Evo i mog iskustva. U 17 tjednu sam upućena na amniocentezu zbog NN od 3,2 mm. Tada su uočene te proširene komorice od 17 mm i 14 mm. Ali dr (za visokorizične trudnoće, na klinici )kaže da se mozak razvija do 20 tt i da moramo još vidjeti kako će se situacija razvijati. Moja dr. kaže da to nije nimalo dobro i da postoji mogućnost da dijete neće govoriti, hodati, jesti samostalno. Preporuča mi prekid trudnoće. U 20 tjednu komore su na 6 i 9 mm. Taman došli i nalazi amniocenteze i torcha. Sve ok. Taman sam mislila da će biti sve u redu. U 22 tjednu opet 11 mm i 10 mm. Doktor nam ne daje previše informacija osim da sve to treba pratiti. Mozak se razvijao čitavo vrijeme uredno. Kontrole svaka 2 tjedna. Na naše pitanje koje će posljedice imati dijete dr kaže da je sve to individualno, možda nikakve, možda probleme sa učenjem, motorikom, govorom itd. Rekao je i da je imao slučajeve od 15 i 17 mm pa da je bilo sve u redu ( osim tih sitnijih problema). Naravno mozak se razvijao. Komorice su do kraja trudnoće bile na 10.5 i 9.5 mm i nismo ni dobili dijagnozu hidrocefalusa. Protoci su bili u redu.

Porod prirodni u 39 tjednu, apgar 10/10, ultrazvuk mozga radili smo svaka 2 mjeseca do 1 godine. Sa 6 mj obavili prvu MR. Uvijek sve uredno osim tih proširenih komora. Dijete se normalno razvijalo.
Sa 18 mj druga MR i tada dobivamo dijagnozu spuštenih tonzila maloga mozga. Kažu da su se komorice širile zbog toga, kako je mali mozak milimetar po milimetar rastao za prema dolje tako su se komorice proširile. Pitala sam kako nitko nije primjetio to u trudnoći, na prvoj MR. Za trudnoću nisam dobila odgovor, a ispalo je da je već na prvoj MR bilo nekoliko milimetra spušteno a nitko nije to komentirao.

Želim ti puno hrabrosti i vjere Znam da prolaziš kroz pakao i želim ti da se sve ipak dobro završi.