-
Raštika
Kako radite raštiku?
Ja znam tri načina:
1. na jušno, sa ili bez suhog mesa, sa ili bez krumpira, na podinstanom luku
2. japrak- sarmice od raštike
3. blanširana raštika dinstana na maslinovom ulju dok ne omekša, može sa češnjakom
Ima li još koji način? Ja ju obožavam ali bih ju voljela probati i nekako drugačije.
-
mozes s rizom, nesto kao rizoto, u hercegovini poznato kao pirjan
-
Zvuči zanimljivo, moglo bi se sigurno sa integralnom rižom, baš ću probati!
Ima još koja ideja?
-
Mozete napisati detalnije jer ja sam totalna rastiko-neznalica
-
-
ja tražila odgovore a naišla na pitanja
mali karlo, na maslinovom ulju (može i obično) podinstam nasjeckani luk, dodam vodu, na trakice narezanu raštiku (neki bacaju prvu vodu od raštike, ja ne), soli papra, češnjaka, pa može malo bijelog vina, suhog mesa, list lovora, u ekspres lonac i kad nastane tlak kuham cca pola sata. Turbo jednostavno jelo a meni i mm jaaaako fino.
-
-
Ja je najviše volim sa krompirom i suhim mesom.
-
Možeš je već pripremljenu (na trake pa lešo, ili tako kako radiš za svoju jušnu varijantu) promiješat sa šalšom pa jesti sa nekom manistrom, meni pašu plosnate vrste manistre.
-
umjesto krumpira, ja stavim orzo (jecam) tako da mi traje 2 dana - a drgi dan je jos bolja
-
zaboravih... grah sa raštikom, mljac
Inače, hvala na sugestijama! ječam zvuči super, a bome i sa paštom i pomidorima, još gore staviti nekog dobrog slanog sira...
-
A što je raštika?
-
vrsta zelenog lisnatog povrća, nalik na listove od brokule- dosta žilavo ako se dovoljno ne skuha, ali jako fino, ima intenzivan okus, nekima prejak.
Jede se u Dalmaciji i BiH koliko ja znam, meni ju je kuhala baka Hercegovka. Mislim da dođe i u zelenu maneštru koju kuhaju u Dubrovniku. U Zagrebu ima na Dolcu, bude i na Britancu, za druge tržnice ne znam.
-
A što ću, ko pita, ne skita!
Nikad čula za tako nešto.
Jel postoji koji drugi naziv?
Spadam pod Dalmaciju, a stvarno nisam nikad čula za to.
-
meni je kuha mm i najdraža mi je kad je napravljena s krumpirima i manistorm šupjotama. volim kad je malo gušća i kad je ustvari to suho meso s raštikom, a ne raštika sa suhim mesom. još ako je dobar buncek u pitanju, mljaaaac.
btw, ja nikad u životu nisam čula za raštiku dok se nisam udala za hercegovca. a rođena sam u srcu dalmacije tako da raštika i nije baš jelo dalmatinskih gradova.
-
Osoblje foruma
ja spremam na iste ove načine kao i Joe.
i obožavam je, nema ništa ljepše nego kad "zelenje" nije ko trulo pod zubima, već uvijek pomalo žilavo.
-
Uh, i ja obozavam rastiku.
Ako se spremi samo sa dodatkom povrca, na gusto, moze da se kombinuje i sa svim zitaricama i mahunarkama i bude zaista odlicno.
-
ja najviše volim skuhati, ocijediti i kratko izdinstati na češnjaku.
-
Ima je i na Kvatricu! Moji su susjedi Hercegovci pa kad mi je nesto fino zamirisalo, otisla ja to vidjeti - uzela recept - i sad i mi gustamo (iako smo Zagorci). MOje dijete veli da je to kelj na hercegovacki
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma