Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 84 od 84

Tema: razlike u kvascu

  1. #51

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    mjesto pod suncem
    Postovi
    2,786

    Početno

    ko da si se usudila sumnjati!
    A baš. A i ovaj ti je avatar prestrog. Slutim šibu negdje iza njega...

  2. #52
    Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006
    Postovi
    3,113

    Početno

    Već sam napisala, al vidim da me nitko ne ferma , pa za one koji su pitali za svježi kvasac- sasvim malo, svega pola žličice za kavu, natrgati ili smrviti direktno u brašno. Neće se predignuti, niti narasti do neba. Svakodnevno isprobano. I da, jedna kockica je stvarno dosta za desetak štruca, ako ne i više.

  3. #53
    cvijetak avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Lokacija
    Antunovac
    Postovi
    1,132

    Početno

    E, zbunjena sam .. i sa doziranjem svježeg, a bome i suhog kvasca. Na vrećici Di-ga lijepo piše da je JEDNA vrećica predviđena za cca 500g brašna i tako ja svaki put fino na jedan kruh potrošim jedan kvasac iz vrećice. O tome što sam radila sa svježim neću trošiti riječi

  4. #54
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    Citiraj Linda prvotno napisa
    Već sam napisala, al vidim da me nitko ne ferma , pa za one koji su pitali za svježi kvasac- sasvim malo, svega pola žličice za kavu, natrgati ili smrviti direktno u brašno. Neće se predignuti, niti narasti do neba. Svakodnevno isprobano. I da, jedna kockica je stvarno dosta za desetak štruca, ako ne i više.

    i mene nije nitko fermao
    ja stavim cijelu kocku na 500 gr brašna
    i onda mi bude nekako kiselkasto, ovo mi je super važna informacija
    vrijedi li to i za tijesta sa jajima, mlijekom...
    kad radim kuglof stavim 30 gr na 500 gr brašna
    ako stavim 1/10 kocke strah me da mi se neće dost dignut
    pomozi lindane (lastane)

  5. #55

    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    2,576

    Početno

    daj, a70v
    pa prvo je kalimero rekla da joj jedan kvasac traje 10 kruhova
    onda sam ti ja rekla da može komadić dignuti pol kile brašna
    onda sis isto tako
    pa na kraju apricot za suhi kvasac

    a Lindu fakat nisam usnimila
    kad čitam samo najnovije postove

  6. #56
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    pa moram malo kenjkati 8)
    ali ovo mi je najkonkretniji odgovor i baš sam čekala lindu budući da je NJM majstor za tijesta
    i to mi je važno jer ja radim samo sa svježim kvascem i stavljam cijelu kocku na 500-1000gr brašna
    sad ću probati s manje

  7. #57
    Tea avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,027

    Početno

    Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa
    i to mi je važno jer ja radim samo sa svježim kvascem i stavljam cijelu kocku na 500-1000gr brašna
    sad ću probati s manje
    ovako i ja! sad znam za drugi puta! meni uvijek nestašica kvasca, još nekad radim i sa manje brašna, ali stavim dosta kvasca, ko´nek se nađe, da se još bolje digne

  8. #58
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    Citiraj Tea prvotno napisa
    [ovako i ja! sad znam za drugi puta! meni uvijek nestašica kvasca, još nekad radim i sa manje brašna, ali stavim dosta kvasca, ko´nek se nađe, da se još bolje digne

  9. #59
    Tea avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,027

    Početno

    smiješ se i ti, al nije to najtragičnije! tragično je to što nakon što mi se na kraju i ne digne sa tol´ko kvasca, pa onda ne znam u čemu je problem.

  10. #60
    cvijetak avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Lokacija
    Antunovac
    Postovi
    1,132

    Početno

    A i ja sam skužila zašto mi Lindine putar kifle ne budu baš prefine nego samo dobre.

  11. #61
    Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006
    Postovi
    3,113

    Početno

    Citiraj cvijetak prvotno napisa
    A i ja sam skužila zašto mi Lindine putar kifle ne budu baš prefine nego samo dobre.
    Zašto?

    a70v, pitala si što s finijim tijestom i kvascem- stavim ga malo više nego u kruh, recimo jednu žličicu, što je i dalje znatno manje nego cijela kocka.

    Jučer sam baš radila Aprin kruh i nekako mi je lošiji od onog što sam očekivala. Nemam pojma jesam li neto fulala ili je stvar ukusa? Budući da uvijek radim mali kruh od 450 g brašna, ovaj put sam malo povećala količinu kvasca i kao da mi se predigao i ispao presuh i prerupičast. Meni je najdraži malo nabitiji kruh, pomalo vlažan i da se ne mrvi.
    Evo ga: Aprin kruh

    Apri, ajde ti reci jel to to ili sam nešto zeznula?

  12. #62
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    moj ne izgleda tako, ali možda je i do pekača, do brašna, do kvasca...

    to što je meni fin, ne znači da treba biti i tebi; ipak si ti žena profesionalca i znaš što je dobar kruh. meni nema do onog seljačkogm sa starim kvascem... kad je onako malo kiselkast i šupalj.

    viš, nikad nisam slikala...

  13. #63

    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    2,576

    Početno

    Citiraj Linda prvotno napisa
    Meni je najdraži malo nabitiji kruh, pomalo vlažan i da se ne mrvi.
    ajde please, ako ti nije teško, napiši kako taj radiš
    kad je već pekač nasred radne plohe da probamo

    oprosti ako si već negdje napisala, može i link

  14. #64
    Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006
    Postovi
    3,113

    Početno

    Najviše volim onaj najjednostvniji osnovni recept za bijeli kruh, koji mi služi kao baza za sve ostale varijacije na temu.

    Ovo su dvije varijante ovisno o veličini kruha:
    275 ml vode/ 350 ml vode
    450 g/ 600 g brašna
    žličica soli
    žličica šećera
    dvije žlice ulja/ maslaca/ masti (jednom smo slučajno probali i skužili da je sa svinjskom masti kruh diiivan...)
    pola male žličice svježeg kvasca natrgati direktno u brašno
    - staviti na osnovni program

    U ovoj količini brašna možeš kombinirati s dijelom integralnog ili kukuruznog, ali bijelog brašna mora biti dosta više, recimo omjer 1:3. Možeš dodati sjemenke, umjesto vode mlijeko... pusti mašti na volju.

    Da te ipak malo razočaram, moram priznati da mi ne uspije apsolutno svaki put da bude savršeno po mom ukusu- neki put se zna malo mrviti, što me najviše iritira, ali to je uglavnom vrlo rijetko i nikako da skužim koji je presudni faktor (pretpostavljam da ih je više).

  15. #65

    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    2,576

    Početno

    Hvala!

    još samo da te zagnjavim, redoslijed je kao kod apricot ili moram paziti, prvo mokri, pa brašno, pa sol, šećer, kvasac i masnoća svako u svoj kut?

  16. #66
    Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006
    Postovi
    3,113

    Početno

    prvo voda, onda brašno, pa ostatak, nevažno u koji kut

  17. #67
    NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004
    Postovi
    2,655

    Početno

    a kako radite sirnice?
    meni nekad ispadne "fino razabrana" (izraz moje sveki), a nekad "zbijena"

    prvo sam mislila da je u pitanju premazivanje bjelanjkom, ali sam vidila da se svejedno dogadja, pa mi je palo na pamet da je u pitanju kvasac

    sto vi mislite? kako vama ispadaju?

    meni je najbitnije da je ukusna, ali MM bas i ne voli kad je zbijena

  18. #68

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    mjesto pod suncem
    Postovi
    2,786

    Početno

    meni nekad ispadne "fino razabrana" (izraz moje sveki), a nekad "zbijena"
    Ja ću opet ustvrditi da je uzrok možda manjak vode pa se se sukladno tome i tijesto slabije promiješa. Zato je "zbijena"

    Ili je možda opet kvasac kriv. Meni sve uvijek uspijeva kad koristim kvasac u kocki, što je friškiji to je bolje tijesto.

  19. #69
    cvijetak avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Lokacija
    Antunovac
    Postovi
    1,132

    Početno

    Linda, putarice mi očito nisu bile baš prefine jer sam u njih stavila pregolemu količinu kvasca. Moram obavezno probati kako si napisala u receptu

  20. #70
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    ja stavila ovaj po Lindinom receptu, ali utrpala sva brašna koja sam našla u kući. (nijednog nisam imala dovoljno)

    nadam se da neće biti... tko tebe kamenom, ti njega aprinim - kruhom!

  21. #71
    Muca avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Postovi
    626

    Početno

    koristim isključivo friški kvasac, ovim prašcima ne vjerujem.
    digo suhi me jednom iznevjerio, i otada pušem na hladno.

  22. #72
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    kruh je fantastičan, ali - neponovljiv!
    imala sam doma malo bijeloga brašna (tip 500), možda 200g, pa po malo kukuruznoga, integralnog pšeničnog i brašna za prhka tijesta.
    sve ostalo po Lindinom receptu i šaka suncokretovih sjemenki.

    evo, doručkujem

  23. #73
    Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006
    Postovi
    3,113

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa
    evo, doručkujem

  24. #74
    cvijetak avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Lokacija
    Antunovac
    Postovi
    1,132

    Početno

    Linda, može li svježi kvasac ići za kruhove s odgodom? Obično sve pripremim za jutro, a nisam sigurna kako bi svježi kvasac koji cijelu noć stoji van frižidera, u brašnu, to podnio.

  25. #75
    Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006
    Postovi
    3,113

    Početno

    Citiraj cvijetak prvotno napisa
    Linda, može li svježi kvasac ići za kruhove s odgodom? Obično sve pripremim za jutro
    Može, ja uvijek tako radim.

  26. #76
    NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004
    Postovi
    2,655

    Početno

    Linda, kruh je fantastican!

    MM je cijelo vrijeme nesto lagano gundjao (nije mu se svidjala kora i kruh se 2. dan mrvio), a ovim tvojim kruhom je odusevljen! :D

    Imas li i za sirnicu nekakav recept? Mozda ovaj moj recept jednostavno ne valja?

  27. #77
    Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006
    Postovi
    3,113

    Početno

    Sirnicu, tj. pincu radim svake godine po drugom receptu i nikako da nađem idealan. :/

  28. #78
    aries24 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Postovi
    2,089

    Početno

    ja imam isproban recept, još me nije iznevjerio

    jedino sad vidim da se može raspraviti o količini kvasca

  29. #79
    Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006
    Postovi
    3,113

    Početno

    Kaj misliš da sve to šibnem u pekač na program za tijesto, s tim da stavim umjesto dva suha, jedan svježi kvasac?

  30. #80
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    ma to je previše kvasca

  31. #81
    Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006
    Postovi
    3,113

    Početno

    Je, ali i brašna je puno, a ipak je to tijesto s puno jaja, maslaca i svega, pa bih ipak stavila više kvasca nego za kruh.

  32. #82
    aries24 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Postovi
    2,089

    Početno

    nemam pekač (JOŠ!), ovo je tijesto rađeno "pješice", olitiga ručno

  33. #83
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Vidio sam slike uradaka. Mrak!

  34. #84
    momtobe avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005
    Postovi
    1,077

    Početno

    Pozdrav svima!

    Mene zanima, zašto je bolje manje kvasca? Je li kvasac nezdrav? Ili samo nepotreban u većoj količini...

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •