi osudili i odbacili. Vjera mi daje utjehu u boli i razočarenju i snagu da idem dale.

sretna35 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Također sam načula da je jedan pravoslavni svećenik iz okolice Novog Sada nakon dugogodišenjeg iščekivanja potomstva upravo uz pomoć MPO-a dobio tri sina.

silkica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Pravoslavna crkva se još nije izjasnila po tom pitanju.tj.nije osudila MPO.Što meni super odgovara 8) !

iva_luca avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj silkica prvotno napisa
    Pravoslavna crkva se još nije izjasnila po tom pitanju.tj.nije osudila MPO.Što meni super odgovara 8) !
    Ovo je zanimljiva informacija (hvala silkica). Možda je razlog u ustrojstvu same institucije....
    Raduje me da ova rasprava nije otišla u smjeru pro et contra. Zato, usuđujem se zamoliti i vas koje imate saznanja (bilo kao praktične vjernice ili samo kao dio kulturnog kruga s utjecajem religije) kakvi su stavovi kod drugih religija ili konfesija - judaizmu, islamu, protestantizmu....
    Iskreno sam zainteresirana tako, ako netko hoće, može i na pp. Hvala!

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj iva_luca prvotno napisa
    Raduje me da ova rasprava nije otišla u smjeru pro et contra. Zato, usuđujem se zamoliti i vas koje imate saznanja (bilo kao praktične vjernice ili samo kao dio kulturnog kruga s utjecajem religije) kakvi su stavovi kod drugih religija ili konfesija - judaizmu, islamu, protestantizmu....
    Iskreno sam zainteresirana tako, ako netko hoće, može i na pp. Hvala!
    I mene ovo raduje . Imaš dojle na pdf-u "Izazovi roditeljstva" topic "Odgoj u duhu vjere br. 2" ili "br. 3" nešto o stavovima drugih religija, ako to nađem poslat ću ti PP, mislim da je netko od znalica to napisao - ne znam je li pujica ili netko drugi, mogu ti pronaći ako ovdje se niko ne javi pa ću te pp-at.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Iva_luca, našla sam ti to i PP-ala cijeli dio koji se tangentalno odnosio i na MPO i na to kako druge religije to shvaćaju - to ti je s Pdf-a "Izazovi roditeljstva", topic "Odgoj u duhu vjere br. 2" - 11.-ta (i mislim zadnja) stranica rasprave prije nego što je splitan i prije nego što je krenuo "Odgoj u duhu vjere br. 3".

Osoblje foruma pujica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

ja sam radila istrazivanje na tu temu za posao pa ako nekog zanima vise moze mi se javit na pp

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ja nikad nisam bila blize Bogu a dalje Crkvi.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Nakon što sam pročitala vaše komentare na ovu temu, osjetila sam potrebu da i sama napišem svoje iskustvo.
    Bila sam na ispovijedi kod svog svećenika prije nešto više od godinu dana, i to je bila faza kada sam baš bila u bedu zbog našeg stanja i nemogućnosti trudnoće, i naivno sam potražila utjehu kod njega i rekla mu koliko me to tišti i opterećuje u nadi da će mi reći koju lijepu riječ.
    Međutim, dobila sam "jezikovu juhu", tipa "nemoj ni slučajno pomišljati na umjetnu oplodnju, jer crkva to ne odobrava, ako tako začneš dijete ono neće biti Božje...Samo ti mjeri bazalnu temperaturu svako jutro i ostat ćeš trudna vrlo brzo"... :? :? :?

Mislim da ne moram ni govoriti kakav šok sam doživjela. Ionako sva iznemogla, izašla sam potpuno u suzama iz crkve i cijeli dan nisam mogla doći k sebi. Nakon toga sam malo proučavala stav crkve spram umjetne oplodnje i kada sam pročitala da je njihovo mišljenje da je razlog naše bolesti neodgovorno i ružno ponašanje spram vlastitog tijela u prošlosti, odustala sam od brige za njih, jer sam shvatila da tamo netko nije normalan.

Naravno, to nije umanjilo moju vjeru u Boga, svakodnevno se molim i vjerujem da je svako dijete Božje i da će tako biti i moje jednog dana bez obzira na način na koji ga zanijela. Ali crkva sama po sebi s tim svojim stavom mene strašno ljuti jer nisu oni tu da nas osuđuju nego da nam pomažu, da nas razumiju, pruže utjehu i pomoć.
    Zanima me smatraju li djecom Božjom i djecu svećenika koji bi morali biti u celibatu? Na to nisam našla nikakvo službeno priopćenje Hrvatske biskupske konferencije, što je vrlo licemjerno i bezobrazno, ako mene pitate.

wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Evo malo info o odnosu islama i MPO:
    dozvoljen je svaki oblik potpomognute oplodnje, dok god se koristi genetski materijal bracnog para - i to je upravo onako kako bih ja koristila MPO.
    Vjera me cak potice da koristim MPO jer se smatra da nam je Bog dragi dao mogucnost da trazimo lijek za bolest, mogucnost koja je i obaveza na neki nacin. Cak je dozvoljeno koristenje suvisnih embrija za istrazivanje maticnih celija, pod uslovom da se postupak radi u klinici s ispravnom reputacijom.

Ako koga zanimaju detalji, tu sam

Shanti avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Wewa, oduševilo me ovo što si napisala i jako me zanima malo više, na čemu se temelji takav stav, možeš li možda citirati iz Kur'ana ili hadisa? Zanimaju me i rezultati Pujicinog istraživanja, ako ste voljne ukratko napisati. Mislim da bi svima koristilo vidjeti da je katolička crkva u svom odnosu prema MPO prilično usamljena... a Bog jest jedan, tj. svi vjerujemo u istoga, zar ne?

Snješka draga, puno je toga licemjernog, posebno od nekih pojedinaca unutar crkve.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Snješka draga, puno je toga licemjernog, posebno od nekih pojedinaca unutar crkve. [/quote]

Upravo tako, zato sam ja odlučila slijediti svoje srce i zdrav razum koji nalaže da učinim sve da postanem biološka majka. Ukoliko mi to nikako ne uspije, ni posvojenje djeteta mi nije strano. Čak dapače.
    A vjerujem da i Bog blagoslovi ono što radimo čistog srca. A gdje ćeš ljepše namjere od namjere da postaneš majka?

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Citiraj snjeska_ prvotno napisa
    ....jer sam shvatila da tamo netko nije normalan.

Naravno, to nije umanjilo moju vjeru u Boga, svakodnevno se molim i vjerujem da je svako dijete Božje i da će tako biti i moje jednog dana bez obzira na način na koji ga zanijela. Ali crkva sama po sebi s tim svojim stavom mene strašno ljuti jer nisu oni tu da nas osuđuju nego da nam pomažu, da nas razumiju, pruže utjehu i pomoć.
    Zanima me smatraju li djecom Božjom i djecu svećenika koji bi morali biti u celibatu? Na to nisam našla nikakvo službeno priopćenje Hrvatske biskupske konferencije, što je vrlo licemjerno i bezobrazno, ako mene pitate.
    Podržavam te u tvojim razmišljanjimam snješka!
    Također... gledajući posvajanje i odgajanje djeteta drugih roditelja.. odgajaš i pripremaš za život dijete koje nema tvoj biogenetički materijal, ali najvažnije je da je ono TVOJE DIJETE, i da ono nema drugih roditelja osim tebe i supruga....i paralelno razmišljajući o doniranju legalno provedenom ( a smatram da odluka za takav način ostvarivanja majčinstva mora biti teška, nakon mnogih dvojbi, razmišljanja i uzajamnog povjerenja i ljubavi između partnera i nadanja u sve dobro)... ne vidim nikakvu zapreku tome... jer je ono TVOJE DIJETE
    ... crkva a država tu puno se ne protivi....inicira da oni koji mogu, imaju još više.... a oni koji ne mogu, neka nemaju jer je to Božji plan ... STRAŠNO....... i naravno, oni koji nemaju neka posvoje siročad...... pitam se što su država i crkva učinili da olakšaju postupke posvajanja, što čine u izgradnji domova za nezbrinutu djecu, koliko crkva izdvaja za tu napuštenu dječicu... više se štite ta jadna i Bogom nezalužena roditeljska prava osoba koje nisu zaslužile biti roditelji nego interesi djece...... ja smatram da upravo to protivno Božjem planu.....

wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Shanti, tragala sam za tekstovima koji bi bili jednostavni, a reprezentativni, medjutim nadjoh samo ili vrlo opcenite navode, ili cijele tekstove kojima nije mjesto na forumu (ako zelis, dam link ).
    No, svodi se na sljedece:

Kur'an je Knjiga na osnovu koje se, uz hadis kao osnovu tradicije, donose fetve - to su zvanicni stavovi istaknutih islamskih pravnika, potrebni radi pruzanja uputa o pitanjima koja nisu eksplicitno tretirana u samome Kur'anu.

Pojavom IVF-a ukazala se potreba za donosenjem takvog stava - postoji nekoliko pravnih skola u islamu, a fetwa vrijedi za sve muslimane, pa je usaglasavanje stavova potrajalo.

Fetva kaze ono sto sam vec navela: svi oblici MPO (AIH, IVF, ICSI, MESA; TESA) dozvoljeni su, dok god se koristi genetski materijal bracnih drugova u vrijeme trajanja braka. Prinip je isti kao i za druge oblike lijecenja - obaveza je muslimana da trazi lijek, jer mu je obaveza da, recimo to pojednostavljeno, cuva integritet svog tijela kao Bozjeg dara (ovaj se princip postuje i u osjetljivoj temi kakva je abortus - on je izuzetno dozvoljen ako bi trudnoca ugrozila zdravlje i zivot majke).

S druge strane, koristenje donorskog materijala je zabranjeno i smatra se da bi to znacilo preljub. Dodatna briga je nepoznavanje porijekla genetskog materijala - odnosno mogucnost rodoskvrnuca medju potomcima nastalim iz istog gen. materijala; poznavanje porijekla od izuzetne je vaznosti za muslimane, kad se recimo moli za mrtve, navodi se i ime majke preminulog, kao sigurna "identifikacija".

Postoje i neka odstupanja u stavovima islamskih strucnjaka - tu mislim na propise specificne za siite, kod njih je dozvoljeno koristenje "donorskog" materijala, ali samo u poligamnim zajednicama.

eto, oduzih, pitajte ako vas jos nesto zanima.

Stranica 1 od 6 123 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •