Pokazuje rezultate 1 do 43 od 43

Tema: Utrogestan da ili ne?

pupe avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno Utrogestan da ili ne?

Imam jednu dilemu. Dok dočekam prvi pregled proći će skoro 3 tjedna. Tek smo utvrdili trudnoću testom. Simptomi su tu. Vještice nema i dalje. Prva trudnoća uredna, druga missed ab. u 10. tjednu. Sad smo 4 +3.
    Pitanje: da li ste, vi koje na žalost, imate iskustva s missed ab. od ginića dobile utrogestan u trudnoći? Kad i koliko. Hvala!

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

hallo i dobrodosla! nemam iskustva s tim, pila sam utrogestan zbog krvarenja do 12. tj. nego mozda mozes pomaknuti termin, odnosno doci bez termina, reci da je hitno, da ne bi bila u dilemi. ja sam isto nakon testa trebala cekati 3 tjedna na termin, ali sam imala nekakve bolove pa me je primila van termina, i dobro je da je tako bilo.
    svako dobro ti zelim!

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

pila sam utrogestan zbog hematoma i laganog krvarenja kaze dr da nije stetan ipak bih se prije sa gin posavjetovala
    puno ~~~~~~~~~ ZA TEBE I BEBICU

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Ja sam zatrudnila prirodnim putem nakon dugo vremena.
    Dobila sam utrogestan od prvog dana (odmah sam išla na pregled) ali sam ih trebala stavljati vaginalno 3x2 do 12. tjedna. Doktor je rekao da je to više preventivno.

crvic avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

cim sam saznala da sam trudna, nakon dva missed-a, pocela sam uzimati utrogestane, naravno, ne na svoju ruku.
    uzimala sam ih 3x2, ali ne vaginalno, vec sam ih pila.

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Cim sam vidjela plusic na testu javila sam se svom ginu koji mi je rekao da odmah taj dan dodem do njega jer sam imala spontani prije. Odmah mi je dao 3X2 utrica dnevno i to vaginalno, bez obzira sto apsolutno nicega nije bilo na UZV-u, a nisam ni betu vadila tada.
    Mislila sam da cu ih koristiti do 12 tjedna kao velika vecina ali eto tek sam ih jucer prestala a u 17+2 sam; gin rekao da ne skode a da je bolje da ih dulje uzimam.
    Moram priznati da bi ja ipak s obzirom na prethodno bolno iskustvo inzistirala da me ranije primi, ne treba raditi UZV ali barem da se dogovorite oko utrica.

No u svakom slucaju, milijon vibrica da se mrvica lijepo cvrsto primila!!!

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

zovi pa pitaj - ne treba im pregled da ti daju utrogestane, objasni situaciju,

anitalu avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

U prvoj trudnoći sam dobila utrogestan zbog velikog i ugrožavajućeg hematoma. Na žalost tu smo bebu izgubili.
    Sada u ovoj, odmah u 5. tj su mi dali dabrostone+strogo mirovanje ponovno zbog hematoma.
    Zovi gina i konzultiraj se no ak ne uspiješ meni je rečeno u obje situacije kako je ključno mirovanje. Sretno!

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

ja sam zvala svog ginića sa nekih četiri tjedna i sestra mi je rekla da je prerano za pregled i naručila me tek za pet tjedana, ja sam prokrvarila i zvala da li mogu doć prije termina a bezobraznica mi je rekla da dođem odmah ak baš moram :? - i naravno da sam došla, a drugi put ću reć da dolazim isti tren pa šta se vidi vidi se

kljucic avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Utrogestan 3x2 vaginalno + strogo mirovanje, tj. komplikacije zbog prijašnjeg missed ab odmah na prvom pregledu, valjda preventivno. Svejedno sam imala jaaako malo krvarenje. Skinula se s njih tek u 18.tj (jer se moraju postupno ukidat). Ja se ne bih na tvom mjestu igrala. Pa šta ako si tek 4+3? Nazovi, pitaj. Uvijek možeš uzet utriće na polog pa ti vrate novce u ljekarni kad doneseš recept. Ja svog niti ne vidim kad trebam recept. Nazovem, on ga napiše i MM ga samo pokupi kod sestre kad mu paše.

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj kljucic prvotno napisa
    Utrogestan 3x2 vaginalno + strogo mirovanje, tj. komplikacije zbog prijašnjeg missed ab odmah na prvom pregledu, valjda preventivno. Svejedno sam imala jaaako malo krvarenje. Skinula se s njih tek u 18.tj (jer se moraju postupno ukidat).
    Što znači postupno? Ja ih sada uzimam 2x2 vaginalno i recimo da ih koristim do 12. tjedna (sada sam 6+4), kako smanjujem "dozu", a da se ne osjeti nagli prekid?

pupe avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Cure, hvala na odgovorima...
    Mišljenja u samim med. krugovima su raznolika. To me i muči. Ne može škoditi, ali neki ginekolozi zastupaju tezu da nije potreban takav pristup - mirovanje i utrogestani jer najčešće uzrok missed ab. nema veze s tim, uglavnom se svodi na kromosomske anomalije i sl. U takvim slučajevima progesteron ne pomaže, a ove doze koje se primjenjuju su kap u moru progesterona koje organizam luči, posebno od 12. tj. kad funkciju potpunu razvije i preuzme placenta. Zato se i sama dvoumim. Još ću pokupit par stručnih mišljenja i vaših iskustava pa ću odlučit. I ne znam za to postupno ukidanje, baš stoga što placenta luči dosta značajnije količine.

Kikica1 avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Iduci tj.ulazim u 12.tjedan, utrogestane uzimam 3x2 vaginalno od transfera - ivf beba. Dr mi je rekao da uzimam jos par dana tako 3x2 pa onda par 2x2 pa 2x1 da ne prestanem prenaglo s uzimanjem.

crvic avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

pupe ja nisam mirovala nakon dva missed-a, ali sam svejedno uzimala utrogestane i to skoro do 19 tjedna. meni je progesteron nizi 21 DC tako da ja uopce nisam razmisljala da li ga uzimati ili ne.
    ali, nije bilo potrebe mirovati tako da sam aktivna cijelu trudnocu.

pupe avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

I Kikice i Crvic, u takvim ga situacijama sve struje pripisuju. Dokazano niža razina progesterona i IVF. Tu je to logično. Za ove ostale situacije ga uglavnom imam osjećaj daju da smire trudnice. Moja mi je ginicka rekla da ga uzimam, drugi da i ne trebam. Na kraju ću se povest vlastitim osjećajem straha ili ne. Još si dajem par dana. U tom slučaju krećem sa 2x2 kako je rekla moja. Vibram za sve nas i naše male bebice da se drže i da se lijepo razvijaju, a nama svima opuštene trudnoće!

Kikica1 avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Kod mene su svi hormonski nalazi bili okej, i inace je kod mene sve uredno, ali svejedno mi je drago da uzimam utrice. Jedino sto su malo nezgodni u pocetku dok se naviknes jer ne mozes nikamo bez dnevnog uloska. Razmisli ali u biti te nista ne kosta da ih uzimas ako ti ih dr preporuca, bar ces mozda biti mirnija.

kljucic avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Krivo sam napisala. Ja sam u početku uzimala 3x1 pa za 4 tjedna smanjila na 2x1 pa opet nakon 4 tjedna na 1x1 i ukinula 2 tjedna nakon toga. Tako mi je gin rekao. Rekao je da je to da se spriječe eventualne kontrakcije maternice, da to nije nikakva kemija i da ne može škoditi pa sam pristala uzimati ih. I jedno vrijeme sam iz istog razloga pila magnezij 300 (šumeće).

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Vidis, ja nisam nikada radila hormonsku sliku i odmah sam dobila 3x2 kako sam i prije napisala. A sto se tice prestanka koristenja, nije mi gin. rekao nista o postupnom vec mi je samo rekao da ih potrosim do kraja koliko imam i da prestanem, mozda zato sto sam ih prestala sam 17+2...
    pupe tu se slazem oko teze da mirovanje i utrici nisu nesto sto mogu sprijeciti spontani. Smatram da je to samo mjera predostroznosti koju doc. moze preporuciti jer realno receno sta drugo on moze napraviti - nista. Kada bi se znali tocni uzrocnici spontanih onda bi to bilo lakse, ovako i oni u neku ruku tapkaju u mraku jer je evidentno da ih ima statisticki sve vise i vise, a nema tzv. carobne tablete koja bi pomogla...na zalost!

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Koliko ja znam kada koristiš Utrogestan ne smanjuje se doza postepeno,a koristi se više preventivno,ja sam ga koristila do 12 tjedna cijelo vrijeme od početka i bolje ga je primjenjivati vaginalno nego piti!

Muca avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

da.
    nakon spontanog dobila sam terapiju 3x2 utrogestana vaginalno i trošila ih dugo, duže od 1. trimestra, kasnije sam prešla na 2 per os prije spavanja do samog poroda.

pupe avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Hvala na odgovorima! Na kraju sam ih počela koristiti. Prije 2 dana vidjela kuckajuću mrvicu! :D Samo se nadam da će se sve dobro nastaviti. Nestrpljivo čekam službenu kontrolu! Ovo je bilo malo akcije sa strane! Ne želim imati nikakve strahove, a opet nekako uvijek se pitaš i strepiš! Inače, imam osjećaj da se taj utrogestan više resorbira na dnevnom ulošku nego se apsorbira tamo gdje treba! Vi?

Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Ja sam kao i Marijica utrogestane dobila preventivno. koristila sam ih vaginalno prva tri mjeseca tri puta dnevno!!! Jedino sto me smetalo jest to sto sam mislila da trudnoci necu morat koristit uloske no na kraju se ispostavilo da ih moram koristit svakoga dana!!! I ja sam imala feeling da tablete ima vise na dnevnom ulosku i da ih ne guram preduboko,no citala sam negdje na netu da maternica sebi uzme onoliko koliko joj je potrebno- laicki objasnjeno!!!

Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Btw : cestitam tebi i TM na maloj mrvici!!!! Zelim ti ugodnu trudnocu...... :D

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno utrogestan u 3.tromjesecu

ja sam u 29tjednu i gin.mi je dao utrogestan 3X2 radi kao laganih kontrakcija koje su mi počele, ja to bas ne osjecam..mislim da je to normalno da se maternica priprema lagano to su vjerovatno B&H kontrakcije,a i zatvorena sam i trudnoća uredna..ne krvarim ni nis..a ne volim uzimat ljekove ako bas nije potrebno..pogotovo na njima pise da se ne uzimaju u trecem tromjesecuhelp...

happygirl avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno preventive radi uzimam i ja

Bila sam jučer na prvom pregledu i hvala bogu sve je ok. Međutim pošto sam imala jedan spontani, ginić mi je dao Utrogestan 3x1 za svaki slučaj. Nije štetan a može pomoći... pa onda zašto ne? Počinjem večeras

Datum pristupanja
    May 2008

Početno Re: utrogestan u 3.tromjesecu

Citiraj petral prvotno napisa
    ja sam u 29tjednu i gin.mi je dao utrogestan 3X2 radi kao laganih kontrakcija koje su mi počele, ja to bas ne osjecam..mislim da je to normalno da se maternica priprema lagano to su vjerovatno B&H kontrakcije,a i zatvorena sam i trudnoća uredna..ne krvarim ni nis..a ne volim uzimat ljekove ako bas nije potrebno..pogotovo na njima pise da se ne uzimaju u trecem tromjesecuhelp...
    A vjeruj mi ja prvi put čujem da se utrogestan pije u 3.tromjesečju,...svašta.Pa kažeš da nemaš tegobe,nisi otvorena,a vidim da si i informirana pa znaš da su to BH kontrakcije.Neću glumit sad doktora ali za kontrakcije ako postoji kakva opasnost(a ti zbilja nemaš predispozicije za nešto),onda se pije partusistan da se spriječi otvaranje i smanje kontrakcije.....Ako ne znaš što bi di bi,ajde ti pokušaj čut od kojeg doktora drugo mišljenje. I smanji ritam jer ako smanjiš ritam onda će i kontrakcije biti rjeđe...normalno je imati do 10 dnevno....Pusa

njumi avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj Marijica prvotno napisa
    Ja sam zatrudnila prirodnim putem nakon dugo vremena.
    Dobila sam utrogestan od prvog dana (odmah sam išla na pregled) ali sam ih trebala stavljati vaginalno 3x2 do 12. tjedna. Doktor je rekao da je to više preventivno.
    isto ovako, s tim da mi je nakon trećeg pregleda dr smanjio dozu na 3x1

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ginica mi je prepisala Utrice 3x2 vaginalno (preventivno zbog jednog miss.ab), i sad me zanima posto dio toga iscuri van i svakako su mi potrebni dnevni ulosci sto da radim kad idem na more?
    Ljeto se blizi, a i kupanje, pa sam se zapitala kako to izgleda?
    Mislila sam pitati ginicu dal ih mogu piti, ali opet puno cura govori da se od njih strasno spava i da nisu toliko ucinkoviti kao dok ih stavljas vaginalno.

Imate li iskustva s ljetom, plazom, morem..?

hvala unaprijed

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Utrogestan je zapravo čisti progesteron, tj. hormon čuvar trudnoće. U svakom slučaju, ne može biti štetan i uzima se samo do 12-og tjedna. Ja sam ga također morala stavljati 3 puta po jednu, ali bi ga ujutro popila jer sam u to doba dana bila najaktivnija pa bi iscurilo. Vaginalno sam stavljala iza ručka kad bi me svlada umor, ležala sam oko pola sata, i navečer prije spavanja, naravno. Nažalost, zbog septuma sam imala spontani u desetom tjednu, ali u svakom slučaju, nema straha od utrogestana

Mrva avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Da li je utrogestan isto što i dabroston? hvala

Točka avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj Mrva prvotno napisa
    Da li je utrogestan isto što i dabroston? hvala
    Evo jedan zgodan link http://www.farmakologija.com/materia/g_prog.htm

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Ja sam ga uzimala u prva 3 mjeseca zbog hematoma (prokrvario jedan u 7. tjednu, još 2 sam imala koji nisu prokrvarili), i preporučeno mi je da čim opet ostanem trudna, krenem vaginalno s Utrogestanima, kako bi se eventualno spriječila pojava hematoma.

akaric avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

pozdrav svima, ja sam jedna friška trudnica, nakon četri godine pokušavanja i več priprema za najvjerovatnije neki postupak , test je pokazao +.. ne moram vam pisati kolika je bila sreća i veselje. nakon druge bete koja je bila skoro trostruka prim.gin. mi je dala utrogestane bez ikakvog pregleda , moj gin. iz pertove je do prvog na godišnjem pa jedva čekam da odem na ultrazvuk (taman če negdje biti 7. tj. ) ali htjela sam reći da mi je za utogestane rekla da mi neće odmoći već samo pomoći održati trudnoću.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Akaric čestitam, prekrasna vijest
    Utrogestan ti sigurno neče odmoči, može ti samo pomoći, tako se ništa ne brini...ja ga stavljam od 5 tj. trudnoće i to maximalnu dozu jer nosim blizance...jedino što je veoma vjerovatno da češ imati neke simptome poput napuhanosti, umora itd. ali sve se to izdrži

jkitanov avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

:D iskrene cestitke i od mene i mog
    lijepo je vidjeti koliko je ljeto donjelo čudesnih beba. nama se isto čudo dogodilo uz sterilitet, jedan jajnik i čekanje potpomognute. zadnjih tj dana nisam izlazila iz kreveta. zbog krvarenja sitnog, no uz utrogestan i mirovanje sad je sve ok. jučer smo vidjeli naše kako i dalje lijepo kucka. uzivaj u u ovom stanju. ja u ovih 8tj i sitno dana nemam nikakve nuspojave utriča. želim vam svim da skupa dočekamo prolječe 2009 u zagrljaju s našim

rebeca avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Do 12 tj. sam uzimala utriće vaginalno. Doslovno sam izludila, peri ruke prije, poslije, na plaži, u gradu...ali bitno da je prošlo. Uzimala sam ih radi Ivf trudnoće. Dr. mi je rekao da ih u 12 tj. samo prestanem uzimati, jer u 12 tj. posteljica toliko luči toga hormona, da je sa medicinskog stajališta nekoristan više. I tako je i bilo, samo na punih 12 tj. prestala stavljati, još sam na andolu do 1.10. i onda gotovo, samo multići neki i zdrava prehrana koliko je moguće 8)

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

samo bih htjela napomenuti da kad prestajete uzimati utrogestane, da to ne napravite odjednom, nego lagano smanjujete dozu
    dakle, ako ste do određenog tjedna uzimale dozu 3x2, onda ne slijedeći dan prestati odjednom, nego slijedećih nekoliko dana smanjivati dozu
    ne mora biti da će se nešto dogoditi ako ih prestanete odjenom, ali može, i meni su svi doktori rekli da lagano smanjujem dozu prije nego ih skroz prestanem uzimati

rebeca avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Vidiš mij dr. mi je objasnio da je sasvim svejedno hoću lči smanjiti dozu ili odjednom prekinuti, zato što nakon 12 tj. s medicinskog stajališta one nemaju nikakvog učinka. Posteljica počinje u ogromnim količinama lučiti hormone tako da su ti utrići doslovno beskorisni takon 12 tj. Tako je On meni objasnio. Ja sam tako i naptavila ima tjedan dana, ne osjećam ništa čudno, nemam niti malo nikakvog iscjedka, nakon utrića mi neobično. Ali naravno svak će poslušati svoga dr.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Ja ču isto popolako prestajat...svako tijelo je drugačije, i nije da se baš sve točno u dan događa...a nečija posteljica možda ne luči toliko mnogo hormona odmah na početku...meni je rekla da ih stavljam max dozu do 14 tjedna i da onda idemo tjedan dana na skidanje tj. smanjivanje do prestanka...al to može biti i zbog duplića...

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj rebeca prvotno napisa
    Vidiš mij dr. mi je objasnio da je sasvim svejedno hoću lči smanjiti dozu ili odjednom prekinuti, zato što nakon 12 tj. s medicinskog stajališta one nemaju nikakvog učinka. Posteljica počinje u ogromnim količinama lučiti hormone tako da su ti utrići doslovno beskorisni takon 12 tj. Tako je On meni objasnio. Ja sam tako i naptavila ima tjedan dana, ne osjećam ništa čudno, nemam niti malo nikakvog iscjedka, nakon utrića mi neobično. Ali naravno svak će poslušati svoga dr.

Isto ovo mi je rekao dr. Kos u Viliju. Uzimala sam utriće na preporuku socijalnog ginekologa i uzimala bi ih još dan danas (36. tjedana trudnoće) da se nisam raspitala kod dr. Kosa, odnosno da ga nisam pitala mogu li postupiti onako kako piše na uputstvima za upotrebu.

Prestala sam odjednom i nije mi se dogodilo ništa. Sjećam se da je to bilo negdje u 18. tjednu trudnoće, otprilike, i ove rečenice- utrogestan je sada važan za trudnoću kao kap za more, prestanite sa njima. Tako je i bilo. Hvala dr. Kosu

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

nisam ni rekla da će se dogoditi nešto, nego da je moguće, jer se organizam ipak malo šokira kad odjednom prestane dobivati tako veliku dozu
    meni su tako rekla dva mpo stručnjaka i moja soc. ginekologica
    a koliko sam pročitala i skoro sve cure s potpomognute tako rade

Kikica1 avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Unatoc utricima sam u 11.tj.trudnoce prokrvarila i nakon toga mi je ginica rekla da nastavim s njima skroz do 20.tj. a onda postepeno prestanem s uzimanjem. Sad, jel trebalo ili ne toliko dugo, ne znam, ali meni je davalo osjecaj sigurnosti. A i razliciti ginekolozi daju razlicite upute, ali svi kazu pomalo smanjivati dozu,cisto za svaki slucaj.

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

kikica i ja sam ih koristila duže od 12 tjednana, čini mi se 15-16, isto zbog krvarenja
    ja sam jako rano i obilno prokrvarila, a nakon toga je stalno nešto curkalo do kojeg 14. tjedna, tako da sam ih i ja zbog toga duže koristila
    i onda sam tu negdje, 15., 16. tjedan počela smanjivati

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •