A baš. A i ovaj ti je avatar prestrog. Slutim šibu negdje iza njega...ko da si se usudila sumnjati!![]()
![]()
A baš. A i ovaj ti je avatar prestrog. Slutim šibu negdje iza njega...ko da si se usudila sumnjati!![]()
![]()
Već sam napisala, al vidim da me nitko ne ferma, pa za one koji su pitali za svježi kvasac- sasvim malo, svega pola žličice za kavu, natrgati ili smrviti direktno u brašno. Neće se predignuti, niti narasti do neba. Svakodnevno isprobano. I da, jedna kockica je stvarno dosta za desetak štruca, ako ne i više.
E, zbunjena sam .. i sa doziranjem svježeg, a bome i suhog kvasca. Na vrećici Di-ga lijepo piše da je JEDNA vrećica predviđena za cca 500g brašna i tako ja svaki put fino na jedan kruh potrošim jedan kvasac iz vrećice. O tome što sam radila sa svježim neću trošiti riječi![]()
Linda prvotno napisa
![]()
i mene nije nitko fermao
ja stavim cijelu kocku na 500 gr brašna
i onda mi bude nekako kiselkasto, ovo mi je super važna informacija
vrijedi li to i za tijesta sa jajima, mlijekom...
kad radim kuglof stavim 30 gr na 500 gr brašna
ako stavim 1/10 kocke strah me da mi se neće dost dignut
pomozi lindane (lastane)
daj, a70v
pa prvo je kalimero rekla da joj jedan kvasac traje 10 kruhova
onda sam ti ja rekla da može komadić dignuti pol kile brašna
onda sis isto tako
pa na kraju apricot za suhi kvasac
a Lindu fakat nisam usnimila![]()
kad čitam samo najnovije postove
pa moram malo kenjkati 8)
ali ovo mi je najkonkretniji odgovor i baš sam čekala lindu budući da je NJM majstor za tijesta
i to mi je važno jer ja radim samo sa svježim kvascem i stavljam cijelu kocku na 500-1000gr brašna
sad ću probati s manje
ovako i ja! sad znam za drugi puta! meni uvijek nestašica kvasca, još nekad radim i sa manje brašna, ali stavim dosta kvasca, ko´nek se nađe, da se još bolje dignealeksandra70vanja prvotno napisa
![]()
![]()
smiješ se i ti, al nije to najtragičnije! tragično je to što nakon što mi se na kraju i ne digne sa tol´ko kvasca, pa onda ne znam u čemu je problem.![]()
![]()
![]()
A i ja sam skužila zašto mi Lindine putar kifle ne budu baš prefinenego samo dobre.
Zašto?cvijetak prvotno napisa
a70v, pitala si što s finijim tijestom i kvascem- stavim ga malo više nego u kruh, recimo jednu žličicu, što je i dalje znatno manje nego cijela kocka.
Jučer sam baš radila Aprin kruh i nekako mi je lošiji od onog što sam očekivala. Nemam pojma jesam li neto fulala ili je stvar ukusa? Budući da uvijek radim mali kruh od 450 g brašna, ovaj put sam malo povećala količinu kvasca i kao da mi se predigao i ispao presuh i prerupičast. Meni je najdraži malo nabitiji kruh, pomalo vlažan i da se ne mrvi.
Evo ga: Aprin kruh
Apri, ajde ti reci jel to to ili sam nešto zeznula?
moj ne izgleda tako, ali možda je i do pekača, do brašna, do kvasca...
to što je meni fin, ne znači da treba biti i tebi; ipak si ti žena profesionalca i znaš što je dobar kruh. meni nema do onog seljačkogm sa starim kvascem... kad je onako malo kiselkast i šupalj.
viš, nikad nisam slikala...
ajde please, ako ti nije teško, napiši kako taj radišLinda prvotno napisa
kad je već pekač nasred radne plohe da probamo
oprosti ako si već negdje napisala, može i link
Najviše volim onaj najjednostvniji osnovni recept za bijeli kruh, koji mi služi kao baza za sve ostale varijacije na temu.
Ovo su dvije varijante ovisno o veličini kruha:
275 ml vode/ 350 ml vode
450 g/ 600 g brašna
žličica soli
žličica šećera
dvije žlice ulja/ maslaca/ masti (jednom smo slučajno probali i skužili da je sa svinjskom masti kruh diiivan...)
pola male žličice svježeg kvasca natrgati direktno u brašno
- staviti na osnovni program
U ovoj količini brašna možeš kombinirati s dijelom integralnog ili kukuruznog, ali bijelog brašna mora biti dosta više, recimo omjer 1:3. Možeš dodati sjemenke, umjesto vode mlijeko... pusti mašti na volju.
Da te ipak malo razočaram, moram priznati da mi ne uspije apsolutno svaki put da bude savršeno po mom ukusu- neki put se zna malo mrviti, što me najviše iritira, ali to je uglavnom vrlo rijetko i nikako da skužim koji je presudni faktor (pretpostavljam da ih je više).
Hvala!![]()
još samo da te zagnjavim, redoslijed je kao kod apricot ili moram paziti, prvo mokri, pa brašno, pa sol, šećer, kvasac i masnoća svako u svoj kut?
a kako radite sirnice?
meni nekad ispadne "fino razabrana" (izraz moje sveki), a nekad "zbijena"
prvo sam mislila da je u pitanju premazivanje bjelanjkom, ali sam vidila da se svejedno dogadja, pa mi je palo na pamet da je u pitanju kvasac
sto vi mislite? kako vama ispadaju?
meni je najbitnije da je ukusna, ali MM bas i ne voli kad je zbijena
Ja ću opet ustvrditi da je uzrok možda manjak vode pa se se sukladno tome i tijesto slabije promiješa. Zato je "zbijena"meni nekad ispadne "fino razabrana" (izraz moje sveki), a nekad "zbijena"
Ili je možda opet kvasac kriv. Meni sve uvijek uspijeva kad koristim kvasac u kocki, što je friškiji to je bolje tijesto.
Linda, putarice mi očito nisu bile baš prefine jer sam u njih stavila pregolemu količinu kvasca. Moram obavezno probati kako si napisala u receptu![]()
ja stavila ovaj po Lindinom receptu, ali utrpala sva brašna koja sam našla u kući. (nijednog nisam imala dovoljno)
nadam se da neće biti... tko tebe kamenom, ti njega aprinim - kruhom!
koristim isključivo friški kvasac, ovim prašcima ne vjerujem.
digo suhi me jednom iznevjerio, i otada pušem na hladno.
kruh je fantastičan, ali - neponovljiv!
imala sam doma malo bijeloga brašna (tip 500), možda 200g, pa po malo kukuruznoga, integralnog pšeničnog i brašna za prhka tijesta.
sve ostalo po Lindinom receptu i šaka suncokretovih sjemenki.
evo, doručkujem![]()
Linda, može li svježi kvasac ići za kruhove s odgodom? Obično sve pripremim za jutro, a nisam sigurna kako bi svježi kvasac koji cijelu noć stoji van frižidera, u brašnu, to podnio.
Linda, kruh je fantastican!
MM je cijelo vrijeme nesto lagano gundjao (nije mu se svidjala kora i kruh se 2. dan mrvio), a ovim tvojim kruhom je odusevljen! :D
Imas li i za sirnicu nekakav recept? Mozda ovaj moj recept jednostavno ne valja?
Sirnicu, tj. pincu radim svake godine po drugom receptu i nikako da nađem idealan. :/
ja imam isproban recept, još me nije iznevjerio
jedino sad vidim da se može raspraviti o količini kvasca![]()
Kaj misliš da sve to šibnem u pekač na program za tijesto, s tim da stavim umjesto dva suha, jedan svježi kvasac?
ma to je previše kvasca
Je, ali i brašna je puno, a ipak je to tijesto s puno jaja, maslaca i svega, pa bih ipak stavila više kvasca nego za kruh.
nemam pekač (JOŠ!), ovo je tijesto rađeno "pješice", olitiga ručno
Pozdrav svima!
Mene zanima, zašto je bolje manje kvasca? Je li kvasac nezdrav? Ili samo nepotreban u većoj količini...