Pinopino prvotno napisa
.
Ja bih nekako rekla da začetak života nastaje u trenutku kad prokuca srce.![]()
A svi smo u tom kontekstu jako često čuli kako je krioprezervacija etički neprihvatljiva upravo zbog stava; "zigota je čovjek tj osoba." Pa mi koje IVF-ove osjećamo na vlastitoj koži još ispadamo etički upitne osobe, a čula sam i gorih termina...Vise puta sam cula slijedece kao opravdanje da je embrio zivot, jednak odraslom covjeku: "covjek ne bi mogao postati covjek bez da je u jednom casu bio embrio", dakle sva njegova buducnost je sadrzana u tom pocetnom stadiju iz koje se sve razvija.
Dakle, nikako se ne slažem s tezom da je oplođena jajna stanica istog trena postala novim životom - osobom. Jer taj isti embrio još puno prepreka mora savladati da bi postao čovjek.
"Ukoliko se promatra sudbina stotinu jajnih stanica u idealnim uvjetima kod zdravog bračnog para, dobit ćemo sljedeće oplodne rezultate:
• 15% jajnih stanica neće se oploditi
• 15% jajnih stanica koje se oplode neće se implantirati (ugnijezditi) na sluznici maternice
• 70% oplođenih jajnih stanica (zametaka) se implantira, ali se oko 40% njih pobaci
• samo 30% završi porođajem"
Dakle od sto jajnih stanica, samo će 30 imati sreću imati postati bebama. A što je s ostalih 70? Prirodna selekcija? Da. Ali zašto se o istoj nikada ne provara kad je u pitanju IVF, pa i krioprezervacija. Tu se uglavnom broje zameci (a neki broje osobe, djecu, ljude), od kojih najveći dio, (niti da se radi o prirodnoj oplodnji, dakle u savršenim uvjetima, kod savršeno zdravog bračnog para) jednostavno nema mogućnost postati životom, veliki dio takvih zametaka stane u svom razvojnom putu, veliki dio se neće implantirati u maternicu. Dakle, pretpostavimo da žena, putem stimulacije u IVF-u, dobije 10 jajnih stanica (rijetko se dobije tako velik broj)? Koliko njih (statistički), u najboljim uvjetima može realno postati bebama? Samo tri. A ženama se najčešće i vraćaju 2 do 3 zametka. No ukoliko su se i ostali embriji na samom početku pravilno dijelili, zamrzavaju se (ako žena ima sreće, neki od tih embrija će imati šansu postati novi život, ali nikako ne svi.) I ona 2,3 odmah vraćena zametka se u svega 20 - 30 % slučajeva nastave razvijati u maminom trbuhu, ali opet je tu onih 70% koji ne uspiju. U takvim je slučajevima jako važna krioprezervacija, koja pošteđuje ženu (par) u psihofizičkom, financijskom i zdravstvenom smislu (jako je teško proći stimulaciju i ona nosi svoj rizik), jer nudi mogućnost još jednog (rijetko više ) embrio transfera i posljedicno tome - rađa se nova nada, a možda i novi život. I koliko ja pratim, mame se uvijek vraćaju po svoje embrije.
Zato draga nacijo, (političari, moćnici...) shvatite važnost krioprezervacije i pustite liječnicima i ženama (koje silno žele postati majke) da se brinu o svojim embrijima. Oni to znaju najbolje.