Vidi rezultate ankete: Skrb za otočanke u trudnoći i porodu

Glasači
13. Ne možete glasovati u ovoj Anketi.
  • u financijskim okvirima koje imamo vjerojatno ne može biti bolja

1 7.69%
  • bi mogla biti bolja uz skoro jednaka sredstva i malo reorganizacije

12 92.31%
Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 73

Tema: Otočanke, što vi mislite o ovome

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno Otočanke, što vi mislite o ovome

Rodila u helikopteru

Akcija je završila za samo sat i pol vremena, što bi i u najboljim vremenskim uvjetima bilo za svaku pohvalu
    Beba je rođena u helikopteruBeba je rođena u helikopteru Prava drama odvijala se jučer od 18 sati između Visa i Splita. Centar 112 dobio je dojavu o preuranjenom porodu trudnice na Visu nakon čega je, zbog neosvijetljenog heliodroma na Visu, umjesto helikoptera, upućen gliser Pomorske policije Hitri kako bi je prevezao u Split.

Zbog nevremena gliser je morao pristati u hvarsku luku, a tada je ponovo pozvan helikopter. U misiji, uz pomorsku policiju, Lučku upravu, zračnu kontrolu i Centar 112, najveći je udio bio onaj posade helikoptera u kojemu je majka Edita Fiorentino i rodila.

Akcija je završila za samo sat i pol vremena, što bi i u najboljim vremenskim uvjetima bilo za svaku pohvalu. Najmlađa Višanka teška 2,450 kg i dugačka 47 cm, smještena je na Odjel pedijatrije splitske bolnice. I mama i beba su dobro.
    svaki puta kad pročitam ovo, grozno mi je kako se sve predstavlja, i svi se na kraju glupavo smješkaju kako je eto srećom sve završilo.
    Otočanke očito nisu zavrijedile niti jednu jedinu dežurnu primalju, koja bi asistirala na ovakvim nepredviđenim situacijama, pratila ženu u brodu do bolnice - jer jelte kod nas primalja nije ovlaštena asistirati vanbolničkom porodu, ali je ovlašten neki ribar, kapetan, pilot i nakon toga svi sretni.
    Jasno je valja i djetetu da ne može 100% žena pogoditi otići na vrijeme do prve bolnice, u uvjetima putovanja kakvi su na otocima. I onda se događaju takve stresne i opasne situacije, kada bi ženi bilo bolje da je ostala i rodila doma nego u čamcu.

I niti jedan puta se nije ekipa uputila na otok, nego su svaki puta sjedili i čekali da žena dođe njima pod noge. Da su barem poslali jednu primalju ususret, ako je već nema zaposlene na otoku, ili ako im je skupo poslati cijeli tim ususret.

ne znam, možda sam u krivu, ali meni se ovo čini kao nejednaki uvjeti zdravstvene skrbi i na kraju krajeva diskriminacija.
    U cijeloj priči kao da je jedino bitno to mjesto gdje se svi trse da žena rodi, a to je bolnca, umjesto da se brine o tome da joj se omogući stručna pratnja, ako se dogodi porod negdje van bolnice što je realno moguće.

Jasno je da ne može svaki otok imati rodilište, i da niti jedan država to ne može isfinancirati.

Ali - žene su rađale od početka svijeta i vijeka, bez bolnica i rodilišta, i to sve do prije 50 god., a sada je to zabranjena misija pa čak i po cijenu zdravlja i života onog malog postotka žena koje se na uklapaju u predviđene kalupe.

Arwen avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

najveća glupost po meni je šta Vis nema heliodrom i helikopter nemože sletjeti na Vis jer oni nisu sredili papire za helodrom pa če godinu dana sređivat papire pa par godina graditi i sl
    a mislim da je do prošlog ljeta normalno letio helikopter za Vis pa su ukinuli nočne letove jer nema tko postaviti svjetla pa su ukinuli
    i dnevne letove neznam zašto

na mom otoku postoji i ginekolog ali nerijetko se dogodi da odbije pregledati trudnicu izvan radnog vremena a o pratnji nema ni govora
    ne radi on to
    primalja postoji ali nesmije ni pregledavati ni porađati ni ................

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

meni je jako zao sto se je ukinulo supetarsko rodiliste
    cak je imao i baby friendly titulu

steta

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

meni je jasno da nema novaca za manja rodilišta, koliko god su neka bila kvalitetna, gledaju broj poroda i režu po tko zna kojim još kriterijima,
    Ali da nema novaca za jednu primalju, ili kako kaže Arwen ima primalja ali ne smije pomagati u porodu, ali ribari smiju pomagati :shock: halo, to tu koga :?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

da sam ja na mjestu otočanki, zatražila bih odgovor od Ministarstva da li su otočki ginekolozi i primalje dužni pomoći ženi koja se porađa, ili smiju odbiti bez obzira da li se porod događa u smjeni ili van smjene.
    Porodi na otocima i čamcima se događaju, i ne mogu oni zatvoriti oči i reći nije to moja briga, nije moja smjena, ako stigne do rodilišta stigne, ako preživi preživi, odoh ja doma spavat.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Ubite me, ali moram napisati da bih ja puno rađe rodila bilo gdje nego u bolnici. U helikopteru, na brodu, u autu... Kad bih mogla I sigurno je žena bolje prošla nego većina nas u bolničkim uvjetima.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ma dobro, to je tragikomično zbog cijelog našeg sustava zdravstva, možda i istinito. Ali zamisli da je stvarno krenulo nešto po lošem, pogotovo kod ove žene koja je rađala 2 mj. prije termina. Njoj bi asistirao pilot ili ribar, ali primalja ne smije.

puhovi obožavaju smokve avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

I niti jedan puta se nije ekipa uputila na otok, nego su svaki puta sjedili i čekali da žena dođe njima pod noge. Da su barem poslali jednu primalju ususret, ako je već nema zaposlene na otoku, ili ako im je skupo poslati cijeli tim ususret.
    izvrsno primijeceno!

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

na topicu su sa komentarima dobro došli svi, a ne samo otočani

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ekipa bi trebala doći rodilji a ne obrnuto

no to bi značilo da bi zakon morao omogućiti asistirani porođaj kod kuće, zar ne?

kako Vis nema helioodrom? pa to je bio vojni otok

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    ekipa bi trebala doći rodilji a ne obrnuto

no to bi značilo da bi zakon morao omogućiti asistirani porođaj kod kuće, zar ne?
    tako je, pogodila si bit topica

Curke, ajmo tražiti pismeno očitovanje od Ministarstva tko je tu što dužan i tko što smije odbiti kad se žena počne porađati na otoku. Ja ću kao "neotočanka" pomoći gdje mogu.
    Ako stigne zadovoljavajući odgovor, a prema zakonu morao bi zar ne, možda bi se našla i koja novina dolje da to objavi, i uvijek susretljiv RTL.
    Ne bi bio problem to rasposlati i svim ambulantama, koje raspolažu educiranim osobljem. Oni garantirano misle da žena koja im se počne porađati pred vratima nije više njihov problem, nego problem bolnice, jer oni pružaju samo skrb u trudnoći; netko im je valjda tako rekao.

Osim toga, sramota ove države je što na svakom otoku nije osigurana barem dežurna primalja, ok ne mora za 100 stanovnika biti zaposlen ginekolog/porodničar sa opremljenom ambulantom; ali trošak jedne primalje je stvarno mizeran i daje do znanja koliko je državi stalo do naših otočanki i života i zdravlja malih budućih otočana.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

dopuna: nije više njihov problem, nego problem bolnice i kapetana odnosno pilota koji se usudio uzeti je na prijevoz.

Arwen avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

ali ja neznam šta če ekipa na otok opet nema uvjete kao u bolnici
    nemojte me krivo shvatiti ali gledano iz njihove perspektive odlazak ekipe na otok je besmislen
    opet šta če im primalja kad nesmije ništa raditi,ja znam primalju koja je porodila puno djece sve u kući ali zato jer prije nisi mogao tako brzo s otoka i događalo se danas ne
    ponavljam naš otok ima ginekologa koji je čak obavio 2-3 poroda u svojoj ordinaciji ali iskreno ja ne bi, rađe bi kod primalje sa 35-ogodišnjim iskustvom ali, opet ali zakon ne dozvoljava
    i tako se vrtimo u krug sve dokle se ne omoguči školovanje primaljama i samostalan rad

nemam pojma zašto su zaključili da helikopter više nemože sletjeti na Vis i zašto im treba novi heliodrom,koliko sam čitala gradit će čak dva
    sve je to super ali neznam zašto stari nemože biti u funkciji dok novi ne prorade

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ne govorimo ovdje o uvjetima u bolnici, nego o ženama koje su se počele porađati na otoku i za koje je jasno da najvjerojatnije neće stići do bolnice.
    Pa čak i ako su toliko hrabre da krenu put bolnice, riskirajući da se porode u čamcu, po meni bi im morala biti omogućena pratnja barem dežurne primalje, znači pratnja putem do bolnice. Sada dobiju pratnju ribara, koji je onda babica kada se naravno u određenom broju slučajeva žena ipak porodi u čamcu. Jer prava primalja ne smije biti ta babica.

Stalno se govori da žene imaju bolje uvjete u bolnici; nije mi jasno pored ovolikog ogromnog novinskog članka kako netko može žmiriti i dalje govoriti da je ta žena imala bolje uvjete u bolnici. Kad nije rodila u bolnici. Pa ne možemo žmiriti i praviti se da ne postoji taj određeni postotak žena koje rode u brodu ili helikopteru bez ičije pomoći, gdje bi im realno stvarno bilo bolje da su ostale doma, pripremile si sterilne krpe i rodile u miru svoga doma uz podršku svoje obitelji, a ne nekog susjeda ribara koji je vjerojatno jedino znao govoriti stisni noge, ne tiskaj, držiii još malo unutra.

Ali dobro, ako vama ovako odgovara, onda ok. A onaj mali postotak koje se ne uklapaju u šablonu tko šljivi, prirodna selekcija zar ne ?

Arwen avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

TinnaZ slažem se ja s tobom ali gledajući iz perspektive bolnice i zdravstva kako je sada organizirano rodilju koja počne rađati na otoku
    automatski prebacuju u najbližu bolnicu i da helikopter vozi do Visa
    ne bi rodila u njemu nego u bolnici
    a i da se uputila u ST odmah a ne čekala(počeli su trudovi oko 3u noći) isto ne bi rodila u helikopteru,po meni je tu kriv i dr koji je pregledao i na kraju i porodio

primalja je može pratiti ali po zakonu ona ne smije porađati bez ginekologa i sve je krasno i divno kad sve dobro prođe a šta ako se nešto zakomplicira
    tko će biti odgovoran,primalja? ne znam koja bi pristala na to

ja mislim da bez omogučavanja samostalnog rada primaljama ništa od ovog o čemu ti pričaš nije moguće,nažalost
    i neznam kako da se promjeni jer je problem i u ženama
    konkretno ova rodilja izjavljuje kako je bilo super i ona bi opet rodila u helikopteru

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

bolnica treba samo za slučaj CR-a
    onda bi trebalo zabraniti trajno naseljavanje na otoke koji nemaju (uvijek) 15 min vezu s kopnom

zar ne?

zašto otoci ne bi mogli imati full opremljenu operacijsku salu "u miroavnju", tj. samo oprema, a koristila bi se u hitnim slučajevima tako da bi tim doktora stigao i napravio operaciju, ne samo CR, nego i sve ostale, pogotovo npr. ljeti u hitnim intervencijama

dakle: babica (možda i doktor) prate porod dok teće normalno, ako posumnjaju u komplikaciju, zvrcnu kopno i tim kreće

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

nemaju svi otoci helikoptere.
    uvijek će postojati određeni postotak žena koje ili imaju bezbolne trudove, ili neki drugi razglog zbog kojeg su u zadnji tren skužile da rađaju, i nema šanse da stignu do kopna.
    niti jedna normalna žena koja nije paničarka neće na svaki grč koji je probudi u 3 sata u noći, 2 mjeseca prije termina dići frku i trčati u Split.
    dr. koji ju je pregledao isto ne može biti vidovit i znati uvijek sa 100% sigurnošću da li su BH kontrakcije, da li je lažna uzbuna, ili je stvarno počeo pravi porod 2 mj. prije termina.

Svijet nije knjiga, i ne može se život u 100% slučajeva strpati u okvire koje je netko zamislio.

Pitanje da li nam je stalo do majki i djece koje se ne mogu ugurati u zadane okvire, ili neka ih voda nosi, ako stignu stignu, ako ne - prirodna selekcija.
    Ako žena zna šta je bolnički porod, ja joj vjerujem da joj je porod u helikopteru ostao u dobrom sjećanju. Jer je sve prošlo ok. Ali šta da nije.

Hoću reći - činjenica ostaje da nikada neće 100% broj žena stići do bolnice. Da li imamo predviđeni postupak šta za one koje ne mogu stići.? Ili zatvramo pred tim oči?
    Ne govorimo ovdje da je trebala stići, da je aerodrom trebao raditi, da je trebao biti dan, da je trebala dići paniku na prvi grč, da su je trebali stići transportirati.

printemps avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

TinnaZ Jako mi je drago da neotočanka se zalaže za ubiti neka osnovna prava žena. Nažalost problemi zdravstvene skrbi na otoku su ogromni, eto mi u Korčuli nemamo ni pedijatra, nema rengen, neki dan imali smrtni slučaj zovemo 94 niko se ne javlja, mogla bi pisat do sutra!
    Uglavnom podržavam tvoju dobru namjeru!

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj printemps prvotno napisa
    TinnaZ za ubiti neka osnovna prava žena.
    baš je ispao tragikomičan lapsus

Dia avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

evo jedna otocanka, povezana 15min trajektnom linijom
    hitna nam je najbliza 30-tak km (na susjednom otoku) krasno
    pedijatra nemamo na otoku, moramo na kopno, radi samo jedna pedijatrica za cijelo podrucje, ako je hitno salju te u zadar (30 km)
    da ne pricam o tome da zadnji trajekt ide u 19:30, a prvi jutarnji u 5:30, ako nesto trebas moras se snalaziti sam trazeci nekog sa gliserom da te preveze, jer nije osiguran brzi prijevoz na kopno

e sad sto se tice rodilja, njima se savjetuje hospitalizacija u terminu, bas zato da bi se izbjegle takve situacije

to da sistem ne funkcionira, istina je :/

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

svojevremeno se govorilo o brodu ambulanti, koji bi 'opskrbljivao' otoke..to nije lose rjesenje, samo da je brod takav da moze izlaziti po svim vremenskim prilikama....

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

da, ne bi me čudilo da je posmrtna skrb bolje organizirana od liječničke skrbi.
    A što se tiče hospitalizacije u terminu, na susjedom topicu se žena pita da li da ide u bolnicu, ginekolog je hoće sprašiti 2 tjedna prije njenog izračuna termina. I neka prenese 2 tjedna, što ne bi bilo ni čudno uz stres u bolnici i slušanje krikova drugih rodilja - eto ti idealne podloge da je ovi tamo spraše na indukciju, jer tko će je gledati 4 tjedna.

anjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj TinnaZ prvotno napisa
    A što se tiče hospitalizacije u terminu, na susjedom topicu se žena pita da li da ide u bolnicu, ginekolog je hoće sprašiti 2 tjedna prije njenog izračuna termina. I neka prenese 2 tjedna, što ne bi bilo ni čudno uz stres u bolnici i slušanje krikova drugih rodilja - eto ti idealne podloge da je ovi tamo spraše na indukciju, jer tko će je gledati 4 tjedna.
    u vokovarskom rodilistu je to Pravilo, na dan termina se mora doci u bolnicu

anjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

vokovarskom=vukovarskom

Arwen avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    bolnica treba samo za slučaj CR-a
    onda bi trebalo zabraniti trajno naseljavanje na otoke koji nemaju (uvijek) 15 min vezu s kopnom

zar ne?

zašto otoci ne bi mogli imati full opremljenu operacijsku salu "u miroavnju", tj. samo oprema, a koristila bi se u hitnim slučajevima tako da bi tim doktora stigao i napravio operaciju, ne samo CR, nego i sve ostale, pogotovo npr. ljeti u hitnim intervencijama

dakle: babica (možda i doktor) prate porod dok teće normalno, ako posumnjaju u komplikaciju, zvrcnu kopno i tim kreće
    koja babica koji doktor?
    bolnica?operacijska sala?koja će se koristiti po potrebi?
    neznam baš koliko bi to bilo isplativo mislim da je puno bolje transportirati bolesnika u adekvatnu bolnicu nego graditi nove po otocima
    znači uložiti u bolji,brži,kvalitetniji transport
    btw koji doktori bi dolazili na intervencije sigurno ne renomirani i s dugogodišnjim iskustvom nego oni koji su tek počeli raditi i praktički tek se uče

očito me i ti i TinnaZ skroz krivo razumijete
    ja pričam o tome kakvo je trenutno stanje u zdravstvu i sa tog aspekta sve ovo o čemu vi pričate je čista utopija
    treba mijenjati kompletan sustav
    treba vratiti domove zdravlja pod otoke-za šta se bori ali pomaka nema
    trebaju ljudi na vlasti shvatiti da nije isto živjeti na kopnu i na otoku
    i trebaju ljudi s otoka malo više odlučivati o sebi

i apropo žena koje neće stiči u bolnicu pa nije stigla ni ona s autom a bila je na kopnu znači takve situacije se uvijek mogu dogoditi
    i da dr nije vidovit ali ona moja primalja bi znala o čemu se radi a ako ne bi posavjetovala bi ženu da se spakuje i uputi prema kopnu jer je u 32tjednu jer je na otoku jer nema adekvatne zdr. njege jer....
    nažalost zasada je to predviđeni postupak

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ne moramo ništa, samo se umrijeti mora.
    I onda si time drastično smanjiš šanse da porod ipak počne prirodno. Time se rodilji indirektno šalje poruka da nešto nije u redu, a sisavci odgađaju porod kad osjećaju da nešto nije u redu zar ne

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

treba vratiti domove zdravlja pod otoke-za šta se bori ali pomaka nema
    trebaju ljudi na vlasti shvatiti da nije isto živjeti na kopnu i na otoku
    i trebaju ljudi s otoka malo više odlučivati o sebi
    tocno

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ovo je bilo za Anjicu.

A što se tiče drastičnog mijenjanja sustava, ja mislim da treba puno manje. Da bi jedno pismeno očitovanje Ministarstva tko je dužan pomoći rodilji u slučaju da počne porod na otoku - bilo za početak sasvim dovoljno. A za sve ostale situacije je predviđena procedura.

snoopygirl avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

evo otočanke koja će ako Bog da idući put u Varaždin ić rodit

šalu na stranu ( u biti nije šala) ali ovo je grozno. jedna naša prijateljica je rodila prije vremena u kući, na podu, i do stručne pomoći je trebalo oko 2 sata..... i meni je žao što se ukinulo supetarsko rodilište

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

printemps sad sam skužila tvoju sovicu sa susjednog topica

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj snoopygirl prvotno napisa
    šalu na stranu ( u biti nije šala) ali ovo je grozno. jedna naša prijateljica je rodila prije vremena u kući, na podu, i do stručne pomoći je trebalo oko 2 sata..... i meni je žao što se ukinulo supetarsko rodilište
    meni nije jasno kaj u ovakvim situacijama, nazove svoga ginekologa, primalju nije bitno - i oni kažu ne želimo doći zovite hitnu :?

Arwen avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Ovo je bilo za Anjicu.

A što se tiče drastičnog mijenjanja sustava, ja mislim da treba puno manje. Da bi jedno pismeno očitovanje Ministarstva tko je dužan pomoći rodilji u slučaju da počne porod na otoku - bilo za početak sasvim dovoljno. A za sve ostale situacije je predviđena procedura.
    kakvo pismeno očitovanje
    eto ja ču prva potpisati ali neznam stvarno na šta misliš

opet sam kao papiga dosadna mi imamo ginekologa koji je ne jednom odbio pregledati trudnicu koja je počela rađati jer se nije kontrolirala kod njega,a drugog na otoku nema i preko socijalnog smo u biti sve zapisane kod njega a ako želim drugog moram ići privatno nemogu birati
    jer sam na otoku
    puno pišem a ništa nisam rekla
    mislim da bi odgovor na pismeno očitovanje u ovom slučaju bilo dužan je pomoći ginekolog i to krasno izgleda na papiru, a šta u praksi ne funkcionira e to je već nešto drugo
    u slučaju otoka gdje nema ginekologa odgovor bi bio doktor opće prakse koji bi u teoriji trebao znati i poroditi ženu ali iskreno u praksi nevjerujem
    i ne bi da mene porađa
    mislim da bi to bili odgovori na pismeno očitovanje

anjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

TinnaZ slazem se s tobom u potpunosti, vec sam prije nekog vremena, vise ne znam na kojem topicu, povukla vezu ostajanje na dan termina-inducirani porod
    ali, postoji jedan veliki ali, osvjestenost veceg broja rodilja, govorim iz iskustva, za vukovarsko podrucje, tu malo zena uopce zna sto je prirodan porod.... ali da ne offtopicarim

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

nije sad pitanje da li bi da te porađa ovaj ili onaj, nego da li bi da ti pomogne netko ili nitko.
    A što se tiče pismenog očitovanja, meni su sve službe pristojno odgovorile na sve pisane upite. Ali neće se upit napisati sam. A bez veze bi bilo i da ga piše jedna neotočanka.
    A što bi sa pisanim odgovorom - i na to ti mogu odgovoriti, ja sam svaki puta jako dobro znala što sa pisanim odgovorom i uvijek sam ga iskoristilila u svoju dobrobit ili moje djece. Samo je bilo bitno da imam crno na bijelo. Masu puta su odgovorni padali u šok, jer sam im tutnula pod nos nešto što je bilo protiv njihovog ustaljenog načina rada, ali nisu imali izbora.
    Da se puno učiniti, ali ne može sve netko drugi, Roda, Babe i ne znam tko isto ima samo ljude, koji su rastrgani na sto strana i volontiraju za druge.

Sjećam se jedne šefice u PBZ-u (neka se ne osjeti prozvanim ako tko tamo radi) - rekla je da moramo nešto platiti duplo temeljem pisanog naputka, i da nju ne obavezuje i ne interesira dopis HNB-a koji smo imali. Kad smo zatražili presliku tih njenih pisanih naputaka, rekla je da ih ne može dati jer su to interni dokumenti pa su tajna.
    Naravno da ju je obavezivao naputak HNB-a i da na se nakon toga Uprava ispričava da nismo dobro razumjeli njihovu djelatnicu, da je mislila time nešto drugo a ne to što je rekla, i da smo dobili svoje novce nazad iako je na papiru kad smo ih plaćali izričito pisalo da ih ne možemo dobiti nazad.

Arwen avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj snoopygirl prvotno napisa
    meni nije jasno kaj u ovakvim situacijama, nazove svoga ginekologa, primalju nije bitno - i oni kažu ne želimo doći zovite hitnu :?
    ginekolog bi morao doći iako opet ponavljam dogodi se da ne dođe
    i da kaže zovite hitnu
    primalja NE SMIJE porađati samostalno
    govorim iz skoro pa prve ruke primalja bi došla ali NE SMIJE eventualno može doći ako je zove doktor inače NE SMIJE

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

znači odgovor bi bio ako nema ginekologa, primalja ne smije doći rodilji u pomoć pa makar time potencirala smrt rodilje ili djeteta ?
    Bilo bi interesantno dobiti to napismeno od Ministarstva.

Arwen avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

znači odgovor bi bio ako nema ginekologa, primalja ne smije doći rodilji u pomoć pa makar time potencirala smrt rodilje ili djeteta ?
    Bilo bi interesantno dobiti to napismeno od Ministarstva.
    da ne smije sama može doći ako je zove dr jer je nažalost i dr opće prakse po zakonu kompetentniji obaviti porod

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Arwen, ja ciljam na nešto drugo, znam je ovo što ti objašnjavaš.
    MGrubi je pogodila od prve

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nemam sad vremena, ali mislim da kopas po potencijalnom zlatnom rudniku

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Koliko sam ja shvatila primalja ne smije pomagati rodilji u svrhu planiranog poroda kod kuce, ali ako dodje do neplaniranog poroda i rodilja je sama zar nije svejedno tko ce joj pomoci?
    Ako je osoba koja se zatekla uz nju primalja to moze biti samo olakotna okolnost ili cak sreca.
    Sto je sa zenama koje u obitelji imaju primalje?
    Tko njima moze zabraniti da pomognu ako porod iznenada krene? Nitko.

Ali planirati porod kod kuce, to se nesmije pa da ti i je i rodjena majka primalja :/

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ja bih samo dodala da u Hr postoje i nekakvi zakoni o brdsko-planinskim područjima. Znam za ženu u jednom selu na Velebitu (15 km iznad Senja) koja je u posljednjih 20-ak godina troje od šestero svoje djece rodila kući zbog snijega. Jedno dijete je rođeno samo uz pomoć oca. To su rijetko naseljeni krajevi, pretežno siromašnog stanovništva (bez auta, primjerice), teško mi je uopće zamisliti da netko danas tako živi, ali živi. Kad zimi udari bura, ja stvarno ne znam kako bi netko mogao probiti se do Rijeke... Takvih primjera ima još puno, naravno.

Stoga sam mislila kako ne bi bilo loše i ovu 'kategoriju' uključiti u ovdje naznačenu inicijativu, koja će, nadam se, također otvoriti put prema kućnom asistiranom porodu u čitavoj Hrvatskoj.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

još uvijek stojimo samo na inicijativi
    Razmišljam ja o ovome već puno mjeseci, samo sam se tek sad odlučila staviti topic (uvijek ja sa nekim čudnovatim topicima, gdje je teško uloviti bit).
    Dovoljan bi nam bio jedan kratak, koncizan i ciljan dopiščić - i kratak odgovor, ništa više. Mislim da bismo time pokrenuli ooogroman kotač.
    Dalje je sve lako, kako dostaviti taj odgovor ambulantama, strukovnim udruženjima, a tu su i mediji.
    Ono što je za očekivati da bi bilo odgovoreno u kontekstu sadašnjeg odnosa - ne bi s druge strane bilo politički mudro. Interesantno bi bilo vidjeti kakav bi odgovor na kraju prevagnuo.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Nemam sad vremena, ali mislim da kopas po potencijalnom zlatnom rudniku
    slazem se, izvrsno razmisljanje, jako zanimljivo! vidi cuda, slucajno u zadnje vrijeme zivim na otoku! kaj treba raditi? jel imas vec razraden plan akcije, tinnaz?

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Dovoljan bi nam bio jedan kratak, koncizan i ciljan dopiščić
    imas ga vec?

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Da otočanke smiju rađat doma sa primaljom bez zakonskih sankcija i slično odmah bi porastao broj žitelja otoka, ili barem forumašica sa fiktivnom adresom na otoku

Da vam šapnem - ja imam adresu na jednom otoku (tamo sam odrasla) - još da mi je primalja, starci mi imaju kuću ihajhaj.

Ajmo Rode, akcija! Vi stvorite uvjete, ja rodim, a zatim iznajmljujem kuću za porode po popularnim cijenama i eto ti ga zemlje dembelije.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

To bi bio tzv. porodni turizam. 8)

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ih Ifigenija, ti sad otišla 100 godina unaprijed. Ajmo se prvo pomaknuti za jednu , možda da za početak ipak prvo otočankama pokušamo olakšati.
    Imam razrađen hodogram, ali plan dopisa samo u grubim crtama.
    Ovca i Janje, ajde ti prvo vidi kakvi su to zakoni o brdsko planinskim područjima.

Arwen avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Arwen, ja ciljam na nešto drugo, znam je ovo što ti objašnjavaš.
    MGrubi je pogodila od prve
    koliko sam shvatila MGrubi je napisala da bi trebale na otocima postojati
    full opremljene oper. sale tj bolnice koje bi se koristile po potrebi
    po meni je to suludo i preskupo i neisplativo :?

cilj bi bio da primalje mogu samostalno obavljati porode
    (i onda se pridružujrm Ifi s ponudom )
    ali problem otoka i zdrav. zaštite nisu samo trudnice ima tu puno,puno
    toga šta bi trebalo mijenjati
    a prvo i osnovno -vratiti domove zdravlje s otoka pod otok a ne da je glavni neki tamo koji ni ne zna da na Hvaru npr postoji još neko mjesto
    osim grada Hvara

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

I Ifigenija krivo si me shvatila, nisam ja mislila da otočanke počnu rađati kod kuće.
    Mene interesira samo jedna jedina stvar: ako porod započne na otoku, tko je dužan pružiti pomoć rodilji do dolaska hitne pomoći odnosno stručnih osoba.
    Ukoliko se rodilju pozove na put do bolnice nekim javnim prijevoznim sredstvom, tko joj je dužan pružati pratnju i pomoć tijekom puta, za slučaj da se porod mora dovršiti u prijevozu.
    Pretpostavimo da na nekim otocima postoje ginekolog i primalja, na nekim liječnik opće prakse, a na nekima možda samo patronažna sestra (ne znam ima li tog slučaja). Dakle redom:
    - šta ako je dostupan samo liječnik opće prakse
    - samo primalja
    - samo patronažna sestra
    Da li bilo tko od njih, ukoliko se nađe sam kao jedina medicinska osoba, smije odbiti pomoć.

Arwen avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

I Ifigenija krivo si me shvatila, nisam ja mislila da otočanke počnu rađati kod kuće.
    Mene interesira samo jedna jedina stvar: ako porod započne na otoku, tko je dužan pružiti pomoć rodilji do dolaska hitne pomoći odnosno stručnih osoba.
    Ukoliko se rodilju pozove na put do bolnice nekim javnim prijevoznim sredstvom, tko joj je dužan pružati pratnju i pomoć tijekom puta, za slučaj da se porod mora dovršiti u prijevozu.
    Pretpostavimo da na nekim otocima postoje ginekolog i primalja, na nekim liječnik opće prakse, a na nekima možda samo patronažna sestra (ne znam ima li tog slučaja). Dakle redom:
    - šta ako je dostupan samo liječnik opće prakse
    - samo primalja
    - samo patronažna sestra
    Da li bilo tko od njih, ukoliko se nađe sam kao jedina medicinska osoba, smije odbiti pomoć.
    mislim da nigdje nije prisutna samo primalja ili patronažna
    svugdje barem postoji liječnik opće prakse
    i po nekom zakonu ne bi smio odbiti
    ali u ovom zadnjem slučaju rodilja je imala pratnju i liječnika i med. sestre

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •