Results 1 to 38 of 38

Thread: Čista srida - što za večeru?

  1. #1

    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Split
    Posts
    161

    Default Čista srida - što za večeru?

    Kako je danas ČISTA SRIDA -post i nemrs, a dolazi mi 5-6 ljudi večeras nemam pojma što da nam napravim za jelo. Treba mi neko jelo za grickanje. Palo mi je napamet da naručim pizzu sa škampima al bi stavila još nešto na stol.
    Kate

  2. #2
    kikic's Avatar
    Join Date
    May 2004
    Location
    na moru
    Posts
    1,163

    Default

    hobotnica na salatu
    pašteta od tune
    lignje frigane na kolutiće
    i mi pečemo fritule kao na Badnjak

  3. #3
    Tia's Avatar
    Join Date
    Jul 2004
    Location
    Viškovo-Rijeka
    Posts
    847

    Default

    zapečena palenta s pelatima i sirom.
    Može biti efektno ako palenta vadi oblicima za kekse

  4. #4
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    nema danas sira, ako je post i nemrs

  5. #5

    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Split
    Posts
    161

    Default

    Danas nema sira,no zanima me za inače kako se radi ta palenta. Činila mi se dobra pašteta od tune u koju stavljam jaja i majonezu. Smiju li jaja?
    Kate

  6. #6

    Join Date
    Feb 2005
    Location
    skoro na vrhu
    Posts
    1,304

    Default

    A jastoga i druge fine i skupe ribe može, a? :?

  7. #7

    Join Date
    May 2006
    Location
    mjesto pod suncem
    Posts
    2,786

    Default

    A rižot od plodova mora? A za predjelo npr. gratiniraš kapesante (jakopove kapice) (ako ih još nađeš danas :/ ) - napraviš smjesu od malo m. ulja, sitno sjeckanog peršina i češnjaka, pokoja kapljica bijelog vina, prezla i malčicu naribanog parmezana (a možeš i bez paremzana), pospeš preko kapesanti i zapečeš kratko na 200 C. A prije svega im možepš ponuditi male kanape-e s dimljenim lososom i ukrasiš ih još nekim povrćem...

    Evo, ideje se rađaju, pišem zapravo ono što bih ja spremila...tj. jela!

  8. #8
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    Quote Originally Posted by apricot
    nema danas sira, ako je post i nemrs
    a bome nema ni neke večere

    sve ovisi da li su ljudi jako religiozni i drže do posta ili ne...
    ako ne, onda može sve što su cure predlagale, pa i sir i jaja...

  9. #9

    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    2,557

    Default

    Ne smiju danas ni jaja.

  10. #10
    Tia's Avatar
    Join Date
    Jul 2004
    Location
    Viškovo-Rijeka
    Posts
    847

    Default

    Ja obično skuham palentu ranije i pustim ju na nekom tanjuru da se ohladi. Zatim režem fete 1,5-2 cm debele, na njih poslažem što hoću (pelati, bosiljak, slana riba, sir, šunka) i zapečem u pećnici ili u mikrovalnoj koja ima gril.
    Ako se nekome da onda iz tih feta modlicama za kekse vadim oblike tako da bude efektnije

    PS
    što se tiče posta (jedan obrok u danu) i nemrsa (nema mesa) možete pročitati i ovdje

  11. #11
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    ma ja skuhala leću s porilukom i mrkvom. na maslinovom ulju.
    eto mi i posta i nemrsa i sirotinjske hrane.

    i to bih ponudila i gostima, ne štirkam se pred drugima.

  12. #12
    chris blue's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    zagreb
    Posts
    980

    Default

    Ajme ja zaboravila!

  13. #13
    zrinka's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Split, Lijepa nasa
    Posts
    4,633

    Default

    bolesni, trudnice i dojilje ne moraju postiti

  14. #14

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    ZADAR
    Posts
    1,828

    Default

    Tko se drži posta i nemrsa onda ne smije jesti ništa
    životinjskog porijekla ( kopnenih životinja)

  15. #15
    zrinka's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Split, Lijepa nasa
    Posts
    4,633

    Default

    nije istina, koliko ja znam
    crkva je tu blaza

  16. #16
    tinkie winkie's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    ZD
    Posts
    2,297

    Default

    Quote Originally Posted by apricot
    ma ja skuhala leću s porilukom i mrkvom. na maslinovom ulju.
    eto mi i posta i nemrsa i sirotinjske hrane.

    i to bih ponudila i gostima, ne štirkam se pred drugima.
    tako bih i ja.

    Ako već držim do posta i nemrsa (naglasak na ovom post), onda nema plodova mora, hobotnica, škampi....

    Ako ti gosti nisu toliko striktni u držanju posta, onda im možeš spremiti i ovo što su cure već navele. Ja mogu nadodati kao ideju pržene srdelice/inćune/ ili neku drugu sitnu ribicu. Mogu se jesti kao obrok ili "grickalice".
    Jel baš mora biti "večera" ili je bitno da nešto staviš na stol?

  17. #17
    zrinka's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Split, Lijepa nasa
    Posts
    4,633

    Default

    mislim da je nalakse imati goste na veliku srijedu kad je post i nemrs
    znaci, nema prejedanja, nema mesa, sve skromno, ne smije se najesti do sita

  18. #18
    tinkie winkie's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    ZD
    Posts
    2,297

    Default

    možeš spremiti i palačinke bez jaja.... isto kao obične, samo bez jaja. Iz iskustva, bolje ih je servirati odmah tople, jer kasnije malo otvrdnu.

  19. #19
    zrinka's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Split, Lijepa nasa
    Posts
    4,633

    Default

    Sadržaje pojmova "post" i "nemrs" dobro je iznovice pojasniti. Mnogi te dvije riječi smatraju istoznačnicama, sinonimima, premda nisu. Post za katolika znači uzeti samo jedan puni obrok u danu. Nemrs znači redovito jesti (uobičajena tri obroka dnevno), ali da to ne bude meso (a može biti masno). Uočiti treba ovo: u dva dana "strogog posta" (Čista srijeda i Veliki petak) nije samo post, nego, zajedno, i post i nemrs! Znači: vjernik toga dana jede samo jedan puni obrok ("do sita"), jer je post i ne jede meso, jer je nemrs! - U ostale petke uzima redovite obroke, ali se odriče mesa. Više od toga nije zapovjeđeno, ali je vrijedno, i mnogi poste više i češće (na primjer na Badnjak, uoči Velike Gospe) i strože: "o kruhu i vodi".
    http://www.katolici.org/nauk.php?action=c_vidi&id=889

  20. #20
    chris blue's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    zagreb
    Posts
    980

    Default

    Quote Originally Posted by zrinka
    bolesni, trudnice i dojilje ne moraju postiti
    Uf, onda dobro

  21. #21
    zrinka's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Split, Lijepa nasa
    Posts
    4,633

    Default

    Nemrs - Zakon nemrsa obvezuje da se katolici u petke, u razdoblju od svoje navršene 14. godine života pa do smrti, odriču blagovanja mesa, u čast Isusove Muke na Veliki Petak. Mesom se smatra meso i organi sisavaca i peradi, uključujući juhe pripremljene od njih i sokovi od pečenja. Dopušteno je blagovanje morskih i slatkovodnih vrsta riba, vodozemaca, gmazova i školjkaša kao i proizvoda dobivenih od životinja, na primjer margarina i želatine, koji nemaju okus po mesu.



    U petke izvan Korizme, umjesto nemrsa, vjernici mogu po vlastitom izboru vršiti pokorničku, ili čak karitativnu, praksu. U te petke oni moraju izvršiti neko djelo pokore ili milosrđa. Za većinu je ljudi najlakše držati se tradicije, to jest, uzdržavati se od blagovanja mesa u sve petke tijekom godine.



    Post - Zakon posta obvezuje katolike od navršene 18. godine života (Kanon 97) do 59. rođendana (to jest, do ulaska u 60. godinu života, što znači do ulaska u godinu koja završava proslavom 60. rođendana) da smanje količinu hrane koju inače blaguju. Crkva post definira kao jedan obilni obrok dnevno uz dva manja obroka koji zajedno nisu količinski veći od glavnog obroka. Takav je post obavezan na Čistu Srijedu i Veliki Petak. Smatra se da je post prekinut ako se između obroka uzima hrana ili piće koje se može smatrati hranom (pića spravljena od mlijeka, ali ne i samo mlijeko). Alkoholna pića ne prekidaju post; ipak, oni nisu u duhu pokore.



    Osobe koje se izuzimaju iz obaveze posta ili nemrsa - Osim onih koji se nalaze izvan dobnih granica obveze posta i nemrsa, izuzete su i psihički retardirane osobe, bolesnici, osobe krhkog zdravlja, trudnice ili dojilje s obzirom na potrebe blagovanja mesa ili uzimanja hrane, fizički radnici prema potrebi, uzvanici kod obroka koji bi svojim odbijanjem obroka nanijeli veliku uvredu domaćinu ili izazvali neprijateljstvo, kao i osobe koje se nađu u drugim okolnostima moralne ili fizičke nemogućnosti obdržavanja pokorničke discipline

  22. #22
    filip's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Sesvete
    Posts
    1,035

    Default

    Quote Originally Posted by dalmatinka
    Tko se drži posta i nemrsa onda ne smije jesti ništa
    životinjskog porijekla ( kopnenih životinja)


    tako je nas moja pokojna baba naucila...nista zivotinjsko.....ali nije kod svih tako....

  23. #23
    chris blue's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    zagreb
    Posts
    980

    Default

    Ni mlijeko, sir, jogurt? Niš?

  24. #24
    tinkie winkie's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    ZD
    Posts
    2,297

    Default

    ima onih koji izbjegavaju samo meso i mesne prerađevine.

    Većina ne uzima ni jaja, ni mlijeko ni mliječne proizvode.

  25. #25
    enela's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Midsomer
    Posts
    2,848

    Default

    Quote Originally Posted by zrinka
    bolesni, trudnice i dojilje ne moraju postiti
    Zato ja još uvijek dojim

  26. #26
    AndrejaMa's Avatar
    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Sesv. Kraljevec
    Posts
    2,199

    Default

    Pa ako je post, onda nema uživanja u hrani, već se od iste treba suzdržati ili jesti nešto skromno.

    Da, post i nemrs sa skupom ribom :shock: koja mu je onda svrha??

  27. #27
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    ma dobro, nećemo sada o tome raspravljati, svakome na volju.

    ja se nadam da su se katicini gosti dobro zabavili sa svojim domaćinima, uz hranu ili bez nje.

  28. #28

    Join Date
    May 2006
    Location
    mjesto pod suncem
    Posts
    2,786

    Default

    Quote Originally Posted by AndrejaMa
    Da, post i nemrs sa skupom ribom koja mu je onda svrha??
    Meni je npr. najdraži badnjak (post) kod mog svekra. Jede se riba, bezbroj vrsta (bakalar, švoji, škampi, šampjer, fratar, grdobina, brancin...) i načina i baš se uživa u klopi. Ali, s obzirom da je on ribar, ništa od toga mu nije skupo, dapače. Nama post znači riba (i delicije koje od nje nastaju). Opće je poznato da katolici na badnjak (post) jedu bakalar, a nije baš da je jeftin.

    A što se tiče posta u smislu kompletnog odbijanja hrane ili samo kruh i voda - nisam taj tip.

  29. #29

    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Split
    Posts
    161

    Default

    Napravila oslića ala bakalar i fritule (bilo u njima jajima ali ipak jeli).
    Hvala na savjetima

  30. #30
    iridana2666's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    tamo gdje je srce
    Posts
    1,638

    Default

    Mi smo jeli srnetinu sa vrganjima i domaćim njokima Ne držim do tog posta i nemrsa, uopće me to ne tangira. Ima toliko puno dana u godini da jedemo samo povrće i ribu da me to uopće ne briga! Uostalom, diže mi se tlak kad vidim kako nabiju cijenu ribi par dana prije čiste srijede .

  31. #31
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    i?
    što si postigla ovime osim što si, možda, povrijedila nečije osjećaje.

    dobro da ti ta srnetina i njoki nisu zapeli u grlu od tolikog smijeha!

  32. #32
    iridana2666's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    tamo gdje je srce
    Posts
    1,638

    Default

    Quote Originally Posted by apricot
    i?
    što si postigla ovime osim što si, možda, povrijedila nečije osjećaje.

    dobro da ti ta srnetina i njoki nisu zapeli u grlu od tolikog smijeha!
    Apri, ženo, ohladi! Nikome nisam gurala meso niz grlo! Ni tebe nitko ne tjera da držiš do posta.

  33. #33
    tinkie winkie's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    ZD
    Posts
    2,297

    Default

    Quote Originally Posted by fritulica1
    Meni je npr. najdraži badnjak (post) kod mog svekra. Jede se riba, bezbroj vrsta (bakalar, švoji, škampi, šampjer, fratar, grdobina, brancin...) i načina i baš se uživa u klopi. Ali, s obzirom da je on ribar, ništa od toga mu nije skupo, dapače. Nama post znači riba (i delicije koje od nje nastaju). Opće je poznato da katolici na badnjak (post) jedu bakalar, a nije baš da je jeftin.

    A što se tiče posta u smislu kompletnog odbijanja hrane ili samo kruh i voda - nisam taj tip.
    post je post , tj odricanje, ustezanje od hrane.
    Nemrs je kad se ne jede meso. Na badnjak nije zapovijedani post, nego samo nemrs, dakle ne jede samo meso, ostala hrana da.
    Kod nas je pučko vjerovanje da se na Badnjak ne mrsi iz razloga kako bi se na Božić moglo bolje uživati u hrani
    Veliki Petak je recimo zapovijedani post (koji naravno uključuje i nemrs).

  34. #34
    mama courage's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    Posts
    7,324

    Default

    Quote Originally Posted by apricot
    ma ja skuhala leću s porilukom i mrkvom. na maslinovom ulju.
    eh, ovaj recept mene zanima. kako se to radi. nemoj mi samo reći da skuhaš leću s porilukom i mrkvom, na maslinovom ulju molim za malo više podataka, imam te (crvene) leće, al ne znam što s njom... jel to treba natapati noć prije ? il u vodu leća i poriluk i mrkvu, pa kasnije izvadit i onda prepržiti na maslinovom ulju... dziz, što kompliciram, al me fakat zanima.

  35. #35
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    ja koristim smeđu ili zelenu leću, crvena mi nekako nema dobar okus.

    poznata ljenjivica je u sjeckalicu ubacila dvije mrkve i veliku glavicu luka, onda sam to bacila na maslinovo ulje (doslovce jednu žlicu), dodala poriluk nasjeckan na kolutiće i leću.
    promiješala nekoliko minuta, zalila vodom, dodala nekoliko lovorovih listova, majčinu dušicu, sol i češnjak (skoro cijelu glavicu), poklopila i ostavila).
    prije posluživanja možeš staviti još malo maslinovog, ali ja štedim ulje kako bih kalorije "nadoknađivala" slatkišima.

    ovaj put sam leću namočila, ali najčešće to ne radim, ona se stvarno brzo skuha...

    a neš ti recepta!

  36. #36
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    aha, ako leću namačeš, ne trebaš preko noći, ma dosta je sat vremena.

  37. #37

    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    9,938

    Default

    ma daj, baš je super recept

    fala!

  38. #38

    Join Date
    May 2006
    Location
    mjesto pod suncem
    Posts
    2,786

    Default

    Quote Originally Posted by fritulica
    fritulica1 je napisala/o:
    Meni je npr. najdraži badnjak (post) kod mog svekra. Jede se riba, bezbroj vrsta (bakalar, švoji, škampi, šampjer, fratar, grdobina, brancin...) i načina i baš se uživa u klopi. Ali, s obzirom da je on ribar, ništa od toga mu nije skupo, dapače. Nama post znači riba (i delicije koje od nje nastaju). Opće je poznato da katolici na badnjak (post) jedu bakalar, a nije baš da je jeftin.

    A što se tiče posta u smislu kompletnog odbijanja hrane ili samo kruh i voda - nisam taj tip.
    Quote Originally Posted by tinkie winkie
    post je post , tj odricanje, ustezanje od hrane.
    Nemrs je kad se ne jede meso.Na badnjak nije zapovijedani post, nego samo nemrs, dakle ne jede samo meso, ostala hrana da.
    Kod nas je pučko vjerovanje da se na Badnjak ne mrsi iz razloga kako bi se na Božić moglo bolje uživati u hrani
    Veliki Petak je recimo zapovijedani post (koji naravno uključuje i nemrs).
    Ma joj draga, ne držim ti se ja toga tako zapovijedno. Meni je to moja obiteljska tradicija ostavila u naslijeđe, do toga držim (puno više nego do Katoličke crkve), zapravo uživam u tim običajima.
    E sad pitala sam tatu (koji je poprilično pobožan i primjeran katolik), on kaže da niti post ne uključuje kompletno ustezanje od hrane, već možemo do sita jesti u jednom obroku dnevno. A što se tiče Badnjaka, mislim da nemaš pravo jer on zahtijeva baš strogi post (po pravilima KC). Usput sam progooglala i evo što sam našla o postu i nemrsu;

    Post i nemrs
    Sadržaje pojmova "post" i "nemrs" dobro je iznovice pojasniti. Mnogi te dvije riječi smatraju istoznačnicama, sinonimima, premda nisu. Post za katolika znači uzeti samo jedan puni obrok u danu. Nemrs znači redovito jesti (uobičajena tri obroka dnevno), ali da to ne bude meso (a može biti masno). Uočiti treba ovo: u dva dana "strogog posta" (Čista srijeda i Veliki petak) nije samo post, nego, zajedno, i post i nemrs! Znači: vjernik toga dana jede samo jedan puni obrok ("do sita"), jer je post i ne jede meso, jer je nemrs! - U ostale petke uzima redovite obroke, ali se odriče mesa. Više od toga nije zapovjeđeno, ali je vrijedno, i mnogi poste više i češće (na primjer na Badnjak, uoči Velike Gospe) i strože: "o kruhu i vodi".
    Prema sadašnjoj crkvenoj disciplini post je obvezan za katolike od navršene 18. do započete 60. godine života: na Pepelnicu i na Veliki petak. Dobrovoljno ga mogu činiti i mlađi i stariji od ovih dobnih odrednica. Za nemrs (običnim petkom) crkveni zakonik je sažet i kratak: "Zakon nemrsa obvezuje one koji su navršili 14. godinu života, osim ako je u petak svetkovina."
    Još nešto o svakom običnom petku. Za naša područja u petak je nemrs, to jest ne jede se meso. Ali, ako je netko u takvim okolnostima da mora jesti meso (npr. na terenu, u bolnici, u menzi i sl.) može jesti meso, a mjesto toga se u petak treba odreći nečega drugoga (pušenja, pića, zabave...) ili učiniti neko dobro djelo (obilnija molitva, čitanje Svetoga pisma, posjet bolesnika, darivanje potrebnih...) Očito je: Crkva od svih traži ono što svi uglavnom i mogu. Ne pretjeruje, ali nam ne priječi samoinicijativu, to jest učiniti i više no što se traži.

    Petak nije odabran slučajno. To je dan Kristove muke i smrti na križu. Svaki je petak "mali Veliki petak". Vjernik se kroz svoje odricanje sa zahvalnošću sjeća Kristova djela i na svoj skromni način uvećava dobrotu u svom krugu: odricanjem snažeći svoju volju, a dobrim djelima pomažući bližnjima. Imamo li na umu da to svakog petka, stoljećima, čini cijela Crkva, onda je to svojevrsni "toplotni udar dobrote" na cijelom svijetu.
    izvor; http://www.katolici.org/nauk.php?action=c_vidi&id=889

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •