Pokazuje rezultate 1 do 36 od 36

Tema: Novi dom - prakticno ili romanticno rjesenje?

nelitza77 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Tresnjevka u srcu, srce 2500 km sjevernije

Početno Novi dom - prakticno ili romanticno rjesenje?

Daklem, pred izborom smo novog doma (opet :/ ) i do zavrsne faze dosla su dva prijedloga (sto se MMa tice, samo jedan ).
    ja se nekak ne mogu odluciti.
    Prakticno rjesenje je - gotovo novi, moderan, lijepo sredjen i opremljen stan, koji nam je za sada dosta velik (ali kroz koju godinu mozda i nece bit, a i veliki minus mu je sto je - stan), u zoni busa, dosta blizu vlaka i metroa, parkic pred ulazom i jos njih par u blizini, vrtic i skola na "pljunometar", susjedstvo OK, malo sareno, al daleko od geta, gradsko predgradje. Cijena OK, gornja granica onog sto si mozemo priustiti, al je doslovce dovoljno samo unijeti namjestaj (mozda ni to, dio ce nam ostavit obitelj koja je tu stanovala proslih godinu dana).
    Romanticno rjesenje je kuca, stara zgrada male seoske skole, gradjena jos 1906 (!), u stanju za totalno renoviranje (ali koji potencijal!), samostalna zgrada na povelikom imanju ali "bogu iza nogu" (cca 50 km od grada, MM u do posla treba najmanje busom i vlakom sat vremena). Lokalna infrastruktura, seoce i pustopoljina, dobro do busne stanice je 150 m al bus ide svakih sat ili vikendom svaka 2 h. Cijena je nesto niza nego stana, ali u to naravno nisu uracunati troskovi renoviranja. Kad bi ju se uredilo, bila bi nam vise nego dovoljno velika za trajno rjesenje stambenog pitanja (mozda bi nesto mogli i iznajmljivati, da vratimo dio troskova).
    Ma zapravo kad ovak gledam, izbor mi se cini ocit, al kad je ta "skolica" moj san snova - nema susjeda iznad, ispod i oko mene, divljina, priroda, blizina jezera (al dovoljno daleko da ne bude opasno), uredjenje bi bio projekt koji bi nas jos godinama mogao zabavljati (a oboje smo spretni s rukama). Al cini mi se neposteno prema klincima, prvo smo ih otfurali u stranu zemlju, daleko od baka, djedova, prijatelja, sad da ih otpeljamo u divljinu gdje bi im trebalo tko zna koliko do skole i gdje tko zna dal bi imali ikakvo drustvo...
    A opet, ako izaberemo stan, opet cemo nakon nekog vremena morati seliti, a tamo u tome kvartu nema obiteljskih kuca (kakvu si MM i ja silno zelimo, i kakvu si nismo mogli priustiti u Hr).
    Ma ovo je zapravo "trik" pitanje, jer sam 99% sigurna sto cemo izabrati, ali svaki savjet dobro dodje
    mozda blesavo, al to mi je u rangu onog izbora bi li bila s nekim kod ludo volis ali s kim nemres zivjet ili s nekim kog volis vise prijateljski al ste super tim, s istim zeljama, potrebama i interesima jer sto god odaberes, dio tebe bit ce nesretan

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

praktično

pa daj zamisli se u toj pustopoljini kad dan okraća, ja bih se samoubila na okrutan način.....

meni kronično fali UV zračenja

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

1906? da nije pod nekakvom zaštitom?

ta kuća će progutati novaca i novaca
    moja savijet: uzmite stan, i u slijedećih 2-3g tražite građ. teren i napravite si kuću prema vašim potrebama
    ili stan možete dati u zamjenu za teren i radove ili za hipoteku ....
    ili kupite noviju kuću s terenom u zamjenu za stan uz nadoplatu

ta kućica u divljini je super za vikendicu
    ali za normalan život je užas: svaki dan gubiti vrimena i vrimena za put, a djeca u školu? pa 150m pješke po suncu, ledu, snijegu ...
    a trave za kositi ..............

btw. totalno renoviranje košta najmanje 200€/m2, pa dobro razmislite u šta se upuštate

isuse, pa 30km je knin od šibenika pa mi se ćini da je bogu iza nogu ..
    50km!

rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Vjerujem da te srce vodi kući u prirodi,ali koliko sam shvatila - ona nije baš toliko povoljnija u odnosu na stan da bi mogli komotno ostvariti sve vaše želje po pitanju uređenja. Tako bi se moglo dogoditi da 10 godina živiš i odvajaš samo za uređenje te kuće,a nakon 10 godina ni ono prvo što ste renovirali više nije novo: :/
    Ja sam za varijantu praktičnog stana i male slatke vikendice koju polako uređuješ kako te volja.
    U svakom slučaju,želim vam da budete sretni u svom novom domu!

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

u kojem kvartu je stan?
    glasam, naravno, za prakticno rjesenje
    bit ce vremena za kupovanje veceg i romanticnijeg doma. ne mozes odmah sve dobiti, ostavi malo snova za kasnije...

nelitza77 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Tresnjevka u srcu, srce 2500 km sjevernije

Početno

e jeste napele s tim mrakom - pa ja sad zivim u Stockholmu, a ne u Kiruni (gdje btw proljece sluzbeno pocinje 1.5. :shock: ).
    ma kod nas je u doba najkraceg dana mrak cca 1 sat duze ujutro i cca 1 h ranije se pocinje mraciti (znaci oko 15.30 je mrak 21.12, nakon toga ubrzo dan postaje sve dulji i ljetom je do 11 navecer :D
    Mare, ma jednostavno se naviknes na takav ritam da si zimi vise po kuci i spavas, dok si po ljeti dugo vani (bar mi, Svedi vec oko 6 popodne "nestanu s lica Zemlje", bar u ovom kvartu gdje smo sada - ala Novi Zagreb). Jedino na Sodermalmu, koji je stokholmski Soho i gdje ima puno mladih, umjetnika i studenata je nesto zivlje i navecer/nocu (ali su i cijene nekretnina, jer to je uzi centar, prepaprene)nis moram sad gibat, ovi su moji nemoguci, nastavak slijedi!

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zavidim ti. u skolicu bi posla.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

a divlje životinje, ludi losovi i sobovi u tom tvom selu...... :/

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja bi praktično riješenje,romantiku bi ostavila za stare dane Djeca kad malo porastu neće ni htjeti romantiku,trebat će im blizina svega.A mislim da će i tebi biti puno lakše ako ti je sve blizu

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Praktično, naravno. Ne radi se o tebi, nego o djeci, i mužu.

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

stan

anjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

i ja glasam za stan

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj ivarica prvotno napisa
    također

mrzim život u stanovima u gradovima...ja volim osjetiti miris pokošene trave,posaditi svoje cvijeće,ubrati vlastitu jabuku

meni to nije nepraktično,to je život u punom smislu riječi

no ono što je meni san snova,drugome može biti noćna mora

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

volim i ja prirodu, ali dva sata dnevno putovati nije život u punom smislu riječi nego noćna mora... hvala, probala i ne bih više. Ako ste orijentirani na grad zbog posla onda je ovo najbolje

Ja sam za varijantu praktičnog stana i male slatke vikendice koju polako uređuješ kako te volja.
    ... ili ne uređuješ nego samo dolaziš uživati u prirodi... ili nemaš vikendicu nego odlaziš na izlete...

Ako možete raditi od kuće i nekako riješiti školu i sve ostalo što klincima treba, onda je za razmisliti bi li ipak kuću

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

1906. je bila davno i morti je romantićno, ali kaj je da je fakat je staro. pojelo bi previše love na renoviranje.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja bih kod ovakve dileme pitala ljude koji su to prosli - znam nekoliko primjera takve selidbe u idilu i daleko od svega i super nam je, ni u jednom djeca nisu bila zadovoljna, cak dapace.

i meni se svidja i kucica i mir, tisina i ubrana jabuka, ali nikako svakodnevno, i nikako s djecom.

Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj ronin prvotno napisa
    Citiraj ivarica prvotno napisa
    također

mrzim život u stanovima u gradovima...ja volim osjetiti miris pokošene trave,posaditi svoje cvijeće,ubrati vlastitu jabuku

meni to nije nepraktično,to je život u punom smislu riječi

no ono što je meni san snova,drugome može biti noćna mora
    X

a 1906....pih, pa ja živim u zgradi staroj 280 godina!

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj rinama prvotno napisa
    1906. je bila davno i morti je romantićno, ali kaj je da je fakat je staro. pojelo bi previše love na renoviranje.
    a i sigurno je tamo netko i umro brrrrrrrrrrrrrr

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ups, anek
    280 godina :shock:

mene jeza hvata od starijih zgrada, kao i malih kuća u preriji i vikendica na osami, ljetovanja u šatoru itd

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Rekla bi moja baba :netreba se bojat mrtvih, već živih.

Lu avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

stan zvuci razumno i realno, ali da sam ja na vom mjestu ja znam da bi prisilila mm-a da kupimo skolicu

nikad vise u zivotu ne bih mirno spavala znajuci da sam to propustila.

Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj maria71 prvotno napisa
    ups, anek
    280 godina :shock:

mene jeza hvata od starijih zgrada, kao i malih kuća u preriji i vikendica na osami, ljetovanja u šatoru itd
    meni je naša zgrada i kvart baš romantičan; s prozora gledam na kamenita vrata, a u stanu ne znam jel netko umro, ali je živio davno august šenoa.
    pri renovaciji stana smo se nadali da ćemo možda u zidu pronaći neki njegov neobjabljeni, skriveni spis....ali nismo

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

a možda ima i duhova koji na staklo napišu boo

šalim se,no jedna me stvar zanima...
    kak djeca s tim nisu zadovoljna???pa meni to zvuči kao dječji raj

znate kaj,najljepša uspomena iz mog djetinjstva bila mi je kad sam se ko klinka od nekih deset godina probudila u ranu zoru,pa sa sestrom i frendicom put pod noge,još po rosi,preko brega i vinograda i potoka i staza do starog bazena u Sv.Jani,ujutro tako čistog da se vidio samo šljunak.

ja danas svoje klince dofuram na isto to mjesto,doduše malo dalje,autom na zagušeni parking modernog olimpijskog bazena...ali to nekako nije to...a valjda bi s tim trebali biti zadovoljni,sve dobijemo na dlanu :/

ako je nekome bolje živjeti na svom komadu zemlje pod kapom nebeskom onda mu neće biti teško putovati sat i pol...jer će ga kasnije doma čekati odmor za živce...zato kažem da su ljudi različiti i imaju različite vizije što je za njih dobro.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Vidjela sam neke slike tvog stana još davno na zpb i prekrasan mi je....

no ,velim ti, ja imam neki iracionalan strah od starih zgrada i kad god uđem u neku zgradu koja je građena prije 1941 imam osjećaj da mi ogromni dlakavi pauk plazi po vratu

pa ih izbjegavam

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

aznate kaj,najljepša uspomena iz mog djetinjstva bila mi je kad sam se ko klinka od nekih deset godina probudila u ranu zoru,pa sa sestrom i frendicom put pod noge,još po rosi,preko brega i vinograda i potoka i staza do starog bazena u Sv.Jani,ujutro tako čistog da se vidio samo šljunak.

.
    A da si tako svako jutro po bregima po rosi, kiši i snijegu do škole? A popodne natrag?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

mima odmah se sjetim vuka samotnjaka, kako si ovo opisala......

piše mile,al piše i hund

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da, i da ne funkcionira javni prijevoz cesto pa ne mozes na njemacki, ples, kino, rodjendani prijatelja iz razreda...nista ako te starci ne odvezu? ili te voze, uvijek i svuda bez pogovora, a ima vas puno, pa su cijelo vrijeme u autu? pa bi pozvala nekog k sebi u goste ali mu trebas organizirati prijevoz tamo i nazad?
    pa nigdje ducana u blizini i za sve sto ti treba sjedaj u auto OPET?
    itd

ne, hvala

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa
    aznate kaj,najljepša uspomena iz mog djetinjstva bila mi je kad sam se ko klinka od nekih deset godina probudila u ranu zoru,pa sa sestrom i frendicom put pod noge,još po rosi,preko brega i vinograda i potoka i staza do starog bazena u Sv.Jani,ujutro tako čistog da se vidio samo šljunak.

.
    A da si tako svako jutro po bregima po rosi, kiši i snijegu do škole? A popodne natrag?
    Danas više tako nije nigdje.
    Možda pred sto godina,ili manje u zabitim krajevima.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

jedna je priča općenito stan ili kuća, asfalt ili priroda, ali ovdje su još drugi nepovoljni faktori

gdje bi im trebalo tko zna koliko do skole i gdje tko zna dal bi imali ikakvo drustvo...
    MM u do posla treba najmanje busom i vlakom sat vremena...
    bus ide svakih sat ili vikendom svaka 2 h...
    Cijena je nesto niza nego stana, ali u to naravno nisu uracunati troskovi renoviranja
    i dodala bih prijevoza... nelitza, ne spominješ auto? Bez dva auta ovo baš nije lokacija za život sa djecom :/

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa

.
    Danas više tako nije nigdje.
    Možda pred sto godina,ili manje u zabitim krajevima.
    Nije, da, idu dva-tri busa dnevno. Kad smo se vraćali sa planinarenja u Samoborskom gorju MM i ja bi znali vidjeti cure i dečke kako u šest popodne svi zbigecani kreću u noćni izlazak, jer im je to zadnji bus. Kako se vraćaju doma, ne želim razmišljati.

Btw. naši poznanici skoro pa ovako vode dijete do busa za školu - kroz šumu, jer im je bliže

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

mi smo bili u istoj dilemi nedavno, tj. ni za mene ni za mm nije bila dilema, jer svaki je bio siguran da hoce samo ejdno od toga

ja stan u gradu, on kucicu u prirodi.

sve ima svojih mana i rpednosti, vazno je sto je tebi prioritet. da zivim u stokholmu ne bih isla tako daleko, nego bi kupila kucicu u nekom od predgrada, gdje imas skolu, metro, ducan (s H&M ), a pored ti je i ogromno jezero na kojem se zimi mozes klizati, a ljeti kupati...a sve jako romanticno, a opet ne u divljini, niti u gradskoj guzvi.

ja isto obozavam starine, ne volim ove nove zgrade i naselja.

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja inače nisam baš praktična, više radim srcem i na ho-ruk, al u tvom slučaju bi izabrala praktično rješenje bez razmišljanja

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

jel to riješenje za "svagda" ili se namjeravate jednog dana vraćati?

ja sam za staru školicu, romantiku, mir, prirodu, idilu. uređenje po vlastitim idejama, manje zagađen zrak meni je to jedino logično rješenje

tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

praktično rješenje.... u svakom slučaju.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ja bi odlučila srcem, a ako nam se ne bi dopalo uvijek ostaje opcija prodati i nazad kupiti stan.
    Mi smo prvo kupili stan (ne tako mali, 70m2) jer nam je to bila praktična i jedina tada dostupna opcija. Ali srce nas je vuklo stalno na kuću, i čim smo ulovili prvi priliku kupili smo kuću, problem je bio što smo tada već imali 2 djece, jedno novorođenče s kojim smo uselili u friško renoviranu kuću za Božić gdje nije radio novo montirani bojler, i tako bilo je čupavo. Ali nitko od nas sretniji.

No kada smo kupovali stan, mogli smo kupiti i jeftiniju kuću malo dalje od Vž, pa MM nije dao (ja bi se možda i na to odlučila), ovako smo X puta u stanu znali komentirati eh da smo u kući, ne bi sada ovo, ne bi sada ono, mene je izluđivalo npr. što curica nije mogla biti stalno vani i koliko hoće, nego po programu na igralište, koje je bilo do ceste, pa me opet izluđivalo itd. Sad nam je ok, to je to što smo htjeli.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

drugo razmišljanje je bilo - djeci treba dvorište, sloboda, zrak i priroda sada, nakon 8 ili 10 godine će nas ionako otkantati i zabiti se u svoju sobu, pa možemo početi nazad razmišljati o stanu

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •