Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 70 od 70

Tema: Ne znam koje zg rodilište da odabrem u slučaju....

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ifigenija, umalo zaboravih, za VŽ rodilište ti ne treba njihov tečaj, dovoljno ti je da muž završi ovaj tečaj od grada Zagreba koji traje 2 dana (bolje rečeno 2x45minuta). Ali ti ipak nazovi pa pitaj za svaki slučaj. Zapravo za niti jedno rodilište, koliko znam, ne treba njihov poseban tečaj (osim za Petrovu i taj košta 400,00 kuna). O svemu sam ti se ja raspitala kada sam birala bolnicu. Na kraju nisam otišla u VŽ jer je MM uhvatila prpa da mu ne rodim u autu Da, na SD mi je muž bio na porodu i ne sjećam se da me netko pitao da li ima završen tečaj.

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj blondie prvotno napisa
    Ja uopće ne kužim zašto vam je svima to toliko važno. Prvo svaka od nas je različita, ....
    cura je na prvom postu navela sto je njoj vazno i prema tome smo joj odgovarali, a ne prema onome sto je nama samima vazno

Citiraj blondie prvotno napisa
    nije li već velika i prevelika promjena što dobiješ nakon poroda svoju bebu na prsa i možeš ju odmah dojiti, zahvaljujući rooming in programu... Prije to nisi mogao. Prema tome o promjenama pogotovo na SD je stvarno suvišno govoriti....
    bebu dobijes ne zbog rooming in programa, jer je on, barem nominalno, potojao i prije. ovo sad je zahtjev unicefa zbog titule bolnica prijatelj djece.

nije suvisno govoriti o promjenama, jer bi to znacilo da promjena uopce nema. a ja vejrujem da ima i pokoja promjena, ali u globalu se nije nista posebno promijenilo, sto se tice pristupa porodu prvenstveno. u to cu povjerovati tek kad sve one sto su rodile van hrvatske, u rijeci ili varazdinu dodu roditi na SD, jer nema razlike

ali se slazem da je bezveze tu raspravljati o onome sto mi mislimo, treba procitati iskustva sa SD, to je jedino relevantno!

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

blondie, bas citam ova prepucavanja i srecom da ima i netko zdrave pameti.
    e, daj oladite malo i pustite ljude da kazu svoje misljenje koje nuzno nije negativno prema hr rodilistima ako nisu rijeka i varazdin. osobno, nemam iskustva niti sa jednim, ali znam da se vec godinama zene radaju djecu u u zagrebu, neke i po vise puta, pa se onda valjda da prezivjeti. koliko grozno da bilo ionako rijetko traje vise od tri dana, a valjda je i najbitnije da sve u konacnici dobro prode, a ne je li netko dobio mazicu s peruskom ili ne.
    ako bude sve po planu, za 5 tjedana cu na SD u onda cu i iz osobnog iskustva moci nesto reci. a smatram da ce to mozda i biti da mi se rooming in ne svida, ako cu ja osobno tako osjecati. zivi bili...

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

koliko grozno da bilo ionako rijetko traje vise od tri dana
    .

zbog ovakvog razmisljanja stanje u rodilistima i jest takvo kakvo je. :/
    da, to jesu 3 dana.
    ali, porod je i emocionalno i fizicki jedan od najintezivnijih dozivljaja u zivotu. svoje dijete radjam samo jednom i nikad vise. to je nesto sto se pamti cijeli zivot i ostavi na tebi veliki trag.
    pa smatram da je izuzetno vazno da se odvija u uvjetima koji odgovaraju rodilji.
    a da ne pocinjem s bebom, pa to su prva 3 dana njenog zivota, koje je to tek iskustvo za nju. i koja razlika: biti 3 dana s mamom u krevetu, na cici ili velik dio dana provesti u nekoj sobi s drugim bebama, s nepoznatim ljudima koji ga ne maze i ne grle

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

mozda sam bila nejasna - moj se komentar odnosio na SD na kojem bebe jesu s majkama 24 sata

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da, ja sam te shvatila da mislis opcenito na boravak u rodilistu, bilo kojem

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

ali, iskreno, bio SD ili ne, vjerojatno je vecina nas rodena u rh i bile smo odvojene od majki kojima je bušen vodenjak i davan drip i vjerojatno smo hranjene adaptiranim mlijekom u vrijeme dok su nase majke spavale s još 8 slicnih sebi u prestrasnim sobama u kojima je zbuka padala sa zidova. i na kraju - sve smo (više ili manje) normalne ljudske jedinke bez jače izraženih emocionalnih poteskoca, barem onih koje se mogu tim prvim danima pripisati.

dapace, sigurna sam da smo u pravilu druzeljubiviji, topliji, spontaniji i privrženiji svojim obiteljima od otuđenih "vrsnjaka" iz "razvijenih zapadnoeuropskih i inih zemalja" koje vjerojatno imaju drugačiju praksu oko poroda od nas.

ne kazem da ne treba stremiti stalnom poboljsanju, vec smatram da su ipak neki drugi dani, kojih je mnogo više na raspolaganju, barem jednako bitni ili bitniji za razvoj djece. niti jedan dan se ne moze vratiti i niti jedan se ne moze izmijeniti, ali to ne moze biti opravdanje za kasnije poteskoce i probleme.

uostalom, svjedoci smo teskih filozofija oko odgoja djece, roditelja - prijatelja, pustanja izbora za sve i sva, pristupa nezeljenim ponašanjima i sl., a u isto smo vrijeme svjedoci nevjerojatnog porasta maloljetničke delikvencije, ovisnosti o drogama, neželjenih spolnih aktivnosti i slično...
    ne kazem da je potrebno izvaditi staru dobru batinu i postaviti klipove kukuruza po podu, nego mislim da između svaka dva ekstrema postoji sredina kojoj treba težiti.

prestajem jer vidim da sam totalno van teme vec od drugog retka...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

gledaj, to ide jako duboko.
    medikalizacija poroda i odvajanje u rodilištu samo su početak. i pokazatelj u kakvom društvu živimo.
    a prirodan porod i rooming in neizmjerno su važni ne samo zbog emocinalnih i socijalnih razloga, nego i zdravstvenih. i tu ne mislim samo na bebu, nego i na mamu.

nažalost, ni zapadnoeuropske ni ine zemlje nemaju puno bolju praksu (osim što imaš puno veću mogućnost dobiti ono što želiš, ali ako ideš bez želja na porod, rutinski se svugdje izvode iste stvari - uskoro ćemo moći vidjeti i dokumentarac The business of being born)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

hm, s druge strane, ne moramo uopce razgovarati o nekim dalekoseznim posljedicama, mozemo samo o danom trenutku, o ta 3 dana.
    ne znam imas li djece, i ako imas, kakvi su bili tvoji boravci u rodilistu.
    moj prvi porod bio je medikaliziran, bez rooming ina. nisam o tome tada puno razmisljala, i ta 3 dana vise me brinulo to sto me sve boli plus bura hormona, nego kako je mojoj bebi. mozda zato sto mi je to bilo normalno, tako je svima, ta 3 dana su takva i gotovo, a mozda zato sto zbog nadroksanosti lijekovima pri porodu, i odvojenosti od djeteta, nisam u rodilistu dozivjela bonding sa svojom bebom. i ne mislim da ce moja starija kcer biti ubojica zato sto smo bile odvojene, ali sam tuzna zbog toga, i zbog nje i zbog sebe. pa i sada, kad je "velika", bilo bi joj uzasno tesko biti odvojen od mame da nedajboze mora biti u bolnici. a kamoli tek kad je bila mala tek rođena beba.
    i znala sam da drugi put zelim biti svjesna svog poroda, i biti povezana sa svojim djetetom od pocetka. i da ne zelim da bude sama medju nepoznatim ljudima, stvarima i mirisima.
    inace, cini mi se da vaznost rooming ina vise uvidjaju mame koje su vec rodile, koje znaju kakav je to osjecaj biti mama i brinuti o djetetu i njegovim potrebama. nije pravilo, ali tako mi se cini.

Svea avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Možda je malo OT, ali htjela bi se osvrnuti na jedan komentar koji je navela kanna:

"dapace, sigurna sam da smo u pravilu druzeljubiviji, topliji, spontaniji i privrženiji svojim obiteljima od otuđenih "vrsnjaka" iz "razvijenih zapadnoeuropskih i inih zemalja" koje vjerojatno imaju drugačiju praksu oko poroda od nas."

Malo me je zagreblo za oko... jer osim što ne mislim da mi kao Hrvati trebamo pričati o sebi u nekim superlativima, ne mislim da to treba niti tko drugi.... Puno sam putovala, stekla prijatelje po cijelom svijetu i Europi i svugdje sam nailazila na predivne prijateljski rapoložene ljude. I njihovu djecu. Koja su bila ... eto baš u onim superlativima koje je kanna spominjala.

A da se u Hrvatskoj vide posljedice rata, tragovi teške ekonomske situacije koje definitivno utječu na atmosferu gotovo svakog kućanstva... i da se vide vjerojatno i tragovi dehumanizacije poroda... osobno sam stava da se sve to vidi... Na moju i vjerojatno i vašu veliku žalost.

Stoga sam izraziti pobornik humanizacije poroda - i načelno pravila da svatko ima mogućnost izbora! I ona majka koja želi prva tri dana spavati i odmarati se (bez ikakvog osuđivanja - njena odluka - njeno dijete), i ona majka koja želi biti sa svojim djetetom od trenutka rođenja (ili ajmo tako reći od trenutka začeća).

Svea avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Što se tiče same teme, podržavam ideju o porodu u VŽ. Ja već tamo idem na tečaj i po najvećoj gužvi kad suprug i ja krećemo iz Zagreba treba nam oko sat vremena do tamo (živimo na Vrbiku).
    Nekad sam živjela u Velikoj Gorici i u špici bi mi gotovo isto toliko trebalo do Petrove (goričke trudnice su prije npr. automatski bile slane u Petrovu).
    Ja se uopće ne bojim da ne bi stigla do VŽ.
    A ako me slučajno počne loviti neka velika trema ili strah, u Varaždinu se da naći prekrasnih jeftinih smještaja - pa se valjda može investirati da se bude tamo nekih 10-tak dana ili slično.

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Svea, sve su to vrlo subjektivne kategorije (prijatelji, poznanstva i odnosi u obiteljima) ovisne o osobnim iskustvima o kojima je zaista besmisleno raspravljati, posebno s obzirom na glavnu temu, a i naravno, Lutonjica, dozvoljavam da cu mozda promijeniti misljenje nakon vlastitog poroda. doduse, i idem na SD jer imaju rooming in, a s obzirom da je prvo necu imati s cime usporedivati.
    u svakom slucaju - srecom postoji mogucnost izbora, a ne govoreći o necem hrvatskom u superlativima, mislim da se moramo sloziti da je i to napredak.

Svea avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Slažem se kanna da je to jako subjektivno! I bilo bi prekrasno da dobiješ točno ono što želiš - jer svaka od nas to zaslužuje!

Mogućnost izbora je po meni mnogo, mnogo veća nego nekad i na tome od sveg srca zahvaljujem RODAma! No, uz sav njihov trud i zalaganje... ja i dalje kao zagrepčanka eto... moram ići u VŽ... nije da meni to smeta, ali od svih silnih bolnica u ZG, žao mi je što će zagrepčanke zatrpati kapacitete varaždinskog kraja.... jer ta bolnica je tamo najprije za ljude koji žive tamo, zar ne bi tako trebalo biti?

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Evo da se javim - bili smo u Varaždinu, i sad je to jedina opcija - bliže nego Rijeka plus još neke prednosti. Bilo kako bilo - Varaždin :D
    Predivno je, i jako sam zadovoljna, krećem u svojih zadnjih 45 dana mirna, i zadovoljna svojim izborom.

Svea avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Draga ifigenija, baš mi je drago zbog tvoje odluke! I ja ulazim u zadnjih 45 dana... da li to znači da se možda vidimo u Varaždinu? :D

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ifi, znala sam da ako samo povirite u varaždinsko rodilište i popričate s nekim, da ce vam to biti glavna opcija

Zara1 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Ifigenija prvotno napisa
    Evo da se javim - bili smo u Varaždinu, i sad je to jedina opcija - bliže nego Rijeka plus još neke prednosti. Bilo kako bilo - Varaždin :D
    Predivno je, i jako sam zadovoljna, krećem u svojih zadnjih 45 dana mirna, i zadovoljna svojim izborom.
    :D , baš mi je drago zbog tebe!

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa
    ifi, znala sam da ako samo povirite u varaždinsko rodilište i popričate s nekim, da ce vam to biti glavna opcija
    I ja

A kad gledam koliko dana "brojiš" - bit će nas u to vrijeme dosta iz ovih krajeva.

Sretno i čekamo i tvoju lijepu VŽ priču

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Svea i Tiwi - mi ćemo rađat skupa! Meni je termin 3.5. Da unajmimo minibus ))))

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Moja iskustva su sljedeća:
    1. porod - Sveti Duh - imala sam dogovor s babicom i k tome još bila jedina koja im je došla u gluho doba noći (i baš je tad bila dežurna "moja" babica, pa ju nisam morala extra zvati) tako da sam mogla sve kaj sam htjela, jedina zamjerka je kaj mi je pred kraj spičila drip bez mog znanja kao da ipak malo ubrza stvar (bilo joj je pred kraj smjene, pa da ipak ženska ne ostane dva sata duže iako je za sav trud dobila 100 EURica; odgovor na pitanje kaj mi to daje je bilo prilično nejasan, a shvatila sam da je drip (kasnije mi je i sama rekla) kad su me trudovi počeli opako prat, a do tad su bili podnošljivi); na odjelu babinjača sestre su manje više bile OK, potpora dojenju je osrednja, beba nije bila sa mnom preko noć i za vrijeme higijene i često su ga znali donijeti sitog
    2. porod - Merkur - došla i rodila za doslovno 5 minuta (iako sam cijelu trudnoću vodila na SD, ali nije bilo vremena za ić' tamo), ali po onom kaj sam vidla u tih 5 minuta rađaona je koma, a po iskustvima frendica otovreni su prirodnom porodu i ne "vežu" trudnice za stol cijelo vrijeme poroda; zato odjel babinjača mrak, sestre su jako ljubazne, potpora dojenju nešto malo bolja, bebe odnose radi higijene, ali sve ostalo vrijeme možeš biti s njima (i noć), viđala sam da ih znaju dohranjivati, ali ako ti inzistiraš da ne niti neće
    Moj je zaključak da bi ponovno u Merkur samo kad bi oni modernizirali te rađaone (ili kad bi mi i treći porod bio ovako expresan).

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •