Draga kiki,
strasno je kad ti bliska osoba, umjesto da ti pruzi podrsku, potpuno te poklopi i maltene pljusne u lice. Moja je mama ista takva pobozna zena koja svaki dan ide u crkvu, slusa radio Mariju, moli krunice, ide na poboznosti... I koja mi je svojevremeno donijela brosuru "Dijete stvar ili dar" iz 2004, kad smo kretali na postupke. I nije to ucinila ni iz zlobe, ni iz zloce, nego - sada shvacam - iz ljubavi. Ona ima jedan izvor informacija i tom izvoru je potpuno vjerovala i bila je zabrinuta za mene zbog slike koju su u toj brosuri predstavljali - para koji se nakon nekoliko postupaka pocne pitati je li to moralno. Nije mogla znati, sa svojim ogranicenim znanjem, da se osuda Crkve - bar po meni - temelji na klimavim nogama. Imale smo tada mnogo diskusija, tocku po tocku, i na kraju je rekla da je to glupost i najsretnija je baka na svijetu svojoj MPO unuki. I zbilja je prijeko potrebno, mislim, da napisemo par letaka kojima bismo mogli informirati takve ljude, ili im barem staviti bubu u uho da sami razmisle i donesu svoj zakljucak umjesto da im se (krivi) zakljucak servira. Evo ja bih ti rekla, ako volis tu prijateljicu i ako ti puno znaci, pokusaj ipak razgovarati s njom - iako to kosta puno duhovnog mira, koji mozda nemas na ovom stupnju - jer mozda i ona promijeni misljenje ako sazna cinjenice.

(A mi, obicni ljudi, nemamo vremena cekati da Crkva promijeni misljenje - evo citala sam nedavno o Koperniku i Galileju i Zemlji koja se okrece oko Sunca - Galileo je osudjen za hereziju 1631., on stavljen u dozivotni kucni pritvor i njegove knjige spaljene; tek 1700 i neke godine su njegove knjige skinute s popise zabranjenih knjiga, kad je teorija bila itekako vec uspostavljena i dokazana; a tek se Papa Ivan Pavao II u 20. stoljecu ispricao za postupak Crkve u njegovom slucaju) Jedino sto mozemo je obracati jednu po jednu osobu koja zivi s nama i u dodiru je s nama i vidi patnju koji takav govor mrznje izaziva, ili se mozda cak tako i ponasa. Ja se duboko nadam da je to iz neznanja.