Page 2 of 3 FirstFirst 123 LastLast
Results 51 to 100 of 120

Thread: Opasni MOPARU - današnji članak

CRP je malo previsok da bi bio zbog cjepiva. Meni to više vuče na bakterijsku bolest, pogotovo ako je temperatura pala nakon antibiotika.
    Nom, sve je moguće.

mamazika, u isto vrijeme

MGrubi's Avatar

jednostavno: priorix sruši imunitet i bakterija napadne

Quote Originally Posted by MGrubi
    je, fakat je efikasan
    popodne dobio cjepivo, cjepivo espresno srušilo imunitet, otvorilo put bakteriji, i bakterija već do noći digla temperaturu

prije će bit da je dijete bilo u inkubaciji i da se to slučajno potrefilo, da bi on dobio temperaturu i bez priorixa, ako se radi o bakt upali, što ne mora biti, bez obzira na CRP

a što se tiče cijene, na listi je osnovna cijena, na to se dodaje ljekarnička marža, mi smo kupovali priorix u ljekarni ,mislim da je bio oko 100k, ne sjećam se točno, možda je ova cijena kod pedijatra viša nego u ljekarni, ali sigurno nije duplo, ne može se gledati osnovna cijena

klia's Avatar

Hvala cure na komentarima, jer ja i dalje razbijam glavu što se zapravo dogodilo. Vjerojatno je bio u inkubaciji, ali kako je moguće da je fibra tako brzo pala? Nije sigurno od jedne jedine doze antibiotika. I gdje se začahurila ta bakterija ako su i pluća i urin skroz ok? :?

MGrubi's Avatar

Quote Originally Posted by aleksandra70vanja
    je, fakat je efikasan
    popodne dobio cjepivo, cjepivo espresno srušilo imunitet, otvorilo put bakteriji, i bakterija već do noći digla temperaturu

prije će bit da je dijete bilo u inkubaciji i da se to slučajno potrefilo, da bi on dobio temperaturu i bez priorixa, ako se radi o bakt upali, što ne mora biti, bez obzira na CRP
    jep, imaš pravo

a da nije jedna od nova (još nezabilježenih) nuspojava ?

sladjanaf's Avatar

dobro, da sumiramo...

MO-PA-RU: meningitis, zaušnjaci, ne samo kod djece, nego i kod njihovih roditelja

PRIORIX: dijabetes, smrt

što izabrati onda? ako izabrati ništa nije opcija.

mujica's Avatar

nije ni jedno ni drugo tako dramatično.
    Meningitis i mumps kod djece i roditelja su dokazano povezani uz cijepljenje, ali su blagog toka i prolaze bez posljedica.
    Dijabetes i smrt očito ne prolaze bez posljedica i prilično su ozbiljni, ali nije dokazana uzročno-posljedična veza.
    A prvo, drugo, treće i četvrto se javljaju rijetko, rjeđe, još rjeđe i superrijetko.
    Kad se po novinama i TV govori samo o tome koje cjepivo ima više nuspojava i jedni druge optužuju, čovjek ne vidi ništa drugo osim nuspojava i pita se zašto bi uopće izlagao dijete ijednoj od njih.
    I posve se zametne iz horizonta ono zbog čega se cijepi. A to je zaštita od bolesti koje uzrokuju sve navedeno, ali puno češće.
    Zato su sva ova prepucavanja između proizvođača i raznih interesnih lobija jako štetna za kalendar cijepljenja i u konačnici za zdravlje stanovništva.

sladjanaf's Avatar

mujice, imaš li ti djecu i čime si ih cijepio?

mujica's Avatar

Imam.
    Cijepio sam ih sve prema kalendaru. Dakle s MoPaRu imunološkog s godinu dana i pri upisu u školu. I sva ostala cjepiva prema kalendaru i s cjepivima koja hzzo nabavlja.

help, ako može mali savjet!
    Moj Luka nije bio cijepljen s MoPaRu niti s Priorixom sa godinu dana jer je alergičan na jaja. Pedijatrica nam je rekla da joj se javimo ove godine u 7. mjesecu. Zanima me, pošto MoPaRu nije opcija, a Priorix sadrži bjelanjak ( ako sam dobro zapamtila ) - s čime se onda takva alergična djeca cijepe?

mujica's Avatar

Cijepe se samo protiv ospica u rubeole, jer ove komponente cjepiva nisu uzgojene na pilećim stanicama.
    Ta se cjepiva mogu nabaviti pojedninačno.
    Pedijatar samo treba nazvati zavod za javno zdravstvo i dobit će ih.

MGrubi's Avatar

ja bih cjepila pojedinačnim cjepivima
    da li ona imaju manje nuspojava od Priorixa i Mo-Pa-Ru?

malena beba's Avatar

i sad ti budi pametan : cijepiti ili ne cijepiti?!
    moja se malena cijepila sve po kalendaru ali tada ni ja nisam bila svijesna opasnosi koje vrebaju iz cjepiva niti sam razmisljala o njima
    s obzirom da je mali nedonosce ionako me strah svega i sad neman pojma sta da radim.

Stijena's Avatar

ako sam jučerašnji prilog u dnevniku (?!) dobro shvatila, ministar zdravstva (valjda) radi raznih lobiranja, kojih vjerujem ima i s jedne i druge strane, ne zna za koje bi se cjepivo odlučio kao preporuku HZZO-a?

Pa, ne znam je li zaista toliko skupo ili besmmisleno napraviti jednu ovakvu analizu oba cjepiva, njihovih dobrih, loših strana, nuspojava i ostalog (kao što je već recimo ovdje već napravljena), pa onda na temelju nekih recimo zdravih argumenta odlučiti što je za hrvatsku djecu bolje.
    Ili zapravo stvarno interes djece u cijeloj toj stvari nije uopće bitan?
    Ili sam ja do kraja zabrijala?
    Ili je možda na svakom roditelju ponaosob da odluči umjesto ministra?

Quote Originally Posted by mujica
    Cijepe se samo protiv ospica u rubeole, jer ove komponente cjepiva nisu uzgojene na pilećim stanicama.
    Ta se cjepiva mogu nabaviti pojedninačno.
    Pedijatar samo treba nazvati zavod za javno zdravstvo i dobit će ih.
    Puno hvala na odgovoru!

No, napravili smo kompromis kako bismo spasili obavezni program cijepljenja jer se kod roditelja stvorilo nepovjerenje prema ovom cjepivu te nam je nadzor nad cijepljenjem izmakao kontroli - kaže prof. dr. Ira Gjenero-Margan, voditeljica Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti pri HZJZ-u.
    Meni je ovo tak licemjerno od dr. Gjenero-Margan. Nema veze što ima nuspojava, bitno je da se spasi program cijepljenja
    Znači, da se nije stvorila kritična masa roditelja koji su cijepili Priorixom i prijavili nuspojave MoParu-a, oni i dalje ne bi ništa mijenjali

Mislimo da nije problem u cjepivu, odnosno da svojstva cijepnog virusa nisu promijenjena već je riječ o promjeni osjetljivosti stanovništva na virus mumpsa - objašnjava dr. Gjenero-Margan

I opet, jel bitno u čemu je problem - poanta je da stvari više ne štimaju

mujica's Avatar

Quote Originally Posted by Stijena
    ako sam jučerašnji prilog u dnevniku (?!) dobro shvatila, ministar zdravstva (valjda) radi raznih lobiranja, kojih vjerujem ima i s jedne i druge strane, ne zna za koje bi se cjepivo odlučio kao preporuku HZZO-a?

1........Pa, ne znam je li zaista toliko skupo ili besmmisleno napraviti jednu ovakvu analizu oba cjepiva, njihovih dobrih, loših strana, nuspojava i ostalog (kao što je već recimo ovdje već napravljena), pa onda na temelju nekih recimo zdravih argumenta odlučiti što je za hrvatsku djecu bolje.
    2........Ili zapravo stvarno interes djece u cijeloj toj stvari nije uopće bitan?
    3........Ili sam ja do kraja zabrijala?
    4.........Ili je možda na svakom roditelju ponaosob da odluči umjesto ministra?
    1........ Napravljena je. I oni koji su ju napravili su odlučili što je bolje.
    2.........Kako kome. Nekome je interes djece (stanovništva) bitan, a nekim ainteres novca.
    3.........Nisi
    4.........Vidjet ćemo. Nadam se da ne.

mujica's Avatar

Quote Originally Posted by branka1
    No, napravili smo kompromis kako bismo spasili obavezni program cijepljenja jer se kod roditelja stvorilo nepovjerenje prema ovom cjepivu te nam je nadzor nad cijepljenjem izmakao kontroli - kaže prof. dr. Ira Gjenero-Margan, voditeljica Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti pri HZJZ-u.
    Meni je ovo tak licemjerno od dr. Gjenero-Margan. Nema veze što ima nuspojava, bitno je da se spasi program cijepljenja
    1....... Znači, da se nije stvorila kritična masa roditelja koji su cijepili Priorixom i prijavili nuspojave MoParu-a, oni i dalje ne bi ništa mijenjali

Mislimo da nije problem u cjepivu, odnosno da svojstva cijepnog virusa nisu promijenjena već je riječ o promjeni osjetljivosti stanovništva na virus mumpsa - objašnjava dr. Gjenero-Margan

2........I opet, jel bitno u čemu je problem - poanta je da stvari više ne štimaju
    1..........Mislim da količina roditelja koja su cijepila Priorixom nije presudna. Presudni su neki stručni/medicinski argumenti koji su se nakupili. A količina roditelja koji cijepe priorixom ionako ne ovisi o stručnim (medicinskim) argumentima, već o reklami , uvjerljivosti zastupnika proizvođača i njihovom utjecaju na pedijatre i roditelje.
    2.........Sve je to relativno. Ako nešto štima po stručnim mjerilima, a ne štima iz nekih paramedicinskih razloga, onda opet ne štima. Tako da ovisno o okolnostima u društvu ista stvar može štimati, a u drugo vrijeme ne štimati. Nije to crno : bijelo....

Moze li mi neko pojasniti sljedece: dijete je cijepljeno sa MMR (mi smo u BiH) - protiv morbila, rubeole i parotitisa (zausnjaci), ne znam je li to isto kao MoPaRu. Sad kad citam ovaj topic proizilazi da moje dijete moze drugima prenijeti te zarazne boleti? Jesam li dobro shvatila? Pedijatrica nam nista nije o tome ni spomenula. Dakle, trebalo bi da izbjegava kontakt sa drugom djecom, da ih ne zarazi? Da li je to tako i ako jeste, koliko dugo od dana cijepljenja postoji ta opasnost? Bicu zahvalna ako neko zna odgovore, za mene je ovo totalna novost.

zmaj's Avatar

pojma nemam kojim cjepivom se cjepi u Bih tj kojeg proizvođaća..
    kod nas tu danas u novinama da bi trebalo izbjegavat netom cijepljenu djecu 4tjedna...
    eh

mujica's Avatar

Danas u 16:00 na prvom programu HTV je emisija Hrvatska uživo u kojoj će biti riječi o MoPaRu cjepivu.

meda's Avatar

Quote Originally Posted by Poli
    Moze li mi neko pojasniti sljedece: dijete je cijepljeno sa MMR (mi smo u BiH) - protiv morbila, rubeole i parotitisa (zausnjaci), ne znam je li to isto kao MoPaRu. .
    da, to je ista vrsta cjepiva. i sama si napisala:
    Mo - morbile
    Pa - parotitis
    Ru - rubeola

MMR je engleski naziv - measles, mumps, rubella

ali ne znam jel cjepivo istovjetno!

Davor's Avatar

Nije. Neke komponente su u MoPaRu bolje od MMR, ali je zato komponenta zaušnjaka zadnja strahota. Udio oboljelih od cjepnih zaušnjaka i (još gore) meningitisa radi MoPaRu je u potpunosti sumjerljiv sa epidemijama u zemljama bez programa cjepljenja.

Vidiš, puno je važnije držati se unutar granica intelektualnog prava i lifrati svoje smeće, nego platiti stranoj farmaceutskoj kompaniji superiornu komponentu i mladoj populaciji osigurati koliko-toliko prihvatljiv proizvod. Stvarno svašta prolazi u uvjetima monopola.

ja sam razgovarala sa pedijatricom, rekla mi je da se u BiH ne koristi isto cjepivo kao u HR i da ona ne zna nijedan slucaj komplikacija. U svakom slucaju, nama je vec proslo 16 dana od cijepljenja i jos nekoliko dana pa cu definitivno odahnuti

mujica's Avatar

Dadica , meda je u pravu. MMR je engleski naziv za MoPaRu.
    S time da se u kolokvijalnom žargonu za cjepivo Imunološkog zavoda govori MoPaRu, a za druga cjepiva se koriste tvornička imena. Ali kada se u engleskim tekstovima piše o cjepivu imunološkog zavoda, isto se napiše MMR. Jer to je isto što i MoPaRu (neki vole reči MoRuPa, što je također ispravno).
    Poli , koliko znam, u BiH se koristi Priorix od GSK. Ali pedijatrica bi ti morala reči točno koje je cjepivo dala djetetu. A ne samo to da nije isto kao u Hrvatskoj. Trebala bi i u iskaznicu imunizacije napisati tvorničko ime cjepiva, proizvođača i serijski broj

ja u prolazu (posla po kokice *) )
    meda je u pravu kaze da je to ista vrsta cjepiva. ali Dadica to nije nijekao, nego je samo odgovorio na medino pitanje jesu li ta cjepiva istovjetna.

ne znam je li on u pravu, mislim da jest (kad kaze da nisu istovjetna - sto bi znacilo potpuno istog sastava)

odoh

Jeste, kod nas je Priorix.

mujica's Avatar

Quote Originally Posted by Danka_
    ja u prolazu (posla po kokice *) )
    meda je u pravu kaze da je to ista vrsta cjepiva. ali Dadica to nije nijekao, nego je samo odgovorio na medino pitanje jesu li ta cjepiva istovjetna.

ne znam je li on u pravu, mislim da jest (kad kaze da nisu istovjetna - sto bi znacilo potpuno istog sastava)

odoh
    Nije stvar u tome jesu li MoPaRu imunološkog zavoda i neko drugo MoPaRu (ili MMR) cjepivo jednaka ili ne. Naravno da nisu. Svako MoPaRu cjepivo je različito. Nema dva istovjetna.
    Nego sam htio Dadici reči da MoPaRu znači isto što i MMR. Te dvije kratice imaju isto značenje.

Davor's Avatar

Pa da, osim što nitko drugi u svijetu u svojim tablicama ne piše MoPaRu, a nitko drugi nije dovoljno blesav da ga više uvozi pa smatram da se MoPaRu može jednoznačno i bez ikakve greške mapirati na smeće iz imunološkog.
    Uostalom, i mujica je otprve shvatio o čemu je riječ

Parotitis komponenta domaćeg (disambiguation) MoPaRu je jedinstvena u cijelom svijetu, a diči se izuzetno visokom reaktogenošću. To unikatno svojstvo je toliko posebno i komplicirano za postići da su od njega već svi digli ruke.

Default slušao na radiju

Na radiju sam slušao prošli tjedan doktoricu iz imunološkog koja zagovara zagrebački MoPaRu (besplatni) i doktora koji napada zagrebački MoPaRu (uvozni MoPaRu (MMR) zagovara u rukavicamapa oni kažu :
    -zagrebački MoPaRu ima nuspojave i mogućnost horizontalne zaraze ipostoji opasnost dadijete dobije meningitis ali ne ostaju trajne posljedice
    -kod MMR su zabilježeni slučajevi trajnih posljedica,dijabetesa i također horizontalne zaraze
    -eto to sam zapamtio ali mislim da je cijela frkanastala oko love jer se MMr plaća

MGrubi's Avatar

sve se plaćaq, samo jedan se plaća iz drž. buđeta a drugi iz vlastitog

MGrubi's Avatar

čitam knjigu "Cijepljenje" i naišla sam na podatak o povezanosti mo-pa-ru
    cijepiva i kasnije pojave multiple skleroze

još nije cijepljenja, a sad...
    moja svekrva ima multiplu i rizik mi je stvaran

sve se plaćaq, samo jedan se plaća iz drž. buđeta a drugi iz vlastitog
    Kad se plaća iz proračuna lova ide zavodu a kad je iz našeg džepa svi dobe po malo,počevši od onog tko odobri

mujica's Avatar

Vidioi sam i ja neke optužbe da MoPaRu cjepivo izaziva multiplu sklerozu (MS).
    Mada je češće hepatitis B cjepivo optuženo za MS.
    No, toliko je dokaza protiv te pretpostavke, da se ne bih time opterećivao na tvom mjestu.

MGrubi's Avatar

No, toliko je dokaza protiv te pretpostavke, da se ne bih time opterećivao na tvom mjestu.
    lako tebi reči
    Priorix je povezan sa dijabetesom, MM-ov pokojni djed ga je imao :/

mujica's Avatar

MM-ov djed je najbliže što imaš od rodbine s dijabetesom?
    Blago tebi.
    Zar je on cijepljen Priorixom?

mujica's Avatar

nekako imam dojam da ta knjiga "cijepljenje" ne piše samo provjerene činjenice, nego..... :?

MGrubi's Avatar

valjda nije, zato taj podatak smatram genskim naljeđem, mogućim
    na toj listi nalaze se : astma (necjepljeni) i alergije (cjepljeni)

mujica's Avatar

je, mora se nešto i naslijediti.
    Neki astmu, neki kratke noge, neki veliki nos i klempave uđi, neki alergije......

mujica's Avatar

... a neki novce....

lako tebi reči
    Priorix je povezan sa dijabetesom, MM-ov pokojni djed ga je imao :/
    Eh to je zbilja nepobitan dokaz da MoPaRu izaziva MS i da Priorix izaziva dijabetes. Ne znam, možda sam i ja imala apendicitis zato jer sam primila DiTePer. Nikad ne znaš.

mujica's Avatar

da nastavim? Baš me krenulo....... 8)

MGrubi's Avatar

Neki astmu, neki kratke noge, neki veliki nos i klempave uđi, neki alergije......
    jasno mi je da može imati predduspoziciju
    pitanje je da li bi cjepivo u tom slučaju biti "okidač"?

Anvi's Avatar

... a neki novce....
    I ja bih takve gene!

mujica's Avatar

jasno mi je da može imati predduspoziciju
    pitanje je da li bi cjepivo u tom slučaju biti "okidač"?
    E, sad....teoretski je sve moguće.....
    ali događa li se to u praksi, teško je reći. Možda u nekim iznimnim slučajevima.
    Ali da je to neko pravilo, već bi se vidjelo i kvantificiralo. Znalo bi se koliki je dobrinos cjepiva ispoljavanju takvih nasljednih predispozicija. A za sada se nije dokazao neki mjerljivi dobprinos cijepljenja ispoljavanju nasljednih predispozicija.
    Pa pretpostavljam ako cjepivo je ponekad okidač za takvu predispoziciju, to je tako rijetko da se u velikom broju drugih, češćih čimbenika, to ne primijeti.
    A to u stvarnosti znači da je opasnost od cjepiva za ispoljavanje genetske predispozicije toliko zanemariva (u odnosu na druge neizbježne čimbenike), da nema nikakve praktične koristi od izbjegavanja cijepljenja.

A mogu li ja opet nekaj pitati? NIje mi jasno zašto se sva zla koja mogu zadesiti covjeka pripisuju cijepivima? Zašto se ne pripišu nekim drugim stvarima koje također svakodnevno radimo, napr. određenoj prehrani, stresu, vožnji u tramvajima gdje smo u gužvi i izloženi svakakvim klicama, smogu, zraćenju iz mobitela, televizora isl., nekim preboljelim infekcijama, toksinima itd itd itd... Ili možda nekim još neotkrivenim medicinskim stanjima- napr. manjku nekog enzima koji još nije otkriven (oni malo bolje upućeni će znati da se dugo godina nije znalo što uzrokuje celijakiju, fenilketonuriju, i druge bolesti, koje su se do onda pripisivale svemu i svačemu)

mujica's Avatar

Kog pitaš? Mene?
    Zato što je to "in". Jer se o tome piše po vani. A ak se piše po vani, što bismo mi bili lošiji.....
    Jer je to potrebno raznim šarlatanima da prodru na tržište zdravlja/bolesti sa svojim alternativnim metodama i masno zarade prodajući maglu.
    Jer postoje intelektualci koji čitajući necenzurirani internet nisu u stanju razlučiti znanstvene činjenice od laičke alkemije i podlog iskorištavanja tuđe nesreće.
    Eto, Stana... sad si me natjerala da na sebe navućem bijes onih koji su žrtve manipulanata i šarlatana.

MGrubi's Avatar

tek sad kad je Priorix ugrozio sigurno tržište za Mo-Pa-Ru , naši su se sjetili raditi na poboljšanju cjepiva
    šta su čekali zadnjih 30-ak g?

sad je nemoguće zaustaviti cijepljenje, jer epidemija dječjih bolesti bi desetkovala radnu populaciju (penziči su ionako samo "teret" državi)

Page 2 of 3 FirstFirst 123 LastLast