Results 1 to 33 of 33

Thread: čaj od crvenog luka

pužić's Avatar

Default čaj od crvenog luka

možda će zvučati glupo, kako mi je beba bolesna (ima puno šlajma u plućima i grlu) napravila bi sve kako bi joj pomogla, no ne znam smijem li, pa pitam vas.pedijatrica je rekla da bi trebala nekako povratiti taj šlajm, no uz sve lijekove ne ide na bolje.čula sam kako se prije kuhao čaj od crvenog luka i to bi izbacilo sav šlajm, kad bi beba popila , povratila bi i to bi očistilo sve...obzirom da ona za koji dan puni 6 mj ne znam jel joj smijem dati taj čaj????

Nama je pedijatrica rekla da je majčino mlijeko najbolje za istjerivanje šlajma. Čim više dojiti - neke bebe iskake a neke povrate šlajm.

pužić's Avatar

toga na žalost nemam

pužić's Avatar

šta nitko ne zna jel smijem dati čaj od luka?

ninik's Avatar

fakat nemam pojma!
    uopće nemam ideju što bi ju natjeralo da povrati šlajm!
    mi smo imali poroblema do sad samo sa viškom iz nosa i to smo obilato zaljevali fiziološkom i onda bi ona to pokakala!
    a ovako, ne znam!
    sorry!

Strobery Shortcake's Avatar

Ja pravim čaj od kore crvenog luka, i on jeste za iskašljavanje. S tim da sad po zimi kora c. luka zna biti prskana sredstvima protiv klijanja pa to nije preporučljivo za koristiti. Takođe ti ne znam odgovoriti može li tvoja beba u tom uzrastu to piti. Nama je pedi savjetovala lupkanje po leđima dok beba leži potrbuške na krilu u blago kosom položaju glava prema podu, a da kad je izlupkam (nježno naravno, ali ne baš da se samo miluje), probam gurnuti kašikicu u usta da je potaknem na povračanje. Ja ovo nikad nisam uspjela, mislim lupkala sam ali nije nikad povratila. Kad bi povratila to je u glavnom bilo spontano, od nagomilanog šlajma. Daji joj što više tečnosti, vode, nudi stalno nek pije po malo kad god može, kažu tako se šlajm razrjeđuje pa lakše izađe, dole i li gore

pužić's Avatar

mnogi prave taj čaj, no nitko ne zna jel smije tako mala beba piti..

Fidji's Avatar

Beba ima samo 6 mjeseci i stvarno je rano za takav čaj.

Možeš izrezati luk na krupne kocke i stavit joj uz glavu dok spava. Soba smrdi, ali definitivno lakše dišu.

Isto tako kod gustog šlajma pomažu inhalacije tople pare. Zakipi lonac vode, stavi malo kamilice i onda se vas dvije zavucite ispod velikog ručnika i polako otklopite lonac. Nakon parenja pokušaj s lupkanjem kako je preporučila Strobery. Dijete stavi preko koljena da mu glava visi lupkaj odozdola prema gore. Tako se odljepljuje šlajm iz pluća.

Kakve lijekove koristiti? Možda bi koristile Bisolex kapi ili nešto slično za razrjeđivanje šlajma.

Probaj što više čistiti nosić pumpicom ili cjevčicom.

Osoblje foruma apricot's Avatar

joj, pužić...
    nemam pojma što bih ti rekla: em što je mala, em što bih se ja bojala navale šlajma...
    a možda je to stvarno nešto super...
    daj još jednom nazovi pedijatricu i pitaj je...

pužić's Avatar

imamo antibiotik, bisolex kapi, ventolin za noć..nosić nije začepljen, no problem što ona neće baš piti tekućinu, pa se sporo tj. nikako taj šlajm čisti.sad joj mlijeko pravim na sljezu.idemo u uparenu kupaonicu, aroma lampa s par kapljica mente gori u stanu, lupkamo po leđima al šlajm ne izlazi...da, još mažem s dr. theiss balzamom (naravno bez mentola)...to pod ručnikom nam baš ne ide jer neće, otima se...
    dakle čaj od luka NE..., Aprikot-pitala sam ped. ona baš i nije naklonjena narodnoj medicini, pa ne zna reći..samo sliježe ramenima, probajte kaže...zato sam i pitala vas iskusnije..

pužić's Avatar

i nosić kapamo fiziološkom i čistimo sa setom za infuziju, no to nije problematično, ni ne curi i nije pretjerano začepljen, ona jede fino, super je raspoložena, samo kašalj i hroptanje šlajma u plućima i grlu..

NanoiBeba's Avatar

kupi inhalator - i onda inhaliraj 2-3 puta dnevno fiziološkom u koji stavi bisolex.

A zašto ventolin?

pužić's Avatar

pa sišlo je na pluća.. :/ , nije baš dr. bila rječita, 1 ml ventolina samo na večer...
    koliko bisolexa u fiziološku?par kapljica?

NanoiBeba's Avatar

onoliko koliko piše ovisno o starosti djeteta (ja svojima stavljam 12). Moja pedica kaže da je puno efikasnije inhalirati nego kapati. Mom F.u se isto uvijek spušta na pluća - ako na vrijeme inhaliram izbjegnem druge lijekove. S time da se meni za bebice to inhaliranje čini najbezbolnije. I ono što je već netko napiso - luk pokraj glave kako bi po noći bolje spavali

pužić's Avatar

ona super spava po noći, podignuto je uzglavlje, izvučem prije spavanje sa setom za infuz iz nosića sve, nakapam fiziol. i nema problema-spava skoro cijelu noć-jednom se budi i jede.

Fidji's Avatar

Ma bude sve dobro...ljubi je i mazi puno.

pužić's Avatar

Sorry na blesavom pitanju, ali nisam sigurna da sam shvatila točno značenje riječi šlajm. Kod nas se u Istri taj izraz ne koristi...
    Je li to katar?!
    Ako je, rekla mi je prijateljica da ima u Italiji za kupiti neke čepiće koji izvrsno djeluju, a zna jer je isprobala. I sve to beba pokaka.
    Vjerojatno idem do Trsta sutra popodne, pa ako želiš, mogu ti kupit i poslat brzom poštom ili busom ili već nekako.
    Javi.

da, čepići se zovu Ozopulmin.

pužić's Avatar

sad ja ne znam što je katar ...ajme ta lijepa naša i izrazi...i ovo je otišlo na zdravlje djece a ne u dohranu...sorry
    idem trežit što je katar..
    uglavnom mi smo bolje, pluća su skoro čista, al grlo je još upaljeno..

katar je šlajm

pužić's Avatar

hvala aprikot, već sam naručila čepiće za ne daj Bože da ih imamo.

lasica's Avatar

pužiću rađe kapaj eukaliptus a ne mentu,jer on izvlači šlajm.meni tona izađe kada stavim u ovlaživač-

NanoiBeba's Avatar

mentu djeca nesmiju. Sve toga tipa za djecu se radi od eukaliptusa

pužić's Avatar

mentu sam kapala u aroma lampu zbog lakšeg disanja, ali samo kap-dvije...a od eukaliptusa imam onaj balzam dr. theissa....

Osoblje foruma spajalica's Avatar

puzic mentu ni u aroma lampu. zasto tocno mozak mi je izhlapio pa ne znam. pitaj kobilu suzy na a sta kaze priroda. ona je ti puno zna o tome. ljubi seficu

Ja isto znam iz primzga da menta nije dobra, trebala bi sad kopati po knjigama zakaj
    Najbolje je eukaliptus radiata, a ja stavi i par kapi benzoina

zar menta nije preagresivna za mozak?

E ovako. Od caja od crvenog luka se ne povraca, on samo umiruje kasalj.
    Povraca se od mlijeka. Pa ako nemas majcino, daj joj kakvo i inace pije.
    Izmedju bisolvona i mlijeka, ja bih izabrala mlijeko.

pužić's Avatar

e sad ste me s tom mentom :/ , teta u bio ljekarni i farmaceut. rekla da za mentu-može kad je beba prisutna u prostoru al svega 2-3 kapi u lampu...nema veze, koristili dva dana, živi smo i zdravi.
    hvala na svajetima za ubuduće da znam....

Osoblje foruma spajalica's Avatar

Quote Originally Posted by apricot
    zar menta nije preagresivna za mozak?
    izgleda da i pomisao na nju, za moj je

Quote Originally Posted by lasica
    pužiću rađe kapaj eukaliptus a ne mentu,jer on izvlači šlajm.meni tona izađe kada stavim u ovlaživač-
    Hello

Evo mi isto mučimo muku s prehladom. Curi nosić, sve puno šlajma, malo kašlja... Bili kod pedijatrice i sad inhaliramo malo kamilicom, pa malo inhalatorom (samo fiziološka) i dok je najgore, nakapamo efedrin, kojeg preporučila pedijatrica.

E sad, ni ja nisam znala da se ne smije inhalirati mentom, al čula već da se može eukaliptusom. Htjela bi kupit to ulje, al vidim da ima više vrsta i da se neke ne smiju koristiti za djecu mlađu od 6 godin. Zna li netko nešto o tome? Ili svi koristite EUKALIPTUS CITRIODORA (LIMUN EUKALIPTUS) ili EUKALIPTUS RADIATA?

Evo tu di sam našla te informacije:
    EUKALIPTUS, Eucalyptus globulus, djeluje stimulirajuće, osvježavajuće, pročišćavajuće; insekticidno; antivirusno, antiseptički i paraziticidno. Potiče zarastanje rana, žuljeva, posjekotina. Pomaže kod ugriza kukaca i kožnih infekcija; umiruje bolove mišića i kod artritisa; olakšava tegobe kod kašlja, astme, bronhitisa, sinusitisa i drugih infekcija dišnog sustava; jača imunološki sustav. Pomaže kod glavobolje i neuralgija. Ovo ulje se ne preporučuje za djecu mlađu od šest godina.

EUKALIPTUS RADIATA, Eucalyptus radiata, djeluje stimulirajuće, osvježavajuće, pročišćavajuće; insekticidno, baktericidno, antivirusno i paraziticidno. Potiče zarastanje rana, žuljeva, opekotina; umiruje bolove mišića i kod artritisa, potiče cirkulaciju; olakšava tegobe kod infekcija dišnog sustava i astme; jača imunološki sustav. Pomaže kod glavobolja i neuralgija. Može se upotrebljavati i kod djece mlađe od šest godina.

EUKALIPTUS CITRIODORA (LIMUN EUKALIPTUS), Corymbia citriodora, krijepi, aktivira, stimulira. Djeluje antivirusno, antibakterijski, fungicidno i insekticidno. Upotrebljava se kod astme i infekcija dišnog sustava. Potiče zarastanje rana i jača imunološki sustav. Može se upotrebljavati i kod mlađe djece.

http://www.biovega.hr/Default.aspx?tabid=110

evo samo jedna informacija: naša pedijatrica je rekla da se pokazalo da je kamilica iz porodice ambrozije. Tako da nije dobra za alergičare