-
Hoće sisati, a ja nedam.......
Drage moje Rodice, moja beba ima skoro 3 mjeseca i isključivo je na prsima. Često puta se prejede i dosta bljucka, naročito na večer. Toliko se najede da ne može zaspati dok mu se sve u želudcu ne smiri (puno podrigivanja, puno bljuckanja....). Nervozan je i želi zaspati sa sisom, ali ja mu je nedam. Dudu neće! Što mu dati da zadovolji sisanje i umiri se? Rukice stavlja u usta, ali i na to se razljuti.
Imam jako puno mlijeka-već sam si i sa izdajalicom dosta navukla-nemam praznu cicu da mu dam da se umiri, a da se ponovo idem izdajati, ponovo se vrtim u krug. Jedva sam malo smirila situaciju sa kupusom.
Ima li netko slično iskustvo?
Hvala unaprijed
-
Osoblje foruma
draga Ana29.
mozes li mi molim te reci kakav je tvoj let down (refleks otpustanja mlijeka).
(vise o tome sto je let down u ovom clanku)
da li iskljucivo doji? (pises da je iskljucivo na prsima, znaci da nema vode, caja...)
da li doji na zahtjev?
kakvi su podoji?
od kada se javljaju ti problemi, u zadnje vrijeme ili od uvijek?
da li je nemiran na sisi?
u kojem polozaju dojite?
zbog cega izdjas?
kakav je prirast?
kakve su pelene? kakve su stolice?
da li od uvijek imas problema sa viskom mlijeka ili u zadnje vrijeme?
po ovome sto pises vjerojatno imas prejaki let down (vidi ovaj clanak) zbog kojeg se beba naguta zraka pa ju taj zrak muci te zbog njega podriguje ili bljuca.
evo nekoliko savjeta koji bi mogli pomoci:
probaj dojiti lezecki, tako da se bebi slijeva niz usta visak mlijeka kojeg ne moze progutati u trenutku kada krene mlaz ili pak tako da lezis na ledjima a beba je na tebi tako da mlaz "prkosi" gravitaciji te je ujedno i slabiji.
probaj kada krene let down skinuti bebu sa dojke, tako sto ces njezno gurnuti prst u kut usana i prekinuti vakum. nikad ne skidaj naglo bebu bez da prethodno ne prekines vakum jer moze doci do ozbiljnih ozljeda bradavice. pusti neka mlaz iscuri u gazu ili tetra pelenu.
posto imas vec i onako problema sa prevelikom kolicinom mlijeka ne bi ti savjetovala metodu izdajanja prvog mlaza prije podoja.
podrigivanje za vrijeme i nakon podoja.
beba svu potrebu za sisanjem treba zadovoljiti na dojci. bebi dojka nije samo hrana, ona je i njeznost i bliskost i poseban i intiman trenutak sa svojom mamom. njega ne moze zamijeniti duda. s druge strane ona moze uzrokovati probleme u dojenju jer moze dovesti do konfuzije bradavica.
kako je doslo do toga da se izdajas?
iz ovog napisanog shvacam da bi isla izdojiti dojku da mu mozes ponuditi "praznu" da ju sisa?
zbog cega mu ne zelis dati da sisa dojku kad gura prstice? jel se ljuti sto ide mlijeko kad povuce ili se ljui sto ne ide? u cemu je problem u nudjenju dojke da zadovolji sisanje?
naime, ako ti izdajas, remetis ravnotezu ponuda=potraznja tako da se moze dogoditi da se beba najede onog prvog mlijeka i napuni zeludac njime i zrakom a da je jos gladno jer nije doslo do zadnjeg mlijeka.
djeca cesto znaju utonuti u san sa sisom u ustima, pogotovo tako mali, te svojim sisanjem i tom polusnu potaknuti let down nakon kojeg, kad se najedu onog zadnjeg mlijeka, sami pustiti dojku, siti i utonuti u duboki san.
molim te, odgovori mi na gornja pitanja pa cemo zajedno probati rijesiti problem
-
-što se tiče refleksa otpuštanja mlijeka na lijevoj dojki je jači i to uvijek pazim, odnosno izbacim te "jake" mlazove mlijeka i onda ga stavim na dojku
-isključivo doji-nema čaja, vode....
-doji na zahtjev
-podoji su nekad duži, nekad kraći, a u posljednje vrijeme procijenim otprilike da je dosta i izvadim mu sisu iz usta da se ne prejede, i nakon toga redovito podrigne po par puta, a često i bljucne
-problemi mi se javljaju u posljednje vrijeme (sa prejedanjem)
-nije nemiran na sisi
-u noći dojimo ležećke (i sam nakon podoja ispusti sisu), a preko dana - ja sjedim, a on leži u mom krilu-tako mi je najlakše
-izdajam zbog kvrga na dojkama- u zadnje vrijeme izdajam do olakšanja i to ispadne cca.60ml iz dojke
-prirast-prvi mjesec 1600g, 2. mjesec 900g
-pelene stalno popiškene, a u zadnjih cca mjesec dana, kaka svaka dva dana, stolice zelenkaste, nisu jako vodene
-oduvijek imam problema sa viškom mlijeka
-u grudima uvijek imam mlijeka, mislim da se svega dva puta dogodilo da je "sve" pojeo iz jedne dojke
Bojim dati dojku dok gura prstiće u usta, jer se prejede pa ponovo bljucka, jer ja uvijek imam mlijeka
Izdajam prve mlazove mlijeka,60ml.
Često za vrijeme dojenja lijeve dojke osjećam kako mi "rastu " kvrhe na desnoj dojci i obratno.
-
Osoblje foruma
Ana, dijete se nece prejesti.
nemoj prekidati podoje jer tako neces biti sigurna da je pojeo dovoljno. kad kazem "dovoljno" ne mislim iskljucivo na kolicinu.
bebi je potrebno ono zadnje, masno mlijeko, od njega napreduje, raste i razvija se.
dojenje na zahtjev znaci da dijete doji KAD god hoce i KOLIKO god hoce.
za razliku od hranjenja na bocicu, beba pojede upravo onoliko koliko mu treba. mlijeko se, po sastavu i kolicini, radi prema njegovim potrebama. svaki podoj je drukciji. beba sama pusta dojku kad je sita. ne treba ju prekidati. te postoji carobna formula po kojoj se racna koliko dijete treba biti na dojci. neki doje 5 a neki 40 minuta. neki svakih sat a neki dva, tri.
on se ne prejeda. ne bljucka zato sto je previse pojelo.
on jedino moze "napuniti" zeludac zrakom (jak let down, hlapljivo jede) ili prvim, vodenastim mlijekom kojeg imas vise nego mu je potrebno, pa ga bljucka jer nije zadovoljio glad, nije pojeo dovoljno masnog mlijeka.
s druge strane 60ml. izdojiti se je puno. zbog toga osjetis da ti se rade kvrge. imas vise mlijeka nego sto je njemu porebno. tim izdajanjem saljes krive signale svome tijelu. mlijeko se radi tako da koliko iz dojke izadje mlijeka van toliko se novog mlijeka napravi. i sad se radi vise nego mu je potrebno, i dolazi do zastoja sto moze dovesti do mastitisa.
kad se kaze "izdojit se da popusti napetost" doslovno se misli tako, par kapi.
oko 12 tjedna se uspostavlja ravnoteza u proizvodnji, prestaje pocetna prepunjenost koja te prati od pocetka. no izdajanjem si malo poremetila taj proces. zbog toga je bitno da se prestanes izdajati. ako osjetis napetost, izdoji da ona popusi. rucno. tako jedino mozes stisnuti i isprazniti one kanalice koji su se prepunili bez da praznis one koji nisu.
takodjer je majcino mlijeko lako razgradivo. znaci, ono je vec za 90 minuta razgradjeno.
drugu bitnu stvar koju trebas napraviti je da ga podrignes za vrijeme podoja i vratis na dojku nakn toga. makar i bljucnuo.
cesto se majkama cin da djeca bljuckaju potoke, ali zapravo je to vrlo mala kolicina mlijeka pomijesana sa zrakom.
treca najbitnija stvar, nemoj prekidati podoj jer mislis da je dovoljno pojeo. ne postoje debele dojene bebe.
pogledaj si ovaj tekst: Suzbijanje pretilosti u ranoj fazi a mozes i prosvljat po forumu, naci ces dosta topika od mama djece bljuckasa
-
vidim da je savjetnica tu.
ja bih samo dodala da je dojenje na zahtjev: kada i koliko beba hoće. dakle, nema prekidanja. posebno ne zbog ono zadnjeg masnijeg mlijeka. što se tiče podrigivanja i bljuckanja, gotovo sve male bebe rade to. rekla big do cca 4mj. poslije se smiruje. kako kome. svom malom nikad nisam prekidala podoje. nažalost, više sam puta imala mastitis, al nikad prevelik problem s količinom (izuzev nakon poroda dok se nije ujednačila ponuda i potražnja). kako vidim, kod tebi se još to nije dogodilo, još se nije izjednačila ponuda i potražnja. rekla bih da je to zbog izdanja. trebalo bi to svest na što moguću manju mjeru, sve do nule, a bebu pustiti da jede koliko hoće. malo mi je smiješno da bebu prekidaš, a onda izdajaš zbog viška. vjerujem da bi ti se većina problema riješila kad bi pustila bebu da diktira dojenje. meni bi bilo žao gledat je di trpa rukice i nedat. uostalom, pa sasvim je normalni i bebama vrlo vrlo omiljeno zaspat sa sisom u ustima
sretno
-
-
noću ga nikad nisam dizala za podrigivanje, jer bi obično dojili ležečki na bračnom krevetu. ugl bi sve prošlo ok. po danu intervencije oko podrigivanja su bile: tokom podoja ga više puta podić da podrigne (to bi pomoglo smanjivanju bljuckanja), pa vratit na sisu sve dok se sam ne nasiti. palo mi je još na pamet ovo oko bljuckanja, naime, bebe još nemjau razvijen nekakv "poklopac" na jednjaku il što već, tj taj poklopčić je još nezrel, pa se mlijeko lako vrati nazad na usta. uzmi i to u obzir. s vremenom će sve doć na svoje misto.
-
Hvala puno
-
Osoblje foruma
-
-
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-