-
Sinoc sam napisala podugacak post u odgovoru na raspravu u ovom topicu, ali je nestao u mreznim bespucima...
Pokusacu ponoviti ono sto sam sinoc htjela reci:
Ja sam se na ovu temu izvorno javila htijuci podijeliti informacije o MPO u svjetlu islama, svoje vjere. Kako sam i navela, MPO je muslimanima prihvatljiva dok god se koristi genetski materijal bracnih partnera, a to je i domet u kojem bih ja koristila MPO (zanimljivo je da bi mozda mm bio drugacijeg stava, ne znam tacno).
No, to sto moja vjera i moje misljenje nalazu - samo je moja stvar. Ovdje su se otvorila dva pitanja: kako cure izlaze na kraj ako postoji sukob izmedju religijskih propisa i beskrajne zelje za majcinstvom? te kako je moguce ostvariti svoja reproduktivna prava ako je zakonodavac pod uticajem religijskih propisa, umjesto sekularnog usmjerenja kako Ustav doticne zemlje nalaze?
Iako ja ne bih koristila doniranu stanicu, spermije, embrije biti surogat majku, ne bih zabranila te mogucnosti drugima - dopustam da nismo svi iste vjere, istog svjetonazora, a okruzenje u kojem se zivi demokratsko je i sekularno, ili bi trebalo biti takvo.
U takvom okruzenju neukusno je spustati ovaj problem na licnu razinu. Kakve ima veze moje poimanje MPO sa stavovima vjernice koja se odlucuje ne koristiti MPO zbog svojih uvjerenja? I obratno - kakve veze ima stav nekoga ko nikad nije osjetio bol zbog nemanja djece, a vjera mu nalaze drugacije od onog kako ja zivim - s tim kako ja zivim? Nikakve.
Meni je ovaj topic koristan jer na neki nacin produbljuje komunikaciju medju zenama koje vec godinama dozivljavam kao svoje prijateljice, a sigurna sam i da predstavlja utociste zenama koje pate zbog stava okoline, nepostojanja zakona, zbog osuda na koje nailaze samo zato sto zele ostvariti svoju najjacu, iskonsku zelju i potrebu - postati majkom.
Jedino bih zamolila za postivanje pravila ovog podforuma: ako se ne slazete s MPO, nemate sta traziti na mjestu namijenjenom samo za to.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma