:?
kada dijete može samo reć želi li boraviti s ocem ili ne
:?
kada dijete može samo reć želi li boraviti s ocem ili ne
![]()
dobijam oprečne odgovore
dobijas takve odgovore jer se to razlikuje od slucaja do slucaja. sigurna sam da postoji minimum godina kada se dijete saslusava,. mozda oko 15 :/ Ovisi o djetetovoj zrelosti i sl.
negdje sam to čitala....mislim da se dijete od 12 godina pita no moguće je i ranije (8 mislim) ovisno o zrelosti pojedinog djeteta i mogućnosti razumijevanja problematike.....potražit ću![]()
Skačem sama sebi u usta![]()
Na stranicama pravobraniteljice stoji ovo:
Makar i dalje tvrdim kako sam čitala ovo 8-12 godina ...hmmmPitanje: Da li je zakonski regulirana dobna granica, i koja, u kojoj dijete može izraziti želju pred nadležnim tijelom, s kojim roditeljem želi živjeti?
Odgovor: Obiteljskim zakonom (NN 116/03.,17/04. i 136/04.) propisano je da dijete u postupcima u kojima se odlučuje o nekom njegovom pravu ili interesu, ima pravo na prikladan način saznati važne okolnosti slučaja, dobiti savjet i izraziti svoje mišljenje te biti obaviješteno o mogućim posljedicama uvažavanja njegova mišljenja (čl. 89. st. 5.).
Zakon ne propisuje dobnu granicu nastupom koje se mišljenje djeteta mora uzeti u obzir, već se mišljenje djeteta uzima u obzir u skladu s njegovom dobi i zrelosti što u svakom konkretnom slučaju procjenjuju stručne osobe. Naime,izraženo mišljenje djeteta ne mora nužno biti u skladu s djetetovom dobrobiti, a u svim postupcima o kojima se odlučuje o djetetovom pravu mora se prvenstveno voditi računa o djetetovom najboljem interesu.
![]()
Hvala cure!!!!!!!!!!!!!
Pretpostavljam da procjene rade u czss![]()
Veliki pozdrav svima
je li vještačenja rade ljudi iz czss?
nama je već gadna situacija
nažalost![]()
kada dodjete na sud, on vas posalje u CZZS koji se nalazi sa vama, radi procjenu i taj zapisnik se salje sudu. mislim da sud na temelju toga donosi odluku... tako da bi odgovor na tvoje pitanje bio, da, to radi CZSS
hvala na info
prespostavljala sam da to ide tako :/
moj anđeo ponovo mora kod tate u 3 mjesecu![]()
a on nikako da se posluša što mu dijete ima reći
još jedno pitanje --dok se sve to vodi na sudu mora li dijete biti s njime ???
![]()
hvala na info
prespostavljala sam da to ide tako :/
moj anđeo ponovo mora kod tate u 3 mjesecu![]()
a on nikako da se posluša što mu dijete ima reći
još jedno pitanje --dok se sve to vodi na sudu mora li dijete biti s njime ???
![]()