Pokazuje rezultate 1 do 18 od 18

Tema: Recepti za budućeg tatu - papučara

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno Recepti za budućeg tatu - papučara

Cure situacija je ovakva.... ja bih volio s vremena na vrijeme pripremiti svojoj ženici neki ručak. Mislim napravima ja nekad nešto ... ali bih volio raznovrsnih jela.

Dosadašnji vrhunac mi je bio:

1. Predjelo - Supica iz kesice
    2. Glavno jelo
    - Povrće iz vatrostalne zdjele iz rerne ili
    - Uštipak od krompira
    3. Desert - U to se ne petljam - tu je gđa nenadmašna

Napomenuo bih da nismo baš baš ljubitelji komada mesa ... ono može faširano, piletina ....

Pa eto ako imate/znate nekih finih a jednostavnijih recepata ....

nenaa avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

A baš si simpatičan, ti bi svojoj ženici kuhao. Još ima romantičnih duša.
    Uvijek se raznježim kad vidim rijetke muške duše na ovom forumu. Tako bih voljela da se onaj moj ombre registrira, ali on se roda boji.

Joj svašta bih ti od recepata napisala, ali trajalo bi. Odi na recepte. Tamo je toliko toga da ti ni Goli kuhar neće biti ni do koljena. Samo pazi da ti se gospođa ne obogati za nekoliko kilograma.

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

neću odmah na neki gulaš iako je i to super jednostavno : )

evo jedan recept koji je duuugo bio jedini obrok kojeg je moj tata znao skuvat :D (sad zna svašta nešto) a svi smo to s guštom papali
    TIJESTO S JAJIMA
    - skuhati tjesteninu (najbolje neke makarone)
    - na sitne fetice narezanu slaninu poprziti na malo ulja
    - na slanini napraviti kajganicu ali rijetku, tj. da se ne stigne stisnit skroz jaje, posoliti po potrebi
    - kajganicu dobro umjesati u tjesteninu

treba ti 3-4 jaja za dvije osobe (ali prezivi se i sa 2) tj. na oko 250g tjestenine. najfinije je odmah papati jer se kasnije jaje stisne.

ali inače - nabavi si neku lokalnu kuharicu (u mojoj familiji je glavna gamina "hrvatska kuharica" i "bračna kuhinja" od jednog para, ne znam kako se zovu) ili traži na coolinarici dobre recepte. ima ih zbilja jednostavnih. ja se obično snađem tako što ukucam u pretragu neki sastojak iz frižidera koji želim iskoristiti (npr. cvjetača) i gledam koji recept je jednostavan, a da imam i ostale sastojke u kući

i još nešto - pravu juhu je zbilja jednostavno napravit. toga se nemoj bojat

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Došla sam ovamo s namjerom da "pošpotam" ženu koja svog muža naziva papoučarom, a kad ono ti sam sebe tako prozvao.
    Tc, tc, tc!

Zapećene tikvice s makaronima.
    Naribaš jednu tikvu, popržiš to na maslacu, dodaš malo češnjaka, umješaš pred kraj na kockice narezanu šunku (tipa one za pizzu) i sira (bilokojeg) i skuhaš makarone ili fussile ili koje već zijesto hoćeš, Staviš sve to u vatrostalnu posudu, preliješ vrhnjem za kuhanje, posipaš parmezanom i zapećeš. Naravno tikve i začiniš po ukusu, a jako je fino kada se stavi mediteranska mješavima začina. Mmmmmmmmmmm

...i slično...

Zapečena cvjetača sa sirom.

Skuhaš cvjetaču u slanoj vodi, ocjediš, posložiš u protvan ili vatrostalnu, naribaš gore sira, možeš i neke šunke ako hoćeš i opet zapećeš.

Krumpir i bjelo meso.

Narežeš krumpir na ploške, bijelo pileće meso na kocke ili na rezance i složiš u posudu red krumpira, red mesa, red krumpira, red mesa...Zaliješ s puuuuno vrhnja, začiniš i zapečeš....

Uf, sve nešto zapečeno... :/

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

ana.m nemoš' tako. lipo reci na kojoj temperaturi i koliko otprilike dugo to triba zapeć.

najbolje mi je kad pitam sestru kako se nešto pravi. imam više pitanja poslje nego prije. zato je mama naučila da mi mora sve u detalje reć. šteta šta nikad ne zapisujem al zato uvik ispadne super!

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

znaš šta...kako reče kory, skuhaj ti njoj juhicu. to ispada kao vrhunac kuhanja, a ne može biti jednostavnije.
    a zamisli kad je dočekaš iz rodilišta s home made juhicom...
    dakle, kod mesara traži komad mesa za juhu - junetinu (mi volimo žilicu - mišić, ali može i neki drugi komad, za malo moćniju juhu). na placi kupi dva grinceka i kapulu. stavi u lonac jednu kapulu, dva grinceka, sol, par zrna papra i taj komad mesa. i pusti da kuha dva i pol sata u običnom loncu ili sat i pol u pretisu. provjeri jel meso mekano, procijedi juhu u drugi lonac, zakuhaj juhu i dodaj fideline. nakon dvije minute ugasi.
    i...to je to.

nenaa avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Eh da i nemoj procjediti u sudoper, kao ja.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj koryanshea prvotno napisa
    ana.m nemoš' tako. lipo reci na kojoj temperaturi i koliko otprilike dugo to triba zapeć.

najbolje mi je kad pitam sestru kako se nešto pravi. imam više pitanja poslje nego prije. zato je mama naučila da mi mora sve u detalje reć. šteta šta nikad ne zapisujem al zato uvik ispadne super!
    sorry, a na nekih 200 stupnjeva, pola sata, ovisi i o pečnici, o tome ima ventilator ili nema, ali ono kada vidiš da se lijepo rumeni...

Luminitsa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Probaj na nekom buvljaku ili antikvarijatu nabaviti neku kuharicu Mire Vučetić, mislim "Zlatna knjiga kuharstva", al ima svakakvih izdanja. Ja imam jednu s Britanca, sa doslovce nekoliko stotina recepata, a jako su jednostavni jer sve piše korak po korak, a ima čak i recepata za kuhana jaja, kavu... Kupih ju kao dio osamostaljivanja od roditelja, al još nisam imala priliku isprobati al se žene u mojoj obitelji kunu u nju.

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

I carbonara ti je jednostavna

popržiš par komadiča slanine na malo ulja
    dodaj jedno malo vrhnje za kuhanje,
    ja u to još dodam malo običnog vrhnja kuhaj cca 5 minuta
    makni sa vatre i umuti jedno jaje (dobro izmješaj da ne ostanu grudice)
    Iako u orginalu ne ide ja stvim malo parmezana i bilo kojeg "žutog" sira (naribanog)

Juha od rajčice
    U posebnu posudu razmuti koncentrat rajčice u pola litre vode dodaj malo šečera i soli
    U drugu zdjelu stavi malo ulja tek toliko da pokrije dno, malo brašna da ti ostane rijetko
    lagano prži brašno dok ne bude zlatne boje (dosta ti je 2-3 minute) makni sa vatre, dodaj pola žlice crvene mljevene paprike.
    Zali to sa prethodno pripremljenom rajčicom, dobro promješaj da se ne naprave grudice i prokuhaj još malo.
    Možeš dodati malo bosiljka i malo peršinovog lista, njega izvadi kad je gotovo
    Mi uz tu juhu umijesto tijesta stavljamo rižu, tako da zasebno možeš skuhati pola ili 1/3 šalice riže.

Ako ćeš raditi juhu kako ti je rekla cvijeta73 uz to možeš napraviti umak od kopra ili rajčice

Kopar
    Poprži brašno (kao gore za juhu) u brašno (možeš odmah) dodaj kopar ili jako sitno sjeckane lističe kopra i soli. Kad ti je brašno zlatno sve to zalij mlijekom, pazi da ne staviš previše mora ostati gust

Umak od rajčice
    Poprži brašno dodaj razmučeni koncentrat rajčice, soli i šećera
    pazi da ti ne bude rijetko

Sretno!

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ovo je meni zgodno za prilog, a može i kao samostalno jelo:

Kratko kuhano povrće s paštom ili rižom:

Stavi kuhati paštu ili rižu u malo više vode.

Dok se pašta zakuha uzmeš par komada različitog povrća, poželjno da bude različitih boja, i da je sezonsko: mrkve, poriluk, kupus (ako ima ljubičasti) zimi; patližani, paprike, tikvice ljeti. Dodati bilo što drugo ako je pri ruci (koromač, korabice, možda 1 manji paradajz... i svakako jedan crveni luk). Sve opereš i režeš na tanke fetice ili rezance, po 1-2 milimetra.
    Radi ljepšeg izgleda i većeg uživanja u procesu sjeckanja poželjno je biti kreativan i svako povrće narezati na drugi oblik (mrkve na polumjesece, tikvice na rezance…)

Dok si gotov s time pašta ili riža je vjerojatno kuhana. Procjedi, ali tako da vruća voda ostane u drugoj zdjeli.

Tu vruću vodu stavi ponovo na ploču, pojačaj na najjače tako da voda zakuha, narezano povrće baci u proključalu vodu i ostavi samo 2 minute, a zatim procijedi. Ono što je mekše, recimo tikvice, može i kraće, oko 1 min. Biti će fino hrskavo, samo malo pofureno. Tako se u makrobiotičkoj kuhinji radi da se sačuvaju vitamini i hranjive tvari iz povrća.

U jednu široku poluvisoku tavu, može nešto tipa woka, nalij maslinovog ulja, i brzo poprži jedan luk, ako imaš patliđan, šampinjone, i paprike i to je bolje kad se tako popeče i upije maslinovo ulje (dakle ovo ne kuhati nego kratko popeći). Zatim baci na to paštu odn. rižu, i pofureno povrće. Sve skupa promiješaj.

I na kraju dodaj začine. Ja imam dvije kombinacije – jedna je mediteranska, tu ulaze majčina dušica, origano, bosiljak, ružmarin, lovor (ne mora sve, ono što imaš od toga); a druga orijentalna i malo više pikantna: curry, chilly, kurkuma, papar, i sl. I naravno posoliti (ako ti nije dovoljno što se sve kuhalo u posoljenoj vodi).

I to se tako može kombinirati na puno načina, npr. kus-kus umjesto pašte ili riže, različito povrće ovisno o sezoni i stanju na tržnici, različiti začini. Može izgledati jako lijepo, ako ima različitih boja na tanjuru, a brzo je gotovo (premda je dugo za opisati ), malo više nego što ti treba za kuhanje pašte.

wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Apri pravi najbolju krem supu od paradajza na svijetu, a recept je ultra-jednostavan:

pola litra passata (pasirani paradajz) staviti da prokuha, dodati jedno malo pakovanje vrhnja za kuhanje, malo secera, soli i bibera po zelji, eventualno bosiljka/majcine dusice. ideala obrok ili predjelo i ljeti i zimi.

ja pravim ultra-mega-giga brzu tjesteninu:
    staviti u kipucu vodu integralne rezance, dodati smrznutu brokulu ili spinat u istu vodu, mozda koju minuticu kasnije. kuhanu tjesteninu ocijediti zajedno s povrcem, u onoj istoj serpi otopiti ABC sir i malo vrhnja ili dimljenog sira, vratiti tjesteninu i povrce i mljackati dok se jede s uzivanjem.

piletina nabrzaka:
    file narezati na kockice, zaciniti solju i biberom, uvaljati u malo brasna i proprziti na jakoj vatri. skloniti s tave i na tavi otopiti onu kombinaciju ABC sira i vrhnja, ili nesto egzoticno: kikiriki puter s mlijekom. umak preliti preko piletine, posluziti uz salatu.

uljevak od kukuruza:
    umutiti dvoje jaja, dvije solje obicnog i solju kukuruznog brasna, jogurta koliko da se dobije masa kao za ustipke (znaci dovoljno rijetko da se lako muti viljuskom, ali da nije rijetko kao jogurt) pola praska za pecivo, so, biber po zelji, malu konzervu kukuruza. peci na 220 stepeni nekih 20-25 minuta.

salata od ostataka pileta:
    narezati svjezi kupus na rezance, ostatke pecenog pileta od prethodnog dana nasjeckati na sitno (recimo, gavelino koje se prethodni dan posluzilo uz kuhani/peceni krompir), isjeckati 2 jaja, dodati par kasika majoneze, so, biber i malo limunovog soka. izvrsno za usputne obroke.

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Za početak - pohvala za trud i želju i tako mi svega NEMOJ se zvati papučarem, jer to nisi

Evo nešto jednostavno i brzo.
    Sastojci idu "odokativno" koliko god čega se stavi dobro je.
    Ovisi kako tko voli.

TIJESTENINA S BROKULOM I SIROM

Posebno u slanoj vodi skuhaš tjesteninu (meni je najbolja ona široka)
    a posebno brokulu natrganu na cvijetove (dovoljna ona jedna kako se kupi, a može i više) - 10-ak min. i ocijediš te ugrubo nareckaš.

Na maslacu kratko popržiti malo češnjaka,
    dodati cca 1-2 dcl vrhnja (domaće, za kuhanje, mileram kojegod)
    po želji posloiti i popapriti,
    kad zakuha dodati cca 15-20 dkg naribanog sira,
    kad se sir otopi dodati narezanu brokulu te tjesteninu,
    sve dobro promješati i taa daa, gotovo.

Turbo brzo gotovo a

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Evo i mog priloga:

Juha:
    Obična prežgana juha sa ječmenim ili zobenim pahuljicama
    Na 2 žlice ulja propržiti 1 žlicu brašna i 2 žlice ječmenih ili zobenih pahuljica. Dodati na vrh noža suhog češnjaka u prahu i isto toliko crvene paprike. Zaliti sa 3/4 litre vode. Posoliti (tko voli vegetu, može dodati na vrh noža) i dodati začine po želji (sušeni kopar, papar, vlasac...). Treba pustiti da kipi cca 10 minuta. Ako su ječmene pahuljice, treba juhu ostaviti da odstoji barem pola sata da se one dobro napuhnu i omekšaju (može se juha i dan ranije pripremiti). Zobene će biti dobre i odmah. U gotovo se može umiješati 1-2 žlice vrhnja za kuhanje.

Glavno jelo 1 (riba):
    Dosadni oslić - dosadan je zato jer smo ga jedno vrijeme jeli svaki 3. dan, i mi smo ljubitelji ribe!
    Malo ulja suncokretovog
    3-4 smrznuta fileta oslića (ili bilo kakva bijela riba, po želji)
    sol, papar, lovorov list, grančica svježeg kopra ili na vrh noža suhog
    po želji na vrh noža vegete (može i bez toga)
    1/2 dl bijelog vina (maraština, ali dobro je svako)
    po potrebi malo vode (do 1/2 dl)
    Zaljev za kraj: 1/2 dl maslinovog ulja, kosani češnjak i zeleni peršin

U tavu debelog dna staviti ulje, smrznutu ribu i sve osim zaljeva. Kuhati pokriveno (ili polupokriveno) na laganoj vatri dok riba ne bude kuhana. Skinuti s vatre i zaliti zaljevom.

Uz to ide skuhani krumpir u slanoj vodi (sa blitvom ili bez) ili salata od bijelog graha iz konzerve sa svježom rikulom.

Glavno jelo 2 (meso):
    Svekrvina rapsodija (za 4 osobe)
    Sastojci:
    cca

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Sad vidim grešku u gornjem postu - mekana kukuruzna palenta, dakako, ne ide uz vegetarijanski đuveđ nego uz svekrvinu rapsodiju! Sorry! Radim copy-paste iz svoje kuharice i prekrajam online, pa sam malo zbrljala!

Nadam se da je dovoljno detaljno opisano za "papučare". Inače, svaka čast takvim muževima, kamo sreće da vas je više!

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Cure hvala vam najljepša na ovome .......

Sada me još zanima sljedeće, naime Vedo - medo ima već 2 mjeseca i hrani se na ciku
    Imaju li neke namirnice koje ženica ne bi trebala konzumirati, radi mlijeka....
    ili ako ima slična tema na portalu ili forumu da me samo uputite

tnx

tamaris avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Dok ti se ne jave cure s iskustvima, procitaj malo ovdje
    http://www.roda.hr/forum/viewtopic.php?t=2471

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

najbrze i najlakse za tate.

izdinstani crni i beli luk na malo maslinovog ulja
    u to dodati biber i so

+ paradajz pelat iz staklene boce (kvalitetniji neki)

u to dodati bosiljak suvi ili svezi

samo malko da uzavrsi, dodati malo vode

u to izgnjeciti cesanj belog luka dok kljuca

skoniti sa vatre, dodati punu zlicicu sitno iseckanih kapara (moze i maslinki)

dok je vruce uvaliti jednu kesicu parmezana

toliko je jednostavno a ukusno sa spagetama. divno jelo bez mesa a brzinski.

............

salata od mladih obarenih krompirica

obareni krompirici
    limunov sok, biber, so, iscepkana rukama zelena salata, rukola, roktvice na listice, mladi luk na kolutice, fino iseckani kapar, narendani kupus

trecina pavlake na pola kg krompirica u koju sipas malo pelata od pardajza i prelijes preko salate.

dodasti maslinovo ulje

zaciniti jos po ukusu

DIVOTA.........................

....................................

svez spanac salata

iscepkati svez spanac
    dodati 2 kuvana jaja
    kockice feta sira
    mlade rotkivce
    mladi luk
    paradajz na kockice, ili cherry paradajz na polutke
    maslinovo ulje, limunov sok, so, biber

sa malo ribe sa strane, super bude

.................................................. ...........

belo pilece meso (filet) uvaljati u susam i ispeci na tiganju
    kad je peceno jos u tiganju iseckati na kockice (bude za 10 minuta kad je tanki file) i posuti sa malo suvog bosiljka i bibera i soli

u to uvaliti maslinovo ulje, biber, so, mladi beli luk, mladi crni luk, roktivce, iscekana zelena salata, rukola, limunov sok ili jabukovo sirce.
    malo kapara

---------------

sve je brzo, lako, mozete se druziti i zacas ipak lepo i ukusno i kvalitetno jesti i sto je meni najvaznije sa ne mnogo mesa

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •