nataša prvotno napisa
recite mi nešto

nataša, mi smo imali identičnu situaciju. kad je išla u jaslice, obožavala je (stajala pored vrata našeg stana ne mogavši dočekati da izađemo dok bih se ja još oblačila), a onda s 2,5 godine potpuna promjena - plač, drži se za mene k'o majmunče. u stvari sve bude super dok ne dođemo pred vrata njene sobe u vrtiću. dziz, jednom me netko od očeva pitao jesmo li mi na adaptaciji

i jedino me smirivala činjenica da bi ona nakon sekunde što bi se zatvorila vrata (što sam mogla vidjeti kroz visoke prozore) okrenula igračkama i veselo igrala. :?
no, pošto je ona ono vrijeme često putovala sa mnom i skoro svaka tri tjedna izbivala iz vrtića, odlučili smo uvesti neke promjene (tj može se slobodno reći da je mm odlučio i odradio taj dio posla)...
- ja bih sama išla na put, ona je dobila tu rutinu da svako jutro ide u vrtić
- tata ju je počeo voditi i kad bih bila tu, jer njemu nije plakala
- nastojala sam vrijeme od skidanja jakne, oblačenja papučica i slanja u sobu svesti na minimum. ne brzati i u žurbi kao da ne mogu dočekati da je se otarasim (!!!), fino se oprostiti s njom, al odlučno (rutinski), i ne dozvoliti ni sekundu više vremena ostati s njom nego što njoj treba ! to mi je bilo najgore - naći tu zlatnu granicu da ne bude prebrzo, al da ne bude ni presporo. svako jutro iznova. jednom se dogodilo da je sama obukla papučice i krenula u sobu i ja sam bila tako oduševljena i sretna i umjesto samo što sam je jednom poljubila (kao svako jutro), ja je cmoknula i u drugi obraz. ma kako sam pružila usne na taj drugi obraz, točno te milisekunde sam znala da sam uprskala stvar. ona se uhvatila za mene. tako da je treba s nečim zabaviti i pričati dok je preoblačiš, skrenuti joj pažnju.
- zamolila sam tete da dođu do vrata po nju i da je "preuzmu", uhvate za ruku. mom djetetu je uvijek trebao taj fizički kontakt, ne dugo, uistinu se radi ni o 2 minute, al trebalo joj je to i tete su me poslušale, što je naravno vremenom i njima olakšalo stvar, jer njima sigurno nije u interesu da im djeca plaču, posebice što kad jedno dijete krene onda krenu i ostala plakati (recimo ispisale smo je s ritmike, jer sam vidjela da ta teta tamo nije bila spremna posvetiti joj minimalno te 2 minute bliskosti).
eto, nadam se da sam ti mogla pomoći.