-
Kontracepcijske pilule i posljedice?
Dakle, mislim da naslov govori sve.
Naime, danas sam saznala da je moja 18-godišnja nećakinja počela piti pilule. Doduše, i ja sam ih pila s 19 godina, u periodu od 3 godine (s jako puno pauza). Sad mene zanimaju vaša stručna i ovak iskustva, da li to zbilja šteti tijelu.
Da li postoje šanse da ja sada ne mogu već 2 godine začeti zbog tih pilula (uglavnom sam koristila Triquilar)?
Hvala svima!
-
ja triquilar pila tri godine bez prestanka...
u 12.mj 2003 prestala ih piti a 25.1. 2004. doznalada sam trudna i evo sad gledam svoje malo 5,5 mjesečno zlato kako se valja pored mene
ja nikad nikakvih problema nisam imala...
sad već mjesec dana pijem logest i skroz sam zadovoljna...
bolje da pije pilule nego da ti sutra dođe na vrata trduna i uplakana...nemoj me krivo shvatit, al ja sam prije za pilule nego za pobačaj...
-
pila sam pilule od 16-17 godine.prvo trinovum, poslije trikvilar.
nemam nikakvih posljedica
-
Ja sam pila neke engleske od 17-21 godine BEZ pauze i nisam imala problema...iako me mama plašila da neću moć imat djecu, i sličnim baucima...
slažem se s brane inače, bolje joj je pit pilule ako nije sigurna da će koristit redovito kondome nego da sutra dođe u suzama jer je trudna a misli da je premlada za bebu
-
Evo mene opet s polovičnim informacijama. Naime, prije par godina sam čitala (a nisam sve zapamtila) jedan tekst o tome kako bi trebalo "uređivati" hormonski status kroz život da se smanji rizik od raznih vrsta raka vezanih za hormone. Zbog nečeg je bilo preporučeno uzimanje pilula oko 20. godine - moguće protiv raka jajnika (za to djeluju u svakoj dobi, jer je rizik vezan uz broj ovulacija - što manje ovulacija, bilo od pilula, bilo od trudnoća i dojenja, to manji rizik). Možda se radilo i o raku dojke, zbilja ne znam. Sjećam se samo da je argument bio da se pilulama imitira trudnoća, a da su žene nekad ranije ostajale prvi put trudne i da je to bilo dobro za njihovo buduće zdravlje u smislu malignih bolesti.
Pa na ovom mjestu lijepo molim, ako netko zna za takve informacije i ako slučajno ima taj tekst (izašao prije nekih 7 :? godina u nekom stranom ženskom časopisu - Elle čini mi se) da mi se javi. Ja se još uvijek grizem što to nisam iskopirala (časopis nije bio moj).
Ako ovu filozofiju sprečavanja bolesti i zanemarimo, pilule su odlične za ono za što su izmišljene, tj. kontracepciju. Jedina im je mana što je šansa da će osoba koristiti i kondom (koji bi trebalo koristiti zbog spolnih bolesti) nikakva. To je najveća opasnost za zdravlje koju pilule imaju u toj životnoj dobi. Kod starijih žena treba misliti na tromboze i sl.
Kod nekih stanja - endometrioze i PCOS - pilule čuvaju reproduktivno zdravlje.
Da li nećakinja puši? To joj je dobar argument za prestati, pušenje i pilule nisu preporučljive skupa, u principu nakon 35 godina ali bolje nikad.
-
Ja sam pila diane-35 punih 6 godina - od 19 do 25. Imala sam i nesto cisticne jajnike, pa su tablete bile kao i za to, a i za kontracepciju. Tri mjeseca nakon prestanka ostala sam trudna, planirano, iz prve.
Jesu li pomogle kod ovog PCOS- a ili ne, ne znam ,moram priznati da me tada nije zanimalo
Enivej, tada jesam, vise ne planiram.
-
Evo baš sam jučer u apoteci pokupila neki časopis (besplatni, mali format, neko zdravlje ali nije Vaše zdravlje :?
) uglavnom unutra ima dosta o kontracepciji za adolescentice, i o prednostima pilula.
-
Ja sam pila gotovo 10 godina i nikakvih problema.Trudna sam ostala odmah sljedeci mjesec nakon prestanka uzimanja.
-
Pijem Dijane 35 10-tak godina s prekidima za trudnoće i dojenje. Za sada nikakvih posljedica nemam osim što mi poprave ten, ojačaju kosu i utječu na to da mi manje rastu dlačice po nogama i rukama.
-
I mene zanima to isto. Naime ja imam pojacani iscjedak konstantno vec godinama i stalni svrbez. Nakon silnih doktora i ljecenja, zakljucili su da se radi o poremecaju hormona i da bi trebala piti kontrac. pilule. Malo me strah jer sam ja cula od frendica da su ceste nus pojave rast grudi, debljanje, brkovi (jaci rast dlacica). Cula sam da je moguce ostat trudan ipak, a onda djete moze imati poteskoca. :/ Jesu li to sve bapske price ili ima nest u tome? :?
-
moja djeca nemaju nikakve posljedice zbog uzimanja pilula.
-
Suncemm, meni je jedan od razloga za prestanak uzimanja pilula bila sekrecija i svrbež, rekla bi od kandide. Jesu li ti kontrolirali šećer?
-
-
Ako ti je u trudnoći bilo ok, vjerojatno nema veze sa dijabetesom - u principu bi ti se trebalo pogoršati. Da li si dojila, koliko dugo ti je trebalo da ti se menga vrati nakon poroda i da li ti je do tada bilo lošije ili bolje nego kad imaš ciklus?
-
-
Ma pitam te zato što pretpostavljam (uf što volim te doktore koji sve objasne polovično) da tvoj dr misli da ti fali estrogena pa ti zato preporuča pilule. Ako je tako simptomi bi ti se pojačali nakon poroda za vrijeme dojenja a prije povratka ciklusa.
-
-
E fakat je obrnuto :?
Ne znam što bi ti rekla. Ako ne misliš odmah na drugu bebu, probaj s pilulama. Meni je jedini dobar rezultat bio da sam poslije njih imala super pravilan ciklus.
-
imam pitanje, pila sam Logste 2,5 godina, prestala sam ih piti u 5 mj ove godine, bila sam kod ginekologa i on mi je rekao da ako želim opet piti da mu se obratim, (tipo, ''nagovarao'' me da ih opet počmem piti). I željela bi ih opet počet piti zbog prištića koje imam (dok sam ih pila sam imala skroz čisto lice) i zbog neredovite i skoroz netočne menstrucije, (zbog ničega više) ALI znam ako ih piješ recimo više od 5-6 godina ti se potpuno poremeti ciklus i štete zdravlju, moj ginekolog kaže da ne! dakle?? Da li mi ih je pametno pit čisto tako, zbog akni...
btw: ja sam bila dobila puno celulita, jedina mana, sa svim ostalim sam bila prezadovoljna dok sam ih pila
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma