Stranica 3 od 4 PrviPrvi 1234 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 101 do 150 od 194

Tema: savršene mame

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj betty boop prvotno napisa
    i onda savjeti za mame...imajte neki hobi...ma koji hobi, dobro ako se otuširam tu i tamo
    Imam 3 klinca za koje ne govorim da su zahtjevni jer mi je ta izjava prilicno besmislena, ne znam po kojem mjerilu se to odredjuje. Moji se recimo bude u 6 i 15 svako jutro. I nedjeljom! Prvih 15 minuta su mirni jer se jos nisu razbudili, ali onda krece raspasoj. Jel to znaci da su zahtjevni? Ne znam. Takvi su, kakvi su - meni su dobri.

Htjedoh reci da uz ta 3 klinca koji se bude u 6 i 15 ja imam i bar toliko hobija i zanimacija, kojima se mozda ne bavim svaki dan, ali nisam ih prepustila zaboravu, ni sad dok sam na porodiljnom, ni dok sam radila.

betty boop avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj marta prvotno napisa
    Htjedoh reci da uz ta 3 klinca koji se bude u 6 i 15 ja imam i bar toliko hobija i zanimacija, kojima se mozda ne bavim svaki dan, ali nisam ih prepustila zaboravu, ni sad dok sam na porodiljnom, ni dok sam radila.
    svaka ti čast...ja ti se divim...možda je caka u tome da treba imati više djece pa se stvari nekako poslože....barem tako tvrdi MM (nije on neko mjerilo jer je njemu do vježbanja, a ne do drugog djeteta )

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Postoji krizno vrijeme prvih godina s djetetom.... Moja prva kriza nastupila je sa 11 njegovih mjeseci. Tada sam i otvorila neki topic s pucanjem, ne sjećam se više naziva. Bilo mi je teško sve i bilo što.... jednostavno sam bila na rezervi snage, motivacije i volje. Prema starijem djetetu ponašala sam se očajno.. i sve je bilo još gore nego što bi bilo da nije bilo tog mog groznog stava.

Nekako se postupno dogodilo da sam se oporavila, shvatila da je sad realnost kakva je, a da je isto tako realnost da tako neće biti zauvijek i da se na to moram podsjećati. I dok istovremeno uživam u malim mirisnim kosicama, nožicama i neodoljivim rječima što se proizvode tako slatke zahvaljujući tim dječjim glasnicama.... pa taj zagrljaj bucmastih ručica... to je sve druga strana medalje nespavanja po noći, ponekad nemogućnosti da budeš aktivniji itd itd.... Dvije strane medalje - prekrasno - preteško.
    Nakon toga shvatiš da si upravo to htio i da kad prođe.... biti će jako žalosno što je prošlo, ako je u vrijeme kad je trajalo naša glava bila u teškom pijesku.

Stvari su kakve jesu.... u nekim periodima iscrpljujuće i teške. Imati dijete je ponekad strašno iscrpljujuća stvar, ponekad je pak dosadno.... Putem ovih godina ipak sam naučila da nema savršenih mama, niti osoba. Postoje periodi u kojima netko još uvijek vjeruje da to može biti, a nakon toga najčešće uslijedi žestoki kolaps (iz iskustva govorim, s prvim djetetom). Ono najbolje što možemo učiniti je znati da je dijete najveći dio nas. Više nego itko drugi. Naš najbolji prijatelj. Naše najvoljenije biće. Netko tko će nas voljeti bili dobri ili zli... odgajali ga nježno i ap ili žestokom strogom Metodom 1. Oni će nas uvijek prihvaćati i oni će se oporaviti od svega, oni su jači od sveg lošeg što im možemo učiniti. S druge strane, rane ostaju, a posebice one na našoj savjesti.
    Ja se još uvijek držim svojeg pitanja kad donosim odluke u kriznim trenucima: "Činim li ovo iz straha ili iz ljubavi?" Kada sam izvan sebe, to pitanje me vrlo brzo vrati u svjesnost o dobrom i lošem.

No, vratimo se sad na topic. Stvar je u tome da znamo topice otvarati u afektu, možda upravo u trenutku pucanja. Želimo da nas netko/nešto spasi ili da se oslobodimo tereta riječima.... A puno bi korisnije bilo provesti to vrijeme sam sa sobom, promotriti koja su naša očekivanja za ovu životu fazu nerealna i dovode do osjećaja frustracije.
    Sve se na kraju svodi na to.. na naša mišljenja o tome da bi netko nešto morao, trebao u toj dobi/fazi... pa se ljutimo ako tako nije.

Da. Imati dijete znači prvih godina misliti vrlo malo na sebe! Ali ako ne misliš o tome kako ne misliš na sebe, već samo daješ, zapravo dobijaš nevjerojatno puno! Učiš sebe i svoju okolinu o nesebičnosti. Putem pobjeđivanja otpora davanju, rasteš kao osoba. To je ponekad teško, posebno ako sam nisi imao u okolini primjer nesebičnosti. Ali zato mi imamo čast staviti stvari na svoje mjesto i započeti kako treba u svojoj vlastitoj obitelji.

Kako dijete raste, tako mu se realno možemo sve manje (vremenski) posvećivati i sve više vremena podariti sebi. Sve dok ne dođe vrijeme kad ćemo žaliti za malim nogicama što sa tisuću koračića prelete stanom, jer ćemo tad imati mudro, samostalno dijete koje će nas trebati povremeno i na njihov način. Dijete koje će samostalno spavati po noći, puno vremena provoditi samo i imat ćemo priliku raditi sve bitne i nebitne stvari koje nismo mogle koju godinu ranije. Ali, kao što rekoh, neće biti ni slatkih nogica....

Zato... sada uživati u nogicama, kasnije u mudrosti, uzimati od života sve što nam daje. Kad pucamo, izbjegavati donošenje radikalnih odluka/promjena, već tražiti podršku od drugih i nahraniti se i uvijek ostati svjesne da nam život daje dvije strane medalje i da samo mijenja kategoriju i vrstu teškoća/slatkoća.... a to je taj naš ultra težak/sladak put zvan roditeljstvo.

nataša avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Hvala ti Anita

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Svaka čast!

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

yes,yes,yes, anita!

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Bravo Anita!

Ti nam dodješ kao moderator, nakon tvojih iscrpnih postova topici se obicno polako ugase, nekako sumiras najvaznije na vlastitom primjeru.

domy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ah, baš sam se svega načitala i dosta toga naučila.
    Bilo dobro ili loše sve je dobro čuti i znati. Svako oma svoj put ka sreći. Svako treba iživati u svom djetetu u svakom trenutku.

"Savršena mama", SAVRŠENSTVO! Zar to postoji?

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Slažem se da treba Anitinom izjavom treba provoditi puno vremena sa djecom,jer vrijeme stvarno brzo prolazi i oni će jako brzo odrasti.

Ali kada ste mi već o svem i svačem pričale na moju temu.
    Šta vi želite kakva da vam budu djeca jednog dana kada odrastu?
    Ja mislim da neke norme ponašanja treba da se stvore od samog djetinjstva. Kao odlazak djeteta u osam na spavanje,kako će te ih otjerat u krevet u ossam kada se ujutro budu dizali u školu a imaju 11god a do tada su mogli bit budni dokle hoće.
    Kao i samostalna igra neće ovisit o nekome kada bude starija. Meni je grozno kada ljudi stalno trče za djecom i vise im nad glavom. Stvarajući tim djecu koja su ovisna o tome da ih neko zabavlja a jednog dana u životu isto tako biti ovisna o nečijoj podršci i pomoći a neće je uvjek imati kao sto i sam znamo.
    Smatram da su PRVE TRI NAJVAŽNIJE djeca tada nesvjesno uče neke obrasce ponašanja a većina roditelja im svašta dobušta zato što su mali i slatki,što jesu, a kada budu odrasli i imalo loše ponašanje onda će nam oni biti krivi.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ne znam što znači "visiti nad glavom".
    i ne mislim kako se obrasci ponašanja razvijaju samo i baš kod tako male djece.
    moj jedini obrazac je bio da dijete zna da sam tu, da može uvijek računati na mene, da joj ja budem sigurnost.
    da, visila sam nad njom jer ni priroda nije napravila tako da se, npr, trogodišnjakinja brine sama o sebi.
    pa makar to značilo i dvosatno uspavljivanje.

danas... i po nekoliko sati zna sama biti u sobi i čitati, ni ne znam da je u kući.
    i nema potrebe da "visim".
    ali je sretna (a i ja sam sretna), kada ZNA da smo tu, ZA nju i UZ nju.

kao beba je išla spavati iza ponoći; takav joj je bio ritam koji si je, valjda, još u trbuhu stvorila.
    pa se ta granica pomicala, pomicala... i sada je na 21h.
    kad krene u školu i kad se bude dizala u 6:30, sigurna sam da će joj se i bioritam prilagoditi novom načinu života.
    zašto o takvim stvarima brinuti unaprijed?
    osim iz vlastite komocije...

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj emanuela100 prvotno napisa
    Šta vi želite kakva da vam budu djeca jednog dana kada odrastu?
    i.
    samostalna, samouvjerena, samosvijesna, odgovorna

reka jedan japanac:
    voli druge i tebe će voljeti
    poštuj druge i tebe će poštivati

djeca koja nisu dobila dovoljno pažnje dok su bila mala i ovisna o odrasloj osobi kasnije to neće moći kompezirati niti kroz ikakvu ovisnost (šečer, duhan, alkohol...)
    vječna praznina koja može ostaviti takav trag da kao odrasla osoba npr. mama ostavi svoju 2mj bebu kod svekrve i svrati u posjet svakih mjesec dana, na vikend
    sama je odrasla bez roditelja ,bez pažnje i brdo ljubavi, jer su morali ići raditi vani...

da je djeci dovoljno samo strog raspored, hrana i igračke onda bi djeca u Domovima za nezbrinutu djecu bila najsretnija na svijetu
    ali nisu, jer im fali nešto bitnije i od zraka - fali im ljubavi i nježnosti
    fali im pusa u ranu da brže prođe, zagrljaj bez povoda, nježna riječ ....

djeca nisu psi da ih se dresira
    djeca su kompletne osobe, samo male
    poštuj ih i naučiti ćeš ih da poštuju druge
    daj im ljubavi, da nauče voljeti druge

postoji nešto što se zove posesivnost i prezaštitničko ponašanje, i loše je za dijete kao i zanemarivanje

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Tko te je tjerao imati dijete ako ti je gnjavaža? Roditeljstvo nema radno vrijeme.
    E pa draga Martina roditeljstvo ima radno vrijeme koje traje 24 sata.
    Rodila sam djete ali isto tako želim da to djete jednog dana stvoriti osjećajnu, dobru, samostalnu,odgovornu osobu. A mislim da se to može postici samo ako djeci postaviš granice, puno ih maziš, učih ih samostalnosti.
    Meni je osim ljubavi koju dajem svom djetetu i koju dobijam od njega njegov odgoj posao koji se trudim dobro obavit.
    A misli isto tako da ako slušamo svoje srece uvjek to nije doro uvjek za djete.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Znaci, svi se slazemo?

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

emanuela, prvo prouči i nauči razliku između permisivnog roditeljstva (to je zapravo ono što kritiziraš, a što rijetki ovdje prakticiraju) te AP i juulovog roditeljstva (to je ono što puno nas ovdje prakticira, i to nije ono o čemu ti pričaš)

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Drage moje vi ste se postavile kao da ja ne dajem ljubav svom djetetetu što uopće nije točno. Danas smo naprimjer kada se probudila upalile glazbu i sat vremena se mazile u krevetu što ona obožava. Kasnije je ona više od sat vremena slagala kockice i pisala (škrabala) dok sam ja na neki način imala svoje slobodno vrijeme. Stvar je u tome da daš djetetu ljubav i onda će ono biti sretno i znaće da se može samo igrat a ako bude osjetila potrebu doće se pomažit jer zna da sam ja uvjek tu na raspolaganj i osjeća se sigurnom.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

AP nije roditeljstvo u kojem udovoljavate baš svim djetetovim željama. Možda ste čuli ili brinete kako ćete, odgovarajući na djetetove potrebe, možda razmaziti dijete i naučiti ga da manipulira vama. Zbog toga često ističemo kako je bit AP-a primjereno zadovoljavanje djetetovih potreba, znati kada reći "da", a kada "ne". Ponekad je, u silnoj želji da djetetu udovoljimo, lako popustiti i dati djetetu sve što poželi.
    AP dovodi do ravnoteže – roditelj nije popustljiv, ali je istovremeno pažljiv. Dok vi i vaše dijete zajedno odrastate i upoznajete se, uspjet ćete razviti ravnotežu pažljivosti, a ne popustljivosti.
    Npr. roditelj ne treba jednako brzo reagirati na plač djeteta starog sedam dana i onog starog sedam mjeseci. Kako vaše dijete raste, postat ćete sve bolji u prepoznavanju razloga plača i bit ćete u stanju postupno odužiti vrijeme reagiranja. Ako ste zaposleni u kuhinji i vaše se sedmomjesečno dijete igra u vašoj blizini i počne plakati u želji da ga podignete, umjesto da odmah potrčite i podignete dijete, jednostavno mu pokažite da ste ga primijetili i "pošaljite" mu neki od pozitivnih, "sve je u redu" znakova. Budući da ste vi i vaše dijete povezani, dijete će znati pročitati govor vašeg tijela i osjetit će kako vi niste uznemireni situacijom u kojoj se ono nalazi. Tako ćete svojem djetetu uputiti poruku: "Nema problema, dijete, možeš i samo riješiti situaciju." i ono će se lakše početi osamostaljivati.

AP nije popuštajuće roditeljstvo. AP roditelji su kao vrtlari – ne mogu kontrolirati kada će i kojom bojom cvijeta biljka procvjetati, ali mogu čistiti korov i njegovati biljku tako da ona procvjeta u punom sjaju. To je oblikovanje. AP roditelji su stručnjaci za oblikovanje ponašanja.

AP majka nije mučenica. Nemojte misliti kako AP roditeljstvo podrazumijeva skakanje na svaki djetetov mig. Zahvaljujući međusobnoj povezanosti roditelja i djeteta, vrijeme roditeljevog odgovora postupno će se produžavati, kako starije dijete bude naučilo odgoditi zadovoljenje nekih potreba. Da, prvih mjeseci ćete ulagati mnogo sebe u izgradnju odnosa s djetetom, ali ćete zauzvrat dobiti mnogo više. AP roditeljstvo je jedna od najboljih investicija u vašem životu, najbolja dugoročna investicija u vaše dijete i vas osobno.

AP ne znači da ćete razmaziti svoje dijete. Novopečeni roditelji pitaju: "Neće li pretjerano nošenje djeteta, reagiranje na svaki plač, dojenje djeteta na njegov zahtjev i spavanje s njim učiniti dijete pretjerano ovisnim i manipulativnim?". Naš je odgovor odlučno NE. U biti, i iskustvo i istraživanja pokazala su upravo suprotno. AP način odgoja podrazumijeva prikladno reagiranje na djetetove potrebe, razmazivanje djeteta nameće neprikladan odgovor na djetetove potrebe. Teorija o razmaženoj djeci pojavila se u prvom dijelu prošlog stoljeća kad su roditelji podredili vlastita instinktivna načela odgoja različitim "stručnjacima"; na žalost, tadašnji su mislioci zagovarali prisilu i odvajanje (tzv. recepti za odgoj djece), kao i industrijski proizvedeno umjetno mlijeko – mliječnu formulu za prehranu beba. Smatrali su kako će zbog čestog nošenja, hranjenja na zahtjev i odgovaranja na djetetov plač, dijete biti suviše vezano i ovisno o roditeljima. Takva teorija nije imala nikakvih znanstvenih osnova, bila je bazirana samo na neutemeljenim strahovima i mišljenjima.

Istraživanje je konačno dokazalo ono što su majke odavno sumnjale: nemoguće je razmaziti dijete povezujući se s njim. AP način odgoja djece ne podrazumijeva pretjerano popuštanje ili neodgovarajuću ovisnost.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Drage moje vaš je problem što dajete ljubav a ne postavljate granice.
    A djeci je potrebna ljubav i granice.
    Granice su njima potrebne a ako ih postavljmo od ranog djetinstva nama je lakši odgoj a oni postaju bole osobe.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

što se tiče solo igranja, ne možeš zaključivati na temelju samo jednog djeteta.
    ja, na primjer, imam jedno dijete koje se može bez problema samo igrati i zabavljati i nije mu potrebna moja konstantna pažnja.
    a imam i drugo, koje me konstantno traži i želi da budem prisutna svo vrijeme.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Granice su njima potrebne a ako ih postavljmo od ranog djetinstva nama je lakši odgoj a oni postaju bole osobe.
    što sam ti sad gore napisala?
    hajde malo bolje pročitaj
    AP NIJE PERMISIVNO RODITELJSTVO

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

nije točno
    prejake granice stvaraju ili destruktivne ili autodestruktivne osobe
    ali je lakše odgajati, lakše je biti roditelj ... nije poanta u tome šta je lakše, nego šta je kvalitetnije
    a pratiti razvoj dijeteta i omogućavati mu da razvija samostalnost nije baš lako niti jednostavno

ne možeš nekog prisiliti na samostalnost, niti se samostalnost uči, samostalnost se stječe, dakle kad je dijete dovoljno staro ono preuzima samostalan korak
    prisiljavanje na samostalnost je kao hodalice: ako je prerano onda može biti štetno jer je preveliki stres

odgovornost i poslušnost ne mogu postojati skupa
    jer jedno drugo potire
    odgovornost znači preuzimanje odluke i posljedice, poslušnost znači provođenje tuđe volje - nema odluke i preuzimanja odgovonrosti za posljedice
    a meni je jako bitno da odgojim odgovornu osobu

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Emanuela, nitko tebe nije optuzio da ne dajes dovoljno ljubavi djetetu. Ali, ti si sebi uzela za pravo stvarati zakljucke o ljudima koje poznajes preko ponekog procitanog posta na forumu. Znaci, sama si se dovela u polozaj da se pravdas i da trazis tudja pravdanja jer su ti neke stvari bile ili nerazumljive ili neshvatljive. Ja bih rekla da si stekla krive dojmove i krenula odatle. Steta. Jer bilo bi puno bolje da si otvorila temu s pitanjima koja te zanimaju i cure bi ti dale sasvim konkretne odgovore tipa koliko tko kome dozvoli da mu skace po glavi itd.
    Meni se stvarno cini da si pokrenula lavinu nizasta jer iz nekih tvojih recenica iscitavam ono sto svi mi mislimo. To sto se netko po forumu pita koji sampon za bebu kupiti ne znaci da je automatski opsjednut samponima i da u zivotu nema nista drugo na umu.
    Ovo je ipak samo forumska komunikacija koja nas puno puta moze odvuci u krivom pravcu.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

čekaj zbunjena sam draga slažemo se izgleda ili...
    Ne možda za tebe ali drugi su me na neki način kritizirali što moje djete ide samo spavat tj okupam je, nahranim je, dam joj pusu i stavi je u krevet.
    Kako ti djete možes naučit da ide samo spavat ako ga ne ostaviš da plače tjedan dana tj prva dva dana je plakala 20min ja sam je svake 3 min pomazila, treći dan po 10 min, i tri dana pet minuta. Sada sama spava već 8 mjeseci bez ikakvih problema.
    Dosta njih mi je reklo da sam monstrum karikirano što imam srca ostavit djete da plače nemam srca one to nemogu jer vole svoju djecu.
    to je po meni jedan primjer tog odgoja koje kao svo podržavate.
    Ona je naučila sama spava a sada nekada joj se desi da plače jer joj rastu zubi,boli je stomak, začepljen joj je nos ona plače ja dođem napravim sve što mogu da joj pomognem mazim je.
    Kasnije kada joj nije ništa ona opet zna da ću doć ako joj bude potrebno i njoe nije problem opet sama zaspat ili se igrat u krevetiću dok nezaspe.
    Zar dva sata uspavljivanja znači da si dobra majka i voliš djete??????

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Čekaj pročitaj maljo bolje kada sam rekla da moje djete samo spava i kako je to naučilo ni jedna mama mi nije rekla:
    Super i ja ću probat.
    Super je što si dobila slobodno vrijeme i ja bi to htjela ali nemogu ostavit djete da plače.
    ili sl

Svi su imali neke negativne komentare na to sto sam na pisala, kako da ja nevolim svoje djete i jedino ga ja imam srca maltretirat.
    Kako nije bitno slobodno vrijeme djete je na prvom mjestu i sl.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ona se nije naučila sama uspavati
    ona je bila prisiljena sama zaspati
    šta je u stvatri naučila: da se na tebe ne može osloniti, jerbo tebe boli briga zbog čega ona plače i čega ju je strah
    i odustala je da te zove, jer ti nečeš doći
    pomirila se sa situacijom
    i to će biti zapisano u njenoj podsvjeti
    a kad će to postati bitno?
    kad uđe u pubertet ...

ja sam debelo protiv toga, pa i znanstvenici su potvrdili da ostavljanje bebe da plače je ravno fizičkoj boli ...

[/b]

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Emanuela100 - Da li ti ustvari žeiš našu potvrdu da voliš svoje dijete? Pa, pobogu zašto bi ti to uopće bilo važno? Važno je ono ŠTO TI misliš o sebi. Činiš najbolje što možeš i nemoj se radi toga opravdavati. Svi imamo različite kapacitete, to ne znači (najčešće) da imamo manje srce.

Meni osobno je prestrašno puštati dijete da plače. Ja to ne mogu. Ja sam zato ponekad žestoki otrov za svoje starije dijete. Nisam savršena. Ali nikad, nikad i nikad moje zvjersko ponašanje neće proći bez isprike i nikad neću misliti da je to nešto što je u redu i što bi i kako trebalo biti.
    U tome je jedina razlika.

Kad griješim, ja priznam. Ne tražim da me drugi utješe kad imam loše mišljenje o sebi. Ja samu sebe popljujem dok ne dođem do trena kad sam si napokon spremna oprostiti.

Ako misliš da si trebaš oprostiti nešto, to učini. Ako misliš da si savršeno ispravno postupila, ne traži tapšanje po leđima od drugih, ne treba ti, zar ne?

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Dvoje harvardskih istraživača preispitali su američki (i ne samo američki!) sistem odgoja puštanja djece da plaču (CIO – crying it out). Oni tvrde da nereagiranje na dječji plač može dovesti do još više strahova i problema u starijoj dobi.

Roditelji bi trebali uvijek biti blizu djece. Trebali bi ih utješiti, a ne pustiti da plaču. Trebali bi ih povesti sa sobom u krevet, gdje će se osjećati sigurni. Tako tvrde Michael L. Commons i Patrice M. Miller, znanstvenici na Harvard Medical School, Odjelu za psihijatriju.
    Commons je od 1987. godine predavač i suradnik u istraživanju na Odjelu za psihijatriju na Medicinskoj školi u Harvardu. Član je odjelnog Programa za psihijatriju i pravo. Miller je od 1994. godine suradnica u istraživanju u Programu za psihijatriju i pravo, i profesor suradnik psihologije na Državnom koledžu u Salemu od 1993. Doktorirala je na proučavanju ljudskog razvoja.
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=157&Show=1892

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Gledaj, to sto ti radis je tvoj izbor. Iz tebi poznatih razloga si odlucila ne uspavljivati dijete i to tako kod vas funkcionira. Netko drugi misli da djecu treba uspavljivati i tako to funkcionira kod tih nekih drugih. Svi mi volimo svoju djecu, ali drugaciji stavovi ne bi trebali biti razlog za netoleranciju. Moj stav je samo stav. Danas je takav, sutra mozda nece biti...Na forumu se prica o puno toga. Ukljuci se, doprinesi raspravama, mozda se na kraju predomislis i uvidis da je nekad dobro ne padati pod utjecaj tih prvih dojmova.
    Meni osobno je npr. bas cudno to sto netko ne zeli uspavljivati djecu. Ali, necu ti zbog toga "zalupiti vrata".

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Drage moje meni netreba potvrda da volim svoje djete da vi napadate nekog ko ima drugačije mišljenje a po meni ispravno.
    Šta recimo kada djete voli kidat cviječe vi mu nedate i ono plače. Zar mu treba do dopustit i reć da je uredu nek to i dalje radi da nebi plakalo?
    Ili recimo super je da ode i uvalja se u baru vode na ulici, pustićemo je samo da neplače i sl.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Najnovija istraživanja koja uključuju i skeniranje mozga djece u različitim situacijama, ukazuju znanstvenicima da tzv. kontrola plača ili tehnike "kako naučiti dijete da spava samo ostavljajući ga da plače" ne samo da uništavaju djetetov mozak već mogu postati osnova za stvaranje kasnijih psihičkih problema.

Psiholog Abraham le Roux predstavio je svoje istraživanje u kojem tehnike samouspavljivanja kroz plač izravno povezuje s problemima kojima se odrasli susreću u odrasloj dobi – prekomjerno jedenje, uzimanje droga i alkohola i sl. Sve su to nezdrave tehnike kojima se odrasle osobe pokušavaju utješiti, a koje dovode do pojačane anksioznosti i osjećaja ljutnje.

Margot Sundreland, znanstvenica Centra za mentalno zdravlje djece u Londonu kaže: "Ako ne reagirate na dječji plač, govorite im da zašute ili ih smjestite u drugu sobu, tada možete djetetu nanijeti ozbiljne posljedice – oštećenja mozga koja kasnije u životu mogu dovesti do pretjerane anksioznosti i drugih psihičkih poremećaja."

Jednim je istraživanjem utvrđeno da je čak 70% žena koje nitko nije tješio dok su plakale u djetinjstvu u kasnijoj dobi imalo probavnih problema.
    [/b]

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Drage moje meni netreba potvrda da volim svoje djete da vi napadate nekog ko ima drugačije mišljenje a po meni ispravno.
    Šta recimo kada djete voli kidat cviječe vi mu nedate i ono plače. Zar mu treba do dopustit i reć da je uredu nek to i dalje radi da nebi plakalo?
    Ili recimo super je da ode i uvalja se u baru vode na ulici, pustićemo je samo da neplače i sl.
    mješaš potrebu za sigurnošću i želju za istraživanjem

Nera je pokidala cvijeeć
    , i? narasti će dogodine
    sad zna da kad pokidaš cvijeće, više ga nema
    da je cvijeće mekano, a neko ima i trnje
    nauči svašta o cvijeću i da ima brdo latica
    moje dijete mi je važnije od nekog tamo cvijeća (kojeg okopavam, zalijevam, presađujem, čistim od korova ... kupujem..)

nije se još uvaljala u blato, ali hoće jednog danan
    i onda će se suočiti s poslijedicom: kako je biti blatnjav, kako je kad se blato počne sušiti , kako se treba ići kući presvuči ....
    i?
    anije toliko glupa da ne zna da to nije baš ugodno i da nbosi komplikacije (moramo napustiti igralište, bude zima, blato...)

nema to veze da li se ja "bojim" njenog plakanja ili ne
    meni je bitno da ona uči
    jer ima inteligenciju, ima pamet .. samo nema iskustva
    a jedini način da saznaš kako od zemlje da napraviš blato je da pustiš vodu

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Emanuela, ti nas uporno krivo shvacas. Nitko od nas nece pustiti da dijete radi ono sto ne zelimo da radi. Ok je da dijete place ako je frustrirano ili ljuto jer mu ne dozvoljavamo da npr. rastura vazu s cvijecem.
    Ono oko cega se mi ovdje ne slazemo, konkretno u slucaju uspavljivanja je to da ti ne mislis kako je roditeljska blizina u trenucima prije nego sto dijete zaspe nebitna ili nevazna, a mozda cak i stetna. A neke od nas kazemo da je roditeljska blizina, konkretno uspavljivanje, vazna i potrebna. To je sve.
    Sad bi se o tome dalo raspravljati...sto, kako i zasto. Ako probas svoje dijete gledati kao osobu sa svojim potrebama, onda ces vidjeti da ni nas pristup nije pogresan. Dijete trazi da ga se uspava, treba mu to...ok, zasto ne? Dijete trazi da ga se uspava,hm...ako moram leci pored djeteta kako ce onda ista nauciti samo? A ni meni se bas ne citaju price svaku vecer. Osim toga, da bi dijete postalo samostalno, treba samo nauciti zadovoljavati svoje potrebe. A zasto bi npr. dvogodisnjak morao sam nauciti leci u krevet i zaspati? Sto ima tako lose u tome da bi zelio osjetiti mir i spokoj u tatinom zagrljaju? Mislis li da ce traziti milovanje po glavici i sa osamnaest?
    itditditd

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Postoji plač iz frustracije kad ne dobije ono što hoće. Moja mala uporno hoće paliti i gasiti televiziju. Moje rješenje je
    N0 1 ne dovoditi je pred tv
    No2 ako dira gumb glasno joj kažem: Ne! Ne želim da diraš tv.
    naravno još je premala da skuži, ali vježbamo
    No3 uzmem je u ruke i odemo iz sobe i igramo se u kuhinji

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

emanuela, sve se meni čini da ti tučeš u kupe, a druge u špade. :?

tebi je ok to što tvoje dite samo zaspe. super, bravo, tapš, tapš, odlično si to izvela. (može li tako)

ja ti prosto zavidim jer moje dite ne želi samo zaspat.
    mogu je pustit da urla do ujutro, izgubit živce, dobit čir na želucu i opet na kraju leć kraj nje i uspavat je.
    i čemu onda dozvolit da ona urla. :?
    niti pomažem njoj, a još manje sebi.

pobogu ako joj je potirab da ja budem uz nju dok zaspe, pa to je najmanje što mogu napravit.
    ako se osjeća sigurna dok je držim za rukicu a ona tone u san, najmanji problem.
    hebo robu, suđe, peglanje.....niti će mi roba bit zahvalna, niti će mi se pegla razveselit, niti će mi se suđe smiješit.....a u isto vrime će mi dite bit zadovoljno, sigurno i sritno što sam ležala uz nju dok je ona pokušavala zaspat.

istina, nekad i ja u sebi izbeštiman sve živo, i tlaka mi je, i imam posla priko glave, i ne leži mi se u krevetu i ne čeka da ona zaspe.
    ali kad se promislim: pa neće me tražit za 15 godina da je uspavljujem. a ja bi tada možda dala sve na svitu da mogu vratit sat unatrag i doć u godine kad sam mogla leć kraj nje i uspavat je, ali eto nisam jer nisam želila odgojit malog tiranina ili sebi uskratit sat vrimena večernjeg odmora.

dok je trajala prva godina njenog života, nosanja po rukama, plača, nespavanja i svega što prati tu prvu godinu mislila sam kako ću poludit i da taj period nikad neće proć. uf kako sam se privarila. prošlo je dok sam dlanom o dlan udrila.
    i danas je gledam, skoro 3 i po godine i već vidim kako joj ja povremeno nisam potribna. sve prođe tako brzo.
    pa će proć i to uspavljivanje i ispunjavanje želja i potreba.

samo mi nije jasno jedno: zašto ti uporno sebe pokušavaš opravdat i dokazat kako je tvoja metoda uspavljivanja najbolja i najpametnija i drugima nabit osjećaj debilnosti i robovanja ditetu????

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja bih rekla zato sto joj je duboko u sebi zao svog djeteta. Vjerujem da ni jednom roditelju nije svejedno dok slusa djetetov plac u ime nekih visih ciljeva.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Svako odgaja djete kako želi to mu je izbor. Ja sam svoj odgoj bazirala dosta na čitanju knjiga iz psihologije i meni je to uredu.
    Meni je dovoljna potvrda kaka dođu moji prijatelji i oduševljeni su mojim djetetom i našim odnosom, kaja se želi sa svima igrat, nikoga se ne stidi, ako nešto jede uvjek ponudi drug, nije joj problem ako drugi uzmu njene igračke. Svima se smije. U jaslicama se super prilagodila i tete kažu daje jako dobra i zna komunicirat s drugom djecom. Jako rijetko plače kada nešto nemože dobit.
    Super mi je kada čujem od njih kako bi volela da je njihovo takvo.
    Ja sam jako zadovolnja i uživam sa svojim djetetom.
    Obožavam njen smješak kada napravi nešto ljepo i svi joj plješćemo onda je jako ponosna.
    Kada recimo uzme nešto sto nesmije pogleda u nas nasmije se idonese to i da ti.
    Super mi je što ja nemam potrebu da se derem na nju nego smo stvari koje nesmije dirat od prvo dana kada je to uzela govorili nono i sada ni ne obraća pažnju na njih.
    Jedino što sam jako zahvalna Bogu što imam djete koje je zadravo i hvala bogu od kada se rodila nije imala ni temperaturu nikada.
    To me ispunjava i čini sretno i zato sve ono što su moji roditelji pogrešili u odgoju želim ispraviti i ne odgajati svoje djete tako.
    Nekada mislim kako mi je žao sto tako brzo raste i što uskoro njena rukice neće biti tako male i meke, što uskoro neću moći uživati u njenim nespretnim koracima, nevinom smješku.
    Jedan od najljepših trenutaka u životu mi je kada odem u vrtić i ona me vidi na vratima i trči raširanih ruku uz smiješa, kada me zagrli svojim mali rukama osjeti da mi u životu ništa više od toga nije potrbno.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

nije imala ni temperaturu nikada. .
    da baš

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

da ni sama to nemogu vjerovat da nikada nije imala temperaturu
    Jednom je kašljala vodila sam je kod doktora i rekala je da imitira na najvjerovatnije jer je muž bio bolestan i na bolovanju.
    U vrtiću je sada dobila konjuktivitis i nekada joj zna curit nos ali to rješavamo aspiratorom koji se priključi na usisavač

Ivanna avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Svako odgaja djete kako želi to mu je izbor. Ja sam svoj odgoj bazirala dosta na čitanju knjiga iz psihologije i meni je to uredu.
    Meni je dovoljna potvrda kaka dođu moji prijatelji i oduševljeni su mojim djetetom i našim odnosom,
    A zašto tebi uopće treba ičija potvrda? :/

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ja se još pitam što je bio smisao tvog otvaranja ovoga topica :?

samohvala - super, drago mi je što ti je dite takvo, što ste obje sretne odnosom i uzajamnom ljubavlju

"pljucanje" svih onih koji nisu bili tako pametni i čitali knjige iz psihologije nego dozvolili sebi da im dica diktiraju tempo života.

"otvaranje očiju" svima onima koji su uvjereni kako ditetu triba pružit osjećaj sigurnosti u trenucima plakanja, naročito prilikom odlaska u krevet.

pitam se, pitam :?

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Pošto već pričamo i vidim da dosta vas odgovara na ovu temu, 80% mene napada nema veza meni ok.

ŽELIM VAS PITATI NEŠTO ALI KONKRETNO ODGOVORITE ZAŠTO?

Ukucajte u pretražniku abortus i izaće vam tema s tim naslovom. Majka dvoje djece kaže da je imala abortus i pita kako dalje.
    Komentari tipa kontracepcije uglavnom i kako ona ima problema glupa što se nezna zaštitit.
    Nigdje nisam čula pitanje:
    Kako se osjećaš?
    Sirgurno je teško poslije toga.
    Potrbani ti je razgovor.
    Da li si dobro.

Kada se postavi pitanje koji je šampon najboli za djecu svi odgovaraju zainteresirano, nadaju se da je majka našla najbilji.

Mislim ponekad da je nama teško i da nam trebaju savjeti oko bitnih teških stvari u životu kao što je pobačaj. Često ljudi u svojoj okolici nemaju potporu od drugih i nadaju se da će je ovdje naći. Toj ženi misli da je bilo teško i možda je htjela čuti neku ljepu riječ. Koju nije dobila.

A kada neko pita za mene glupost o šamponu svi se trude dati najbolji savjet i ono kao nadam se da ćeš uspjet nać najbolji.

ZAŠTO?

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

zato što je tema o abortusu toliko osjetljiva i intimna stvar da ponekad čovjek ne zna kako bi reagira.
    šampon ili brokula za doručak, na sreću, to nisu. čista banalnost.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

od tema u kupus, a nije ni bila bog zna što

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

od = ode

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

ŽELIM VAS PITATI NEŠTO ALI KONKRETNO ODGOVORITE ZAŠTO?
    evo ja ću ti odgovoriti - pročitaj ponovno taj topic, posebno prve dvije strane. Žena koja je pitanje postavila je odgovor dobila i vi še puta joj je savjetovan razgovor i nisu zanemareni osjećaji. nakon toga se tema razvila dalje pa je otvoren i novi topic da se nastavi..

Eto, a ostalo je zbog onoga što ti je napisala apricot.

A ajde sad ti odgovori zašto, više smo te puta pitale koji je smisao tvog topica
    Citiraj Loryblue prvotno napisa
    ja se još pitam što je bio smisao tvog otvaranja ovoga topica :Confused:

samohvala - super, drago mi je što ti je dite takvo, što ste obje sretne odnosom i uzajamnom ljubavlju

"pljucanje" svih onih koji nisu bili tako pametni i čitali knjige iz psihologije nego dozvolili sebi da im dica diktiraju tempo života.

"otvaranje očiju" svima onima koji su uvjereni kako ditetu triba pružit osjećaj sigurnosti u trenucima plakanja, naročito prilikom odlaska u krevet.

domy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

emanuela 100-koliko ti djete ima godina?

mamasch avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Meni se čini da je emanuela otvorila topic u afektu, u trenutku ljutnje, zbunjenosti ili frustracije nekim događajem, što se jako često događa na Forumu, a i većina nas je barem jednom to učinila
    S vremenom njeni postovi su neutralniji i dam glavu da će se, ako već nije, na kraju ispostaviti da se ona slaže s nama i mi s njom samo eto trebalo je svakakvih reakcija da se iskristalizira da svi mi volimo svoju djecu i trudimo se činiti dobro u njihovom interesu, te da su sva djeca različita i da nema pravila.

domy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Koliko su djeca različita tako smo i mi sami različiti i svi odgajamo djecu onako najbolje kako znamo i umijemo.
    Kako imamo različita mišljenja oko ovoga ili onoga, kako različito volimo/ne volimo stvari, tako isto različito pristupamo djeci što se tiče ljubavi i odgoja.
    Tako da ne mora značiti ni da je moj pristup loš niti da je njen pristup loš, bitno je da smo mi i naša djeca sretna i zadovoljna, a šta drugi kažu i misle to je manje važno.
    Ali u svakom slučaju dobro je čuti i poslušati bilo kakav savijet bio on dobar ili loš i onda procjeniti i raditi kako ti misliš da je najbolje za tebe i tvoje djete. Jer ćete time biti vi sretni kao obitelj a to je najvažnije.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Malo sam se i ja pogubila o cemu se ovdje u stvari razgovara? :?

Cak vidjeh da se insinuira da nasa djeca nemaju postavljene granice.... Oooooo da imaju. Moj ima vrlo dobro, iako nikad nije ostavljen da place kao beba, dojen 100x na zahtjev, nije udaran itd. A sad sa svojih 5 god jako dobro gdje je granica.

Brkaju se na ovom topicu razni pojmovi koliko ja vidim :/

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •