Pokazuje rezultate 1 do 30 od 30

Tema: Koje su moguće posljedice slabog napredovanja?

SpOOklica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno Koje su moguće posljedice slabog napredovanja?

Kako i topic kaže, zanima me koje su stvarno posljedice slabijeg napredovanja na kilaži kad se već to toliko naglašava i plaši roditelje. Moje dijete ima 6 mj 69 cm i oko 6 kg a rođen je sa 50 cm i 3400 gr. Nije mršavko, baš je fino elegantan i živahan, ali mi je dosta komentara sih okolo mene da bi trebao imat malo "šlaufića" i baš me ovo zanima s medicinske strane ako netko zna

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

kao što ima mršavijih i debljih odraslih, tako ima i mršavije i deblje djece.
    na što bi svijet sličio da smo svi stvoreni i odrasli jedni na presliku drugima?

ima djece sa šlaufićima, ima i one kojima se vide rebra.
    važno je da su zdravi

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa čuj, ja bih na tvom mjestu provjerila slijedi li dijete svoju krivulju rasta, na kojoj je rođeno - ne znam postoje li posljedice slabog napredovanja, ali slabo napredovanje sigurno može biti nečim uzrokovano.

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Mima, da li si sigurna da treba da sledi krivulju rasta od tacke kad je dete rodjeno?
    Novi je rodjen sa 3650 i 53cm, sto je bilo na 95. po percentili po duzini, a na 60. po tezini, a od negde godinu dana ili nesto vise je izmedju 25 i 30 percentile, sa idelanim odnosom visine i tezine.
    Da li bi to onda to onda znacilo da nesto nije ok?

Pratim ga inace sve vreme po WHO calculatoru..

Sta je sa decom koja su se rodila sitnija a kasnije bila bas krupna?

pale avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Iva je rođena prije vremena sa 2 500 g, 48 cm
    Sa 11 mjeseci je imala 9 600 g i 76 cm

Do 6 mjeseci smo muku mučili, nikako nije htjela jesti, i onda odjednom bez problema. Ma meni nekad sada dođe muka koliko ona pojede za ručak. Ja bi od toga bila sita :shock:
    Jednostavno obožava jesti na žlicu, a još sad ovi pokušaji samostalnog jedenja na žlicu
    Ja bi na tvom mjestu pričekala još malo, ako dijete jede, napreduje, i mi tek sada imamo šlaufiće

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

A opet ne mora da znaci da ce ikad imati slaufice.
    Novi je sa 3 meseca imao 7kg, izgledao je buckavo, ali nikad nije imao slaufice.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ma daj, orka je sa godinu dana imala 8 kila.
    rođena sa 3020g.

i danas je vitka.
    a bogme i ja težim tome, ali nikako mi ne uspijeva...

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ja sam htela da kazem da se meni cini da je Novi nakon godine dana uhvatio neku konstantu po toj krivulji rasta, nekako se ne bih vezivala za rodjenje..
    Bar kod njega, ne znam kako ide "zvanicno".

Jer ako je zvanicno tako, a on pao sa 95. na 25. znate vec..

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno Re: Koje su moguće posljedice slabog napredovanja?

Citiraj SpOOklica prvotno napisa
    Kako i topic kaže, zanima me koje su stvarno posljedice slabijeg napredovanja na kilaži kad se već to toliko naglašava i plaši roditelje. Moje dijete ima 6 mj 69 cm i oko 6 kg a rođen je sa 50 cm i 3400 gr. Nije mršavko, baš je fino elegantan i živahan, ali mi je dosta komentara sih okolo mene da bi trebao imat malo "šlaufića" i baš me ovo zanima s medicinske strane ako netko zna
    nisam doktor ali se meni čini da tvoje dijete O.K. napreduje. Tako sam i ja plakala jer je moja mala mršava (sada ima 9 mj oko 8 kg i 74 cm, a rođena 3680 i 52 cm) - gdje su oni slatki bebi šlaufići. Prilikom jednog posjeda njezinoj pedici sam joj to i napomenula, žena me samo pogledala i rekla: ona je skladno građena, nije ona mršava samo je sitna. I to ti je to, tvoje dijete je naraslo 19 cm od rođenje, to je super. A kilogrami, možda je samo sitan. E sad, skoro sam zaboravila što mi je mama rekla, veli ona da moja mala nije mršava da ja niti ne znam što je to mršavo dijete, veli da sam ja bila mršava jer nisam htjela jesti i sve su mi se kosti vidjele, a hlačice spadale sa mene. A sada, draga moja, mučim bitku sa kilažom. Pokaži ovo slobodno svim tim dušebrižnicima.

SpOOklica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ma i ja sam sama primjer takvog djeteta, sa godinu dana sam imala 9 kg, visinu ne znam, u trećem razredu 24 kg, u sedmom 48 kg, Bila sam kost i koža. Ali ja imam nekih zdravstvenih problema, ne direktno vezano za taj dojenački period, ali svakako vezano za razvoj. Recimo ja nemam razvijenu muskulaturu, u pubertetu sam bila grozno mršava, jela sam samo birane stvari, rasla sam u visinu a muskulatura to nije pratila. Danas muku mučim sa bolovima u leđima, kukovima i križima, a fizijatar mi je jednom prilikom rekao ni slučajno na aerobic ili tae bo ili nešto gdje se rade brzi i nagli pokreti, već u teretanu i pumpati mišiće. Također mi je rekao da ću trajno osjećati bolove u kralježnici jer je već dugo preopterećena. A kad me vidiš na ulici sa 180 cm i 70 kg (danas ) ne bi čovjek rekao da se patim

Ma ja sam razbijala glavu s tim unatrag par mjeseci jer sam okružena bebama koje na majčinom mlijeku bumbaju 1-1,5 kg mjesečno (mjeseci nakon rođenja) a moj u prosjeku 400 - 500 gr, i to ne pravilno, jedan mjesec naraste u dužinu, drugi dobije na težini recimo to tako. Prestala sam se zbog toga brinuti, ali ipak me strah da mu se ne bi ta "elegancija" odrazila na imunitetu, razvoju organa, razvoju kostiju ili nečem takvom, bojim se da nisu podložniji nekim autoimunim bolestima (kod nas u obiteljima, MM i mojoj ima i toga) pa me zapravo te informacije zanimaju.

Zašto baš toliki naglasak na dobivanje na težini, ako nije vezano za ove stvari? A ako je bezrazložno, zašto pedijatri malo više naglaska ne stave na motoriku, za to vrijeme koje potroše na objašnjavanje kako je potrebno davati zaslađene sokiće, čajiće, adaptirano i kašice sa 4 miseca, mogli bi temeljito objasniti roditeljima kako baby hedlati dijete i šta se ne smije a šta smije s djetetom. Ja da nisam surfala po Rodi (drugi site-ovi i forumi baš nisu pretjerano informativni) moje danas šestomjesečno dijete bi vjerovatno sjedilo okruženo jastucima, zadovoljno papalo AD i mazalo ručice petit beurre-om smiksanom s bananama jer ne bi znala ništa više od moje babe. Baš me ljute te neke stvari

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Tak je i kod nas.
    Sa 7 mj. mi nemamo niti 7 kg.
    Pedica mi nikad nije rekla da dobiva premalo. Veli da je šlank na mamu! Ne, ozbiljno, rekla je da je njeno napredovanje sasvim u redu.
    Ja sam čak bila sumnjala da nešto nije u redu s mojim mlijekom da tak malo dobiva jer bolujem od autoimune bolesti, ali dijete mi do sad ni jedan dan nije ni šmrcnulo (ja sam jednom kurila 39 C zbog viroze).
    Ali nažalost, ima dermatitis.
    Ja sam bila jako problematično dijete po pitanju jela, e sad, jel to utjecalo i koliko na razvoj Crohnove bolesti, niko ne zna.
    Ne brinem jer je moje dijete, iako je sitna, vrlo je čvrsta i motorički super napreduje. A kad smo krenuli sa dohranom i kad je ispočetka počela klopati po 200 ml kašice ostala sam :shock: jer je to inače puno a kamo li za tako sitnu bebu!

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

ja nisam imala nikakvih problema zbog mršavosti u dojenačkoj dobi. Mislim da su te autoimune bolesti više stvar nasljedstva i stresa nego jela/nejela u dojenačkoj dobi, ali zapravo ne znam, niti mislim da doktori znaju što ih uzrokuje. U svakom slučaju, i moje dijete je slabo na hrani, a i ja sam bila takva i sveki veli da je muž bio takav. Dakle, ima se mala na koga uvrgnuti

SpOOklica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Bili danas na vaganju kod pedice, nakon mjesec dana. Dobio je 300 gr u mjesec dana, ima 5850. Ovim tempom udvostručit će porođajnu težinu sa devet mjeseci (rođen je sa 3400). Ona se sad već malo zabrinula, uputila nas je na preegled gastoenterologu pedijatru pa neka ta druga doktorica blagoslovi moga šlank dečka, s obzirom da od MM brat boluje od Crohna kojega mu nisu dijagnosticirali do 15. godine, moj brat je bio alergičan na kravlje mlijeko, a stric mi je i danas alergičan, neka ga pregleda i uputi ako je potrebno na pretrage pa da ja mirno spavam. Znam da je to sve maltretiranje bebe, ali gore bi mi bilo da se zakasni sa mogućim (ne daj Bože) dijagnozama . BTW, pedicu sam pitala isto to pitanje, pa mi je odgovorila da je u biti neuhranjenost često simptom nekog drugog stanja koje izaziva slabiji rast i razvoj pa u tom slučaju treba obratiti pažnju. Sama neuhranjenost, ako nije vezana za neku bolest, neće ostaviti posljedice, osim ako je ekstremna neuhranjenost u pitanju.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Nema pravila.
    Korado je rođen s 3 kg i 50 cm.
    Sad ima 10 mjeseci i 7,5 kg i dug je 72 cm.
    Inače je jako živo dijete i nema mira niti dok spava. Već je napravio par koraka sam ali još nije siguran pa mu moram dati prst i on hoda. Pedijatrica je rekla da je hiperaktivan i da on niti nemože imati više kila jer nema mira.
    Svako dijete je individua za sebe.

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj irai prvotno napisa
    Pedijatrica je rekla da je hiperaktivan
    joj kako ja posizim kad cujem ovakve izave! hiperaktivnost je dijagnoza koja se (koliko ja znam) ne moze dat prije nego dijete zadovolji odredjene razvojne stadije a to nikako nije u ovoj dobi!!! nije niti u vrtickoj dobi akamoli ovako rano! dijete je zivahno i radoznalo, takve je naravi i dokle god se razvija normalno sve je u redu. uhhhhh!
    skuzajte na OT al nisan mogla odolit.
    spOOklice drzim fige da je sve u redu.

SpOOklica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Evo da zakljucimo temu, bili smo kod specijalista, bebonja je pregledan i isprepipan, zakljucak je da mu nije nista, samo je malo sitniji. S obzirom na alergije u mojoj obitelji, Chronovu bolest u tatinoj, preporuka je dojiti ga dok god mogu, alternativa je hipoalergena formula bar do druge godine, ostale alergene i glutenske namirnice uvesti bar mjesec kasnije nego po tablici dohrane. Nacudila se doktorica kako je tako dobar, nije se oglasio cijelo vrijeme, ali je zato mlatio rukama i nogama i smijao se doktorici pa je zakljucila da on jednostavno potrosi sve sta popapa. Javiti joj se trebamo samo ako izgubi na tezini, na ovu kilazu to bi bilo zabrinjavajuce.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

:D bravo baš mi je drago da je sve OK

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ma, meni je to s tom težinom presmiješno, prvo se svi busaju u prsa, moj dobio 1300g, moja 1450g itd a nakon cca 2 godine, stvar se skroz obrne. Pa počnu pitanja tipa je l normalno da ima xy kila na tu visinu i nije li, zapravo, malo debel ?

Inače, ja mogu samo konstatirati da je broj debele djece (one starije od 3-4 godine) žalosno u porastu i da sam se ovo ljeto isfraprala na plaži kad sam vidjela hrpe klinaca s naslagama sala. Meni to nije normalno.

Spooky, ak dokica kaže da ste fajn, ne brigaj, bolje da se kalorije prže mlatarnjem nogicama i rukama!

Gogica 24 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Super da je sve ok :D

tonina avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Ma i ja mislim da doktori malo pretjeruju,ne mogu se svi uklapati u neke tablice.
    I nama je na zadnjem pregledu rekao da imamo premalo i isprepadao nas.
    Sa 8 mj. i 10 dana imala je 7 400 g i 74 cm, a rođena je sa 3 250 g i 50 cm.
    Može li mi netko reći uklapa li se ona u tu krivulju ili ?

FT

Početno

Citiraj tonina prvotno napisa
    Ma i ja mislim da doktori malo pretjeruju,ne mogu se svi uklapati u neke tablice.
    I nama je na zadnjem pregledu rekao da imamo premalo i isprepadao nas.
    Sa 8 mj. i 10 dana imala je 7 400 g i 74 cm, a rođena je sa 3 250 g i 50 cm.
    Može li mi netko reći uklapa li se ona u tu krivulju ili ?
    Bili ste na nekih 40 percentila, sad ste na 10... Ali pitaj bolje doktoricu, jer su krivulje razlicite za majcino mlijeko od formule...

FT

Početno

Pardon, na 25 percenita ste sada, krivo ocitano...

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

a kako da dodjem do tog WHO calculatora?
    Moja malena ima 7 meseci, 68cm i 6850gr. Rodjena sa 54cm i 3150gr. Sa 6 meseci je udvostrucila porodjajnu tezinu, ali poslednja tri meseca je ukupno dobila oko 950gr. Moj pedijatar nije nista panicio (ja jesam), kaze da je i nadalje sve u redu. Bebica trazi siku u proseku na 2h, slabo jede, ali se trudimo Beskrajno aktivna, ne miruje. Pretpostavljam da sve sto pojede - potrosi.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

U zadnje vrijeme se jako brinem bas zbog dobivanja na tezini. L je rodena s 2750 g i 47 cm. Sad je skoro pa 11mj. i ima 8 kg. Duga je neka 73cm. Kad citam vas, cini se da je u redu.
    Mene je prvenstveno zabrinulo to sto je prvih mjeseci dobivala oko 1kg mjesecno, pa se to usporilo na nekih 250g mjesecno, a sad mi se zadnjih mjesec dana cini da jos sporije dobiva na tezini. Sve je vise izduzena. Jos uvijek ima buckastu guzu, bedra i obrascice, ali inace je sva vitka i duga u tijelu. Doduse, zadnjih mjesec dana puze i jako je aktivna, a prije je bila mirnija beba i dosta je spavala. Bit ce da je to u pitanju?
    Pedica je prvo na kontroli rekla da bi trebala dobivati barem pola kile mjesecno, ali da joj dobro izgleda, a na sljedecoj kontroli nije rekla nista.

ivaa avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ola Inga,
    bebe kad propužu malo stagniraju na težini i to je sasvim ok.
    Mislim da je normaln oda u dva tri mjeseca prije godine naberu i manje od kilograma.
    Greta ima skoro 11 mj i 8300g i mi smo preeesretni jer napokom kilaža ide na gore.
    Dakle,
    Leona je prije više dobivala, Greta manje i eto ti ih sad na istom.... Mislim da je to skroz ok s obzirom na dob.
    Mi smo obišli i gastrenterologe i alergologe i sto drugih doktora i sve je bilo ok,
    ona jednostavno nije dijete koje uživa u jelu, jede kad se zabavi s nečim...
    sad to prakticiramo i svi sretni!

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Ola!
    Ma citala sam jos malo o dobivanju na tezini i sad sam ok s tim. Do sljedeceg napadaja brige valjda. Kad bolje razmislim, leona i nema na koga bas biti bucka.
    Jos ju sad pokosila viroza i visoka temp. :/ Sto je najbolje, ona inace voli jesti i jede s uzitkom, samo ne neke velike kolicine. A i jako je zivahna u zadnje vrijeme. Kad smo prekjucer bili kod pedice zbog viroze pregledala ju je, pitala koliko kg ima i onda zakljucila da ima nekih 6, 7 mjeseci. Kad je cula da ima 11 ostala je s upitnikom iznad glave. Ma samo nek su curke zdrave i zivahne.
    Nadam se da nisu Gretu puno mucili na svim tim pregledima. Leona dobije slom zivaca cim vidi ljude u bijelom.

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Evo i nas tu, 6 mjeseci i 10 dana, 7200g ali zato lipih 72 cm . Jes, vide nam se rebra, po onim omjernim krivuljama smo na dnu al kaj ja tu mogu? Jednostavno neće puno papati i bok. Vrlo je aktivna, počela je puzati. Ja sam osobno na rubu anoreksije (a jedem ko mećava ponekad), tata izgleda stvarno prestrašno, neugodno mi je kad idemo na plažu koliko nam kosti kloparaju .

Spooklice, kaj se tebe osobno tiče, nemoj se odmah bedirati zbog jednog fizijatra, ja oko sebe imam xy primjera ljudi kojima su rekli da je pitanje oće ikad normalno hodati a sad se te iste face penju po Himalajama. Ali doslovno. Pravilna vježba i pravilna dijeta čuda čine za kralježnicu i zgobove, znam i po sebi. Nemoj odustati, zavrni rukave i na posao !

ivaa avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

vježbe čine čuda!
    G su dijagnosticirali Cerebralni poremećaj kretanja
    mislim- strašno!
    Ona je dijete koje je sa 10 mj bez problema puzalo, sa manje od 9 se samo posjelo.
    Dakle jedno prosječno dijete....
    Mislim da naša dijagnoza nije opravdana, a vježbice su nam još uvijek razonoda!

INGA- namučili su je u bolnici- u dva navrata je bila hospitalizirana...
    al to je iza nas,
    sad klopa, ima normalna dnevna spavanja i nije bolesna već preko mjesec dana

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Poremecaj kretanja?! Poopisanom Leona kasni negdje mjesec dana za Gretom u postignucima i sve je OK.
    Bas mi je zao sto su ju namucili u bolnici, jadna mala maza

Samo nek sad papa i uziva kod kuce.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •