Pokazuje rezultate 1 do 35 od 35

Tema: Ne kupujmo!

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Ne kupujmo!

http://www.net.hr/vijesti/page/2008/02/05/0758006.html

Tjedan dana kupujte minimalno!
    Prvi put će i hrvatski potrošači imati priliku pokazati svoje nezadovoljstvo cijenama i svime što se događa na tržištu. Pitanje je samo mogu li se Hrvati oduprijeti zovu kupnje.

Svi hrvatski potrošači od četvrtka će biti pozvani na jednotjedni bojkot kupovanja! "Od četvrtka do četvrtka kupujmo samo osnovne namirnice", apel je Hrvatskog saveza udruga za zaštitu potrošača!

"Pozivom na jednotjednu minimizaciju kupnje želimo pokazati građanski bunt prema svemu što se događa na tržištu. Želimo potaknuti potrošače da postanu svjesni svoje snage i da pokažu kako su protiv ovakvog načina neuvažavanja", rekla je Večernjem listu Vesna Brčić-Stipčević iz Udruge za zaštitu potrošača, inače profesorica Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Dogovor o pojeftinjenju bijelog i polubijelog kruha te svježeg mlijeka i suncokretova ulja potrošačke udruge ne smatraju bitnim korakom.

Pitaju što je s voćem, povrćem, mesom i ostalim prehrambenim proizvodima, što s bezobraznim poskupljenjima komunalnih usluga, a što s najavama poskupljenja energenata za gospodarstvo koje će se opet odraziti na građane.

"Čak ni navedenim proizvodima nisu svi snizili cijene, ali to je i njihovo legitimno pravo, kažu u HUZP, jer ne može se dirigirano upravljati ekonomijom.

"To se treba drugačije regulirati. Domaći proizvođači su subvencionirani, a kad u svijetu nešto poskupi, cijene se dižu, pa tako potrošači dvaput plaćaju jednu stvar", kaže Brčić-Stipčević.

Na primjeru kruha, koji je u dvije godine poskupio gotovo dvostruko, također je vidljivo nepoštovanje potrošača.

"Pravilnika za kruh nema, mi jedemo aditivima napuhane spužvice ili tko zna kakvim tvarima obojene tobožnje 'crne' i 'kukuruzne' vrste kruha! Devedeset posto kruha je 'lažnjak', a cijene peciva prijevara su stoljeća", zaključila je prof. Brčić-Stipčević.

Savez udruga čine HUZP Zagreb, Slavonski Brod i Samobor, Dalmatinski potrošač Split, Dubrovački potrošač, Šibenski potrošač, Zadarski potrošač i UZP komunalne djelatnosti iz Solina.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Hjoj, od 2008. cijene su porasle peterostruko.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Super si pronašla tu temu. Cijene su zaista sulude. I to ne samo hrane, iako ona dominira, pogotovo pekarski proizvodi, voće i povrće. Za Božić sam kupovala više fensi čarape u Muelleru, koštao je par Falke čarapa 20tak eura. Čarape koje si nikad ne bih kupila po toj cijeni, ali eto za pod bor, troje različite sam kupila. Kad sam poskidala cijene ispod su se vidjele otisnute cijene. Svake su bile 1 ili čak 2 eura skuplje nego npr. njemačke cijene. Kod nas su jeftiniji i radnici i gorivo. Računala sam razliku u PDV-u, ona je svakako ispod 1 euro. Ne znam stvarno dokud to ide.

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Takva bi akcija danas potpuno imala smisla. Osim što bi ljudi kupovali online

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Jeste li primjetile kako u nekim dućanima jednostavno ne drže jeftinije proizvode nego skuplje alternative? MM je bio neki dan u prolazu kraj jednog većeg Konzuma gdje inače ne kupujemo i sve što je pokušao kupiti (neko svježe meso, riba i sl) je bilo barem duplo skuplje nego u Konzumu na okretištu na Črnomercu. Npr. najjeftiniji ćevapi su bili 14€ po kili. Isto tako u online Konzumu nema skoro ništa od onih najvećih popusta iz kataloga. Ne zato što su rasprodani nego taj artikl jednostavno ne drže. A razlike nisu 10-20% nego i preko 100%.

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ja bojkotiram veliku većinu stvari jer ne podnosim da od nas rade takve budale. Već dugo to prakticiram i stvarno se bez puno stvari može.
    I sad svježe, prošli tjedan na skijanju smo u malom austrijskom Sparu, praktički nedostupnom i na par tisuča metara nm, gdje očekuješ da je sve skupo, kupovali kalodont i paštu po istim cijenama kao kod nas u DM-u i Konzumu.

kajsa avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Širi se poziv na bojkot protiv trgovina: 'U petak 24.1. ne kupujte. Vi nećete ništa izgubiti, oni hoće'

https://net.hr/danas/vijesti/siri-se...8-ee0b203e749c

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Trebalo bi na tjedan dana da ima efekta.

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ja cu sudjelovati.sigurno i vec sam naredila.cijeloj široj obitelji

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Mogu si zamisliti gužve u četvrtak.

rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Kad bi se revolt nastavio svaki petak sljedecih nekoliko mjeseci, uvjerena sam da bi bilo ucinka.
    Slusam nedavno, mislim da je bilo Otvoreno, predstavnik trgovaca besramno izvrta vrlo jasno pitanje da kako to da je isti proizvod u istom lancu u Hr i do 50% skuplji, a place nasih radnika u toj trgovini duplo manje plus kod nas su im energenti
    subvencionirani....
    Bas su trgovci slozili kartel, vise je nego ocito.

rossa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Ništa nas ne košta probati.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Imamo mentalitet ovci. Da netko izađe s megafonom usred trga i povikne ljudima strogim tonom sjednite svi bi bez previše pitanja sjeli na pod. Dam ruku u vatru.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Podržat ću akciju ali koji je smisao bojkotirati trgovine u petak, a u četvrtak otići u trgovinu i napraviti zalihe? Bilo bi bolje bojkotirati određene proizvode koji su neopravdano skupi. Mi smo odavno prestali kupovati npr. abc sir i topljeni sir picok (i još hrpu proizvoda), našli smo jeftinije zamjene.
    Bilo bi bolje da su u pozivu pozvali ljude da ručak naprave od zaliha koje imaju doma nego da se opskrbe unaprijed.

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Ajmo prvo provesti ovu jednu akciju pa ćemo vidjeti za dalje. Nema smisla proglašavati je neuspješnom i prije nego što je uopće bila.

Moj muž se uvijek zeza da smo mi bojkotom srušili Agrokor, ne treba podcijeniti snagu bojkota.

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj ninaXY prvotno napisa Vidi poruku
    Podržat ću akciju ali koji je smisao bojkotirati trgovine u petak, a u četvrtak otići u trgovinu i napraviti zalihe? Bilo bi bolje bojkotirati određene proizvode koji su neopravdano skupi. Mi smo odavno prestali kupovati npr. abc sir i topljeni sir picok (i još hrpu proizvoda), našli smo jeftinije zamjene.
    Bilo bi bolje da su u pozivu pozvali ljude da ručak naprave od zaliha koje imaju doma nego da se opskrbe unaprijed.
    Slažem se s ovim, a da ne govorim koliko se hrane baca u Hrvatskoj svaki dan. Mogla se ova poruka bolje sročiti, ali nema sad više veze, mislim da svakako treba trgovcima malo pokazati i zube (kad smo kod toga, jel vidite koliko su poskupile zubne paste!!!???)

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Jurana prvotno napisa Vidi poruku
    Ajmo prvo provesti ovu jednu akciju pa ćemo vidjeti za dalje. Nema smisla proglašavati je neuspješnom i prije nego što je uopće bila.

Moj muž se uvijek zeza da smo mi bojkotom srušili Agrokor, ne treba podcijeniti snagu bojkota.
    Slažem se. To jest na neki način probni balon, ali ako uspije barem minimalno, dobre su šanse da se i dalje može koristiti.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Slazem se s Juranom.
    Idemo probat, sto vise puta, to bolje.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Ja ću akciju podržati, više u smislu jasnog izražavanja nezadovoljstva. Možda malo uspore. Ali ja uopće ne kupujem petkom i najgore mi je kad mi gosti dodju nenajavljeno petkom, jer mi je u pravilu prazan frižider.
    Smatram da akcija nosi poruku, ali ne smatram da će to oštetiti trgovce, ako se unaprijed ljudi opskrbe. Mislim, ako im ništa ne fali, onda su sve kupili, neki drugi dan. Jedino ovo da se manje baca.

Mislim da bi bilo odlično da se jedan dan tjedno doma peče kruh, dugoročno. Kad bi se svi držali, to bi moglo i do 15-20% smanjiti promet. Možda bi se ljudi navikli pa bi shvatili koje smeće realne vrijednosti 20 centa im se prodaje u dućanima za 2 eura.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

a ko kqže da svaki dan treba imati friški kruh?

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

pa ako uzimaš iz pekare onda da jer je drugi dan nejestiv, a neš rade s njim da je adiktivan, sjećam se ko dijete kolko sam patila za tim napuhnutim kruhom, a mama je radila domaći koji je bio tvrđi pa ga je trebalo jače žvakat

rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Od nekud treba krenuti.

Od kad idem u ducan jednom tjedno i sama pecem kruh, na mjesecnoj bazi mi ostane cca 100 eura u dzepu.

A nije da nam fali novaca, hvala Bogu imamo, ali, brate, ne damo!

I sto dalje tako, to sam svjesnija na koje gluposti sam nekad znala ostaviti novac jer eto, bas su zgodne zdjelice za puding ( eno stoje u vitini nikad koristene), evo bas bi mogli malo kremsnite kupiti, evo ovo, evo
    ono.
    Plus kaj sad puno toga smrznem i imamo zamjenski rucak u ledenici.

Sto sam financijski stabilnija, to sam škrtija..

kajsa avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

ja bih najradije bojkotirala sve trgovačke centre sve dok ne usklade plaće prodavačica s cijenama u dućanu.
    za cijene proizvoda iste kao u njemačkoj, trebala bi i plaća prodavačice biti kao u njemačkoj.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

kaj je najbolje domaći kolač je bolji od kupovnog, ja sam sad bila prehlađena za vikend uzela u bosi (al takve imaju i u konzumu, lidlu)... nema uopće okusa...

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

rosa, ja slično kao i ti.

jelena.O, nisam ni napisala da se svaki dan kupuje kruh. Onaj tko kupuje svaki dan može i 10 eura tjedno ušparati, a to je značajno više od mojih konzervativnih 20% za pečenje jednom tjedno.

Moj domaći kruh je teoretski dobar barem 3 dana, ali rijetko toliko doživi.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj zutaminuta prvotno napisa Vidi poruku
    kaj je najbolje domaći kolač je bolji od kupovnog, ja sam sad bila prehlađena za vikend uzela u bosi (al takve imaju i u konzumu, lidlu)... nema uopće okusa...
    Ne znam što je bolje kupovno od domaćeg. Jedina je prednost kupovnog je da ne moraš suđe prati.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

jap. malo tog. meni djeca petak budu škola-ocu, tako da neće biti izazovno ostati doma i kunjati. eventualno skuham juhu jer vidim ova prehlada još ne prolazi,... nešto za grickanje možda, srce mi pati za kokicama, al zubno meso kaže ne. :'-(

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ja ne pečem kruh, niti ću.
    Uzmemo onaj bezkvasni, nekad bez aditiva, nekad ne. Jedemo ga malo i ne pada mi na pamet jos i kruh peci.

Jedem ga minimalno jer ga ne smatram namirnicom kojom se treba trpat.

Nekad jedva stignem i skuhat ručak svaki dan, ne raspolazemo svi s jednakom kolicinom slobodnog vremena.

Netko ima zestoko radno vrijeme na poslu, netko puno obaveza, netko razvaže djecu na nekoliko aktivnosti, netko brine za stare roditelje, netko puno trenira naravno tu je i voljni faktor bez daljnjega, da se ne lažemo.

Ja sam sretna da svaki dan imamo toplo i skuhano.
    Puno više novaca mi odlazi na druge prehramb.namirnice nego na kruh.

Trgovački kartel je zaista pretjerao s poskupljenjima i tome treba napokon pokazat zube.

Ja odem s MM iduci tjedan u Brežice.
    Bilo je dosta ove pljačke.

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

imam 2 stvari za napisati

1. lijek koji kupujem vec 4. godinu jos uvijek ista cijena, cijena zubne paste 7 godina ista ..
    2. podržavam i uvijek ću podržat smanjenje količina koje se kupuju (iz razloga smeća koje proizvodimo time), ali ne zaboravimo da nisu trgovci ti koji su najveći krivci, imaju tu vladajući puno više odgovornosti

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Jelena prvotno napisa Vidi poruku
    Ne znam što je bolje kupovno od domaćeg. Jedina je prednost kupovnog je da ne moraš suđe prati.
    Eh...

Meni je moje voće i povrće s grunta bolje od onoga koje kupim na placu, aliiiii to je 30 km od Zagreba, pa dok uračunam troškove goriva i vrijeme potrebno da to uzgojim - raspadne se i financijska računica, a o CO2 otisku da i ne govorimo... Da se u mirovini preselim onamo, to bi bila druga priča, ali sad je tak kak je.

Kruh nisam pekla dugo, ne stižem iako mi je bolji od kruha iz pekare. Ne stignem... Ja radim domaću zimnicu, a to je ista priča kao i kruh. Nekome je to stavka, nekome je beznačajno. Sve ovisi o navikama...

Što se kupovine tiče - zaključila sam da smo mi zapravo razmažene zadnjice. Imam solidnu zalihu (uključujući i gore spomenutu zimnicu). Ne jedan dan, nego da tjedan ili čak 2 tjedna ne izlazimo iz kuće, nitko ne bi umro od gladi. Možda ne bi bilo baš na izbor svega što si zamislimo, ali gladan ne bi nitko ostao.

rossa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Citiraj mama pticica prvotno napisa Vidi poruku
    imam 2 stvari za napisati

1. lijek koji kupujem vec 4. godinu jos uvijek ista cijena, cijena zubne paste 7 godina ista ..
    2. podržavam i uvijek ću podržat smanjenje količina koje se kupuju (iz razloga smeća koje proizvodimo time), ali ne zaboravimo da nisu trgovci ti koji su najveći krivci, imaju tu vladajući puno više odgovornosti
    slažem se da nisu samo trgovci nego da i vladajući itekako imaju dio krivice. excel tablice bivšeg ministra su nam ludo pomogle u praćenju cijena. ni na jedna način nismo bili zaštićeni kod konverzije. dok su se frizeri kažnjavali zbog par lipa razlike u konverziji, svi ostali su samo dizali cijene.

ti imaš sreće s lijekom i pastom.
    ja od nove godine moram nadoplaćivati dodatak prehrani na kojeg imam pravo kao onkološki bolesnik. znam da su uveli nadoplatu i za lijekove za depresiju i anksioznost.

Pojma nemam koliko mi košta pasta za zube jer kupim ono što je na akciji, ali recimo voljela sam koristiti Saponijin Lahor sapun.

u dm-u je sad 80 grama - 0,85 eura, dakle 6 kuna.
    5.1.23 je bio 0,66 eura prema nekoj stranici koja prikazuje kretanje cijena

na akciji u konzumu 2019. je bio 3 kn, puna cijena 3,70, ali je tad imao 90 grama.
    kauflandov katalog 2016. - 90 grama, puna cijena 3,49

a u članku iz 2012. Saponia navodi kako se svi Lahor sapuni pakiraju po 100 grama.

Ja ga više ne kupujem. U zadnjih 5 godina je poskupio 100% posto. Ne dam. I tu mi više nije važno "kupujmo hrvatsko" kad je i hrvatska firma odlučila derat hrvatske građane.

kajsa avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

vidjela sam danas reklamu jednog dućana s prehrambenim proizvodima da će 24.1. sav asortiman biti -20%
    ne znam jel to slučajno

ako će se najavljivati bojkot određenih trgovačkih lanaca u trajanju od 5-7 dana, moglo bi se to raditi na način da ukoliko trgovina sve artikle taj tjedan snizi za 30% onda nećemo bojkotirati
    snaga je u narodu

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

To mi je ružno, kao da žele ljudima natrljati na nos - ajde da vas sad vidimo koliko ste jaki.
    Posljednje uređivanje od zutaminuta : 22.01.2025. at 21:02

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Iz tog lanca su se očitovali da je akcija od 20% popusta najavljena na njihovoj stranici prije nego što je najavljen prosvjed.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •