Sta da radimo?
Malci su napunili 6 mjeseci prije tjedan i nesto sitno.
Jos nismo krenuli s dohranom.
Zapravo u nekoliko navrata sam im dala da lickaju veci komad jabuke, kruske i B. je jednom prilikom dograbio bananu iz moje ruke i strpao ju pohlepno u usta, ne znam da li se to racuna, ali nista od toga nisu pojeli.
Lickaju, cuclaju, grickaju i izgleda da im se svida, ali kad zubicima postruzu vocku i komadic se nade u ustima, rede "fuj" facu i jezikom ga pokusavaju izbaciti van (ili sami izbace ili krene panika ko da ce se ugusiti, pa im ja izvadim)
Meni nije neka frka panika, pa ne srljam i ne zurim, ali me ipak zanima sto mislite. Do kada cekati?
Oni jos uvijek ne pokazuju znakove koji su nabrojani na portalu.
Ne sjede. Ni blizu. Tek su se poceli okretati s leda na trbuh i to jos uvijek dosta kilavo i na nasu inicijativu.Znakovi koji pokazuju da je dijete razvojno spremno za krutu hranu uključuju sljedeće:
Dijete može samo sjediti bez potpore.
Izgubilo je refleks izbacivanja jezika i ne izbacuje hranu automatski jezikom iz usta.
Dijete je spremno i voljno žvakati.
Razvija „hvat pincete“, kad prima hranu ili druge stvari između palca i kažiprsta. Korištenje prstiju i zahvaćanje hrane dlanom nisu zamjena za razvoj hvata pincete.
Dijete želi sudjelovati u obrocima i može pokušati uhvatiti hranu i staviti ju u usta.
Refleks izbacivanja je izgleda jos tu.
Za zvakanje ne znam sta da kazem...meni se cini da to sto oni grickaju, grickaju kao i igracke, ane kao hranu...mada sam u krivu... ???
Nema hvata pincete, sve hvataju punom sakom.
Stavljaju hranu u usta, ali sve stavljaju u usta, tak da...![]()
Naravno, dosta ljudi me plasi da bih uskoro ipak trebala krenuti sa dohranm, bez obzira na "te moje znakove", jer je sad period kad se oni moraju priviknuti...ako nece sad...ma sve znate da ne ponavljam.
Sta vi kazete?
Da krenemo?
Da cekamo sve znakove?
Mogli bi se nacekati...ali meni to nije bitno ako je bolje za njih.
I da, iskljucivo su dojene bebe.
HVALA!!