Kupila sam danas kilogram svježeg kvasca u Getro-u pa me zanima da li ga mogu narezati na kockice i držati u frizeru?
Kupila sam danas kilogram svježeg kvasca u Getro-u pa me zanima da li ga mogu narezati na kockice i držati u frizeru?
Mislim da možeš, mojoj mami je to šljakalo, to zamrzavanje kvasca.
Stavljala je malo veće kockice u friz nego što bi npr. odrezala svježeg da pravi tijesto.
Valjda da kompenzuje za one kvasce koji krepaju kad se smrznu :?
Nemam pojma, nikad nisam smrzavala kvasac. Provjeri sama: odreži kockicu, strpaj u frizer, sutra ujutro probaj od nje napraviti kvas i vidi je li živo ili je krepalo. Ako je živo, slobodno zamrzni ostatak.
Koliko predviđaš da će ti trajati kila kvasca? Ja bih ostarila prije nego što bih ga potrošila.
Dok sam bila klinka i mi smo tak kilu kvasca razrezali na kockice i zamrzli. Tijesto se uredno dizalo i s takvim kvascem.
ja ga drzim u frizideru, ne bas zamrznutog vec na dosta niskoj temperaturi i "radi" normalno![]()
i ja zamrzavam
enela, podsjetila si me na mlade dane![]()
...di plodne su njive i zelene sume, a krava se pase po bregu!
i ja zamrzavam, naucila me mama, samo se uvijek pitam koliko to dugo moze stajati!
kad upotrebljavate smrznuti kvasac, u tijesto staviti uobičajenu količinu koju bi inače stavili i da je svjež ili više?
iridana2666, odmah sam pomislila da si ti! čim je u pitanju frizer(prošli je puta bilo u igri sl. vrhnje)
nisam sada doma (kod staraca sam pa malo surfam dok se igraju sa unukom), ali kad dođem doma, škicnem ti u onu gorenje-ovu knjižicu o dubokom pa javim...![]()
Svježi kvasac se može zamrznuti, možda najbolje do 3 mjeseca. Izdržat će on i 6 mj. ali past će mu kvalitet.
zaboravih dodati da su cure ionako već sve rekle.
ja sam ga držala preko 3 tjedna u običnom hladnjaku, zamotala sam ga u alu-foliju i bio je cijelo vrijeme sasvim dobar (samo bi odrezala krajeve)
zamrzavanje mi se čini još boljom idejom :D
u čemu zamrzavate, u plastičnim vrećicama, svaku kockicu odvojeno ili prvo zamrznete kockice pa sve skupa u jednu vrećicu) :?
kako radite tijesto sa smrznutim kvascem? koliko mu treba da se odmrzne ? jel ga treba ista količina ili malo više :?
Podižem i boldam:
mirjana prvotno napisa
Jučer sam izvadila kvasac iz frizera, otopio se u hladnjaku i sad je tekući. Hoće li to biti ok?
Balarosa ja ga izvadim na 15 min prije nego mislim peći kruh, to mu je dovoljno.
Hvala ti, drugi put ću tako. S "tekućim" je isto bilo ok.
Kolike si kockice stavila u zamrzivač, kao male kupovne ili još manje?
Ja ga takodje zamrzavam, kada ga trebam koristiti onda zamrznutu kockicu stavim u mlako mlijeko i kada se otopi onda dodam secer i brasno i svaki puta ispadne super![]()
xMarsupilami prvotno napisa
Potaknuta ovom idejom o zamrzavanju kvasca, kupila 1 kg, narezala na kockice, zamrzla, ali.....
Prvih 3-4 puta sve bilo za 5, i onda nekako kada mu je izasao rok, jednostavno ne ide. Stavim kao i uvijek u mlako mlijeko, pocne se malo pjeniti i onda se ukiseli, stvore se grudice i smrdi na turbo pokvareno kiselo mlijeko.
Sad sam malo zbunj, jesam ja jedini antitalenat za zamrzavanje kvascaili je ipak stvar u roku upotrebe :?
Instant suhi kvasac valjda upravo zato i postoji - da preživi zlostavljanje.