Vidi rezultate ankete: Skrb za otočanke u trudnoći i porodu

Glasači
13. Ne možete glasovati u ovoj Anketi.
  • u financijskim okvirima koje imamo vjerojatno ne može biti bolja

1 7.69%
  • bi mogla biti bolja uz skoro jednaka sredstva i malo reorganizacije

12 92.31%
Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 73 od 73

Tema: Otočanke, što vi mislite o ovome

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Arwen, pročitaj sve postove od MGrubi ...
    Domovi zdravlja i opremljene ambulante u ovoj ideji nisu bit.
    Meni se čini da je već i sama organizacija patronažne službe ograničena i rupičasta. Da to funkcionira u svim varijantama za prvu ruku, lakše bi bilo pokriti se do odlaska prvi opremljeni dom zdravlja.
    Kod nas su patronažne službe i sestrinska pomoć totalno marginalizirani, jer se pretpostavlja da svi žive u krugu 50km od glavnom grada, pa se cilja na najstručniju moguću pomoć. A one životne situacije gdje nekim ljudima to nije dostupno, nisu predvidjeli uopće kao moguće.

A glede liječnika i ginekologa, pa kaj ti ljudi ne mogu otići 2 tjedna u Rusiju na godišnji. I ostane na otoku samo med. sestra ili primalja (ako ima ginekologa), koja nije imala novaca da ode na godišnji u Rusiju. Ili je liječnik opće prakse otišao na pecanje, i nije uzeo mobitel. Ili ...
    Ne trebaš prepričavati idealne situacije i opisivati kako bi trebalo biti, znam ja to.

Arwen avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj TinnaZ prvotno napisa
    Arwen, pročitaj sve postove od MGrubi ...
    Domovi zdravlja i opremljene ambulante u ovoj ideji nisu bit.
    Meni se čini da je već i sama organizacija patronažne službe ograničena i rupičasta. Da to funkcionira u svim varijantama za prvu ruku, lakše bi bilo pokriti se do odlaska prvi opremljeni dom zdravlja.
    Kod nas su patronažne službe i sestrinska pomoć totalno marginalizirani, jer se pretpostavlja da svi žive u krugu 50km od glavnom grada, pa se cilja na najstručniju moguću pomoć. A one životne situacije gdje nekim ljudima to nije dostupno, nisu predvidjeli uopće kao moguće.

A glede liječnika i ginekologa, pa kaj ti ljudi ne mogu otići 2 tjedna u Rusiju na godišnji. I ostane na otoku samo med. sestra ili primalja (ako ima ginekologa), koja nije imala novaca da ode na godišnji u Rusiju. Ili je liječnik opće prakse otišao na pecanje, i nije uzeo mobitel. Ili ...
    Ne trebaš prepričavati idealne situacije i opisivati kako bi trebalo biti, znam ja to.
    ginekolog može otići na GO i nemora imati zamjenu ali dr opće prakse nemože na GO dok mu ne dođe zamjena
    tako je bar bilo u jednom selu od cca 300ljudi
    radi jedan dr i naravno da ima GO ali ni u ludili ne ostaje med. sestra sama njemu dolazi zamjena obavezno
    i nemože otiči na pecanje i ne uzeti mobitel jer mu je plačena pripravnost

puno toga kod nas nije predviđeno za teško dostupna područja
    i zato non stop i ponavljam da kompletan sustav zdr. zaštite treba mijenjati i prilagoditi našem području
    npr 1tim hitne pomoći ide na 20 000 ljudi,koji otok ima toliko ljudi ?
    naša pedijatrica ima malo pacjenata ali eto smilovali su se pa je neče ukinuti(zasada) itd,itd,itd
    [/b]

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Evo cure da se i ja ubacim.
    Otočanka sam i trudna 6 mjeseci. Ironija našeg otoka je u tome što mi imamo ginekologa, babice, sestre, kirurga i stol za rađanje i ostalu opremu ali unatoč tome, ne smijemo rađati na otoku!!!!!! :? :?
    Idiotizam, navodno zbog toga jer su našoj bolnici, oduzeli status bolnice i sada je samo dom zdravlja, i sada se ne smiju obavljati operativni zahvati, porođaji i sl.
    Smiješno je i to da samo ja, moj brat, moj muž, moj svekar :shock: rođeni u tom istom domu zdravlja, a moj sin u 2008. god se ne može roditi! Iako sada imamo i grijanje u bolnici, ultrazvuk i puno bolju opremu nego tada (npr. 1961.)
    Dakle, mi zbog glupe zakonske regulative, moramo putovati u riječko rodilište, udaljeno (u idealnim uvjetima) 3,5 sata vožnje autom i trajektom!
    Super
    Molim vas, šta vi kažete na to?
    Jesam ja luda, ako smatram da je ovo živa sramota i idiotizam nad idiotizmom :? :?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

je.
    I za ovaj slučaj bio bio dovoljan samo jednostavan odgovor na pitanje - da se ti kao trudnica počneš porađati na otoku (pored te bolnice, na pristaništu za brodove, nije bitno) - da li dr. opće prakse ili babica koju bi tvoj muž zvao da ti pomognu smiju odbiti pomoć. Puno puta se može napraviti šah mat prema birokratizmu istim alatom.

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Evo jedan primjer:
    Frendica mi je dobila trudove dva tjedna prije termina, oko 1 sat poslije ponoći, ona i muž su otišli na hitnu, gdje su je ukrcali u kola hitne pomoći (iako su joj trudovi bili svakih 7-8 min) i odveli je za rijeku.
    Kako tada nema trajektnih linija, pozvan je trajekt s krka da dođe po njih.
    na trajektu je imala trudove svake 2 min, stigli su u ri rodilište i rodila je nekih 10-15 min od ulaska u zgradu.

Evo ovo je praksa. Ne odbijaju ti pomoć, nego te voze za rijeku!

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

kužim ja to, oni se jednostavno ne smiju predstavljati kao adekvatno opremljena i stručna pomoć te pružati organizirane porode. Što vjerojatno i nisu.
    Moje pitanje je drugačije: ulove te trudovi na svake 2 min. (ima baš sad jedna priča na portalu), i zoveš svog liječnika opće prakse da ti pomogne dok ne dođe hitna (jer postoji realna mogućnost da se porodiš doma). Da li on smije odbiti pomoć u okviru svojeg znanja. Ista pitanje vrijedi i za medicinsku sestru, magistru farmacije itd.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

+ da li je u toj hitnoj adekvatna stručna pratnja. I da li dr. i sestra smiju odbiti pružiti pomoć kad ih rodilja zove u pratnju, ako npr. ide brodom, helikopterom ?

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Uvijek u pratnji ide i doktor (da li opće prakse, da li kirurg, da li ginekolog, ovisi o tome tko je dežuran), do nedavno je bilo da ide medicinska sestra, ali pošto je bilo kriznih situacija u kolima hitne, sada obavezno ide doktor.
    I još jedan primjer: Prije par mjeseci došla im je žena u trudovima, doslovno sa glavicom među nogama. Kako je nisu u takvom stanju mogli voziti za ri, porodili su je ovdje ali su je zato ujutro prvim trajektom prebacili, zajedno sa bebeom u ri. :/
    Dakle, ne odustaju!
    Naravno da ti nitko neće odbiti pomoć, oni pomognu ali na način da te prate do ri.

puhovi obožavaju smokve avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

aneley, je li rijec o malom losinju?
    ajmo fakat nesto napraviti do tvog poroda da mozes tu roditi, ako zelis, a tako i ostale rodilje koje zele!
    sigurna sam da mozemo uspijeti!
    znam da mnoge zele ici u rijeku, ali zasto bi to morale i one koje ne zele? ima tu svakakvih slucajeva, pa i, recimo, ovakvih krajnosti: zena trudna, ima malo dijete, nikog svog da joj ga pricuva, muz na brodu, i u takvoj situaciji mora u trudovima ici autobusom u rijeku, jer ju nema tko voziti! znam za takav slucaj!
    fakat nevjerojatan nemar i nebriga za rodilje, krajnje nehumano!

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Da, riječ je o Malom Lošinju!
    Znam da mnoge trudnice žele ići za ri, ali isto tako znam ih i mnogo koje žele tu roditi.
    Jasno mi je da se osobe koje imaju problema u trudnoći šalju za ri, i da je bolje da tamo rode ako se unaprijed zna da bi se nešto moglo zakomplicirati, ali zašto osobe čija je trudnoća uredna svih 9 mjeseci nebi imale i opciju poroda na otoku (ako već postoje svi uvjeti, osim zakonskih).
    Što napraviti?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Vjerojatno postoji određena manja razina opremljenosti zbog koje u određenim situacijama ne mogu pomoći, i zbog koje se više ne rade planirani porodi na otocima.
    Međutim, ako rodilja stoji iza svoje želje da se ne transportira na kopno, da li joj se smije odbiti pomoć. Koliko ja kužim iz ovih primjera koje navodite, niti ne odbijaju pomoć kad ih se zove ili se ode do te ambulante.
    Vjerojatno bi ova zadnja žena imala pravo odbiti i odlazak u Rijeku poslije poroda da je tako odlučila, mada vjerojatno tamo onda prekontroliraju da li je sve u redu.
    Ispada da je odluka ipak na ženi. Meni bi u toj situaciji bilo dovoljno znati samo da imam koga nazvati i da mi ne smije odbiti pomoć.
    Ja sam iz onih poroda u helikopteru i na brodu shvatila da se forsira ženu na put, gdje je ona tijekom puta bez ikakve medicinske pratnje. Da je kod kuće dok se čeka brod sama, u brodu sama, u biti cijeli porod sama, a sve u cilju da zadnji čin poroda, izlazak bebe bude u zgradi kojoj je netko i službeno dodijelio naziv rodilište.

A ono kad je žena rodila u brodu, a dr. je cijalo vrijeme suflirala pošaljite ovaj čamac, pa onaj brod, pa se ovaj vratio, onaj probio - umjesto da se netko spakirao i došao ženi ususret. Matematički gledano, ako ja znam računati, trebalo bi mu duplo manje vremena. Ili je možda i tada bio netko od medicinskog osoblja sa njom i pružao podršku dok se čekao brod ?

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

tinnaz, imas konkretne sugestije? sto da radimo?

Arwen avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj TinnaZ prvotno napisa
    Ispada da je odluka ipak na ženi. Meni bi u toj situaciji bilo dovoljno znati samo da imam koga nazvati i da mi ne smije odbiti pomoć.
    Ja sam iz onih poroda u helikopteru i na brodu shvatila da se forsira ženu na put, gdje je ona tijekom puta bez ikakve medicinske pratnje. Da je kod kuće dok se čeka brod sama, u brodu sama, u biti cijeli porod sama, a sve u cilju da zadnji čin poroda, izlazak bebe bude u zgradi kojoj je netko i službeno dodijelio naziv rodilište.

A ono kad je žena rodila u brodu, a dr. je cijalo vrijeme suflirala pošaljite ovaj čamac, pa onaj brod, pa se ovaj vratio, onaj probio - umjesto da se netko spakirao i došao ženi ususret. Matematički gledano, ako ja znam računati, trebalo bi mu duplo manje vremena. Ili je možda i tada bio netko od medicinskog osoblja sa njom i pružao podršku dok se čekao brod ?
    koliko ja znam nikad nije sama i ako zove uvijek se netko odazove
    za ovaj slučaj na brodu neznam
    ali ova zadnja u helikopteru je cijelo vrijeme imala uza sebe i dr i med. sestru(nisu rekli je li opća ili možda primalja)
    onaj porod kojem sam ja prisustovala je počeo u noči dr je pogledala i zaključila da nema smisla transportirati i žena je rodila u ambulanti
    i s prvim trajektom otišla do bolnice jer je to praksa

puhovi obožavaju smokve,aneley je li vaš dom zdravlja vaš ili je pod Rijekom,ovdje se bune i žele vratiti DZ pod otok i meni se čini da je tada bilo bolje nego sada kad sve kordiniraju iz Splita

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

aneley, imas privatnu poruku.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

i ti

Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Evo ja se sad neću upuštati u razgovor tko je kriv i što bi se moglo učiniti nego ću prepričati svoje iskustvo,friško,od listopada lani:subota ujutro,južina,počeli trudovi dva mjeseca prije termina,ginekolog u Supetru ne radi,trebalo bi ga zvati doma da organizira gliser do Firula.Prije toga valja prijeći 37 km od Bola do Supetra po onoj groznoj grbavoj cesti.
    Da stvar bude gora grlić je zašiven,a bolovi svakih par minuta,muž moli da nas prve prime u trajekt da možemo prvi izletiti van,treba izdržati 20-ak minuta da uopće krenemo iz Supetra,MM me ostavlja samu i trči kod kapetana da ga zamoli da voze što brže i stvarno nas čovjek doveze za 40 minuta.Možete samo zamisliti koliko je to vremena provedenih u bolovima i neizvjesnosti što će se dogoditi ako ipak ne stignem na vrijeme.Žena s Visa je imala barem liječnika pored sebe!
    Sreća da je sve prošlo ok,rodila sam moje cure tek sutradan,u prvoj minuti nisu disale same,morali su im dati malo kisika da prodišu što znači da porod u trajektu ne bi preživile!!!
    Dok su me pripremali za CR doktorica mi govori da sam imala ludu sreću jer je postojala opasnost da zašivena maternica od pritiska pukne,a onda adio Mare i cure i ja.
    Sva sreća da za cijelo to vrijeme nisam imala osjećaj da smo u tolikoj opasnosti,tek me ulovila panika kad je sve dobro završilo i kad sam došla doma.
    Da zaključim:Brač je mila majka za sve druge srednjedalmatinske otoke kad je u pitanju veza sa Splitom,tako da mi se čini da nas ipak samo Bog čuva!

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

vis je kao i vecina otoka u nemilosti ministarstva. na cijelom otoku rade tek trojica ili cetvorica doktora opce prakse, pedijatar dolazi jednom mjesecno iz splita, a ginekolog povremeno. male djece i trudnica posvuda!
    uvjeti rada ambulante u visu su stravicni -prostorija od kojih desetak metara kvadratnih, u sklopu ribarnice. istina, upravo se dovrsava novi dom zdravlja, ali u njemu navodno nece biti mjesta za pedijatra i ginekologa.
    ako cekate bebu, pravilo je uputiti se u split na vrijeme. postoje "narodne" babice koje su sposobne poroditi zenu, ali osobno sam to pripisala narodnim posalicama.
    rodilja iz komize imala je pravu srecu. na visu su zabranjenji nocni letovi helikopterom jer gradska vlast nije rjesila rasvjetu na heliodromu. Sad ce se graditi novi za kojeg valjda imaju sve papire, a do njegovog otvorenja visanke mogu samo prizeljkivati mirno more i danje svjetlo.
    osobno sam poslala pismeni upit ministarstvu o svemu ovom, ali posta se negdje zagubila... poglavarstvo pogotovo nema sluha jer nisu u stanju ni jaslice financirati

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Issa, ponovi upit, pošalji sa povratnicom (to je onaj naranđasti kartončić koji ti se mora vratiti nazad potvrđen da je zaprimljeno).

bebeto avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Ponekad mi se cini da nas na otocima samo dragi Bog cuva. Mi na Lastovu nemamo nikoga osim 2 doktora opće prakse i to nam bez da nekoga uvrijedim posalju one koji ili tek zavrse skolu ili se nemaju gdje drugo zaposlit. Ljekarna nam ako se to uopce tako moze nazvat radi jedva 2 sata dnevno, patronazne sestre nema, pedijatra i ginekologa isto tako nema. Najbliza bolnica nam je Splitska i to 3 sata voznje katamaranom ili 5 sati trajektom. Pa eto ipak nekako zivimo i radjamo djecu, hvala Bogu vecina nas ima nekoga na kopnu pa ne cekamo zadnji momenat i helikopter koji bi nas poveo u bolnicu. Mislim da ce situacija biti samo gora jer malo ljudi uopce zavrsi medicinu i doktora fali i u gradovima a kamoli nama na otocima.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

uvjeti rada ambulante u visu su stravicni -prostorija od kojih desetak metara kvadratnih, u sklopu ribarnice.
    :shock: ma, prestrasno i presramotno! pogotovo ovo - u sklopu ribarnice! groteskno, zaista!

Rene2 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Danas je ova tema opet interesantna.
    Nisam otočanka, ali sam u vijestima gledala trudnicu kojoj je za 8 dana termin (što znači da je i danas mogla dobiti trudove), a zbog bure nema struje, trajekti ne voze, a da ne spominjemo helikoptere.

Otočankama bi zaista dobrodošla jedna dežurna primalja.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

jel ima koja dobrovoljka da pomogne oko pisanja dopisa ?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

gledala sam i ja, stvarno se osjeti marginalizacija i nebriga. U stilu ako se otočani ne uklapaju u kopnene procedure, tko ih šljivi, med. osoblje u Hrvata radi po zdravstvenim ustanovama i ne miču se samo tako iz njih. Nije bitno što se na otoke ne može primijeniti baš sva kopnena organizacija. Stvarno mi je žao te žene, da ne može računati niti na dežurstvo barem primalje koje bi pokrivalo svih 24h za takve situacije.

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •