-
Mamografija- netko za jednostavno objasnit nalaze
Sve nešto kopam po netu ali nikako da nađem jednostavno objašnjenje
mama mi je bila na mamografiji i u nalazu stoji - KALCIFIKATI vjerovatno benigni obostrano i TVORBE - vjerovatno benigne obostrano
pa smo probali zvati doktora a on na seminaru a sestra neće ništa objasnit a sad nemam kog drugog pitat
dakle molim pojašnjenje ali jednostavno što je to
thanks
da i kako utvrditi je li to "vjerovatno benigno" zaista benigno?
-
na nalazu je zaokruženo jodno od ovog pa vam možda to malo pomogne
BI-RADS 0 – potrebne su dodatne pretrage ili usporedba s ranijim mamogramima kako bi se ustanovila priroda promjene:
* pacijenticu treba uputiti na traženu dodatnu obradu (dodatne "spot" ili magnificirajuće mamografske snimke ili ultrazvučna pretraga) u najbližu ustanovu kako bi se razjasnila priroda uočenih promjena na dojkama. Svakako pacijentici naglasiti da ponese sve ranije mamografske i UZV snimke i nalaze na kontrolni pregled (ukoliko ih posjeduje).
• BI-RADS 1 – uredan nalaz:
* pacijentica će za dvije godine biti ponovno pozvana na mamografiju u sklopu "Screening" programa. Nije potrebna daljnja obrada.
• BI-RADS 2 – benigni nalaz (involutivni kalcificirajući fibroadenomi, multipli sekretorni kalcifikati, uljne ciste, lipomi, galaktokele, hamartomi, intramamarni limfni čvorovi, vaskularni kalcifikati, implantati, poremećaji arhitektonike dojke kao posljedica ranije operacije dojke):
* Pacijentica će za dvije godine biti ponovno pozvana na mamografiju u sklopu "Screening" programa. Nije potrebna daljnja obrada.
• BI-RADS 3 – vjerojatno benigni nalaz – rizik od maligniteta manji je od 2% i vjerojatno se promjena neće mijenjati u idućih šest mjeseci, ali potrebno je praćenje:
* Pacijentica izlazi iz Programa za "screening" i treba je uputiti na UZV ili kontrolno mamografsko snimanje i pregled za 6 mjeseci, kako bi se evaluirala opisana promjena (naime, ukoliko se radi o cisti, ona se može jasno vidjeti i na ultrazvuku pa je onda ne treba dalje upućivati).
• BI-RADS 4 – suspektna promjena – rizik od maligniteta je između 2 i 94% te je potrebna daljnja citološka ili patohistološka obrada kako bi se dokazala priroda prikazane promjene:
* Pacijentica izlazi iz Programa za "screening" i treba je odmah uputiti na citološku punkciju ili "core"-biopsiju pod nadzorom ultrazvuka illi mamografije u najbližu ustanovu u kojoj se ove pretrage rade.
• BI-RADS 5 – visoko suspektno maligna promjena – rizik od maligniteta veći je od 94% (gotovo sigurno maligna promjena):
* Pacijentica izlazi iz Programa za "screening" i treba je odmah uputiti na punkciju i kirurgu kako bi se dogovorio operativni zahvat.
• BI-RADS 6 – dokazano maligna promjena:
* Pacijentice s ovom klasifikacijom ne ulaze u "Screening" program, ali ukoliko ovakvu dijagnozu dobijete i izvan "Screening" programa, pacijenticu je potrebno uputiti torakalnom kirurgu radi procjene kirurškog liječenja bolesti.
-
i još sam nešto zaboravila moja mama je imla vjerojatno benigno uputili su je na uzv i sve je u redu. kontrola za 6mj.
to je normalana pojava za njihovu dob(pretpostavljam da su približno iste)
-
Benigne tvorevine imaju ostre rubove (vidi se lijepo na slici) dok maligne zrakasto zadiru u okolno tkivo, e sad slika nije 100 % tocna dijagnoza pa se obicno kalcifikati punktiraju i salju na analizu da bi bili sigurni. Uglavnom se na slici vec vidi da bi nesto moglo biti maligno buguci tvojoj mami to nigdje ne stoji mislim da nema brige nego se lijepo javi svom lijecniku i dalje redovito na kontrole obavezno....
-
hvala - sad sam joj pokazala isprintane odgovore i veli ona da je i meni vjerovala ali su oni stručni tekstovi bili preopširni
sad čeka da se doc vrati pa da još s njim popriča i dogovori dalje uzv
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma