Results 1 to 27 of 27

Thread: Živa u ribi

  1. #1
    Freyja's Avatar
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,920

    Default Živa u ribi

    Naime, radi se o onoj ribi koja ima živu u sebi (tunjevina, losos, morski pas,..., dopunite me) - zanima me kada ste tu vrstu ribe počeli davati svojoj djeci? Ivanu (za tri mjeseca će imati tri godine) je za sada nisam davala (osim oslića, orade...), iako sam neki dan vidjela da su u jaslicama za ručak imali tjesteninu s tunjevinom. Sada sam u 7.tj T i ne znam moram li se i ja potpuno odreći npr. tunjevine (obožavam je). U 1T sam je pojela doslovno 2-3puta.

  2. #2
    Freyja's Avatar
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,920

    Default

    Gdje ste? :?

  3. #3
    ms. ivy's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    12,890

    Default

    postavila si nekoliko različitih pitanja koja spadaju na različite podoforume, ali ne i na recepte.

    za djecu pitaj na dohrani, recimo.

    za sebe na trudničkom podforumu, a prilično sam sigurna da se o tome već govorilo (ako se ne varam, zaključak je bio: ukoliko ne živiš u kulturi u kojoj je riba na jelovniku svaki dan, ne moraš brinuti).

  4. #4
    Freyja's Avatar
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,920

    Default

    A ja htjela dvije muhe odjednom i to na krivome mjestu

  5. #5

    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Đurđevac
    Posts
    174

    Default

    Živa iz ribe je opasna ukoliko se dotična riba jede svakodnevno i to u nemalim količinama. Najvjerojatnije u vrtičkom obroku koju si spomenula ima ohohoho više tjesta nego ribe tj. tunjevine.

    Kupujte tunjevinu domaćih proizvođača u četvrtastim ne u okruglim limenkama, ta je iz hrvatskog i srdeozemnog mora i ima manje žive nego u onoj japanskoj.

    Zašto četvrtaste limenke? Pa nijedan domaći proizvođač nema liniju za puniti okrugle limenke.

    Još nešto: čula sam da se ribe u tvornici Eva pune ručno u limenke i da žene koje pakiraju svaku lošu ribu bace. Nema bolje kontrole...

  6. #6
    Freyja's Avatar
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,920

    Default

    Quote Originally Posted by stephanie
    Kupujte tunjevinu domaćih proizvođača u četvrtastim ne u okruglim limenkama, ta je iz hrvatskog i srdeozemnog mora i ima manje žive nego u onoj japanskoj.

    Zašto četvrtaste limenke? Pa nijedan domaći proizvođač nema liniju za puniti okrugle limenke.

    Još nešto: čula sam da se ribe u tvornici Eva pune ručno u limenke i da žene koje pakiraju svaku lošu ribu bace. Nema bolje kontrole...
    Ako jedemo tunjevinu iz konzerve, to je isključivo Eva. Najbolja mi je (iako ovo, što si napisala, nisam znala). Tnx.

  7. #7

    Default

    Quote Originally Posted by stephanie
    Kupujte tunjevinu domaćih proizvođača u četvrtastim ne u okruglim limenkama, ta je iz hrvatskog i srdeozemnog mora i ima manje žive nego u onoj japanskoj.

    Zašto četvrtaste limenke? Pa nijedan domaći proizvođač nema liniju za puniti okrugle limenke.

    Još nešto: čula sam da se ribe u tvornici Eva pune ručno u limenke i da žene koje pakiraju svaku lošu ribu bace. Nema bolje kontrole...
    ovo je super informacija
    a ja se "razbijam" rio mare tunjevinom
    sreća freya da si tu postavila pitanje, da je na trudničkom ne bi to vidjela

  8. #8
    Ivanna's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Posts
    929

    Default

    Sjećam se da nam je jednom na predavanju na faksu profesorica spomenula da je rio mare tunjevina jedna od najboljih jer oni rade testiranja na neke toksine bla, bla...ne sjećam se više točno, al znam da se radilo o rio mare.

  9. #9

    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    1,710

    Default

    A ja dodajem da se uz gore navedenu ribu kao prilog obavezno jede blitva koja nekim svojim sastojkom ublažava živu iz ribe.

  10. #10
    Freyja's Avatar
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,920

    Default

    Quote Originally Posted by rinama
    A ja dodajem da se uz gore navedenu ribu kao prilog obavezno jede blitva koja nekim svojim sastojkom ublažava živu iz ribe.
    Svašta ću ja još naučiti.

  11. #11
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    Quote Originally Posted by Ivanna
    Sjećam se da nam je jednom na predavanju na faksu profesorica spomenula da je rio mare tunjevina jedna od najboljih jer oni rade testiranja na neke toksine bla, bla...ne sjećam se više točno, al znam da se radilo o rio mare.
    jedino što znam o rio mare je da je ta tunjevina jedna od najlošijih na tržištu...
    prvo postira, pa eva, pa mirna rovinj

  12. #12

    Default

    Quote Originally Posted by magriz
    [jedino što znam o rio mare je da je ta tunjevina jedna od najlošijih na tržištu...prvo postira, pa eva, pa mirna rovinj

    zašto?

  13. #13
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    Quote Originally Posted by aleksandra70vanja
    Quote Originally Posted by magriz
    [jedino što znam o rio mare je da je ta tunjevina jedna od najlošijih na tržištu...prvo postira, pa eva, pa mirna rovinj

    zašto?
    ok, one no name sitnih komadića su još gore
    no, rio mare tuna je daleko lošije kvalitete nego ona iz hrv. tvornica

    svom djetetu, a ni sebi ne želim ništa osim postire, eve i mirne

  14. #14
    ivananeda's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    PARACIN,srbija
    Posts
    292

    Default

    Jedno glupo pitanje...jel ziva sastojak ribe?

  15. #15
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    ne bi trebala biti.
    ali...

  16. #16
    vanjci's Avatar
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    Split
    Posts
    722

    Default

    ako jedete tunu onda radije onu divlju, ona se hrani u nasem moru i tu i inace nema velikih kolicina zive. one iz uzgajalista znaju imati previse zive jer ih hrane i sa stranom ribom koja moze nakupiti visak zive...u svakom slucaju ona zapakirana mislim da mora proci razne testove i da ne smije izaci an trziste sa prevelikom kolicinom zive.
    eto.

  17. #17
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    živa NIJE sastojak ribe.
    živa (Hg) je teški metal koji se u organskom obliku nakuplja u masnom tkivu, i zato se veže uz plavu ribu koja je masnija, pogotovo tunu...
    anorganska živa (ona iz toplomjera npr) se ne taloži, nije reaktivna i nije opasna...
    jadransko more nije nešto zagađeno živom i opasnost trovanja živom nakon konzumacije tune je minimalna. općenito, za trovanje živom, trebalo bi konzumirati jako puno zagađene tune...

    ako osoba konzumira tunu čak i 1x tjedno - opasnost je minimalna

  18. #18
    Stijena's Avatar
    Join Date
    Dec 2006
    Posts
    3,803

    Default

    a na jednom drugom topicu (ako baš treba nađem), netko je rekao da žive ima u plavorepoj tuni, a da rio mare koristi samo zlatorepu tunu u kojoj nema žive i da se baš TA preporuča jesti :? :? :? dajte se dogovorite

  19. #19
    Stijena's Avatar
    Join Date
    Dec 2006
    Posts
    3,803

    Default

    evo na ovom topicu
    http://www.roda.hr/forum/viewtopic.p...highlight=tuna
    - jest da naziv nema veze s tunom, ali ako nekoga zanima, nek prolista i naći će ovo o čemu ja pričam!

  20. #20
    Ivanna's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Posts
    929

    Default

    Quote Originally Posted by magriz
    Quote Originally Posted by Ivanna
    Sjećam se da nam je jednom na predavanju na faksu profesorica spomenula da je rio mare tunjevina jedna od najboljih jer oni rade testiranja na neke toksine bla, bla...ne sjećam se više točno, al znam da se radilo o rio mare.
    jedino što znam o rio mare je da je ta tunjevina jedna od najlošijih na tržištu...
    prvo postira, pa eva, pa mirna rovinj
    U kom smislu najlošija? Zbog porijekla?

    Neznam niš o tome, al je prof. toksikologije tako rekla kako sam napisala.

  21. #21
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    i porijeklo i loša obrada

  22. #22
    mamma Juanita's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    6,285

    Default

    što veća riba-to više žive.
    znači, bolje srdela, nego tuna.
    jer se živa taloži i akumulira, a veća riba jede manju, pa se i više akumulira.
    sabljasrku i morskog psa, koji su prio vrhu hranidbenog lanca, trudnice (a i djeca) bi bilo najbolje da izbjegavaju.

  23. #23

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    3,187

    Default

    Quote Originally Posted by magriz
    Quote Originally Posted by Ivanna
    Sjećam se da nam je jednom na predavanju na faksu profesorica spomenula da je rio mare tunjevina jedna od najboljih jer oni rade testiranja na neke toksine bla, bla...ne sjećam se više točno, al znam da se radilo o rio mare.
    jedino što znam o rio mare je da je ta tunjevina jedna od najlošijih na tržištu...
    prvo postira, pa eva, pa mirna rovinj

    Ovo je redoslijed najboljih na tržištu ili...?

  24. #24
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    Quote Originally Posted by branka1
    Ovo je redoslijed najboljih na tržištu ili...?
    to je samo moje mišljenje na osnovu okusnih pupoljaka i posjeta nekim tvornicama ribe u RH
    strane nisam posjetila, ali ove tri zadovoljavaju moje kriterije

  25. #25
    aries24's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Posts
    2,089

    Default

    Quote Originally Posted by stephanie

    Kupujte tunjevinu domaćih proizvođača u četvrtastim ne u okruglim limenkama, ta je iz hrvatskog i srdeozemnog mora i ima manje žive nego u onoj japanskoj.

    Zašto četvrtaste limenke? Pa nijedan domaći proizvođač nema liniju za puniti okrugle limenke.
    evo sad vidim na reklami eva i u okruglom pakiranju :?

  26. #26

    Default

    Quote Originally Posted by aries24
    Quote Originally Posted by stephanie

    Kupujte tunjevinu domaćih proizvođača u četvrtastim ne u okruglim limenkama, ta je iz hrvatskog i srdeozemnog mora i ima manje žive nego u onoj japanskoj.

    Zašto četvrtaste limenke? Pa nijedan domaći proizvođač nema liniju za puniti okrugle limenke.
    evo sad vidim na reklami eva i u okruglom pakiranju :?
    gledala u dućanu, četvrtasta limenka made in RH, okrugla limenka za Evu proizvedeno u Španjolskoj

  27. #27

    Join Date
    Feb 2008
    Posts
    86

    Default

    baš sam jučer kupila eva u okrugloj limenci i MM mi je rekao da je razgovarao sa nekim tko radi u upravi eva i da sada uvoze tunjevinu.

    nažalost, očigledno je zato u okrugloj limenci

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •