Pokazuje rezultate 1 do 6 od 6

Tema: Ne kupujmo!

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Ne kupujmo!

http://www.net.hr/vijesti/page/2008/02/05/0758006.html

Tjedan dana kupujte minimalno!
    Prvi put će i hrvatski potrošači imati priliku pokazati svoje nezadovoljstvo cijenama i svime što se događa na tržištu. Pitanje je samo mogu li se Hrvati oduprijeti zovu kupnje.

Svi hrvatski potrošači od četvrtka će biti pozvani na jednotjedni bojkot kupovanja! "Od četvrtka do četvrtka kupujmo samo osnovne namirnice", apel je Hrvatskog saveza udruga za zaštitu potrošača!

"Pozivom na jednotjednu minimizaciju kupnje želimo pokazati građanski bunt prema svemu što se događa na tržištu. Želimo potaknuti potrošače da postanu svjesni svoje snage i da pokažu kako su protiv ovakvog načina neuvažavanja", rekla je Večernjem listu Vesna Brčić-Stipčević iz Udruge za zaštitu potrošača, inače profesorica Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Dogovor o pojeftinjenju bijelog i polubijelog kruha te svježeg mlijeka i suncokretova ulja potrošačke udruge ne smatraju bitnim korakom.

Pitaju što je s voćem, povrćem, mesom i ostalim prehrambenim proizvodima, što s bezobraznim poskupljenjima komunalnih usluga, a što s najavama poskupljenja energenata za gospodarstvo koje će se opet odraziti na građane.

"Čak ni navedenim proizvodima nisu svi snizili cijene, ali to je i njihovo legitimno pravo, kažu u HUZP, jer ne može se dirigirano upravljati ekonomijom.

"To se treba drugačije regulirati. Domaći proizvođači su subvencionirani, a kad u svijetu nešto poskupi, cijene se dižu, pa tako potrošači dvaput plaćaju jednu stvar", kaže Brčić-Stipčević.

Na primjeru kruha, koji je u dvije godine poskupio gotovo dvostruko, također je vidljivo nepoštovanje potrošača.

"Pravilnika za kruh nema, mi jedemo aditivima napuhane spužvice ili tko zna kakvim tvarima obojene tobožnje 'crne' i 'kukuruzne' vrste kruha! Devedeset posto kruha je 'lažnjak', a cijene peciva prijevara su stoljeća", zaključila je prof. Brčić-Stipčević.

Savez udruga čine HUZP Zagreb, Slavonski Brod i Samobor, Dalmatinski potrošač Split, Dubrovački potrošač, Šibenski potrošač, Zadarski potrošač i UZP komunalne djelatnosti iz Solina.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Hjoj, od 2008. cijene su porasle peterostruko.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Super si pronašla tu temu. Cijene su zaista sulude. I to ne samo hrane, iako ona dominira, pogotovo pekarski proizvodi, voće i povrće. Za Božić sam kupovala više fensi čarape u Muelleru, koštao je par Falke čarapa 20tak eura. Čarape koje si nikad ne bih kupila po toj cijeni, ali eto za pod bor, troje različite sam kupila. Kad sam poskidala cijene ispod su se vidjele otisnute cijene. Svake su bile 1 ili čak 2 eura skuplje nego npr. njemačke cijene. Kod nas su jeftiniji i radnici i gorivo. Računala sam razliku u PDV-u, ona je svakako ispod 1 euro. Ne znam stvarno dokud to ide.

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Takva bi akcija danas potpuno imala smisla. Osim što bi ljudi kupovali online

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Jeste li primjetile kako u nekim dućanima jednostavno ne drže jeftinije proizvode nego skuplje alternative? MM je bio neki dan u prolazu kraj jednog većeg Konzuma gdje inače ne kupujemo i sve što je pokušao kupiti (neko svježe meso, riba i sl) je bilo barem duplo skuplje nego u Konzumu na okretištu na Črnomercu. Npr. najjeftiniji ćevapi su bili 14€ po kili. Isto tako u online Konzumu nema skoro ništa od onih najvećih popusta iz kataloga. Ne zato što su rasprodani nego taj artikl jednostavno ne drže. A razlike nisu 10-20% nego i preko 100%.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •