ima li netko s alergijom na neki od aditiva u hrani ?
mi smo izgleda alergični na E110 žutu boju, pa polako organiziramo život u tom pravcu.
voljela bih iskustva, tip&tricks i slično jer ćemo dosta promijeniti životni stil.
ima li netko s alergijom na neki od aditiva u hrani ?
mi smo izgleda alergični na E110 žutu boju, pa polako organiziramo život u tom pravcu.
voljela bih iskustva, tip&tricks i slično jer ćemo dosta promijeniti životni stil.
da,kako ste otkrili točno na šta ste alerg.
nama su samo otkrili da je alerg.na umj.boje i konzervanse,ali neznamo točno na koje.
rekla nam alergologica da se kod male djece ne može vidjeti točno na koje. :?
nije nam potvrđen konkretan alergen. ali nakon dva tjedna reducirane prehrane (dvopek i čaj) reagirao je isključivo nakon sirupa dobivenog za alergiju, a sirup sadrži E110 boju. onda smo malo istražili njegove omiljene slatkiše i vidjeli da su prepuni baš te boje, osim ostalih E-ova, naravno.
Sad smo na dodavanju jedne nove namirnice svaki dan, osim tih koje sadrže E 110, i zasad je sve u redu, plus Claritine sirup koji je ne sadrži.
na testove idemo za koji dan, jer se koža tek očistila od svih reakcija.
a da li netko zna kojeg E ima u tetrapaku mlijeka?
na tetrapaku ne piše ništa,a kada noa pije mlijeko iz tetrapaka sva se ospe,a od domaćeg kravljeg ne bude joj ništa.
ne mora uopce biti. kad je z s dvije godine dobile urtikariju, reagirala je 6 mj na sve sto sadrzi aditive, dobili smo antiaditvinu dijetu , no poslije je mogla sve i sada vise ne reagira na nista. dakle normalno je da regairaju na aditive iako nije alergija na aditive u pitanju neposredno nakon i tijekom urtikarije.
Kojeg sirupa? Eva je reagirala na Aerius, isto sirup protiv alegije.Originally Posted by klmama
ja se nadam da će i noi proći.ona već 2 god.reagiraOriginally Posted by lunahor
baš na AeriusOriginally Posted by MBee
prestrašno je da lijek za alergiju izaziva tako groznu urtikariju da sam se us..ala od straha![]()
odnosno, prestrašno je da lijek sadrži hrpu nepotrebnih, štetnih i opasnih boja
evo i nas tu.
pliz Lunahor, daj mi posalji tu antiaditivnu dijetu.
isto urtikarija, isto na aditive - umjetne juhe, hrenovke, kocka za juhu i sl. pojacivaci okusa njoj izazivaju prvo svrbez a zatim osip oko ustiju i crvenilo obraza, a najgore je bila urtikarija. isto su nam rekli da sacekamo cca. 6 mj. prije testiranja jer bi sad moglo sve biti poviseno.
Mi smo u drugoj godini vrtica eliminirali masu aditiva jer je Ema dolazila stalno sva osuta iz vrtica.
Nismo dokazali alergiju testovima, ali kad smo zamolili da joj ne daju juhu u vrticu (iz kocke) i kad smo izborili da umjesto pasteta i sl. jede sami kruh i kad smo izborili da dodnosi svoje plahte (sumnjali smo i na detergent), rijesili smo se uzasnih, svrbljivih osipa.
Sad smo skroz cisti, evenutalno nakon nekog rodjendana ili izlea na kojem se manje pazi sto se jede, dobije osip, inace je cista.
uf, žao mi je da vas toliko ima, ali mi je drago da vidim poznata lica koja će me savjetovati dalje![]()
u biti, mene najviše muče dvije stvari:
-ima li npr E110 neko ime kojim ga maskiraju na deklaraciji
-to što ne znam smetaju li nam ostali E-ovi a ima ih milion
odgovor na zadnje pitanje ću morati sačekati do testiranja
Iz knjige E for Additives:Originally Posted by klmama
E110 Sunset Yellow FCF (C.I. 15985; FD and C Yellow 6)
Source: Synthetic "coal tar" dye, and azo dye.
Function: Yellow colour, especially useful for fermented foods which must be heat-treated
Effects: An azo dye to which some people have an allergic reaction. Hypersensitivity may occur especially in people showing aspirin sensitivity, producing urticaria (nettle rash), angioedema (swelling on the skin), gastric upset and vomitting. It is one of the food colours which the Hyperactive Children Support Group recommends should be eliminated from the diet of the children it represents.
The dye is minimally absorbed in rats, mice, guinea pigs, rabbits and man, and is able to cross the placenta.
In 1984 animal studies in the United States showed this dye to be weakly carcinogenic. These results are not, however, consistent with other work with rats and mice.
In view of these results, the Food Advisory Committee did not consider the findings in the recent experiments attributable to Sunset Yellow FCF and are happy with its continued use as a food colour.
A.D.I. (Acceptable Daily Intake) 0-2.5 mg/kg body weight. Further studies by the Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives reduced the recommended acceptable daily intake level by 50 per cent in 1982.
Typical products:
Hot chocolate mix
Packet soup
Sweets
Packet trifle mix
Yogurts
Yogurt whip
Packet sorbet mix
Orange jelly bisquits
Packet breadcrumbs
Packet cheese sauce mix
Orange squash
Marzipan
Swiss roll
Apricot jam
Citrus marmalade
Lemon curd
Tinned shrimps and prawns
Tinned apple sauce
Pickled cucumbers
Ices and Ice mixes
Its use is prohibited in Norway and Finland.
Neznam jel ovo OT al naisla sam na EC direktivu od srpnja prosle godine koja nalaze stopiranje koristenja, prodaje icega sto sadrzi ili uvoza icega sto sadrzi E 128 Red 2G (cesto u kobasicama i mljevenom mesu). Ako je ovaj info nekom od koristi.
Nasla i u EC Direktivi (Directive 2006/33/EC)Originally Posted by klmama
E 110 SUNSET YELLOW FCF
Synonyms: CI Food Yellow 3, Orange Yellow S
Definition: Sunset Yellow FCF consists essentially of disodium 2-hydroxy-1-(4-sulfonatophenylazo) naphthalene-6-sulfonate and subsidiary colouring matters together with sodium chloride and/or sodium sulfate as the principal uncoloured components.
Sunset Yellow FCF is described as the sodium salt. The calcium and the potassium salt are also permitted.
Class Monoazo
Colour Index No 15985
EINECS 220-491-7
Chemical names Disodium 2-hydroxy-1-(4-sulfonatophenylazo)naphthalene-6-sulfonate
Chemical formula C16H10N2Na2O7S2
Molecular weight 452,37
...
flo mogu ti faxom poslat, daj mi br faxa na mob posalji pa ti sutra faxam![]()
z. je reagirala preko 5 mj. na sve aditive a na salati nas nisu htjeli na eove testirat.
Na šalati testiraju na benzojevu kiselinu i glutamat, mislim da nemaju testove za E-boje.
a jel vama reakcija bila urtikarija ili kako?
Moja malena sada ima urtiku, izgleda od aditiva na torti - to je samo sumnja, a od Aer.... se ništa ne poboljšava. Štoviše, na ličeku su joj se svi prištići spojili u jednu ogromnu crvenu fleku.
Jel to i vama tako izgledalo i da li je pedijatar potvrdio alergiju na lijek?
z. je imala dan dva gdje koju urtikicu malu malu koju nisam ni skuzila a onda se jedno jutro probudila sva u spojenim urtikama ko da ju je neko ofurio po cijelom tijelu :shock: ruke noge, lice prsa ogromne povezane urtike :shock: velicine cijele ruke cijele noge itd... ja sam se skoro onesvijestila kad sam ju vidla ujutro. bez ikakve najave i iceg... odmah je dobila adrenalin i kortik. i hitno na srebrnjak , i tamo ostala jer je i na oci otislo i bilo je opasnosti za zivot jer je otislo na meka tkiva. svi nalazi uviejk uredni a dijete provelo 4 dana u bolnici
pazi na kapke , nos, grlo, ako krene na njih idi na srebrnjak na hitnu jer se moze ugusiti ako krene na meka tkiva,.
uglavnom kako su se neke povlacile druge su izbijale, a one stare su ostajale ko smedje fleke, ko da ju je neko prebio, podljevi.. prestrasno za gledat. nazvali su to generalizirana urtikarija. poslije nikad vise tako jako nije imala, samo osip bas ko od koprive opeceno al nikad tako strasno ko tada. cim krene stavljam ju na strogu dijetu bez bjelancevina jer je to najbitnije kod urtikarije, dok god je na bjelancevinama ,bjelancevine se vezu na alergen tj ono sto izaziva urt. i nemoze proci... + claritin.
mozda vam ovo pomogne da mozete pratiti gdje sve ima E-ova i kako se zapravo zovu:
http://e-brojevi.udd.hr/
zna se dogodit da proizvodjaci na deklaraciji navedu ili E broj ili njegovo "genericko" ime pa na ambalazi pise npr. Tartrazin umjesto E102 pa ako znate da vam je dijete alergicno na E102 a ne znate da je to Tartrazin i obrnuto, moze doc do problema.
lunahor, puno hvala. Malena pije sad Flonidal,jer od Aeriusa ništa nije prolazilo. Doduše, niti za ovaj ne vidim da je nešto bolje. Sad su joj okice crvene, ali pretpostavljam da je uhvatila i upalu očiju, jer su po trepavicama bili sljepljeni krmežljići ujutro. Baš hodočastimo ovaj tjedan kod pedijatrice, pa ćemo tako i danas popodne, da vidi okice.
Naravno da su svi nalazi krvi i stolica uredni i da se ništa ne vidi, a ja sam već luda od svega. Da se barem nešto vidi po nalazima, pa sve OK.
Čekamo nalaze briseva, da se nije nešto nakeljilo, pa da to nešto ne izaziva alergiju.
Kak je to sve komplicirano, za poludit. :?
još nešto lunahor, kak si vidjela da je otišlo na oči, nateklo je i bilo crveno ili?
Meni su rekli ako pije sirup za alergiju, da je dijete zaštićeno od mogućih komplikacija, ali ja svejedno brinem....
No, naravno da je i upala očiju, onak usputza poluditi.
Dobila kapi za oči. Fala bogu da nije to od alergije.
Eto, već 5-ti dan muku mučimo i ne vidim baš nekog pomaka. Sad se preselila urtika na nogice, dosada bila samo na rukama.
evo ovo mi se čini kao dobar start za informiranje o ovakvim šugavcima u hrani - citiram stranicu
www.huzp.hr/tabaditiv.htm
Pregled aditiva za hranu
Zašto aditivi?
Uloga hrane u zapadnoj civilizaciji mijenja se kroz stoljeća, otvorenošću svijeta , političkih i ekonomskih razloga. Također se mijenja i naš odnos prema hrani. Oko 80 % hrane uživamo u prerađenom obliku, a industrija nam nudi brzu hranu koju je teško proizvesti bez dodataka i aditiva.
Aditivi ne smiju predstavljati rizik za zdravlje potrošača. Ne smiju zavaravati potrošača i prikriti slabosti kakovće sirovine ili načina prerade. Većina aditiva je sigurna za ljude, a neki se povezuju s ozbiljnim povećanjem oboljenja od karcinoma i astme.
Što su aditivi?
Aditivima se smatraju tvari točno poznatog kemijskog sastava, koje se ne konzumiraju kao hrana, niti su tipičan sastojak hrane, bez obzira na prehrambenu vrijednost, a dodaju se hrani u svrhu poboljšanja tehnoloških i senzorskih svojstava.
Aditivi se dodaju hrani u tehnološkom postupku proizvodnje, tijekom pripreme, obrade, prerade, oblikovanja pakiranja, transporta i čuvanja.
Razvrstavanje aditiva
Aditivi se rabe za: bojenje, konzerviranje, sprječavanje oksidacije, emulgiranje, stabiliziranje, zgušnjavanje, želiranje, reguliranje kiselosti, pojačavanje okusa, zaslađivanje, poliranje, održavanje svježine, tretiranje brašna i druge namjene predviđene ovim Pravilnikom.
Aditivima slične tvari rabe se za aromatiziranje, enzimatska djelovanja te kao pomoćne tvari u procesu proizvodnje.
Sve informacije o aditivima na ovim stranicama smatrajte informativnim,sakupljenim iz više izvora,a najnovije informacije zatražite od svog liječnika, specijaliste ili u Zavodu za javno zdravstvo.
TABLICA ADITIVA
Boje
Konzervansi
Antioksidanti,
regulatori
kiselosti
Emulgatori,
emulzije,
stabilizatori
Protiv
skorenja
Miris, ukus
Glazura,
slatkost
"Crveni" E broj označava aditive rizične po zdravlje.
"PR" znak označava aditive koji su vjerojatno ili definitivno izvedeni iz životinja (većinom svinja).
Aditivi i njihove mješavine mogu se dodavati hrani uz sljedeće uvjete:
- da su toksikološki evaluirani i uključeni u Liste Pravilnika o prehrambenim aditivima (NN 174/2004)
- da je njihova uporaba tehnološki opravdana, osim ako se konačni učinak ne može postići načinima koji su ekonomski i tehnološki primjenjiviji,
- da se dodaju hrani u dopuštenim količinama
- da se njihovim dodavanjem potrošač ne dovodi u zabludu u pogledu prave prirode, sastojaka ili prehrambene vrijednosti hrane,
- da bitno ne utječu na prirodno svojstveni okus i miris hrane kojoj su dodani, osim ako im to nije posebna namjena,
- da se njihovim miješanjem i dodavanjem hrani ne stvaraju toksične tvari (produkti) tijekom prerade, čuvanja i uporabe
Neke supstance koje se nalaze uaditivima mogu biti štetne za ljude i životinje kad se koriste u nedozvoljenim količinama. Sigurnosni prag bi tebao biti 1% od količina koje su štetne po zdravlje tada mogu izazvati alergije, tiroidne tumore, dermatitis, astmu, koprivnjaču.
Neki od aditiva su zabranjeni u stranim zemljama, ali prema Pravilniku o prehrambenim aditivima nisu zabranjeni kod nas.
ADITIVI ZABRANJENI U NEKIM STRANIM ZEMLJAMA
Broj
Naziv
Objašnjenje
Zabrana
E102
Tartrazine
žuta br. 5; poznato da izaziva napade astme i koprivnjaču kod dece; povezan je sa tiroidnim tumorima, oštećenjem hromozoma i hiperaktivnošću; koristi se za bojenje pića, slatkiša, džemova, cerealija, grickalica, konzervirane ribe, pakovanih supa
Norveška, Austrija
E104
Quinoline Yellow
žuta br.10; koristi se za ruževe, boju za kosu, mirise, lijekove; uzrokuje dermatitis
Australija, SAD i Norveška
E107
Yellow 7G
žuta boja; preporučljivo da ga izbegavaju hiperaktivna djeca; ljudi sa astmom mogu da pokažu alergične reakcije na njega; tipično se koristi u blagim pićima
Australija i SAD
E110PR
Sunset Yellow FCF, Orange Yellow S
žuta br. 6; sintetički; koristi se kod cerealija, peciva, slatkiša, grickalica, sladoleda, pića i konzervirane ribe; takođe u mnogim lekovima; posredni efekti su urtikarija, rinitis, krvarenje nosa, alergije, hiperaktivnost, tumor bubrega, oštećenje hromozoma, bolovi abdomena, mučnine i povraćanje, gađenje na hranu
Norveška
E122
Azorubine, Carmoisine
crvena boja; derivat ugljenog katrana; uzrokuje loše reakcije kod astmatičara i ljudi alergičnih na aspirin; tipično se nalazi u slastičarskim proizvodima, marcipanu, želatinu
Švedska, SAD, Australija, Norveška
E123
Amaranth
crvena br. 2; izveden iz male vlaknaste biljke istog imena; koristi se u kolačima, voćnim punjenjima, želatinu; uzrokuje astmu, ekceme i hiperaktivnost; prouzrokuje anomalije kod ptica i fetalnu smrt kod nekih životinjskih testova, vjerojatno je kancerogen
SAD, Rusija, Austrija i Norveška i neke druge zemlje
E124
Ponceau 4R, Cochineal Red A
crvena br. 4; sintetička boja iz ugljenog katrana; kancerogen kod životinja, uzrokuje loše reakcije kod astmatičara i ljudi alergičnih na aspirin
SAD i Norveška
E127
Erythrosine
crvena br. 3; koristi se za konzervirano voće, kreme, slatkiše, peciva, grickalice; može prouzrokovati osjetljivost na svjetlost; može povećati nivo tiroidnih hormona i dovesti do hipertiroizma, dokazano da uzrokuje tiroidni rak kod pacova
SAD i Norveška
E128
Red 2G
Australija i mnoge druge zemlje
E129
Allura red AC
crvena br. 40; oranž-crvena sintetička boja; koristi se kod slatkiša, pića, lijekova i kozmetike; predstavljen ranih osamdesetih da zamjeni amaranth koji je bio proglašen nesigurnim; povezan je sa rakom kod miševa
Danska, Belgija, Francuska, Njemačka, Švicarska, Švedska, Austrija, Norveška
E131
Patent blue V
Australija, SAD, Norveška
E132PR
Indigotine, Indigo carmine
plava br. 2; sintetička boja iz ugljenog katrana; uglavnom se dodaje tabletama i kapsulama, koristi se kod sladoleda, slatkiša, keksa; izaziva gađenje, povraćanje, visok krvni pritisak, osip, disajne probleme i druge alergične reakcije
Norveška
E133
Brilliant blue FCF
plava br. 1; sintetički se pojavljuje kao aluminjumski rastvor ili amonijumska sol; koristi se u slatkišima i pićima
Belgija, Francuska, Njemačka, Švicarska, Švedska, Austrija, Norveška
E142
Green S
zelena boja; sintetička boja iz ugljenog katrana; koristi se kod konzerviranog graška, želea i umaka od mente, kolača
Švedska, SAD, Norveška
E151
Brilliant Black BN, Black PN
boja; derivat ugljenog katrana; koristi se u smeđim umacima, kolačima od ribizla
Danska, Australija, Belgija, Francuska, Njemačka, Švicarska, Švedska, Austrija, SAD, Norveška
E153PR
Vegetable carbon
crna boja; ugljeni pigment; korisiti se kod džemova, želatina, likera
SAD
E154
Brown FK
SAD
E155
Brown HT (Chocolate)
smeđa boja; koristi se u čokoladnim kolačima; može prouzrokovati reakcije kod astmatičara i ljudi alergičnih na aspirin; poznato da izaziva osjetljivost kože
Danska, Belgija, Francuska, Njemačka, Švicarska, Švedska, Austrija, SAD, Norveška
E214
Ethyl p-hydroxybenzoate
izbjegavajte
u mnogim zemljama
E215
Sodium ethyl p-hydroxybenzoate
izbjegavajte
u mnogim zemljama
E217
Sodium propyl p-hydroxybenzoate
izbjegavajte
u mnogim zemljama
E219
Sodium methyl p-hydroxybenzoate
izbjegavajte
u mnogim zemljama
E230
Biphenyl, Diphenyl
upotrebljava se za poljoprivredne potrebe; tipični proizvodi su južno voće
u mnogim zemljama
E231
Orthophenyl phenol
upotrebljava se za poljoprivredne potrebe; tipični proizvodi su kruška, mrkva, breskva, šljiva, sladak krumpir, južno voće, ananas, rajčica, paprika, trešnja, nektarine
u mnogim zemljama
E233
Thiabendazole
upotrebljava se za poljoprivredne potrebe; tipični proizvodi su južno voće, jabuka, kruška, krumpir, banana, pečurke, meso, mlijeko
u mnogim zemljama
E236
Formic acid
izbjegavajte
u mnogim zemljama
E237
Sodium formate
izbjegavajte
u mnogim zemljama
E238
Calcium formate
izbjegavajte
u mnogim zemljama
E239
Hexamethylene tetramine
izbjegavajte
u mnogim zemljama
E250
Sodium nitrite
može uzrokovati hiperaktivnost i druge nepovoljne reakcije, potencijalno kancerogen; izbjegavajte
u mnogim zemljama
E252PR
Potassium nitrate
može se izvesti iz odbačenih životinjskih i biljnih materija; koristi se za barut, eksplozive i đubrivo i za zaštitu mesa; može uzrokovati hiperaktivnost i druge nepovoljne reakcije, potencijalno kancerogen (vidi 249)
u mnogim zemljama
E320
Butylated hydroxy-anisole (BHA)
derivat petroleja, usporava kvarenje uslijed oksidacije; koristi se za jestiva ulja, žvakaće gume, mastima, margarinu, instant proizvodima krumpira; dozvoljen u hrani za mlade, može izazvati alergične reakcije, hiperaktivnost i druge probleme, u velikim dozama izazvao je rak kod laboratorijskih životinja
Japan
E635PR
Disodium 5'-ribonucleotide
može izazvati svrab kože 30 sati posle uzimanja; osip može varirati od blagog do dramatičnog; reakcija zavisi od doze i kumulativna je, zavisi od osjetljivosti ljudi; tipični proizvodi su čips, instant knedle, pite; izbjegavajte
u nekim zemljama
1. Oprostite zbog duljine posta
2. Bio bi još dulji ali sam izrezala tablicu s popisom E brojeva pa obavezno otiđite na ovu stranicu i pogledajte tu tablicu....
A ja sebi u novčaniku nosim popis najopasnijih E-ova