Pošto pravoslavna crkva nema zvaničan stav prema MPO(koliko ja znam),nego je stvar ostavljena na razmišljanje i rasuđivanje pojedincu,ja bih prenjela odgovor sveštenika bračnom paru koji je postavio pitanje vezano za potpomognutu:

Полазећи од те чињенице да многи, ма већина супружника, да и тим начином оплодње не могу да затрудне, ми знамо да је живот једино у Божијем опредељењу и планирању. Нигде другде не може ни да буде. Суштина наше вере је Живот, та аксиома на којој постоји сав «Закон и Пророци», и религиозни систем победе над смрћу. Победу живота је тражио и сав философски систем античког и доантичког света. Живот је смисао и одговор.

Једном приликом сам рекао и сада опет као врло важно помињем, да наука независно од степена достигнућа, увек оперише са већ постојећим и ДАТИМ «материјалом», и не ствара га. Ако једног дана она успе да га створи, а по истини и суштини овог питања никада неће, онда би она била «Животворац». А ми знамо ко је Тај који ствара или даје живот.

Дакле, немојте уопште да падате у сумњу да ви поменутим начином оплодње манипулишете животом и Божијим промислом. Ако Господ зажели, да упражњава Свој промисао, верујте ми, никаква Га наука у томе неће спречити, па ни ови путеви оплодње. Помолимо се да вам он Буде милостив и човекољубив и подари вам децу коју жрако желите. «Њихово је Царство Небеско» и ваш родитељски дуг, а посебно обавеза би ће да их очувате у њему.

Молитвено желећи вама и вашој супрузи тај најдрагоценији дар од Господа ја вас поздрављам.

У Христу Ваш

оЉубо

Izvor:svetosavlje