Uskoro u parku do vas![]()
![]()
nisam iščitala baš cijeli topic, ali zanima me je li vama koje ne radite iz doma, nego se isključivo bavite djecom - što je za svaku pohvalu - nedostaje posao, financijska neovisnost i mogućnosti ili profesionalni izazovi za koje ste se školovali i u koje ste pretpostavljam sve jako puno uložile.
I još, kakvu sliku vaša djeca imaju glede roditelja - stvaraju li sebi u glavi neke stereotipe tipa tata radi, mama je doma, ili shvaćaju da se radi o privremenoj odluci mame koja se naknadno vraća na posao.
Iz perspektive mame "radilice" zavidim vam na uživanju i vremenu koje provodite sa svojom djecom, a opet ne znam bi li se ja osjećala potpuno i ispunjeno da svoj posao stavim po skroz po strani, makar zbog nekog većeg cilja.
petra, o tome se jako puno pisalo na ovom topiku, a i na onom o udruzi i feminizmu![]()
He,he cool Pikula, još malo i osnivamo sindikat![]()
Joooj, sad vidim da je onaj petak 2.5. pa ukoliko ćemo iamt te sreće da u firmi moga muža dopuste to famozno inače uobičajeno spajanje u duugi vikend možda se neću moći prodružiti.
Ali to još neznam te ću se izjasniti naknadno![]()
Također mi je drago što smo se upoznale i što ćemo se druškati po parkićima i kavicama...a tko zna što se izrodi iz toga...![]()
ne...petra prvotno napisa
sve je stvar puno sire perspektive... konkretne i samo tvoje - one koja nema veze sa nikakvim konceptima koji ti se znaju, kao svakoj drugoj osobi, vrtiti po glavi...
Mene ne brinu price o stereopima. Puno mi je vaznije to sto moja djeca uvijek uz sebe imaju jednog roditelja, barem u tim prvim godinama. Nije mi vazno ni isticati da se radi o privremenoj odluci niti sama mogu sada govoriti o tome kakva ce situacija biti u buducnosti. Ono sto je meni vazno je da djeca osjete zadovoljstvo situacijom, i s roditeljske i s njihove strane. Osim toga, to da je roditelj kuci s djecom nikako i ni u kom smislu ne mora znaciti da se roditelj kao osoba "zapostavi" i da se odrekne sebe i svojih interesa.
Inace, slazem se s Lucky. Onaj tko je i sam opterecen stereotipima, bijegom od stereotipa, financijskom "ovisnoscu" i svemu sto ide uz to, automatski se i bavi mislju o takvim stvarima. Svatko svoje misli i brige projicira prema van. Onaj tko odrasta uz drugacije ideje, drugacijim idejama se zaokuplja. Npr. moja djeca nisu nikad imala dojam da je nesto muski ili nesto zenski posao, da se nesto mora, da je duznost zene da radi ovo ili ono, nikad nije bilo price o tome tko zaradjuje itd....jedina stvar koja je strogo rezervirana za majku je dojenje. Ostalo je stvar dogovora, djecjih zelja prije svega i nasih osobnih stavova.
Ja sam na faksu bila jako ambiciozna i kada sam se zaposlila točno tamo gdje sam htjela mislila sam da ću umrijeti od sreće i da sam na pragu ispunjenja svih snova!A onog dana kada je stigao Mali Miš, znala sam da želim još barem 2 takva i da se neću još dugo, dugo vratiti na posao!Na taj moj pregenijalni posao iz snova!
malo mi se promijenila perspektiva s godinama
puno tih 'profesionalnih karijera' mi sad izgleda banalno
i na kraju, vrednije mi i korisnije izgleda kad netko zna napraviti genijalan domaći pekmez ili zimnicu nego kad je stručnjak u izradi nekakvih bilanci ili nekog drugog, mahom izmišljenog, uredskog posla
valjda mi je već dosadio moj ured i sve to isprazno premetanje papira s jedne hrpe na drugu..jer u široj perspektivi i s neke najosnovnije ljudske strane to uopće nije ni važno..
ne mora se imati karijera i biti profesionalac samo odlaskom na 'posao', čovjek se može razviti, napredovati i izvještiti se i doma uz djecu
Sofke super![]()
I ja sam sva u domaćim pekmezima i zimnicama!
Sofke![]()
1. pikula
2. mamma courage
3. fenix
4. Rency
5. traktorka
6. Ariens
7. cvijetak
8. Marika Pika
9. lat
10. ronin
11. kli_ kli
12. lucky day
13. deedee
14. marta
15. meda
16. Imga
17. Ivke
18. Princeza S
19. Kate13
20. aries24
21. Lutonjica
22. spajalica
23. momze
24. Ifigenija
25. mara
26. Matilda
27. Marija
28. We&baby
29. Veki
30. Dia
31. mamasita
32. emira
Divno je vidjeti zadovoljne mame u velikom broju.
Kad smo kod pekmeza - on je očito bremenit značenjem - ja sam svojoj majci jučer za rođendan poklonila svoj domaći od malina i jagoda, a mama prof.filozofije me od onda stalno ispituje da li idem na neki dogovor za novu predstavuIdem, ali u naš vrtić za priredbu - glumim Zečića kratkorepića
Sofke, Arilu, Zorana dobro došle - priljepite nam se na listu i pridružite u druženju![]()
ma, ja radim...![]()
a i Sofica će za mjesec dana četvrtu godinicu
iako se možda čini da ovo nije tema ovog topica došlo mi ko sol na ranu
inače se u zadnje vrijeme dosta preispitujem, a najviše vremena za tako nešto imam kad kao budala sjedim u autu u prometnom čepu svaki dan kad idem na posao i kad se vraćam
i onda si mislim da šta to meni sve treba, koliko će to trajati i o kakvoj karijeri i ispunjenju je ovdje riječ
da ne govorim o tome da sav taj moj rad na poslu ima smisla jedino kroz taj posao, u kontekstu ovog mjesta i vremena
i zato mi pravljenje dobrog pekmeza izgleda kao jedna dobrodošla i univerzalna vještina koje se ne treba sramiti nego je treba hvaliti na sva usta
i zato mame, samo naprijed, zavidim vam
ps. a uhvatila se tog pekmeza...
![]()
cure, sutra idem s obje cure u dalmatinsku ujutro, ako je tko za druženje....
Vidim za auto i s frendicom koja se najavila dal dolazi pa se javim, inače vrlo rado
mozda i mi sutra dodemo.
ajmo iduci tjedan pon, ut ili srijeda jer krajem tjedna svi negdje idu
Vidim, pa javim. Za sutra imam nekih obaveza, ali možda stignemo.
O kako potpisujem! Možda je onima koji rade neke smislene, humane poslove stvarno lakše - ali meni koja sjedim u besmislenom uredu je TOLIKO teško kad preko telefona čujem kako se moje dijete igra i veseli sa - bakomsofke prvotno napisa
![]()
33. ariluemira prvotno napisa
Iako ću biti na plaćenom još 5 mjeseci![]()
Mi ne možemo sutra, teta nas je zašpotala da dolazimo svaki drugi dan, a za ručak imamo dogovor s jednim dečkićem od 18 mjeseci. Može sljedeći tjedan srijeda onda?
I ja sam tu. Enica ima 2god i 3 mjeseca i ne namjeravam jos poceti raditi. Sebicna sam uahahahahahhaahha. Hocu ja svoje dijete da vidim svaki dan (po citav dan) kako raste, uci i sve sto ide uz to.
Sreca pa ne moram raditi.
![]()
Cure, jel' ima šanse da vidimo nekako poneku slikicu s tih vaših zagrebačkih druženja? Mi bismo došle, ali nam je malo daleko![]()
Ja samo moram u ovu diskusiju ubaciti jedno razmišljanje. Sve je ovo lako kad čovjek zna da će imati jedno, ili dva djeteta. Ali recimo da želite, ili barem ne odbacujete mogućnost da bude više djece - zapravo ispada da je odluka s djetetom do treće godine zapravo odluka da se totalno odrekneš posla, karijere ili sličnoga...
Recimo - da imaš četvero djece - to je 12 godina doma, uz razliku od tri godine ili više, ili nešto manje ako je manja razlika, plus trudnoće (čuvanja, ako treba, ili ako ženi odgovara). Većina nas rađa u kasnim dvadesetim, ili tridesetim, znači - možemo se na posao vratiti u četrdestetima, što je u našim uvjetima vrlo, vrlo teško... Da ne govorimo o situaciji da imaš pet ili više djece...
Ponekad mi u oči upada kako su mnoge teorije o obiteljskom životu baždarene na 2.4 djeteta... i kako sve dobija drugu dimenziju kad čovjek želi više djece...
Osobno se nadam pronaći posao od doma, ili neki fleksibilni posao koji bi mi omogućavao da primarno polje mog života bude doma, a da ono što radim dopunjava budget i pomaže meni razvijati se i stvarati... pa si na taj način mislim to sve skupa posložiti... Najvažnije mi je da me posao ispunjava, da radim nešto od čega se veselim, što me razvija, što mi daje energije - zato da bih obitelji bila bolja.
Čak i kratko radno vrijeme ako me crpi i muči - to mi je bezveze. S druge strane da i radim više ako mi to i više daje, ako sam bolja osoba, sretnija - bolja sam i mama.
Drugim riječima ne vjerujem toliko u podjelu - radi li majka ili ne, nego kako se osjeća glede svog posla i općenito života i življenja...
mi planiramo još sigurno jedno, a možda i dvoje djece.
pa stoga aktivno radim na ovome:
Osobno se nadam pronaći posao od doma, ili neki fleksibilni posao koji bi mi omogućavao da primarno polje mog života bude doma, a da ono što radim dopunjava budget i pomaže meni razvijati se i stvarati...
NaravnoNadam se da ćeš uspjeti ostvariti omjer profesionalnog rada, rada u kući i majčinstva po svojoj mjeri. Na ovom forumu ima dosta mama koje su te omjere okrenule u svoju korist na svoje zadovoljstvo i dobrobit svoje djece i obitelji. Samo hrabro. Stanje stvari će se početi mjenjati samo ako prestanemo gledati sve tako crno - bijelo i poduzmemo sve što možemo.
Mi smo obitelj otvorena za još djece uz ovo dvoje iako ja više ne radim nego radim i sve funkcionira, a da si me pitala unaprijed ne bih mogla pogoditi kako.
MM i ja smo tipovi koji takve stvari ne vole planirati.
Ja sam čak zadrta po tom pitanju - od onih kojima kad kažeš do kad traje tulum na takav tulum ni ne idem .
mi bismo se družili ali mališa kašlje... ne znam jel vam to smetaLutonjica prvotno napisa
Lutonjice, kad ste tamo?
Možda bi i ja sa svoje dvije, iako, Mirta je tam svaki dan
a gle, park je ionako pun ostale djece o čijem zdravstvenom stanju ne znam ništa
da li bi se vi družili s nama kad bi moje cure isto tako kašljale? ako bi, onda znači da nije ništa gadnobtw, i zara kašlje, ali onako vrtićki, uopće ne obraćam više pažnju na to. eto, upozorenje za neke druge kojima to smeta, nemojte sutra u dalmatinsku jer bumo mi tam kašljali
![]()
kaj ja znam, došli bi oko 10, 11?? ne znam, kako vama paše?
super! onda mi stižemo oko 10-10.30.
a sad me navigajte da ne fulam...![]()
u taj parkic mozes uci iz dalmatinkse ili s ilice. iz dalmatinske je to jedan ulaz kroz haustor an sjevernoj strani ulice. negdje na sredini, ima neka tabla i pise dvoriste.
a s ilice je ulaz na broju 53, to je malo vise prema medulicevoj nego prema frankopanskoj.
Nama tata uzeo auto. Zaspao čovjek pa kasni na posao. Dobro se provedite.
Ja sam zaboravila da sam sljedeću srijedu u Varaždinu.
Predložite neki drugi dan, kak vam paše. Meni bi odgovarao ponedjeljak.
Eto, je ne vidjeh za dogovor jer smo jučer imali naporan dan, turneju po gradu.
Da se pohvalim, obavila razgovor s direktorom i direktoricom u firmi i potvrdila ostanak do 3.godine uz to da ne očekujem povratak poslije tj. da mi ne trebaju čuvat mjesto :D
Bilo je zapravo vrlo ugodno i rekli su ok, imate pravo na to, možemo li uzeti nekog novog, ja sam rekla daaaa!
I tak to mi je palo s leđa![]()
Onda smo posjetili dvije bebe te kupili Sari njen prvi autoi navečer se odvezli doma..
Btw kakve imate ideje ili konkretne informacije o mogućnosti rada od doma nas koje ostajemo s djecom?
Ja bih voljela nešto usput radit, i radi financija ali i nekog gušta![]()
Ja sam za druženje idući tjedan, kad ćemo? Nama svejedno zasad.
I gdje?
Tuškanac ili Dalmatinac?
ak je ponedeljak, onda moze dalmatinac, cini mi se da je onda manja guzva. danas je bilo uzasno puno ljudi, ja na tren izgubila doriana iz vida, vec sam mislila da je izasao iz dvorista, kad on sjedi an onom vrtuljku, a neke curice ga vrte![]()
bilo je i nekoliko selebritija![]()
makar bi ja rado do jabuke, samo ne znam koliko je to daleko, zadnji puta sam tamo bila kad sam isla u srednju skolu!
he, he još jedna kolegica iz jabuke, mogli bismo ovaj topic i tako nazvati kad bolje pogledam![]()
Ajmo onda ponedjeljak 10.30 dalmatinac. Može?
Princeza S čestitke! Slobodna žena :D
Opaska za kolegice iz jabuke : vidi kako se anarhistički korjeni mogu fino uklopiti u majčinstvo![]()
Ma ima stvarn opuno opcija za honorarne i poslove od doma, ovisno od struke. Recimo frendica je matematičarka koja je radila u elektroničkoj tvrtci i sad od kuće sat dva tjedno prevodi i slaže u tablice neke podatke koje ja ne bih znala imenovati, ali njoj je to dovoljno zanimljivo da ne poglupavi i obratno dovoljno lako da može prekinuti i nastaviti x puta.
Ja pišem, prevodim doma i povremeno vučem djecu na probe (dječjih) predstava u razno nedoba.
Ima cura koje pišu muziku, drže instrukcije, rade catering par dana mjesečno , šivaju marame... Sve zavisi od struke, ali i talenata.
Eto ovo je bilo sam tak za malo inspiracije.
![]()
evo jos jedne 'jabuke'pikula prvotno napisa
:D
Može ponedjeljak 10.30h, da opet lijepo započnemo naš radni tjedan:D
mi sutra nećemo doći - margita je baš jako slinava i šmrkava
Na žalost ni mi. Jako smo kasno došli s izleta jučer i Dianica je premorena i užasno cendrava. U subotu smo bili na Trnoružici, a jučer na roštilju. Previše dojmova za sreditiVidimo se.
kako je bilo u dalmatincu u pon? jeste se našle?
kako je bilo u dalmatincu u pon? jeste se našle?
Bile smo samo ja i Sara :?
Ali smo uživale u ljuljanju, jahanju konjića, puzanju po podu i jedenju kamenčića :DDi ćeš bolje!!
A ja uspjela i srknut kavu.
Gdje ste ostale :/
Na žalost mi nismo mogli doći, ali ja bih sutra do dalmatinca. Može 10?
Na žalost mi nismo mogli doći, ali ja bih sutra do dalmatinca. Može 10?
ni mi nismo mogli doci, dorian se bio probudio jako rano, u pola sedam, i u deset je vec spavao![]()
al dolazimo sutra, nadam se da ce biti lijepo