Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 65 od 65

Tema: Čitanje.... Neeeeeeeeeeeećuuuuuu

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ancica, to je nazalost ovdje često :/
    u knjiznicama nema dovoljno knjiga, vrlo često ih nema niti u knjižarama, još manje u antikvarijatima.
    sjecam se kolike je lektire meni tata trazio po cijelom zagrebu i okolici.
    dođeš i do točke da nazivaš sve poznate i polupoznate ne bi li došao do neke knjige.
    i onda se kopiraju.

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj Ancica prvotno napisa
    Ne kuzim zasto ste trebali kopirati knjigu?
    Problem je u tome što je gđica priče pročitala još prije dva tjedna a ništa nije napisala, i naravno nije znala odgovoriti na ona pitanja koje su učiteljice napisale jer je sve zaboravila a knjigu je morala vratiti sutradan u školu.

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da je to oskar napravio ja mu najozbiljnije ne bi nis prepisivala, a ni kopirala
    mozda sam supergrozna, ali fakat ne mislim umjesto njega rjesavat zadace, nit citat lektire, a bogme ih ni pisat, a on ce se, ak s enadjemo u takvoj situaciji, jednostavno morat naucit da su to NJEGOVE, a ne moje zadace

ak ce bit kampanjac (ko mama ) nek bude, al na svoj, a ne na moj racun

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da je to oskar napravio ja mu najozbiljnije ne bi nis prepisivala, a ni kopirala
    mozda sam supergrozna, ali fakat ne mislim umjesto njega rjesavat zadace, nit citat lektire, a bogme ih ni pisat, a on ce se, ak s enadjemo u takvoj situaciji, jednostavno morat naucit da su to NJEGOVE, a ne moje zadace

ak ce bit kampanjac (ko mama ) nek bude, al na svoj, a ne na moj racun

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj Mukica prvotno napisa
    Vjeruj mi Muki da sam i ja čvrsto odlučila promjeniti pristup...i ja sam pomalo umorna od izvršavanja njezinih obaveza...ne mislim tu na direktno pisanje zadaće ili lektire, napiše ona sve sama, ali sam JA ta koja vodi brigu o tome i koja mora istraživati što, kad i kako mora napraviti...a to nakon nekog vremena više ni nije pomoć djetetu nego robovanje i bojim se da djeluje totalno kontradiktorno :/

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

eto, ja se stvarno borim s tim citanjem, ali s izvrsavanjem obveza definitivno nemamo problema (sad se tu ispreplicu ova dva topica, hmmmm i ovaj...).

kad je skola pocinjala, prvi razred, sjeli smo i razgovarali o tome sto i kako. ozbiljno smo idi objasnili da je skola njezina obveza i odgovornost. mi cemo joj pomagati u stvarima koje ona sama ne moze izhendlati. tako sam ja preuzela na sebe da cu je ujutro buditi i brinuti da na vrijeme stigne u skolu 8) ostalo je njena briga

Ribica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj štrigica prvotno napisa
    [za sad je jedini problem s njegovim citanjem sto on cita na glas i sto ga svi moramo slusat
    al proci ce ga to valjda

blago ti se obnoviti će ti se poznavanje lePtire...

ovo za logopeda... zna li netko u kojoj dobi je zabrinjavajuće neizgovaranje slova L i R... moj B ih čuje (znam jer na mjesto jednog i drugog stavi J) ali ne znam kad da se zabrinem...( ili da otvorim novu temu? s ovim pitanjem)
    Pogledaj na stranicama Hrvatskog logopedskog društva. Nama su rekli da glas L mora biti formiran do 4. godine, a R do 6.

Mislim da čak već negdje i ima tema, jer sam tamo također postala ovaj link.

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

ribice...hvala

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

vraćam se s temom... to čitanje je već prestrašno. noćna mora i meni i njemu i svima oko nas...
    dakle on je sada došao do one faze kljuc-kljuc yes - slovo po slovo pa riječ.. učiteljica kaže da su ga već svi prestigli u čitanju i da bi tebao puno bolje čitati s obzirom da ona zna njegove sposobnosti očekuje više od njega u čitanju...pokušala sam ga na sve moguće načine (meni poznate) navesti da čita ali ne ide... pročitati riječ slogovima je nemoguće! slovo po slovo i ništa više od toga... to ga usporava u svim ostalim predmetima....
    imate li još prijedloga....

(sve ostalo funkcionira ok, matematika super, engleski isto)

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

... pročitati riječ slogovima je nemoguće! slovo po slovo i ništa više od toga... to ga usporava u svim ostalim predmetima....
    imate li još prijedloga....
    Kod njega očito malo zapinju sinteza i analiza...probajte se igrati...Ima raznih usmenih igara. Recimo slovo na slovo. Ti kažeš MAMA on mora naći neku riječ koja započinje sa slovom A...recimo AUTO onda to riječ na slovo O i tako dalje. Pokušaj vježbati da ti rastavljaš riječi na slogove ma-ma a on nek pogađa što si rekla, a onda nek on pokuša rastaviti riječ na slogove koju si mu ti zadala. Nek budu kratke i jednostavne. Kasnije te iste riječi koje ste usmeno vježbali napiši i vidjet ćeš ići će mu puno lakše. Nakon nekoliko ispisanih kratkih riječi pokušaj ih složiti u rečenicu pa nek pročita cijelu rečenicu.

Marija avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nisam čitala topic otpočetka, pa možda bezveze ulijećem...

Da li u školi koriste klasičnu slovaricu (izrezana slova koja se slažu u riječi i rečenice)?

Mi smo u prvom imali Slogovnicu, autorice L. Puljak, kod koje djeca umjesto slova kombiniraju slogove. Naša učiteljica je tvrdila da tako klinci bolje svladaju sintezu. Kod moje kćeri je funkcioniralo, Paula je u školu krenula sa znanjem čitanja i pisanja, ali je slovkala. Na poticaj učiteljice nismo ništa ispravljali, jednostavno se u jednom trenu desio "klik".

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ako će to nekoga utješiti: Moj M ide u treći razred, od 1. r. je najbolji čitač u razredu (savršena izražajnost itd.), ali lektiru mu čitam još uvijek ja prije spavanja. I to čitanje je pravi užitak i njemu i meni jer ja mijenjam glasove i glumatam likove, a osim toga istovremeno komentiramo što se događa. Ako je knjigica veća od dvadesetak stranica, inzistiram da odmah zapisuje mjesta i vrijeme radnje te likove i njihove navedene osobine i odmah ga ispravljam u slučaju da želi napisati osobine koje se ne navode u tekstu. Kad je lektira pročitana, ima bilješke s kojima bez problema sastavi lektiru za pola sata.
    Njega zanimaju nogomet i životinje pa detaljno pročita sve podatke s Ledo kartica i Kraševog albuma, i ja zadovoljna.
    Iz osobnog iskustva mogu posvjedočiti da se čitanje s razumijevanjem najbolje izvježba kad moraš pročitati recimo Seljačku bunu u jednoj noći, prema tome: još će oni jako dobro sve to naučiti, a bit će im samo teže ako već sad stvore otpor.
    Moj savjet je da se treba prilagoditi djetetu po pitanju lektire.

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

@ Ivana2 ....
    znam ja da lektiru treba prilagodit njemu (btw on isto čita natpise na Euro2008 slijama) ali kako ću mu prilagoditi kontrolni iz prirode u kojem ima 100 kila teksta a on ne može izvući suvislu rečenicu iz svega....

što mislite o ovom savjetu (jedna mama čije dijete je danas super u srednjoj a iz prvog osnovne je izašlo kao skoro pa nečitač)... ˝prvo ti dva tri puta pročitaj tekst na glas pa onda neka on čita... ˝ hoće li mu to poboljšat razumijevanje pročitanog ... jer normalno čitajući slovo po slovo on razumije riječ koju trenutno čita ali razumijevanje pročitanog je narafski veeelki problem...

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

što mislite o ovom savjetu (jedna mama čije dijete je danas super u srednjoj a iz prvog osnovne je izašlo kao skoro pa nečitač)... ˝prvo ti dva tri puta pročitaj tekst na glas pa onda neka on čita... ˝ hoće li mu to poboljšat razumijevanje pročitanog ... jer normalno čitajući slovo po slovo on razumije riječ koju trenutno čita ali razumijevanje pročitanog je narafski veeelki problem...
    Kod nas ne bi upalilo jer Sonja jako brzo zapamti sve napamet, tako da mislim da mu nebi baš puno pomoglo da poboljša svoju tehniku čitanja već eventualno memoriju. Jesi pokušala s onim igrama??

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Štrigica, postoje neke radne knjigice, mislim da se zovu Čitam i razumijem, a ima ih za svaki razred od 1. do 4. Tu su kraći tekstovi, a zatim desetak pitanja o tekstu. Možda to pomogne.
    Moj M je zainteresiraniji za tekstove kad je već upoznat s njihovim sadržajem. Tako da je pokušam pripremiti teren unaprijed pa mu je većina stvari iz teksta već poznata i to mu donekle drži pažnju.

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •