Natasa30 prvotno napisa
Ali kako povuci granicu izmedju tuzakanja i stvari koje se moraju reci? To je ono sto mene muci. Mene je vise strah da ne bi nesto rekli jer nece da budu tuzibabe a neke stvari se moraju reci.
Mi smo starijeg sina naucili da prvo proba rijesiti problem sam, a ako ne uspije da potrazi pomoc.
Dakle izbacili smo rijeci "dodji se pozaliti" ili "reci da je taj i taj napravio to i to".
Ima mladjeg brata i znam kako je to jer smo sve prosli.
Mamaaa, braco baca igracke
Mamaaa braco dira ovo
Mamaaa braco dira ono
Dali smo mu odgovornost, s obzirom da je bio u fazi "ja sam velik i sve znam" rekli smo mu da upozori bracu da se to nesmije raditi i da mu skrene paznju na nesto drugo.
Sada kada braco krene dirati npr. PC on dotrci sa loptom i kaze "ne dirati to, to je ruzno, evo tebi lopta"
Pravi mali policajac, ako ne uspije odvratiti bracu od necega zove nas i to rjesavamo na licu mjesta.
Nikada mu nismo dozvolili da razlaze u cemu je problem ako "optuzeni" nije prisutan, mislim da je tu velika razlika izmedju tuzakanja i odgovornosti
Vrticke probleme takodjer rjesavamo u vrticu, ako je bilo konflikata sa nekim djetetom porazgovaramo sa djetetom i tetom.
Takve stvari ne smatram tuzakanjem jer ipak oni su tamo daleko od nas, bolje da mi kaze nego da presuti nesto bitno.
Tu smo napravili jasnu granicu i on ju jako dobro razumije (ima 5 godina)