opstruktivni bronhitis
idem se samoubit, al za stvarno![]()
opstruktivni bronhitis
idem se samoubit, al za stvarno![]()
Čoksa, sjećaš se onog Bontona kojeg si kupila za Lovru za ročkas?čokolada prvotno napisa
U njemu imaš jednu pjesmicu o pranju zuba i fotku curke sa groznim zubima, krnjama. Uglavnom, to je Lovri najgora noćna mora...krnje. Kad pretjera, ili inzistira..samo spomenem čarobnu riječ "krnje"...žeđ za slatkim odmah prestaje, peru se zubi, a putem do kupaonice dijete mi užasnuto viče u trku "Maaamaaa!!! Prestani mi govoriti o krnjaaamaaa!!!!"
![]()
Uhhhmaria71 prvotno napisa
jadničak mali...
Maria, koristi svaki vikend i sa malim u gorski kotar ili na more...uglavnom čisti zrak!!!![]()
maria,![]()
Šaljem pusice, pametnom dečkiću
Ajoj, Maria!
Velika pusa Marku!
Ančica, Lovrek![]()
!
hvala !
ozbiljno razmišljam o opciji vađenja iz vrtića, jesam li u krivu ?
maria, držite sekakvu terapiju je dobio? ovo za vrtić nisam pametna. prije ili kasnije moraju preboljeti neke gadosti, ali kad vidiš da je toga previše onda je sigurno bolja opcija zaobilaziti vrtić. i ja sam o tome zimus razmišljala, ali koja korist kad i mm i ja pokupimo nešto i donesemo doma. čekamo proljeće...
lada pije sirup propolaid talijanskog proizvođača esi.
ovo sa šećerom i slatkim mi je potpuno poznato. i zato sam ljuta na mm jer da se mene pita u kući uopće ne bismo imali slatko ili bi ga imalo rijetko. ovako, on je ovisnik, a i lada kreće njegovim stopama. srećom, nju stvarno veseli jedna kockica čokolade ili jedan keks tako da to nisu neke zabrinjavajuće količine. problem je samo u navici i konstantnosti. tješim se da obožava voće kojeg stvarno pojede u većim količinama pa joj oprostim pokoju čokoladu.
čokolada, kaj oni bombone dobiju u vrtiću? nadam se da sam krivo shvatila.
ventolin
da..to ide sa bronhitisom.maria71 prvotno napisa
pinocchio, nisi krivo shvatila :/
naravno da odbijaju.čokolada prvotno napisa
Ja sam imala neki dan raspravu s tetom - nakon što su mi djeca u vrtiću naučila jesti "smeće" koje ja godinama pokušavam ublažiti, sada nešto mijenjaju i meni pričaju što je zdravo - ok nije ona kriva(moj vrtićki staž je malo duži) - jučer se vrate F. i MM iz dućana s cedevitom ( a imamo jednu doma, koju ne koristimo) i veli F. da bi ju on jeo žlicom jer je fina, probao je u vrtiću.
Inače, ja klincima dajem slatkiše, ali nakon obroka - i meni je manje zlo kockica čokolade ili bonbon, poslije ručka nego ta užina: voćni jogurt, ili npr keksi i cedevita
Glede tih novih jelovnika...........na prvom roditeljskom sastanku naša se je teta ISPRIČAVALA roditeljima zbog toga što uvode "drugačije" "zdravije" jelovnike. Na doslovno zaprepaštene upite roditelja kakvi su to zdraviji jelovnici, jer klinci i sad dobivaju variva za ručak, teta se nije snašla, pa sam se ja ubacila.
Ujedno su napomenule roditeljima da više NEMA cedevite ( :D ) umjesto vode, moraju se smanjiti slatkiši u međuobrocima ( :D ) itd.
Ja moram reći da sam sve zadovoljnija obrocima. Lovro doslovno pojede sve.![]()
Uglavnom, ne uskraćujem niti ja Lovri slatkiše (tu mislim prvendstveno na čokoladu, domaćice ili neke kolače), ali želim da ih MI doziramo i dajemo nakon obroka. Ne želim da mi dijete u 11 sati bude potkupljeno čokoladicom, a u 11.30 mu je ručak. :/ I definitivno sam protiv bonbona i sličnih slatkiša koji su "nafilani" aditivima...
xmamma san prvotno napisa
jest da se u našem vrtiću još "događaju" puding ili napolitanke za užinu ili čokolino za doručak, ali generalno sam zadovoljna - pogotovo ručkom. također, najgori junk donose roditelji.
stalno se potpisujemo, jel da?ms. ivy prvotno napisa
![]()
Vidim da pišete tu o vrtićkim jelovnicima, pa da vas pitam za savjet, što biste učinili...
u našem vrtiću još uvijek imaju cedevitu :/ ali sad "samo" dvaput tjedno (prije je bilo triput), jelovnik je tak-tak (česti su i voćni jogurti, a bogme i pudinzi), ali to me ne brine toliko, nego me više smetaju keksići i bomboni koje konzumiraju svako popodne, a Andrej u tome, čni mi se, prednjači.
Zapravo, najviše me smeta što on često preskoči voće za užinu i onda jede kekse (jer im za užinu serviraju npr. naranče i kekse, pa onda on jede kekse ili kiki-bombone koji izviru ne znam otkud)![]()
Tete komentiraju kako on voli slatko. Da, znam. Ja znam kako bih postupila da smo doma (nema nikakvih keksa, za užinu je voće ili ništa), ali ne znam što da im kažem. Da njemu jedinom ne daju kekse? A što onda s drugima koji ih jedu?
Nisam pametna, prosvijetlite me malo...
a neki dan u našem vrtiću, tj. u Dorinoj grupi osvane obavijest:
" Molimo roditelje da ovaj mjesec umjesto plastičnih čaša donesu bombone :shock: jer djeca svaki dan traže :shock: "
Dora se razbolila i nije išla u vrtić, ali zato jeeeeedva čekam prvi susret oči u oči s tetama...a tek roditeljski
Ok, izbacili su pudinge, napolitanke i ostalo smeće, ali sada mole nas da to nosimo jer su se klinci navikli, pa čekaj malo. najgore od svega što se većina roditelja slaže s tim i to im je normalno. Neki dan raspravljam s jednom mamom kojoj je normalno da malac dobije bombon svaki put kada piški ili kaka na kahlicu . Uh....sad sam živčana
tanja b, meni je zanimljivo što je vrlo često u kombinaciji keksi i voće - i sigurna sam da većina djece izabere kekse. jednostavno te dvije stvari ja ne bi kombinirala ako želim zdravi obrok. izbor bi bila ili banana ili mandarina, a ne mandarina ili keksi. I to nikako da shvete.
a nisi pročitala da je moj jučer jeo cedevitu žlicom (ili prstima). ja mislim da ja u svojih 40 godina života nisam popila dvije čaše cedevite, a moja djeca su je pila sa godinu dana.
Ja nisam tražila u vrtiću nikada da mojoj djeci nešto ne daju, odnosno daju. U stvari jesam, tražila sam daK. ne daju cedevitu nego vodu.
Ostale prehrambene navike nastojim im stvoriti doma. Iako im i ja dosta popuštam, npr. oko slatkiša, na nekim stvarima inzistiram
pa jasno da će jesti kekse ako su im ponuđeni keksi i voće. ako se jede voće, onda na stolu treba biti samo voće. možeš li na roditeljskom to predložiti?
Tanja, rijetki su klinci koji će odbiti slatkiš.tanja_b prvotno napisa
![]()
A ovo sa keksima i voćem smo i mi imali.. :/
Čuj, dogovori se sa tetam da klincima NE PONUDE kekse dok ne pojedu voćku. Isto tako, da im ne nude (svima, a ne samo Andreju) slatkiše prije ručka, već ako se baš mora, nakon ručka.
I što se tiče cedevite i slatkiša, našim tetama je to zabranila vrtićka dežurna MEDICINSKA SESTRA.![]()
uglavnom, trebati će im vremena da promijene dječje a i svoje navike.
To će valjda doći na svoje u nekim drugim generacijama vrtićanaca i jasličara.
Mi smo neki dan na poslu imali raspravu na temu cedevite, hrenovki i zdenka sira. puno ljudi ne vidi kaj je u tome loše - to ne vidi ni MM
PrvoMarku i Mariji.
E sad, što se tiče hrane u vrtiću... Ja sam zaista zadovoljna! Već prije nego što sam prijavila Fionu, znala sam da se u našem vrtiću djeci daje puno kvalitetnija hrana nego drugdje. Na prvom roditeljskom, onom na kojem su bile ravnateljica, pedagoginja, medicinska sestra, itd. su nam objašnjena načela po kojima se klinci hrane i vidim da fakat nema odstupanja.
Dakle, još prije nego što je Grad donio odluku o novim jelovnicima u nijednom objektu našeg vrtića nije bilo hrenovki, pašteta, voćnih jogurta i sl. Za cedevitu ne znam, ali od jeseni, otkad Fiona tamo ide, nema ni nje, ni zdenka sira, ni napolitanki ni ničeg što ste nabrojale. Dapače, jedu se zaista ok stvari: variva, krem juhe, meso s prilozima, petkom ribu, puno povrća (koje moja Fiona neće ni probati :/ ) i uz to integralni kruh.
Apsolutno je zabranjeno nošenje bilo kakvih slatkiša i njihovo spremanje u ormariće. Roditelje se potiče da, ako žele počastiti djecu, donesu svježe ili sušeno voće. Budući da je Fiona ljubiteljica suhih banana (koje zove "tvrde banane") obično u tjednoj kupovini uzmem u rinfuzi i vrećicu suhih banana i još nekog suhog voća (marelica, brusnica i sl.) i za vrtić, a vidim da to rade i drugi roditelji.
Kad im za užinu nude voće, tada im zaista nude samo voće. Znači, nema nikakvih keksa i sl. (Niti sam ih ikada primijetila nevezano za voće.)
Posebno su zanimljiva slavlja rođendana: nema torti ni nikakvih drugih slatkiša ili grickalica, nego slavljenik donese hrpu voća od kojeg zajednički "izgrade" tortu, u voće popikaju svijeće i to im je torta. Kad sam to pričala jednoj frendici, ona se sva snuždila u stilu "jadna djeca, zašto ih tako muče i ubijaju im radost, pa to je ekstremno" i sve u tom stilu, no ja uopće ne vidim da su oni jadni i da im je torta važna. Dapače, nikad nitko nije potegnuo to pitanje, jednostavno su prihvatili da je voće torta i ne mislim da su zbog toga nesretni.
Inače, cijeli jedan objekt našeg vrtića ima makrobiotičku prehranu. Ne znam točno kako to funkcionira, no znam da ravnateljica i med. sestra jako paze i na prehranu u ostalim objektima. Kad je Mara (s foruma) volontirala na makrobiotičkom tjednu, srela je našu ravnateljicu, koja ju je ispitivala koja bi se makrobiotička jela dala najbolje uklopiti u "obični" jelovnik.
Uglavnom - me happy.![]()
Ajme, Sanja, koja super ideja za tortu od voća!
Ne znam zašto bi to djecu frustriralo!
A što se tiče makrobiotičkih obroka, tu sam malo skeptična.
Naime, MM je jednom službeno ručao u makrobiotičkom restaću i završio na hitnoj - dobio alergiju, a ne zna na što jer mu nisu htjeli službeno dati sastav obroka..(sad dobro, on je okorjeli Slavonac što se prehrane tiče)...
Ja osobno npr. nisam protiv voćnih jogurta, Marko ih jako voli pa i doma jede.
Imate li neki poseban razlog protiv, osim slatkoće?
Isto tako, kad ga za večeru pitam što želi, redovito veli - falatibože, čoko (čokolino!).
Mislite da bi mu trebala ukinuti?
Mislim, u vrtiću se još uvijek nađu pašteta, zdenka sir, hrenovka, puding, čoko, ali znatno rjeđe...
Sanjić, koji ste vi ono vrtić?
Miloc, mi smo u Vjeverici.
U vezi makrobiotičkih obroka, u naš objekt ih još nisu uveli, ali ako sam dobro skužila, dat će djeci povremeno tek toliko da probaju. Meni se to čini kao sasvim ok ideja.
Voćni jogurti su, koliko znam, čista kemija. "Komadi voća" koji se nalaze u njima su najčešće obična bundeva (!) s mnogo umjetnih boja, okusa, konzervansa i ostalih E-dodataka.
Uglavnom, sjećam se da su najpoznatiji Müller voćni jogurti, koji su inače među najprodavanijima u Austriji, stalno bili na rubu da ih zabrane i povuku iz prodaje i stalno su nekako balansirali na granici dozvoljenog. Budući da mi ne jedemo voćne jogurte, nemam pojma ima li ih za kupiti i kod nas, a ovo što znam, znam iz medija.
Zašto mu jednostavno ne promiješaš tekući jogurt s voćem po izboru?
Što se tiče Čokolina, mi ga ne jedemo i nemam nekih informacija, osim što sam relativno davno baš na Rodi čitala topic na kojem je netko napisao sastav. Ispada da u tanjuru Čokolina postoji jedna velika (!) žlica šećera i opet ti silni dodaci. :/ Probaj vidjeti u pretražniku.
E da, o Vjeverici sam čula baš sve samo najbolje...
Majko mila, što mi je onda dijete sve unijelo u sebe voćnim jogurtom i čokolinom!
A ja uvjerena kako jedemo zdravo jer obožava voće i povrće (variva svake vrste), ali s mliječnim baš nije zadovoljan pa mu i dajem ovo što jedino od mliječnog priznaje. :/
Pa zamiješaj mu jogurt i voće koje voli, a zasladiti možeš medom, bit će super.![]()
Mi imamo jedan brzopotezni desert: narežemo dvije-tri vrste voća na sitne kockice i stavimo ih do polovice šalica, prelijemo jogurtom i na jogurt stavimo mrvicu meda i eventualno još posipamo cimetovim šećerom (u nedostatku istog može i mrvica cimeta). Uglavnom... mljac!![]()
Inače, baš smo neki dan u vrtiću dobili knjigu "Što se krije izaa E-brojeva" (http://e-brojevi.udd.hr/) - pogledaj točno kojih dodataka ima u čemu, možeš si prekontrolirati sve namirnice koje redovno koristiš.![]()
Ma ja ti uglavnom pratim te E-ove, ali nekako mi za čokolino nije palo napamet...
Važno da se u vrtiću bunim na pojedine obroke!
A inače, nije on baš zaljubljenik u slatko jer griz u mlijeku npr. pojede bez ičega!
Btw, ni meni čoko nije mrzak.
Sad sam našla topic i smrzla se kad sam vidjela koliko šećera ima :shock: !
A ja uredno zajedno s djetetom popapam za večeru zdjelicu istog...još me sveki pita neki dan jel' se ja to trudim stići nju kilažom (cca 90kg)...
ručak je od prvog dana (mi brojimo 5 godina) bio dobar - problem su uvijek bili doručak i užinams. ivy prvotno napisa
I ja sam slično reagirala kad sam pročitala topic.miloc prvotno napisa
![]()
Pa to su dva od ukupno tri obroka. :/ Još ako se tome dodaju roditelji koji donose slatkiše... :/NanoiBeba prvotno napisa
sanja, nije baš tako strašno. istina, na užinu toliko ne obraćam pažnju jer andrej često ide doma odmah nakon spavanja. doručak bi svakako mogao biti bolji - češće žganci, neke žitarice - ali vidim napredak, namaz od slanutka, domaća pileća pašteta (od jučerašnjeg ručka - to je prva pašteta koju sam vidjela na jelovniku). jutarnja užina je uvijek voće, nakon ručka se zalomi kolač koji tete kuharice ispeku (meni je to jako simpatično, ja bih tako svaki dan). zasad ću biti umjereno optimistična i nadati se da će se nastaviti novotarije u "zdravom" smjeru.
Poboljšanje i ja vidim. Ono o čemu ja pišem je da su mi prvo "pokvarili" djecu s nekim prehrambenim navikama, a sada meni napominju kaj je zdravo.
Kod nas je baš užina problem: npr ak. imaju jogurt (obični) to ne pojedu i gladni su kao vukovi kada dođemo doma i ne mogu dočekati da zgotovim ručak. Ak su pak napolitanke za užinu, ne žele jesti ručak/ večeru doma.
Ok, i MM voli napolitanke ali to nije obrok, pa niti užina. To je meni slatko koje mogu dobiti kada pojedu obrok
s ovim se potpuno slažem.NanoiBeba prvotno napisa
andrej obično nešto gricne vani kad baka i deda dođu po njega jer ne idu odmah doma (a tu je junk nemoguće iskorijeniti) i večera rano, oko 6. ručak i večera mu ne bi stali.
mi nekada imamo i ručak i večeru, a nekada je to samo jedno.
meni je drago da su u vrtićima shvatili da nešto treba mijenjati oko prehrane. Samo će to imati utjecaja na djecu koja će tek kretati u vrtić - za ns je "kasno".
Ma nije kasno nego ide teže s djecom koja su se naviknula ranije na nešto drugo.
Sada ispada da moji jedu turbo zdravo - a u stvari radim puno iznimaka samo ne mogu zagoraviti jelovnik dok su mi djeca bila mala, mala.
Neki dan pričamo mi o proslavama rođendana: i ja komentiram kako su u McDonaldsu najdosadnije te proslave. i veli F.,: jesu ali je tamo najbolja klopa.
I došlo mi ga je žao jer ga mi tamo odvedemo valjda jednom godišnje.
eh, samo dok su doma s tobom imaš potpunu kontrolu nad njihovim okruženjem. čim nisi s njima 24/7, tome je kraj...
Ah, i mi gricnemo napolitanke i još štošta. Ali poanta je u tome da roditelji odlučuju o tome koliko, kad i gdje, a ne da takve stvari dobiju servirane u vrtiću umjesto obroka.
da ne velim da nam je omiljeno mjesto izlaska postao čoko bar
Bivša Kraševa trgovina u Ilici? (Preko puta Uspinjače.)čokolada prvotno napisa
ja sam upravo smazala nekoliko fererro rocher kuglica pa se neću uključivati u raspravu. ajd, dobro prije toga sam pojela tanjur boršća koji je bio mmmmmmmljac.
a ja ručala leću i još neka šarena zrna (jedino sam ječam prepoznala...) da bude kao zdravo, a onda, kad je Mare zaspala umlatila Dorinu s narančom i keksom
.
a ja ručala leću i još neka šarena zrna (jedino sam ječam prepoznala...) da bude kao zdravo, a onda, kad je Mare zaspala umlatila Dorinu s narančom i keksom
.
čoksa, ja sam u prvim mjesecima dojenja jela više nego u trudnoći. kraj kreveta mi je stajao vrč vode i zdjelica čokolade: svaki podoj je bio popraćen užinicom...
(sad je, kao, drugačije...)
Otkad sam jednom davno bila pročitala Aprin post o tome kako se davi u čokoladi, a Orki ne da, muči me ta nedosljednost.
Naime, znamo da puno čokolade (i drugog junka) nije zdravo za djecu i na to im ukazujemo, a zašto se onda same davimo u istoj? Pa ni za nas nije zdravo! :/ Ne možemo se pravdati samo time da im treba razviti prehrambene navike i sl. U moje vrijeme () zaista nismo jeli puno slatkoga doma (moji suvremenici će se sjetiti redukcija, Mikulića, manjka svega i svačega , pa i oblizeka), a i živjeli smo relativno skromno, pazilo se na svaki dinar, nisam imala džeparac itd, dakle jela sam kakti zdravo i samo domaće. Kako sam se onda izopačila u čoko-manijaka?
gle, ja se nikada nisam davila niti u jednom slatkom. U mojoj roditeljskoj kući je bila vitrina, dostupna svima, sa slatkišima. I mi to sada imamo doma. I ne branim klincima slatkiše, samo postoji red i ograničenje (e tu znam malo popustiti).
E da, ja ne mogu pojesti cijelu čokoladu - pa ni onu od 10 deka - nadam se da ne mogu niti moja djeca, iako nisam baš sigurna u to
Znam primjere iz svoje okoline gdje je ljudima znalo biti zlo od previše slatkog - toplo se nadam da se to nama nikada neće dogoditi.
I da će djeca znati mjeru. A nije da me ne muči, pogotovo s K. - ona bi jela samo slatko, i to u svim oblicima.
ja sam iskvarena od djetinjstva![]()
kod nas su se redovno pekli kolači, a tata je iz inozemstva donosio milke koje su se pažljivo dijelile i dozirale.
nije da sebi za ručak donesem kutiju domaćica sa čokoladom a djetetu dam kelj cušpajz. i on dobije slatko, ali nakon obroka - njemu kockica čokolade ako zatraži, meni red.![]()
kolače jede kad želi - može i za večeru uz mlijeko ako baš hoće, ali interesantni su mu samo kad su friški i vrući. pojede komad-dva, iduća dva dana ni da bi pogledao. ionako uglavnom pečem muffine, koje smatram ok užinom.
ne kupujem nikakve slatkiše osim čokolade.
a osim toga, pogled na špajzu zaklanja šank. 8)![]()
![]()
marko do daljnjega ne ide u vrtić
stanje je bolje, u utorak kontrola
pa ne vidi ona da ja to jedemčokolada prvotno napisa
![]()
evo, trenutno jedem prokulice i karfiol.
i opet me ne vidi.
Jel i vi domaćice i drugo držite na visokim policama? Meni je problem jer smo sad dali napraviti hrpe ormarića po spoju dnevnog i kuhinje, a MM kekse sprema redovito u one najviše koje ni ja ne mogu dohvatiti...stalno moram po onu Aninu WC klupicu 8) .