svaki puta kad pročitam ovo, grozno mi je kako se sve predstavlja, i svi se na kraju glupavo smješkaju kako je eto srećom sve završilo.Rodila u helikopteru
Akcija je završila za samo sat i pol vremena, što bi i u najboljim vremenskim uvjetima bilo za svaku pohvalu
Beba je rođena u helikopteruBeba je rođena u helikopteru Prava drama odvijala se jučer od 18 sati između Visa i Splita. Centar 112 dobio je dojavu o preuranjenom porodu trudnice na Visu nakon čega je, zbog neosvijetljenog heliodroma na Visu, umjesto helikoptera, upućen gliser Pomorske policije Hitri kako bi je prevezao u Split.
Zbog nevremena gliser je morao pristati u hvarsku luku, a tada je ponovo pozvan helikopter. U misiji, uz pomorsku policiju, Lučku upravu, zračnu kontrolu i Centar 112, najveći je udio bio onaj posade helikoptera u kojemu je majka Edita Fiorentino i rodila.
Akcija je završila za samo sat i pol vremena, što bi i u najboljim vremenskim uvjetima bilo za svaku pohvalu. Najmlađa Višanka teška 2,450 kg i dugačka 47 cm, smještena je na Odjel pedijatrije splitske bolnice. I mama i beba su dobro.
Otočanke očito nisu zavrijedile niti jednu jedinu dežurnu primalju, koja bi asistirala na ovakvim nepredviđenim situacijama, pratila ženu u brodu do bolnice - jer jelte kod nas primalja nije ovlaštena asistirati vanbolničkom porodu, ali je ovlašten neki ribar, kapetan, pilot i nakon toga svi sretni.
Jasno je valja i djetetu da ne može 100% žena pogoditi otići na vrijeme do prve bolnice, u uvjetima putovanja kakvi su na otocima. I onda se događaju takve stresne i opasne situacije, kada bi ženi bilo bolje da je ostala i rodila doma nego u čamcu.
I niti jedan puta se nije ekipa uputila na otok, nego su svaki puta sjedili i čekali da žena dođe njima pod noge. Da su barem poslali jednu primalju ususret, ako je već nema zaposlene na otoku, ili ako im je skupo poslati cijeli tim ususret.
ne znam, možda sam u krivu, ali meni se ovo čini kao nejednaki uvjeti zdravstvene skrbi i na kraju krajeva diskriminacija.
U cijeloj priči kao da je jedino bitno to mjesto gdje se svi trse da žena rodi, a to je bolnca, umjesto da se brine o tome da joj se omogući stručna pratnja, ako se dogodi porod negdje van bolnice što je realno moguće.
Jasno je da ne može svaki otok imati rodilište, i da niti jedan država to ne može isfinancirati.
Ali - žene su rađale od početka svijeta i vijeka, bez bolnica i rodilišta, i to sve do prije 50 god., a sada je to zabranjena misija pa čak i po cijenu zdravlja i života onog malog postotka žena koje se na uklapaju u predviđene kalupe.