Pokazuje rezultate 1 do 20 od 20

Tema: Isplaćen i porodiljski i plaća - što sad, molim savjet

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno Isplaćen i porodiljski i plaća - što sad, molim savjet

Naime, prošle godine dok sam u bolnici čuvala trudnoću, istovremeno mi je isplaćena i redovna plaća i porodiljna naknada, i to 2 mjeseca.

Prva reakcija mi je bila, pogađate :D i mislila sam si, sami su pogriješili, kaj me briga....u to vrijeme je moju firmu preuzimala druga, dosta se ljudi promijenilo, nitko me nije dugo kontaktirao... i tak, lovu potrošila i skoro pa zaboravila.

Međutim, kako je sad vrijeme predavanja prijava za porez, moram priznati da sam se ustrtarila.

Nadam se da ima neki dobar poznavaoc poreznih propisa da me savjetuje - da li je bolje predati poreznu prijavu ili ne. Iz firme mi inače još nisu poslali onaj PK 1, a mene malo strah uopće ih tražiti - da ne skuže

Hvala na pomoći

bfamily avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Ja bi ti savjetvala da ne predaješ poreznu prijavu, ona nije obavezna a ako je predaš sigurno ćeš morati nešto platiti.
    A što se firme tiče možda te pitaju da vratiš lovu ali u principu oni neznaju koliko iznos si ti dobila za porodiljni odnosno dali si dobila za cijeli taj mjesec kad su ti oni uplatili plaću ili samo za par dana tako da se možda možeš izvući. Ne vjerujem da će išta skužiti jer je skroz normalno da žene dobiju plaću npr. za pola mjeseca a za ostalu polovicu porodiljni.
    Ma biti će sve ok. Samo nemoj predati poreznu prijavu.

bfamily avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

I dobrodošla!

vidra avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

da netko nagradi i trudničicu

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

to se i meni dogodilo prije 4 god. aljkavošću moje bivše firme...nisam se bunila, ali sam bila sigurna da će me to firma tražiti nazad...nikad nije

uredno sam i prijavila porez, ispisala podatke s pk iz firme...niko me ništa nije pitao, dobila povrat...

da, sad se sjećam da sam i sama otišla na hzzo, jer sam vidla da moji iz firme nemaju pojma i tamo smo skužile da mi isplaćuju plaću...teta se nije ništa uzrujavala, rekla mi je nešto kao "boli vas briga"

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Uh, hvala, sad mi je malo lakše

i hvala na dobrodošlici

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj bfamily prvotno napisa
    Ja bi ti savjetvala da ne predaješ poreznu prijavu, ona nije obavezna a ako je predaš sigurno ćeš morati nešto platiti.
    A što se firme tiče možda te pitaju da vratiš lovu ali u principu oni neznaju koliko iznos si ti dobila za porodiljni odnosno dali si dobila za cijeli taj mjesec kad su ti oni uplatili plaću ili samo za par dana tako da se možda možeš izvući. Ne vjerujem da će išta skužiti jer je skroz normalno da žene dobiju plaću npr. za pola mjeseca a za ostalu polovicu porodiljni.
    Bfamily savjetuješ krivo. Od kud znaš da će inloveagain morati nešto platiti?

Inloveagain, kada ti je isplaćena plaća, vjerovatno je i uplaćen neki porez (i prirez) ...sve ovisi o tvojem osobnom odbitku.

U svakom slučaju, istekom posloven godine, svaki poslodavac je dužan svojim djelatnicima ispostaviti Potvrdu o isplaćenim plaćama i uplaćenim porezima i prirezima na kojoj su navedeni svi relevantni podaci. S obzirom da si dio godine (ako ne i cijeli ostatak) provela na bolovanje plus porodiljni, možeš ostvariti i povrat uplaćenog poreza, normalno pod pretpostavkom da je isti i uplaćen od poslodavca, a što ćeš vidjeti iz predmetnog obrasca.

I dobro nam došla.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

ja bih još samo dodala da poslodavcu nitko ne brani da ti isplaćuje npr. razliku između porodiljne naknade i tvoje plaće dok si ti na porodiljnom ili komplikacijama. Samo što to u principu nitko ne radi.

Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

meni isplacuju stalno na dvije strane i baš je dobro :D .Naime,moja placa se sastoji od dva djela:plaće i provizije.Oba djela su ušla u izracun za porodiljni i takvu placu sam dobila od hzzo,ali firma i dalje isplacuje proviziju samo se nadam da ništa necu morati vracati .Što se tice poreza na ovi dio provizije od firme uredno je uplacen isto kao i doprinosi i sad imam pravo na povrat ali se bojim predati.Sto mi savjetujete?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Zašto se bojiš predati? Pa ako je plaćen porez na tu proviziju koju dobivaš nemaš se čega bojati. Od firme zatraži PK karticu i ispuni prijavu pa ćeš vidjeti.

Dok si na porođajnom imaš pravo dobivati razne honorare i eventualne neisplaćene plaće. Nitko ti za to neće ništa reći

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Hm, ma znam da se mogu dobivati npr. honorari uz bolovanje odnsono porodiljski. Ali sam mislila da ne mogu biti dva redovna primanja iz dva različita izvora isti mjesec.

Znači mislite da prijavim porez? Koliko znam trebala bi nešto dobiti jer sam dio godine radila (manji) a dio bila na komplikacijama pa na porodiljnom.
    Samo me bila frka radi te dvije isplaćene plaće

Još jednom tnx na odgovorima i dobrodošlici

niccoleta avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

pa porezna NE vidi onaj dio što tebi isplati HZZO.
    Ti predaješ u poreznu taj IP obrazac
    (to se tako po novom zove umjesto PK-kartice, pk ti je ono što ti stalno stoji u firmi, gdje su tvoji podaci i podaci o osobnim odbicima)

Po njemu se vidi na koliko plaća ti je plaćen porez. Iz HZZO-a ne dobivaš nikavu potrvdu niti šta predaješ.

E sad ovisi o visini tvojih osobnih odbitaka i uplaćenih plaća koliko ćeš imati povrata poreza, a ako nisi radila cijelu godinu trebala bih predati.
    Znači ako ti tko zna izračunati koliko bi dobila povrata neka ti to napravi, nemaš razloga platiti išta poreznoj.
    Nadam se da me kužiš, ja znam zakomplicirati stvari.
    Da si cijelu godinu bila na komplikacijama i porodiljnom, e onda nemaš ništa za povrat, jer ništa nije uplaćeno.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

ja imam tu potvrdu od HZZO-a za porodiljni za 6 mj. i meni su rekli (ne sjecam se tko) da i to moram predati. ostalih 6 mj. sam radila. da li da sad to predam ili ne?

bfamily avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj mamma san prvotno napisa
    Citiraj bfamily prvotno napisa
    Bfamily savjetuješ krivo. Od kud znaš da će inloveagain morati nešto platiti?

Inloveagain, kada ti je isplaćena plaća, vjerovatno je i uplaćen neki porez (i prirez) ...sve ovisi o tvojem osobnom odbitku.

U svakom slučaju, istekom posloven godine, svaki poslodavac je dužan svojim djelatnicima ispostaviti Potvrdu o isplaćenim plaćama i uplaćenim porezima i prirezima na kojoj su navedeni svi relevantni podaci. S obzirom da si dio godine (ako ne i cijeli ostatak) provela na bolovanje plus porodiljni, možeš ostvariti i povrat uplaćenog poreza, normalno pod pretpostavkom da je isti i uplaćen od poslodavca, a što ćeš vidjeti iz predmetnog obrasca.

I dobro nam došla.
    Ne kužim se previše ali ne savjetujem krivo. Posavjetovala sam se sa kolegicom koja je knjigovođa i zna svoj posao, uključujući porezne prijave. Pa sad, laže ona, lažem i ja.
    Možeš pokušati predati poreznu, možda i dobiješ neki povrat.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

ma naknada bolovanja ne ulazi u poreznu prijavu, nema veze sa poreznom prijavom.
    ima dosta poslodavaca koji ne daju IP kartice, pa radnici nemaju podatke, a i nije bitno, najbitnije je da ispišu poreznu prijavu, pa makar i bez iznosa o plaći, nek sam napišu matični broj poslodavca, a u općini i tak i tak imaju podatke. mislim reč, da je bitan rok do 29-02 predati poreznu prijavu kakvu god, jer u općini tak i tak preračunavaju....
    priloži sve račune od lijekova, doktora i svega skupa, napišeš telefon i tak i tak te zovu....

mama Tonka avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Vjerojatnije je da će imati povrat.

Ako je u prošloj godini isplaćeno manje od 12 plaća, imat će neiskorištenu olakšicu bar za jedan mjesec, a time i pravo na povrat poreza.
    Porodiljna naknada je naknada, nije dohodak, i kao što je već rečeno ne ulazi u poreznu prijavu.

Alkemicarka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Meni zabunom isto isplatili plaću dok sam bila na bolovanju. U roku par dana došao dopis iz firme da vratim lovu.

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

I meni isto isplatili plaču i bolovanje, znala sam odmah da nešto ne štima pa sam odmah i zvala gazdu i vratila novac dok nekoje cure nisu odmah vratile a gazda je samo čekao da vidi što će dalje učiniti 8) tako da su tek za mj dana zvale i osramotile se a on

_________

D 1998.
    I 2007.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

ja ne kužim kak ti mogu isplatiti plaću ak si na bolovanju. pa po otvaranju bolovanja moraš u roku 3 dana odnjeti ili poslati po nekom ili poštom potvrdu o otvorenom bolovanju i očekivanom trajanju bolovanja, sa šifrom uzroka bolesti, pa mi nije jasno kakva su to računovodstva u firmama da to ne vide kad obračunavaju plaće????? kaj oni rade plaće napamet, onak....

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Ne kužim ni ja kako mogu ali kod nas je bilo svakakvih pretumbacija, nova uprava, otkazi. Valjda se radilo zbrda zdola, kako je što stigao. Ja sam u to vrijeme bila u bolnici (više od 3 mjeseca), skužila sam da sam dobila više nego što sam trebala, ali imala sam pametnijeg posla i briga nego ispravljati njihove greške. I do dan danas me nitko nije oko toga kontaktirao, nekak si mislim da će takva velika firma preživjeti bez te love. Nije da ih nisam zaradila godinama radeći po cijele dane.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •